Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

dobrodružství s MP3 přehrávači: kovářova kobyla chodí bosa

15. 05. 2024
5
3
59
Autor
Danny

Začátkem tohoto roku se mi stalo, že mi můj hardwarový MP3 přehrávač Sony přestal reagovat na připojení k počítači, které se používá pro nahrání nových písniček a smazání těch, které už tam nechci. Abych řekl pravdu, už si nepamatuju, co jsem všechno zkoušel: jestli jsem zkoušel přehrávač restartovat či natvrdo resetovat, zkusit jinou USB zásuvku... co si ale pamatuju je, že jsem nezkusil jiný počítač, ačkoliv jich doma máme několik: inu kovářova kobyla chodí bosa a já místo toho šel koupit přehrávač jiný.
Postupně jsem zkusil dva nové přehrávače a napsal jsem tu i recenze na ně: odkaz na první recenzi slovenského přehrávače odkaz na druhou recenzi španělského přehrávače - recenze jsem napsal i na svůj odborný blog a v jejich závěru je, že s tím novým, španělským, jsem spokojený.
To však časem přestalo být pravda. Začalo mi vadit několik věcí: jednak to, že přehrávač vydrží na baterii pouze po docela malou dobu, pak také jeho uživatelské rozhraní je horší než to od Sony: například daleko hůře pracuje s MP3 tagy písniček, takže najít nějakou konkrétní písničku je větší problém, pak také využívám takový hack: chci totiž nejčastěji poslouchat naposledy nakopírované písničky (logicky: jsou nejnovější) tak jim uměle vytvářím tag "new" a pak tento tag vyberu k poslechu, ovšem u tohoto přehrávače je tento seznam/výběr nějak omezen a nedostanou se mi tam všechny. A co je nejhorší, i když je to o něco lepší než u slovenského přehrávače, ale to, že tlačítka nejsou opravdová tlačítka, ale jen dotykové plochy a moje motorické ADHD, které mi zabraňuje používat dotykové přístroje (a kvůli nimž vlastně mám klasický MP3 přehrávač místo dotykového telefonu) sabotuje i tady a když chci písničku zapauzovat, tak mi to místo ní třeba skočí na jinou atd.
Tak jsem se vydal do servisu s původním přehrávačem Sony s tím, že mi není schopen se připojit k počítači, dal jsem jim k dispozici kabel. Za pár dní volali, abych si pro přehrávač přišel: technik mi řekl, že jim všechno funguje a podezříval změnu ovladače u mě na počítači. Ovšem já na počítači používám LTS verzi Linuxu, kde se sice jádro (které tyto ovladače obsahuje) čas od času aktualizuje, ale opravují se tam pouze bezpečnostní chyby a ke změně ovladačů USB by nemělo docházet.
No - vyzvedl jsem si přehrávač, zapojil ho do počítače: a propojení nyní normálně fungovalo. Což je buď nějaká duchařina, nebo opravdu minule když jsem to zkoušel, měl jsem tam zrovna nějakou verzi jádra, kde došlo k regresi (nové zavlečené chybě). Taky bych si nafackoval za to, že jsem přehrávač nezkusil v jiném počítači: to opravdu je na tu bosou kovářovu kobylu. A možná jsem ani neprovedl tvrdý reset zařízení, který též mohl pomoct. Technik mi totiž řekl, že tam něco zkoušeli nahrát a mazat a fungovalo to: pokud to opravdu připojili jinam a něco v pořádku nahráli, tak přehrávač poté provede aktualizaci své knihovny a přitom se natvrdo resetuje, což mohlo vyčistit nějaké "smetí" a pomoct tomu, aby po připojení doma všechno zase začalo fungovat.
No - alespoň jsem si zkusil nějaké to dobrodružství, vyprodukoval nějaké recenze a jsem vděčný, že můžu hudbu poslouchat způsobem, který mi vyhovuje.


3 názory

J.Rose
před 2 týdny
Dát tip Alegna, K3

„Všechno zlé je k něčemu dobré?“ Čtivě sepsaná příhoda z běžného života. Hádám, že by jsi udělal čtenářský zážitek i z popisu návodu na zprovoznění žehličky na vlasy :)


K3
před 2 týdny
Dát tip Alegna

Dobrodružství s počítačem, hurá do přírody:).


lastgasp
před 2 týdny
Dát tip

Danny to je tak něco krásného, že jsem si to přečetl již třikrát. Sice vůbec nevím o co jde a v čem je problém, ale sdílím hlavně ten pocit vítězství vyjádřený v poslední větě. Začínal jsem někdy v roce 1978 na endéráckém Robotronu, dokonce programovat, ale postupně mi to šlo přes hlavu. Své pokusy jsem však dodnes mohl na různých systémech a jazycích označit za vítězné podobně. Již ani nevím, kolikátý počítač užívám, ale stále na své  záliby a potřeby stačím. Díky ti za pomoc s tabulkami.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru