Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ČD pro vás

25. 07. 2002
6
0
298
Autor
ČD

Tohle opravdu stojí za přečtení. Vyšlo cca před měsícem v magazínu Českých drah "ČD pro vás". Abyste věděli, co ze svých peněz platíte... Je to fakt síla...

<b>Za babičkou 2010</b>

Aneb zcela nereálné sci-fi

 

Hurá, volaly obě děti; pojedeme k babičce na Moravu, hurá! Ale nepojedeme autem, žadonila Ivanka, pojedeme vlakem tatínku, prosím…

   Proč ne, děl otec rodiny, posledně to byla po dálnici škaredá cesta, ale budeme čtyřikrát přesedat! Z Prahy do Třebové je to ještě státní, ale pak do Zábřehu Moravská severozápadní, do Šumperka Bludovská vicionální a do Uničova Křópalova místní.

   To nevadí, dušovaly se děti, budeme nosit bágly a bude to dobrodružství! Miluje, jak jsme jeli na Šumavu se skauty, zrušili z Prachatic sobotní provoz, že byl malý zájem, a tak jsme šli pěšky do Volar! To bylo vzrůšo!

   Jestli chcete jít za babičkou po svých, tak to jsme měli vyjít už ve středu, mínila maminka, ale malý Martin se nedal: Uvidíš, mami, že tam dojedeme, dívali jsme se na teletext a ani jedna z těch železničních společností neplánuje do čtrnácti dnů konkurz. A byl to teletext televize Falbr, ta je spolehlivá.

   Hlavní nádraží bylo stále stejné jako před pěti lety, kdy sněmovna odhlasovala prodej všech místních drah soukromým společnostem za symbolickou jednu korunu českou. Na mezinárodním nástupišti VIII a IX v prosklené hale, oddělené turnikety od ostatních prostor, se střídaly v rychlém sledu naklápěcí jednotky naše i zahraniční, hlaholila němčina a angličtina, rychlým krokem nastupovali i vystupovali manažeři v tmavých oblecích a elegantní manažerky.

   Ostatní perony nebyly zdaleka tak udržované, státní akciové společnosti stát ještě nedoplatit dotace za osobní dopravu, tedy službu ve veřejném zájmu, což bylo znát. Protože už ale byla většina zajímavých dávno rozprodána nebo rozdána, ustaly jako by kouzelným proutkem útoky na železnici v médiích a lidé nemasírovaní denně poznatky o špatném fungování ČD začínali zvolna měnit názory.

   Veřejnost si teď spíše všímala, kolik dotací polykají soukromé dráhy, které, jak se bohužel ukázalo, kromě několika případů neměly o cestující valný zájem, protože státní příspěvek jim bohatě stačil k existenci. Jejich management ostatně používal ke svým služebním cestám výhradně ta nejdražší auta…

   Ke třetímu nástupišti přijel rychlík do České Třebové, tatínek s maminkou nastoupili do vagonu, vyrobeného bratru počítáno před čtyřiceti lety. V kupé byli sami. Děti se radovaly z oken, která šla otevřít, potěšilo je také, že ve voze nebyla klimatizace, takže je to nenutilo ke kýchání.

   Odjezd vlaku se zdařil včas, průvodčí je přišel zdvořile zkontrolovat, nechal si předložit všechny průkazky, dospělí měli karty Z, děti junior pasy D, jako rodina pak měli společnou slevu na rodinnou legitimaci R a průkazku k návštěvě prarodičů 3x do roka s další slevou  2 %.

Když si sečtu ceny všech průkazů na slevu a kupónů, vychází mi, že obyčejné jízdné by bylo jen o 3 % dražší, žertoval tatínek, ale v duchu počítal, o kolik se prodraží koupě jízdenky ve vlaku ze Šumperka, protože Bludovská v Praze neprodává. Však se uvidí.

   V České Třebové přestoupili do veselého modrého a zeleného motoráčku s fialovými pruhy, barvami Moravské severozápadní, a dojeli do Zábřehu. Na nádraží ale byla velká tabule, že Bludovská ohlásila v noci na dnešek úpadek, zrušila provoz a majitel doporučuje další dopravu taxislužbou TTT Taxi, jejímž je rovněž majitelem (to tam ale napsáno nebylo).

   Děti začaly o překot volat mobily babičce. První se dovolala Ivanka: Babi, nejede nám vlak, pojedeme taxíkem. – Ale děti, děsila se babička, přijela bych pro vás, ale tady je tak strašná zácpa na silnicích, takže nevím, nevím… Zkuste to tím taxíkem, určitě budete mít lepšího řidiče, než jsem já.

   První kilometry to šlo asi tak dvacítkou - třicítkou. Pak se auto zastavilo, a stálo, a stálo, a stálo... Jen taxametr odpočítával minuty (a koruny) čekání. Když částka na displeji dosáhla tří set korun, tatínek zaplatil, všichni vystoupili a podél nekonečné řady stojících aut, s kufry a bágly špapali maminka a tatínek, Ivanka i Martínek, pěšky za babičkou...


Yossarian
06. 09. 2003
Dát tip
tip za Bludovskou

Rowenna
21. 11. 2002
Dát tip
Ahááá, no fakt, ty jo, tak takhle to je? No vidíš, gd, jak jsem po třech měsících na Písmáku dospěla? :-))))

gd
20. 11. 2002
Dát tip
tak v tom případě dosáhli (ČD) svého... ach jo.

Šaman2
29. 08. 2002
Dát tip
Opravdu dobrý. Celkem to vystihuje skutečnou situaci ČD. Když si k tomu člověk setřídí mírný podtext, je to jako kdyby popsal přímo ČD.

tomu časáku se taky říká ČD PROVAZ.... ale jinak si myslím, že za velký vody docela zafungovali...teď už je to horší :o)))

Rowenna
29. 08. 2002
Dát tip
Možná jsem úplně pitomá, ale já ten fejeton taky četla a pochopila jsem ho jako článek proti privatizaci jednotlivých úseků českých drah - jak by to mohlo dopadnout. Takový katastrofický scénář. A jen tak, selským rozumem, si říkám, že by to zřejmě tak skutečně mohlo dopadnout. Trh je jedna věc - ale po zkušenostech s privatizací čehokoliv jiného - tak se tak intuitivně bojím. Čímž nechci říct, že České dráhy nejsou kontraproduktivní moloch. Jen, že by to mohlo být ještě horší. Takhle jsem to pochopila já.

Aha, tak TAKHLE... :o)))

Janu netřeba přemlouvat, Jana se TĚŠÍ, až bude moci uložit Stanislava Vašinu nejml. do kočárku po jeho otci, Stanislavu Vašinovi ml. :o)

gd
30. 07. 2002
Dát tip
Ale bacha, Monty, abys ty Vašiny nepopletla. Co kočárku patří ten co se ještě počůrává. (Doufám, že SV už to přešlo, to by byl fakt chaos... :)

gd, ty jsi nějaký rozverný takhle při úterku... přejedl ses vtipné kaše nebo co? :o)

gd
30. 07. 2002
Dát tip
Toluének to je třída, klouže krkem jako střída. Křída skřípe tabuli, úča řádí, třída bulí... Kuli kuli kuli!!! (Kuliové kovali kouli.)

nin
29. 07. 2002
Dát tip
hovno, měla jsem béčko a teďkonc mám céčko, ale neni to vidět ani o tom nevim, akorát prej za 20 let na 40% umřu, pokud nepodstoupim drastickou léčbu prasečíma hormonama :-) ale jinak jsem ouplně v pořádku

gd
29. 07. 2002
Dát tip
jdi do toho. nacpou tě hormonama až po uši a bude z tebe miloučký, růžovoučký a stoprocentně zdravý prasátko... :)

nin
29. 07. 2002
Dát tip
týýývole, oni mi řekli, že bych si ten prasečí hormon musela skladovat v ledničce a píchat si ho několikrát týdně po dobu 1 roku do břicha (!!!!), vedlejší příznaky, který má každej, jsou bolesti svalů jako při chřipce, silný deprese (!), během toho roku nesmím otěhotnět, páč by se mi narodila třeba zrůda bez rukou (ani chlap nesmí zplodit při týhle léčbě dítě, aby nemělo třeba rypáček), no a hlavně nesmíš ani kapku alkoholu, jinak se ti začne rozpadat slinivka, a když si zakouříš trávu, okamžitě tě to hodí do těžký psychózy, o ostatních drogách nemluvě - takže DÍKY... (ono to céčko tak v půlce případů zmizí samo...) :-)

gd
29. 07. 2002
Dát tip
to zní lákavě... slib mi, že o tom budeš alespoň uvažovat. jinak jsem hledat toho policajta a mozkovýho chirurga, ale tohle taky není špatný, ne? šumachr jede.

nin
29. 07. 2002
Dát tip
jo a právě po absolvování tý léčby se pravděpodobnost mýho úmrtí na cirhózu za 20 let změní z 50% na 40%... docela legrační nabídka, ne? :-)))) (mám takovou hodně drsnou skvělou doktorku, která se s tím taky moc nemaže, tak jsme se spolu zasmály a počítaly, oč je pravděpodobnější, že mě třeba přejede auto nebo zastřelí šílenec na ulici... nevybereš si :-))

nin
29. 07. 2002
Dát tip
johohóóó! to je skvělý, mozkovej chirurg to sice neni, ale taky gut. mimochodem, dneska jdu pro monty kupovat svatební dar, kterej si objednala, plyšovýho Bobíka ze Štyrlístku, to se zase zaseknu v hračkářství v Tescu, že mi budou muset říkat, že už zavíraj... párkrát jsem tam takhle rozbila nějakou hračku, že jsem ji natáhla, ona se rozjela a někam spadla z regálu... ale nikdo si toho nevšimnul.

gd
29. 07. 2002
Dát tip
plyšovýho bobíka... no vida... tak to já jsem byl míň originální...

nin
29. 07. 2002
Dát tip
no jak monty za ta léta znám, bylo mi jasný, že se musim dopředu zeptat, abych nevotravovala s ňákym děsně originálnim darem, co už dávno má... ona si to OBJEDNALA :-) hele, proč jsi sem nenascanoval ten obrázek k fejetonu? ten byl taky fantastickej? a vůbec...

gd
29. 07. 2002
Dát tip
koukám, že jsi neznamenala mé obrázkové prokletí... pokud nějaký obrázek nascanuju a vystavím ho na svých webových stránkách, není na písmákovi vidět. proto jsem na podobné aktivity rezignoval a používám pouze obrázky na internetu již přítomné. s tím svatebním darem jsi mě vyděsila, abych nebyl za debila... doufám, že se monty alespoň zatváří, jako že v pohodě, až tu hovadinu uvidí... bože.

nin
29. 07. 2002
Dát tip
mno, podle toho, kolik lidí říkala, že si tam zve, myslím, že to ani nezaregistruje :-)) ... teď jsem si vzpomněla, jak mi k osmnáctinám, dávno tomu, poslala kondolenční blahopřání, takže ONA to si s darama taky moc hlavu neláme... :-) btw chtěla jsem se zeptat, to Co oči nevidí tě napadlo jenom na základě toho úsloví? (po ránu mě to dost pobavilo (mělo to pobavit? neměla jsem cítit soucit nebo tak něco? :-))

gd
29. 07. 2002
Dát tip
reagovala jsi naprosto vhodně. buď v pohodě. ale jestli někdo bude chtít cítit soucit, nebudu mu bránit. a jestli někdo bude cítit pohoršení, taky dobře. jedině špatně by bylo, kdyby někdo cítil moje ponožky.

nin
29. 07. 2002
Dát tip
zas tak vyvinutej virtuální čuch nemám, nestraš, v pondělí ráno je snad každej spořádanej občan vykoupanej od neděle, ne?

gd
29. 07. 2002
Dát tip
cheche. to nebudu komentovat.

nin
29. 07. 2002
Dát tip
cheche, taky nezabíhám do detailů, já včera usnula cca v 19 hodin (děsně vyčerpaná vodou a všema letníma radovánkama), probudila se přenášením do postele cca ve 3 hodiny, v 7 vstávala do arbajtu, hádej, kdy jsem se koupala? :-) nikdy nikdy nikdy
gd
29. 07. 2002
Dát tip
v 7.15?

nin
29. 07. 2002
Dát tip
dyť jsem tam napsala "nikdy" - nenuť mě to opakovat, se stydim, že jsem prasnička (i bez hormonů) - neměli jste mě učit takový ty kouzla s tim hejbánim... podivej se na to pořádně, za chvíli to přijede :-))))

gd
29. 07. 2002
Dát tip
no tohle je ovšem kousek... blahopřeji k výbornému výkonu.

nin
29. 07. 2002
Dát tip
škoda, že tu s náma dneska vašina nemluví, takhle se můžu předvádět jen před tebou, schade veliká :-) hele, mám skvělýho Igráčka v kritice pod svojí poslední básní, vod Wopiho, je doooobrej

gd
29. 07. 2002
Dát tip
kolega vašina má plnou hlavu vdavek, znáš to - chlapi na nic jinýho beztak nemyslej... :)

gd
29. 07. 2002
Dát tip
to zní lákavě...! dali jste si vatu?

gd
29. 07. 2002
Dát tip
takže dvojčátka!!! no vida!

gd
29. 07. 2002
Dát tip
chcete dvojkočárek jako svatební dar? a když už pako, tak jedině MILÉ PAKO!!!

nin
26. 07. 2002
Dát tip
monty: cožeee? mýmu příteli se jednou stalo, že usnul a v troubě se dělaly kuřecí křidýlka... probudili ho hasiči, který zavolali sousedi, páč se z okna valil kouř... on se tomu děsně smál, tak chtěli zavolat sanitku - ale naopak to neznám! (pro mě tak často nejezděj... týjo, já jsem asi opožděná, nikdy nejela sanitkou...) NEMÁTE TAM NĚKDO SANITKU?

nin
26. 07. 2002
Dát tip
Já jsem jednou už MĚLA jet sanitkou, když jsem měla žloutenku, dochtorka mě na tu sanitku nechala čekat asi tři hodiny a furt řikala Ono je těch infekčních jen pár, to víte, maj hodně práce :-), po těch třech hoďkách jsem se sebrala a odjela do tý nemocnice busem - to nebylo z mý strany nijak bezohedný, šlo o tu žloutenku, co se nepřenáší "špinavýma rukama", musela jsem se akorát ovládat, abych neměla pohlavní styk s někým v metru, jak je mým každodenním zvykem :-)... Sanitku ti teda závidim!

gd
26. 07. 2002
Dát tip
Tys měla céčko? No to potěš pámbu...

ČD
25. 07. 2002
Dát tip
Jsem ti chtěl poslat avízko a koukám, žes byla rychlejší... Vostrý, co...?

Vostrý dost. Zajímalo by mě, kdo to psal. Že by výpravčí v Chocni?

nin
25. 07. 2002
Dát tip
nemohl bys nascanovat taky tu ilustraci? a budeš mít taky nicky ad, bd, cd, ed, fd, hd, id, jd, kd, ld atd.? :-)))

Ludvoděj
25. 07. 2002
Dát tip
hmm...solida:))

nin
25. 07. 2002
Dát tip
V doprovodu hasičů?????? :-)))))))))

nin, co se divíš, to je přece normálka, ne? Když si zavoláš pohotovost, tak přece taky přijede doktor v doprovodu hasičů... nebo jsou to kominíci? Teď nevím... jste mě zmátli.

Witch
25. 07. 2002
Dát tip
hahaha no to je vážně príma článek hihihihi *

Zly
25. 07. 2002
Dát tip
Četl jsem to minulý týden na trase Pracha-O. Mimoděk jsem si vzpoměl na Písmáka. Ale takovou odvahu jsem fakt neměl :-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru