Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Houpací křeslo

Výběr: rebecca13
01. 06. 2003
5
0
1775
Autor
racek

na námět Veroniky Vlachové

 

Houpací křeslo

 

   Bylo jednou jedno houpací křeslo. Stálo v obývacím pokoji hned vedle klece s kanárkem.

Už ani nevědělo, jak se tam ocitlo, jen ve snech se mu zjevovaly regály velkoskladu s nábytkem – a pak tma v lepenkové krabici.

 Původně bylo dárkem pro starého pána. Celé dny ho houpávalo  a naslouchalo příběhům, které vyprávěl malé holčičce u svých nohou.

   Od doby, co starý pán odjel – nikdy neříkal, že by odjet chtěl, ale křeslo ho pak už nikdy v pokoji nevidělo, si přišlo velmi, velmi opuštěné. Nikdo se na něm nehoupal, dokonce už ani ta malá holčička ne. Byla z ní už slečna, křeslo ani pořádně nevědělo, jak se změnila: přicházela domů čím dál později . Občas do křesla rodina usadila návštěvu,  ale čím dál tím méně.

  A přitom křeslo se tak chtělo houpat - hou, hou…,

Občas sice k němu přilétl dveřmi z balkonu vítr, ale většinou neměl tolik síly, aby křeslo z poctivého dřeva rozhoupal. Jen se propletl mezi příčkami opěradla a ---zase odletěl.

  Jednoho dne se v pokoji sešla rodinná rada – a křeslo uslyšelo, že ho chtějí prodat…Kdyby mohlo, křičelo by: ne, ne…Zvyklo si na svůj pokoj, na klec s kanárkem, v hloubi dřevěné duše pořád čekalo starého pána, který se nevracel. Ale mluvit neumělo, tak jenom dřevěně zavrzalo.

-         Ještě tak červotoč, zhrozila se paní – snad je dobře ho prodat.

V dalších dnech se na křeslo přicházeli dívat úplně cizí lidé…A kdyby se jenom dívali, všelijak křeslo obraceli, převraceli, potěžkávali…až se stydělo…Jako by bylo tou dámou v červených šatech, kterou každý večer vídalo přešlapovat na rohu ulice…

  Dny míjely a zájemců ubývalo. Křeslo bylo masivní, z poctivého dřeva, švédská práce, lehčí a novější křesla se dala levněji koupit skoro na každém rohu. Jako poslední zájemce přišel však muž s postavou zápasníka.

-         To křeslo si vezmu, a vytahoval z kapsy bankovky…

-         Počkejte, zalekla se domácí paní, přijďte si zítra…Připravíme vám ho, nepohodlně by se vám teď neslo…Jistě, bude tu na vás čekat…

Muž s postavou zápasníka prozatím odešel.

Když všichni usnuli, přišla za křeslem do pokoje paní. Sedla si do křesla a hladila dlaní opěradlo…Pak začala tichounce zpívat…sladkou, krásnou melodii, ukolébavku…rozplakala se. Když byla malá, houpával ji v křesle její tatínek. Přitom jí vyprávěl krásné příběhy, plné zelených stromů, modré vody a statečných princů. Tatínek už dávno umřel, ale křeslo pořád patřilo do jejího světa pohádek.

   A teď ho museli prodat. Zabíralo příliš místa v jejich malém bytě.

Odnesla křeslo na balkón a začala se houpat.

Hou-hou-houpy-hou…křeslo šťastně usínalo a paní pořád tichounce zpívala. Věděla jistě, že křeslo prodat nemůže. Přestala plakat a odhodlala se k činu.

   Ještě než křeslo dopadlo na trávu před domem, zdálo se mu, že letí…letí tak, jako vídávalo létat přítele kanárka…možná se kanárkem stávalo…

 Ráno se lidé cestou do práce zastavovali u trávníku . Soucitně postávali nad starým křeslem, které mělo přeražené obě trnože…Vypadalo, jako by spadlo z velké výšky…

  Jedna malá holčička řekla:

Asi vypadlo z hnízda…, ale dospělí ji rychle okřikli:

Brepto, nevíš, že křesla nelétají?

Později přišel pán domu, křeslo naložil a odvezl do kůlny, kde mělo čekat na opravu. Jenže když konečně na jaře přišel truhlář, nalezl už jen konstrukci. Dřevěná duše houpacího křesla už dávno kroužila v zelených korunách hustých švédských stromů.

 


Zvěruška
12. 08. 2004
Dát tip
líbí se mi to a to moc, ale je mi z toho trochu smutno... :-(

fungus2
01. 06. 2003
Dát tip
Velmi hezky napsané. TIP!

Kandelabr
01. 06. 2003
Dát tip
tyhlety povídky s tématikou cítících předmětů mi připadají všechny stejné...situace víceméně klasická, podle schématu, které ani nemůže být jiné.

Žíně
01. 06. 2003
Dát tip
Nemám chuť to teď rozebírat, ale nepřipadne mi situace víceméně klasická podle schematu. Mě povídka oslovila moc a dám si jí do nej... ****

Albireo
30. 05. 2003
Dát tip
Skvělé!!! Je vidět, že už jsi dorostla i ke psaní o "obyčejnějších" věcech, než je láska. Nadčený tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru