Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Haiku

24. 11. 2023
10
12
181

 

 

 

Svíčka v lucerně –
svítí lidem kolem až
sama vyhoří

 

 

 


12 názorů

Snake:

Místo, kde se dá setkat s dohasínající svíčkou v lucerně je každý hřbitov. "O černochochovi" jsem nepsal, že jde o haiku, jde o asociaci skutečně napsanou od stolu. Pro mě zde napsané haiku přesah má. A stejně jako ty chápu, že ne každý může vůbec pochopit přesah básně do duchovního cvičení.


lawenderr
před 5 měsíci
Dát tip

nelíbí se mi to rozdělení za až - ale haiku nerozumím - přijde mi to ukecaně nedořečené, zbytečně naznačené, trochu spoiler :)


snake_01
před 5 měsíci
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Radovane, já jsem se samozřejmě dávno smířil jednak s tím, že ne každý se do haiku pustí skutečně vážně (haiku v jeho, teď tedy ve tvém, podání) zůstane "jen" poezií. To ale nemusí být nutně málo, ostatně každý autor tvoří pro své modelové čtenáře a každé čtení je lepší než nečtení vůbec, takže proč ne. A zadruhé, chápu, že ne každý může vůbec pochopit přesah básně do duchovního cvičení - a i to je v pořádku, kdyby tomu bylo jinak, měli bychom zbytečný nadbytek zenových mistrů. Higginson říká, že haiku je jako pohlednice, kterou chci poslat ostatním, abych jim ukázal, co báječného jsem viděl... a to je krásné. Haiku může klidně sloužit jen a jen k účelům vzájemného předávání radosti ze světa kolem, proč ne. Ovšem i tady je podprahově zastoupené makoto - pohlednice je totiž pohlednice z místa, kde jsem byl a které jsem skutečně viděl. Ukaž mi místo, kde se dnes běžně setkáš s dohasínající svíčkou v lucerně. A ostatně i ta tvá variace s černochem je jen vymyšlená od stolu, není to pohlednice, je to jen básnička. Radši bych viděl, jak ukazuješ to, co krásného jsi zažil než to, jak umí pracovat tvá představivost (rozuměj v haiku, jinde s představivostí nakládej jak uznáš za vhodné).


osvětluješ tvář

dost čadivým plamenem -

najednou černoch


Alenakar
před 5 měsíci
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Začíná svítat -

Zhasínáš v pravou chvíli,

svíčko v lucerně


Snake, právě pro překračující rámec básně, duchovní cvičení a hlavně pro tu nepsanou smlouvu mezi mnou a CarvelsBackem2, se mi to líbí.

Janino, právě ty haiku psát můžeš, co můžeš, musíš!


snake_01
před 5 měsíci
Dát tip

Radovane, a co makoto, nezapomeň, že haiku překračuje rámec básně a je zároveň duchovním cvičením, v němž pravdivost pozorovaného (makoto) je součástí nepsané smlouvy mezi čtenářem a autorem.


Radovan Jiří Voříšek
před 5 měsíci
Dát tip Janina6

Líbí se mi - osvětluje, svítí, odkrývá ... až tou svou službou sama vyhoří.


Janina6
před 5 měsíci
Dát tip

Aha, děkuju za vysvětlení, já na tohle vždycky zapomenu... Pro mě je už asi "myslet v metaforách" jakousi přirozeností... Haiku čtu ráda, ale psát je asi nemůžu ;)


snake_01
před 5 měsíci
Dát tip Janina6

Jani, nešlo. Hlavní důvod je v tom, že svíčka neumírá. Když řeknu svíčka umírá, je to metafora a skrze metaforu do textu vstupuje lyrický subjekt, který pozorovanou realitu explicitně hodnotí. Haiku je ale zenová báseň, to znamená, že pozorovaný a pozorované splynou v jedno a už neexistuje nikdo, kdo by mohl vynášet hodnotící soudy. Leda čtenář. Dává to takhle vysvětleno smysl?


Janina6
před 5 měsíci
Dát tip CarverIsBack2

Myšlenka je moc pěkná. Snaku, šlo by to takhle? (Pokus víc "zpřítomnit" ten časový úsek)

svíčka v lucerně 

rozdává své světlo a

sama umírá 

 


snake_01
před 5 měsíci
Dát tip CarverIsBack2, Gora, Alenakar

Tady vidím problém s příliš dlouhým časovým úsekem.

Je lepší zaměřit se na tady a teď, na detail popisovaného momentu:

 

okolo stolu

se vytrácejí tváře --- 

svíčka dohasíná

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru