Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ALKO.HOLka

23. 11. 2023
8
8
154
Autor
Benetka

Toto je asi jen taková malinkatá odpověď na poznámku pod mým posledním dílkem zde uveřejněným od mého krajana Pana kolegy Zeaendricha co se alkoholu a pití (chlastu) týče...

 

https://www.youtube.com/watch?v=Kj7zJhnIUYg&ab_channel=Alkehol-Topic

Hodně dlouhou dobu jsem měl za to že ABSTINENT je sprosté slovo.

Něco jako BUZERANT.

A tak jsem si prostě řekl že to není nic pro mě. Ovšem to až doby kdy jsem začal trošku brát rozum. Předtím jako dítko školou povinné jsem alkohol nenáviděl. I stala se mi prý dle mámina vyprávění příhoda kdy mi bylo asi pět že jsem do sebe v průběhu domácí zabíjačky obrátil pohárek slivovice. A pak jsem jí povídal že: Mami! Ta vodička nějak divně chutná! No... Na zabíjačce kořaLenka tekla proudem a nalitých ochtlíků bylo všude mraky. A se mnou to prý tenkrát ani nijak neseklo. Čili jsem byl již od malička zocelený... :D 

No a potom později mi čím dál tím víc vadilo že z mého otce násosky imrvére táhne pívo a můj odpor k chlastu se prohluboval. Často přicházel z hospody nalitý jak slíva a pak porážel nábytek. Ten dobytek. To vždycky začal doma ve sklípku u červeného vína a potom se dorazil Podlužanem v Chorvatské hospodě U Buvola. Bylo mi 18. Spolužáci chodili na pívo a já zatím doma upíjel limonádu. Pak jsem v devatenácti narukoval do ČSLA a na první vycházce se šlo se spolubojovníky na pivečko. No... Tak abych netrhal partu tak jsem si jedno dal. Ani nevím jak se ta knajpa v Roudnici nad Labem jmenovala ale vyšel jsem z ní nalitej jak žok. A znovu opakuju: Z 1!!! píva!!! Prosím pěkně... :D

Taky jsem se na vojně naučil kouřit. STARTky bez filtru. Krabička stála 4,- KáČéEs. Žold byl pro vojína 120,- Karton = 10 x 4,- = 40,- x 3 = 120,- A tedy za "výplatu" byly tři kartony startek. Což na měsíc stačilo. Muselo... :D Čvaňhat cíga bez filtru je docela kumšt. Když jsem pak po vojně kouřil s kolegyňkami za skleníkem a dal jsem jsem jim svou startku tak... To bylo pak něco vyplivaného tabáku! :D A pak jsem hulil až do třiceti. To byl červenec a já si dával v práci asi pátou cígu a mohl si vykašlat plíce. I řekl jsem kamarádce: Seru na to! Končím!! Už nehulím!!! Dal jsem jí nedokouřenou krabičku kde bylo asi deset cigaret a ona mi řiká: Ale jestli to zítra budeš chtít zpátky tak ti prostě řeknu: Nasrat! Rozumíš?! Jo. Rozuměl jsem. A od té doby jsem si nedal nikdy už ani jednu. ;)

S pitím to bylo jinak. To už jsem si tou dobou v práci klidně dával po obědě dvě piva. A po cestě a doma se pak dorazil. Kolikrát jsme se s kolegou sbalili sedli na kola a v pracovní době jeli na dva kousky na motorest. V zaměstnání jsem sice řídil ale jinak ne takže to neřešil. To až o něco později když začal dělat při zaměstnání maséra. Od 7:00 do 15:00 makal ve skleníku a pak od 17:00 do XX:00 někde na masážích. To už jsem se hlídal. A samo že weekendy frí! :)

A pak... Pak jsem poznal AnděLenku. Jedno velké významné plus jsem u ní měl že jsem byl beznikotýnový. Jinak jsem se jí přiznal že nejsem buz.. Ééé teda abstinent. No a když jsme spolu začali žít tak mi nastavila pravidla: 

1 PIVO PO OBĚDĚ V NEDĚLI. A TEČKA. JINAK ŠMYTEC PROSTĚ.

A já to nejen dodržoval ale i V.Y.D.R.Ž.E.L.!!! Asi pro tu lásku nebo fuckt! newim... :D

Jenom jednou když měl její brácha oslavu třicátin tak jsem si dal asi 4 píva a 3 štamprdle a to se tenkrát se mnou málem rozvedla. A řekla mi že s opilcem v jedné posteli spát nebude! Tak jsem si lehl dolů na koberec ale_! To prý zas né!! Že by si její rodiče (kdyby k nám náhodou přišli) mohli něco špatného pomyslet... :D

Potom se se mnou rozvedla doopravdy. 

A já si od té doby to své pivko prostě dám. Tečka.

Mám zaumíjavou příhodu z mého předchozího zaměstnání. Často a dost možná že i právem jsem považován za rebela. Prostě si řeknu to co právě říct chci. Přišel nový vĚdoucí a prostě jsme si nesedli. Byl jsem na jeho černé listině. A každý čtvrtek se v práci ráno v 7 foukalo bezpečákovi do trubičky. A já v středu před vypil za večer 11 jedenáctek a tu poslední dopil ve 23:00 (v 11.) A pak ráno... A sakra. To su prostě v hajzlu. Kolegové mi řikají: Běž se zašít někde dozadu do skladu a bude to cajk. Je nás tu skoro dvacet a fouká jenom deset. Jenže. Ten píč_ co se po mně vozil... Telefon. Pane S. kde jste? Pracuji vzadu ve skladu. Hmmm - tak prosím příjďte dopředu provést dechovou zkoušku. On ten čůr_ asi zaslechl jak jsem řikal kolegům o těch mých picích eskapádách a... Myslel si že mě nachytá. No... Byla ve mně malá dušička. Vyhodí mě za chlast. Foukl jsem a on už si mnul ruce. A bezpečák mu ukázal výsledek: 00:00 ! Ten jeho zklamaný kyselý xicht si budu pamatovat už navždy. No a já mám prostě SUPER!!! spalování. :D

Hlídám se. Snažím se omezovat. Přestal jsem pít víno a kořalky. No... Pro mnohé je to zřejmě stále málo. Nebo moc. Záleží z které strany se to vezme. Myslím si že to mám pod kontrolu. Prostě vím kdy mám dost. Jo. Někdy to nesedne. To se pak klidně pozvracím v posteli. Jo. To klidně přiznám. Svlíknu to a vyperu. Převléknu. Však co. Vždyť jsem sám. A taky budu. Nikomu se nezpovídám. A pak taky: Ty! Závislosti. Komu? Čemu? K zlosti. Ta ujíždí na čokoládě. Ten na mariánce. Tadleta zas na čipsech. A ještě jiný na hambáčích. Tak kdo je In! A kdo je Out?!

A kdo jen pouhý bloud...

Já vím. Asi je to mínus i u ZLATOHNĚDÉ. Přiznal jsem Jí 3 píva večer co večer. Netvářila se. Nicméně jak řikám:

Jsem schpný a! A dokonce i ochotný opět a znova přestat. K vůli ní. Pro Ni. Za Ni. Při Ní. Vždy. 

 

NA VĚKY VĚKŮ.

 

AMEN.


8 názorů

Kočkodan
před 5 měsíci
Dát tip

Tvůj akt rázného a trvanlivého zatočení s inhalací jedových trubic má moje převeliké sympatie.


Benetka
před 5 měsíci
Dát tip 8hanka, Zeanddrich E.

Moc děkuji Vám všem za čtení a názory. Zéjména Evžence - ZLATÁ TO SLOVA! Žiju si po svém. Nikoho neotravuju nikomu neubližuju. A tu trochu alkoholu snesu. Na pravidelných lékařských prohlídkách dle odběrů krve jsem cajk. Teda až na vysoký tlak a cholesterol. Což ale má interní lékařka( mimochodem půvabná slovenka! /asi jsou mi souzeny/!)  přikládá na vrub věku. Nejsem starý ale žel už ani mladý. Vlastně... Teď jsem přesně v tom stavu jak se řiká:

MLÁDÍ V PRDELI A DO DŮCHODU DALEKO! :D

8hanka: Jo. Až na tu lásku. Snad mi není souzena. A nebo možná je někde úplně jinde než se ji snažím najít...

NONE_: Vždycky jsem Tě rád četl a taky budu. Škoda jen toho Tvého zkratu no... Co už.

Zea: Ano. Můj Anděl strážný při mně stojí neochvějně. Děkuji mu za mnohé. A mimochodem - jmenuje se Sporálka ;)


Zeanddrich E.
před 5 měsíci
Dát tip Benetka, Alegna

Slávku, pokud jsi po tolika pivech -a po tak krátké době :) - nadýchal 0,00 :), tak si myslím, že tam místo Tebe fouknul snad Tvůj anděl strážnej... :) :)


Alegna
před 5 měsíci
Dát tip Zeanddrich E., Benetka

Nenapadá mě nic jiného, než už napsala děvčata přede mnou, přidávám se


8hanka
před 5 měsíci
Dát tip Alegna, Gora, Nami 99, Benetka

Myslim, ze zijes ako chces, robis, co chces, az na tu lasku.. tvoja "spoved" ma prekvapila, ako clenka tvojho  maminkofanklubu som dojata, fakt tak mamkovsky...davaj na seba oozor.  


Evženie Brambůrková
před 5 měsíci
Dát tip Nami 99, 8hanka, Alegna, Zeanddrich E., Benetka

Měl bys žít tak, jak chceš. Pro sebe. Ohled na druhé je fajn, ale kdo se ohlíží na tebe.

Napít se pro radost a žít si tak, aby ses nemusel za sebe stydět. 

Zažila jsem si své.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru