Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

POZOR!!! tohle je důležitý- PŘEŽIJEME?

25. 08. 2002
6
0
2647

tenhle článek vyšel v MF DNES 22.8.2002, sešit A, strana 10 pod názvem Největší summit dějin za dveřmi. přepisuji ho v nezkrácené podobě - honza

   Do Johannesburgu již přijíždějí první z 65.000 účastníků Světové konference pro trvalý rozvoj, zřejmě největšího summitu v dějinách, jenž začne 26. srpna.

   Konference má najít způsob, jak zajistit planetě prosperitu. Avšak vyhlídky jsou chmurné.

   Nedávno vyšla zvláštní zpráva OSN, na níž pracovalo 1100 nejpřednějších vědců. Ti říkají, že lidstvo je na prahu katastrofy životního prostředí, a jestliže nezměníme své dosavadní způsoby, 70% přírody bude zničeno v roce 2032, dojde k hromadnému vyhlazení přírodních druhů a ke zhroucení společnosti v mnohých částech světa.

   Zpráva nazvaná Světové výhledy životního prostředí říká: Jestliže neodtraníme přístup "trhy na prvním místě", neustálý růst výstavby silnic, elektrických vedení, letišť a další infrastruktury naruší rozmnožování živočichů, vyhladí mnohé druhy. Lesy mizí alarmující rychlostí a půda, na které je možné produkovat potravu, se ztrácí kvůli své degradaci.

   Polovina světa bude čelit nedostatku vody.

   Očekává se, že zvláště pobřeží Středozemního moře se dostane pod nesmírný tlak vzhledem k růstu měst, nedostatečnému zásobování vodou, cizineckému ruchu a intenzivnímu farmaření.

   Zpráva OSN hovoří o čtyřech možných scénářích pro svět, včetně současné situace preferování "svobodného podnikání a krátkodobých zisků" na úkor životního prostředí, což vede ke katastrofě.

   Ve druhém, stejně nebezpečném scénáři, dominují úvahy o bezpečnosti, strachu z teroristických akcí a přistěhovalectví do bohatých oblastí.

Třetí scénář nabízí volbu silné politiky, kdy vlády se budou snažit ochránit životní prostředí mezinárodními dohodami při velmi proměnlivých stupních úspěchu (poznámka fnb: dokud bude to praSSe bush prezident stupně úspěchu budou velmi neproměnlivé).

   Čtvrtý scénář je založen na tom že všechna rozhodnutí sledují trvalý rozvoj spíše než krátkodobý zisk a hltavost.

   Tony Juniper, ředitel Přátel Země, prohlásil: "Tato zpráva nás staví před obtížný výběr mezi destruktivní politikou, nebo přijetím trvalého a udržitelného rozvoje (fnb se ptá, co je na výběru složitého). Splnění potřeb miliard chudých při dodržení ochrany životního prostředí je největší výzvou této Zprávy OSN politickým a průmyslovým vůdcům světa. Vrcholné setkání v Johannesburgu musí dát nutnou změnu světovým směrům." 


guy
23. 02. 2004
Dát tip
Čekanko - ty mě nemůžeš urazit, i kdybys chtěla :-)) Ale sem přesvědčenej, že nechceš ... rozdíl mezi náma je akorát v tom, že já se na zprávy někdy dívám, ale zase mi nikdo neříká, že se něco děje. Jinak sem taky zpátečník nebo tak něco ... a taky tě mám rád :-))

Já tě mám ráda? :-))))) Asi jo, odhalils mě :-)))))

guy
23. 02. 2004
Dát tip
rebecca13 - a McD jim tam vybuduje tulení karabanátkárnu a ten druhej řízkárnu na tučňáčí křidýlka :-))

Kristepane, kam jsem se to zase dostala????? Já se politickejch řečí neúčastnim, nezajímá mě to a nerozumim tomu. Já bych politik bejt nechtěla, tak dobře je zase neplatěj, aby se mi to vyplatilo. Akorát teď, jak bojuje Amerika s Evropou o Mars, tak šílim, protože si řikám, jestli je to k něčemu dobrý za několik miliard zjistit, že na Marsu někdy byla voda, když by se ty prachy daly využít líp. A koukám, že to už je pěkně stará diskuse :-))))) nevadí .-)))

guy
21. 02. 2004
Dát tip
Čekanko - furt lepší za několik miliard zjišťovat, jestli na Marsu byla někdy voda, než za několik miliard (a několik tisíc životů) zjišťovat, jestli v Iráku byly někdy zbraně hromadnýho ničení!

HM, to nevim, já se těch Arabů bojim

guy
21. 02. 2004
Dát tip
A Eskymáků se nebojíš? :-)

Ne e, proč? Eskymáci jsou agresivní? :-)

guy
21. 02. 2004
Dát tip
A proč by nebyli - zkus jim sebrat soby a tuleně :-)

proč? Co bych dělala se soby?

guy
21. 02. 2004
Dát tip
Třeba točila reklamu na finskou vodku :-)

to by asi Eskymáky neporazilo, kdybych si pučila osm sobů, ne?

guy
21. 02. 2004
Dát tip
Víš co, čekanko, já se Eskymákům omlouvám, že jsem je podezříval z případné agresivity, omlouvám se tobě, že jsem se snažil před tebou zpochybnit účel mírumilovné vojenské akce k zajištění tvé bezpečnosti, omlouvám se všem naftovým a zbrojařským firmám, že bych svým nevhodným přístupem mohl ohrozit jejich zisky, z nichž jistě je největší část věnována humanitárním účelům a kudy budu chodit, tudy budu lát Alláhovi a jeho stoupencům - budeš mít teď klidnější spánek? :-))

Nebudu :-))) a neurážej se, já opravdu do politiky nešťourám, neorientuju se v ní a tak jí ani nekomentuju. Já nečtu noviny a nekoukám na zprávy. Když se něco děje, musí mi to někdo říct, nebo se to nikdy nedozvim. Jsem zpátečník, nebo tak něco? Možná.

GG: hm.. to nám dá ale pouze základ k nějaké změně. Oka. Ale samo to nic nezmění. Trvale udržitelenej pokrok neni pro mě příliš reálnej jako řešení. Protože nevim, jestli se k němu lidstwo dohrabe.

Gil_glad
06. 12. 2002
Dát tip
jo odpor ale rozumě.. nenasilně .. třeba si v obchodu neber igelitový pytlíky, když jdeš nakupovat housky, nekupuj maso a nevyhazuj odpadky na ulici nebo v lese. ani vajgly vod cigár a taky třiď odpad. jenom tak máme šanci něco změnit!!!!

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ A pravím vám, že nemá smysl naříkat. Nemá smysl nadávat. MÁ SMYSL KLÁST ODPOR. I z principu...

***

Semeno
13. 10. 2002
Dát tip
.

Zly
19. 09. 2002
Dát tip
Lidské systémy jsou založeny (mám ten dojem) odjakživa na kořistném způsobu. Ve starověku, středověku znamenalo založit město nebo obec dodržení stejných postupů: vymítit lesy, postavit technologické celky (řemesla, kovárnu, dřevařské a těžební systémy), opevnit hradby a pak už hurá s partou kavaleristů sebrat sousedům to, co pracně vykutali, dřív než to oni udělají nám. Vývoj se od té doby moc nepohnul.. pořád je to kdo z koho, jen města nemají 10-20 tisíc lidí, ale třeba 10 milionů a městy se sice neprohání kavaleristi se šavlema, ale nablýskané mercedesy s manažeříčky z Harvardu se smlouvama. Je to týž boj. Problémem je, že už není moc do drancovat. Zbývá moře, něco dřeva v pralesích, něco vody v podpovrchových rezervoárech a ropa kdesi u Arabů. Zdroje začínají docházet. Pro hegemony je to jednoduché.. musí dovést svůj boj o teritorium do úspěšného konce. Musí za každou cenu porazit veškeré ostatní systémy, i kdyby si měli zjednat podporu vražděním vlastního obyvatelstva (pochopíte doufám, že mluvím o zapálení Říšského sněmu Bulharem, nikoliv o 11. září pracovníky tajných služeb). Amerika+spojenci, včetně nás v tuto dobu víceméně ovládá veškerý "křesťanský, katolický" život na Zemi. Historie učí, že stane-li se někdo hegemonem, je evolučně předurčeno, že nemusí-li se řezat se sousedy, věnuje energii vlastnímu rozvoji. A o to jde. Rozvíjet se. Vyvíjet se. Soustředit se na výzkum. Nahradit fosilní zdroje, vyřešit infrastrukturu, nakládání s vodou, se vzduchem.. a t.p. Problémem je, že jsme od středověku vůbec nepokročili. Bush a spol se radši budou mydlit s Arabama o ropu, než aby ty šílené prostředky investovali do solárních systémů, změn v dopravě a infrastuktuře... Kdyby to udělali, můžou se za deset, dvacet let na ropu vyprdnout a byl by pokoj. Ale třeba to někoho někdy napadne...

pegasík
05. 09. 2002
Dát tip
http://zpravy.centrum.cz/clanek.phtml?id=211733 (ne) uplne mimo misu

m11
30. 08. 2002
Dát tip
to shadow............africky zeme by nebyly uplne chudy...velky nerostny bohatstvi, turistickej ruch atd atd....jenze vsechen hdp jde na splaceni uroku z pujcek, ktery jim v podstate v postkolonialni dobe "vyhodne" zapujcila svetova banka........ktera jim nadale pujcuje na splaceni...takze maj na vyber: bud pujcka od svetovy banky (s tim ze jedna z podminek je to, ze si nechaj kecat do socialniho systemu a politiky vubec) anebo si nepujcit a risknout prezit ekonomicky embargo...coz si riskla treba Kuba....................

JosefTupý
30. 08. 2002
Dát tip
reb: celkem fajn, ale pracoval jsem jen na ulici, ne v kanclu... (ul. Českomalínská, Pha 6, www.greenpeace.cz) GP je mi z ekologických organizací nejsympatičtější - jsou striktě nezávislí (žádné dary od vlád, stran, firem) a jejich protesty nenásilné... přispět můžeš i tak, že jim vyplníš formulář na nějakou symbolickou částku (třeba 50,-), kterou ti budou odebírat z tvého účtu jednou měsíčně...

URIAH
29. 08. 2002
Dát tip
Smířit se s nicneděláním v tomto směru ? Tak to je nesmiřitelnost s celým světem. Hodně štěstí.... Nesmiřitelný Uriah, co nehodil do žita flintu, nýbrž.....fintu

To Listopad: Kdepak... máme šanci... ale nechtějí nám prodat dostatek výbušnin..... To M11 - Co myslíš tím uskrovnili?? Vždyť Afričani nemají dostatek zemědělské půdy, nemají technologie, nemají vzdělání, nemají nic..... A to je ta optimističtější varianta....

m11
28. 08. 2002
Dát tip
to Shadowdancer.....jo, ale kdyby se americani a evropani uskrovnili, nemuseli by africani (a jini) umirat......... ro r13: americani maj ruzny zajmy.....snad jen uplnej pitomec si muze myslet ze v iraku (a afghanistanu) jde americanum o teroristy a ne o ropu.............ale to sem jentak odbocil.....

Rebecco,ač to na tvých slovech nic nemění jen bych opravil že Chánov není v Ustí ale v Mostě,v Ustí se toliko staví zdi,nebot ústečtí neradi vidí nepořádek u svých spolubydlících nomádského založení...což se jim nedivim,divim se jim že stejně tak nekompromisní nejsou vůči nepořádku který deně páchají oni.Netvrdím že by člověk měl přestat jezdit autem nebo kupovat de-bilní telefony,to by dnes asi většina chcípla hlady,ale pokud tak činí pak nemá právo stěžovat si na nic.A už vůbec nevěřím těm pseudohumánním konferencím,kde se budou vyžraný konferenciéři mezi sebou dohadovat jak že tu přírodu držet pod krkem a sám se při tom neudusit.To je stejná nehoráznost,jako pokoušet se proti těmto a podobným konferencím demonstrovat,to jsou přece záležitosti o kterých se vůbec neni třeba bavit.Jak se říká,když už jedeš ve vlaku,taky ti nepomůže jít v něm v protisměru jízdy.To bych rád zdůraznil všem tzv.ochráncům přírody,která je ani zbla nepotřebuje. Jaký je můj názor?Genetické zasahování do růstu je v plném proudu,politikové velmocí už necouvnou před ničím,...myslím že už je prostě pozdě..rád bych se mýlil.

JosefTupý
28. 08. 2002
Dát tip
teda lidičky, vás všechny bych chtěl potkat na streetu, když jsem dělal u Greenpeace. to by se mi jistě zvýšil počet přispěvatelů...

m11
27. 08. 2002
Dát tip
to nyx...konecne neco moudryho.........

Nyx
27. 08. 2002
Dát tip
nedám ti poslední slovo, nemyslím, že mé předchozí projevy byly nemoudré...........................................

Rowenna
27. 08. 2002
Dát tip
Jen tak pro zajímavost, jak taky uvažují "duchovní" lidé: , nevím, nějak tomu nerozumím, jsem málo duchovní.

Rowenna
27. 08. 2002
Dát tip
Tak mi tam vypadl link, pokoušel jsem se o html, asi to tady nefunguje, takže znovu: pro zajímavost: http://www.spirala.cz/clanek.asp?id=2520

Krel
27. 08. 2002
Dát tip
no tak bude konec lidstvo si to stejně zaslouží...

m11
27. 08. 2002
Dát tip
to nyx - mrkni se do auditoria Vsem lidem na zemi...to se ti bude libit :-)))))

m11
27. 08. 2002
Dát tip
r13 - no jasne...ono to je i logicky...z globalniho hlediska je opravdu lepsi kdyz cela afrika vychcipe....jenze kdo dal americanum to privilegium vybirat kterej svetadil to bude???? jenom kvuli jejich nenazranosti....

Berete to moc osobně - všichni zemřou... Někdo dříve a někdo později..... Ovšem, pokud má naději možnost že existuje peklo.... Tak si tam na pár lidí počkám........ A budu se pekelně smát...... A co vy? :-)))

M11 - Jen tak mimochodem...Amíkům nedal právo nikdo... sami si ho berou do vlastních pařátků... Ale otázkou spíš je: Musí něco dělat? Řekl bych, že stačí počkat s rukama v klíně (ve svém - samozřejmě) a čekat až to tam samo vymře a zbydou zas jenom křováci.....

Armand
26. 08. 2002
Dát tip
*

do Johannesburgu? ne, na to nejsme finančně silní. ale například 21.9. je v praze na těšnově streetparty proti militarismu, válkám světových bloků. no a v listopadu tady máme kongres NATO, kde bude na 60 světových prezidentů v čele s vrchní kurvou a vládcem světa jiříkem bušem...

URIAH
26. 08. 2002
Dát tip
Jo ! A nakonec to dopadne jako s Bengálským tygrem. Evropan bude sedět s rukama v klíně, co že to nedělá pro svět, když zachraňuje tygra... a ten zatím z vesela požírá domorodce... taky lidi, jako ten Evropan s rukama v klíně. A´t si pánové z OSN vezmou kapesníky a vysmrkají do nich tu svoji falešnou melancholii. A co se týká ekologie... POZDĚ, naše děti nám nakopou prdel.

Nyx
26. 08. 2002
Dát tip
OSN bohužel hraje až druhé housle v tomto světě

bordel plodí zas jen bordel-viz připravovaná konference OSN

Mozart
25. 08. 2002
Dát tip
ale ... proč se vzrušovat??.. jen vstříc apokalyse. a rychleji a rychleji a rychleji. jen více škodlivin, více násilí a válek, více infekčních onemocnění, více všeho...musíme zničit tento svět co nejrychleji a na jeho troskách vystavíme svět nový... mladou a nezkaženou společnost... bratrský a laický kosmický řád.

JosefTupý
25. 08. 2002
Dát tip
no to je dost v prdeli

m11
23. 08. 2002
Dát tip
jistá členka osn na jedné konferenci prohlásila, že humanitární pomoc africe je zločin proti lidskosti.....africké země jsou přítěží celému světu.............

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru