Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - František

Výběr: Zajíc Březňák
21. 01. 2024
21
32
457
Autor
Gora

MIMO SOUTĚŽ

 

 

… tak jako dávný mnich hic et nunc nepřestanu zalévat suchý pahýl stromu v očekávání, že se zazelená. Nebo se posadím na břeh potoka, budu do něj házet kamínky a pozorně naslouchat, dokud mi proud odpovídá.

 

Naježil hřbet instinktem lovce jako pokaždé, když spatřil na jabloni poskakující vrabčáky. Zahrada zakletá v ledu se, po mírné noční oblevě, před zvědavýma očima docela malého kotěte proměnila ve velké dobrodružství...

Vločka, pink, další, cink, a tu už tlapkou chytit, brrr, ale kam se poděla? Zaklonil hlavu. Obří vločky dopadaly i na hladinu pítka pro slepice, kde se rozpouštěly v tenké vrstvičce vody. Postavil se na všechny čtyři a jejich let sledoval. Co to? Z louže na něj hleděl neznámý rozježený tvor. On však nesnášel ostatní kočky. Ještě docela nedávno se, hladový a nemocný učil vybojovat ve smradlavém brlohu pro sebe alespoň trochu jídla mezi ostatními.

Vší silou kotěte udeřil do vody, až se obraz rozběhl do stran a vetřelec zmizel. Z tlapky mu kapalo, a tak ji rychle olízl. Po chvíli podezřívavě nahlédl do nádoby -  a byl tam zase! Bum a bác a bum do vody! Tentokrát střídal obě přední nožky jako bubeník a nebralo to konce.

„Františku, prosím tě, co to tady vyvádíš? Hledám tě po celém dvoře,“ zaslechl povědomý hlas a záhy se, promočený, ukrytý v teple bundy vrátil do svého nového pelíšku u kotle.

 


32 názorů

K3
před 3 měsíci
Dát tip Janina6

Asi nejcennější na TD je to, že to nutí autora tvořit rychle. Dobrý trénink pro běžné psaní. Zatímco PM je spíš běh na dlouhou trať, tady jde o sprint. Obojí má své kouzlo, ale i nedostatky, a tak to asi má být.


Gora
před 3 měsíci
Dát tip Janina6

Jirko, každá aktivita, která se zde dělá si nachází své příznivce. TD se hodnotí poslední den v měsíci, ale je možné nevyhodnocovat...  koho to zajímá, ať napíše názor pod příští tabulku TD, ještě otázku připomenu. Díky za zájem.


a2a2a
před 3 měsíci
Dát tip

Irenko, děkuji, ten záměr má něco do sebe, jednak v tom, že nemá příliš času, pokud něco nemá v šuplíku, ale i tím, že je to jakási zpětná vazba na zadané téma. A způsob hodnocení? Není soutěž anonymní, což podle mne nevadí, bohatě by měly stačit čtenářské ohlasy i získání představy, jak se s tématem dá naložit. 


Gora
před 3 měsíci
Dát tip

Jirko, co se formy TD týká, měli by soutěžící dodržet prozaickou formu dílka a je vcelku jedno, zda napíší klasickou povídku anebo miniaturu prozaickou. Je přibližně asi dva tři týdny dopředu dané, jaké téma tentokrát bude... a to je hlavní záměr Tématických dní, aby se autoři něčím zajímavým inspirovali. Je to citát či úryvek z některé knihy. Spektrum autorských pohledů na jeden námět bývá zajímavé. Takové prozaické pocvičování se.

TD tady s kratšími odmlkami redakce vyhlašuje asi čtyři roky. Kdežto Próza měsíce (dříve Povídka měsíce) je o několik let starší a účastní se prozaická díla dle ohlasu čtenářů, sami mohou svoji povídku nominovat, no a pak se hlasuje. Stává se, že některé dílo z TD soutěží i v Próze měsíce. Autor pak svůj příspěvek pro Tématický den zúročí podruhé...


a2a2a
před 3 měsíci
Dát tip Gora, K3

Milá Lawenderr, to by ještě scházelo (tichý čtenář) a zrovna dnes, kdy každý druhý dostává padáka. Uvědom si svou zodpovědnost. Snad jsi poté, co Okamura řečnil více než deset hodin, neztratila (oprávněné¨) sebevědomí. Ta tvá kritika, i kdyby byla stokrát mimo, je ukázkou toho, jak má zpětná vazby, jakkoliv nesouhlasná, vypadat.


a2a2a
před 3 měsíci
Dát tip

Irenko, rád bych se zeptal k soutěži TD, zda je nějak stanoven rozsah. Ptám se proto, že všechny tři soutěžní příspěvky + tvůj nesoutěžní jsou spíše mikropovídkami. Čím se tato soutěž odlišuje svým záměrem od povídky měsíce? Ta tvá spíše poezií v próze, a příběh má. Je to, alespoň pro mne, takové prozaické haiku.


Gora
před 3 měsíci
Dát tip

Prosím neomlouvej se, byla by naopak škoda přijít o tvé názory!!

 


lawenderr
před 3 měsíci
Dát tip Gora

Goro, promiň, omlouvám se, asi jsem fakt vůbec nepochopila, proč jsi miniaturku psala. Přišlo mi jen škoda toho jazyka, bo to ze začátku vypadalo tak slibně. Byla jsem zklamaná a měla jsem pocit, že to musím napsat. Už ho nemám. Příště budu už jen tichý čtenář:)


Gora
před 3 měsíci
Dát tip

law, nevím, zda jsem tě dobře pochopila - myslíš málo děje? Je to taková "parafráze" na dané téma, i zvíře může dělat zdánlivě nesmyslnosti, ale když se nad jeho počínáním zamyslíme, můžeme si alespoň představit důvod, pro který to dělá... nic víc, nic méně. Každopádně děkuju, žes napsala, jak ti dílko připadá.

Jinysi, přece taky patříš k Písmákům, že... tedy já v to doufám.


Jinys
před 3 měsíci
Dát tip lawenderr


lawenderr

Boha jeho!
Zde, v tom vašem "psaveckém" klubu "vyvolených" na to narážím často. 
Téma je banální, mnohokrát opakované a podobně.
Fuj, pryč s tím!

Já při čtení to malé kotě vidím!
A o tom psaní přeci je.

P.S.
Ano, jsou velká témata doby.
Blbé je, že autor často páchá sebevraždu třemi průstřely hlavy.
:-(

 


lawenderr
před 3 měsíci
Dát tip Gora

Fakt mě to bavilo číst, moc hezky vykresluješ obrazy, je to jak živé - barevné a znělé. Jen mi přijde, že to má tak slabou myšlenku, že skoro škoda slov. Teď nemyslím škoda slov pro osud toulavého koťátka, co našlo domov, spíš, že je to něco tak běžného, že už se to čtenáře skoro nedokáže dotknout. Teda podkud zrovna neshání kotě ... bo to tvoje je k umuchlání :) Ale jako příběh to u mě neobstojí. Na konci jsem si tak řekla Jenom tohle? Moc se omlouvám, líp to napsat neumím, jsem spíš čtenář než psavec:) Tak jen, že škoda umu.  Ale to jen jako pohled dvou očí ze stovek, co to budou číst. 


Gora
před 3 měsíci
Dát tip

Alegno, Janino,díky za zastavení a komentáře...


Janina6
před 3 měsíci
Dát tip

Moc hezké vyprávění.


Alegna
před 3 měsíci
Dát tip Zeanddrich E., 8hanka

Moc hezky se četlo, mláďata dokáží dojímat i rozzářit, i když si protrpěla své, chvála každému, kdo pomůže, postará se ....


Gora
před 3 měsíci
Dát tip 8hanka

Luboši, Jinysi, Zajíci, Nami, děkuju za čtení i komentáře!

Kočky jsou mnohdy vyhazovány, v poslední době jich jen k nám přichází víc a víc, a bývají v zuboženém stavu. Zaslouží si podporu... města prý nemají peníze na programy pro regulaci počtu toulavých koček jako býval před pár roky. Atd.


Nami 99
před 3 měsíci
Dát tip 8hanka

Moc hezké vyprávění.


Zajíc Březňák
před 3 měsíci
Dát tip K3, Alegna

Psaní na zadané téma je těžké. Nikdy jsem takové texty nepsal rád, připadal jsem si svázaný.

Zde je ovšem předem dané téma uchopeno velice zdařile. Místo mnicha nalézáme zde kotě s jeho bezprostředním přístupem k realitě... Také motiv opakování nějaké činnosti vyskytující se v citátu, je v tvém textu přítomen. Miniatura je psaná hravě.


Jinys
před 3 měsíci
Dát tip 8hanka, Janina6

Kočky jsou fajn.
:-)


Kočkodan
před 3 měsíci
Dát tip 8hanka

František a voda – to mi připomnělo Venclovského. (MRK)


momoi
před 3 měsíci
Dát tip

aha, tak děkuju za odpověď. Já s tím v principu souhlasím... Určitě není smysl komentářem někoho odradit, ale kritika nemusí být nutně destruktivní. Ono na druhou stranu je dost snadné v někom vyvolat dojem, že je geniální... třeba u mě je to hodně snadné. Já mám pocit, že jsem geniální skoro pořád. 


a2a2a
před 3 měsíci
Dát tip Gora

momoi, o blbečcích píšeš ty, já se snažím přistupovat individuálně, třeba i dnes, někde vnímám i požaduji i literární formu, jinde, když obsah dominuje nad formou, tak ocením obsah. Individuální přístup znamená krom jiného i empatii, respektovat emoce autora na pozadí tohoto serveru s jeho hodnotícími specifiky a následného dopadu, sepsout často nic neřeší a kdo má schopnost sebereflexe,  je schopen číst mezi řádky. Toto je můj přístup a bezmála dvaceti léty zde  i ověřený a když vnímám z druhé strany zmíněnou schopnost sebereflexe, s širšímí dialogem nemám problém.


Norsko 1
před 3 měsíci
Dát tip

Božena Němcová pláče a smrká do kapesníku. Všichni její milenci mají dneska utrum 


Gora
před 3 měsíci
Dát tip

Karle, Jarmilo, supíku, děkuji... nechci psát každému jednotlivě z důvodu hromadných avíz. Těší mne, že vás mini zaujala.

Jirko a2, děkuji, poslední odstaveček se mi sice hezky psal, ale je navíc:-), opravím.

momoi, ano, o kotěti. Díky.


momoi
před 3 měsíci
Dát tip

Můžu se zeptat, proč by Gora musela být vystavena náročnějšímu měřítku? to je nesmysl ne? To by měli být všichni vystavení náročnějšímu měřítku. Nebo, že někdo píše blbě, tak na něj je potřeba být hodnejší?.. jako zpětná vazba třeba: jako je to nesmysl, ale na tebe dobrý, blbečku... nesmažou mě, když to takhle někomu řeknu?

K textu moc nemám. Je o kotěti.


a2a2a
před 3 měsíci
Dát tip 8hanka

Omlouvám překlepy, škoda, že na rozdíl od starého Písmáka je nelze opravit, jen další z mnoha mínus, který tento server uživatelsky devalvoval.


a2a2a
před 3 měsíci
Dát tip

Ze všech čtyř povídeček pod označeník TD, byť nesoutežní má jediná vyzrálý literární formu a vyznivá poeticky. A protože Gora musí být vystavena náročnějšímu měřítku. Poslední odstavec by tam být neměl, je na hezký lyrický spád, který z textu bezmála činí verše, příliš ukecaný. Stačilo pelíšek včlenit do předchozího odstvce, např:

"Františku, prosím tě, co to tady vyvádíš? Hledám tě po celém dvoře,“ zaslechl povědomý hlas a záhy se, promočený, ukrytý v teple bundy vrátil do svého nového pelíšku u kotle.


Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip

Neznámý kocourek strká hlavu do misky na pití! Bojím, bojím, bojím! :)

Pěkný příběh.


K3
před 3 měsíci
Dát tip Alegna, 8hanka

Hezké jméno pro koťátko. Tak mě napadelo porovnání s lidským mládětem. Ta hravost a vůbec je asi u všech tvorů stejná. Milý příběh mi udělal radost.


supizmus
před 3 měsíci
Dát tip Gora

Roztomilé, děkuju!


Gora
před 3 měsíci
Dát tip 8hanka

Náš nejnovější nalezenec, jméno mu dala vnoučata:-)...dík!


kadeřavá
před 3 měsíci
Dát tip Gora

Jsem ráda že je kocourek v pelíšku a u kamen


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru