Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na velikosti záleží

29. 11. 2004
2
0
4274
Autor
JeanJoche

Návod pro přežití v manželství

 

Pokud se v současné době zeptáte některé z mladičkých nevěstinek, tedy nastávajících manželek, zda-li je pro ni důležitá otázka společného bydlení, dozajista se vám dostane kladné odpovědi. Věru, kdo by si bral nějakého nezajištěného chudáka? To by se ženuška ani nenadála a dítka by mohla vychovávat v lepenkové krabici pod mostem. Vskutku, drazí pánové, pokud vás to z jakéhokoliv důvodu žene do chomoutu, pak vězte, že musíte mít v záloze  bezesporu znamenitou nemovitost. Peníze a opojná moc už dávno nefrčí; kdepak bohatá muskulatura a fyzická krása, ta je jen pro povrchní hezouny z velkolepých slaďáků; teď světu vládnou reality. 

A nejinak je tomu i v živočišné říši, především pak v té ptačí. Chce-li onen pernatý sameček okouzlit eventuální partnerku něčím tak skvostným, že mu samou radostí padne perutěmi kolem krku, tak musí, chtě nechtě, vystavět doslova „hnízdečko jejich společné lásky“. Právě mnozí z řad ptactva jsou v této činnosti těmi nejúžasnějšími mistry. Nebo si snad dokážete představit ledního medvěda (Thalarctos maritimus), jak pobíhá po zamrzlé pláni Arktidy hledajíce nějakou tu větvičku k dovršení velkolepého hnízda, kam by mohla jeho družka vrhnout párek sněhobílých mláďat? Opravdu - tato představa je tak bizarní jako obraz stáda žiraf hodujících na zdechlině utopeného krokodýla.

Obzvláště pak jisté ptačí druhy dosáhly v jejich namlouvací strategii takových úspěchů se stavbou hnízda, že jejich veledíla nemohla uniknout zkušenému oku pozorovatelovu. Můžeme jen spekulovat, proč v případě jednoho z našich nejzajímavějších stavitelů volil český to biolog a vědecký obrozenec Jan Evangelista Purkyně jméno tak kontroverzní a v dějinách české nomenklatury nemající obdoby. Moudivláček lužní (Remiz pendulinus) – architekt mezi pěvci, mistrovský zedník, svědomitý otec. Čím se zasloužil o svoje jméno? Byla to snad vilnost stárnoucího přírodovědce či zavrženíhodný vtip pocházející ze staročeského výrazu pro pánské přirození, tedy takzvané „moudí“? Ale ať už je to jakkoliv, pravdou zůstává, že obytné prostory tohoto zpěváčka skutečně připomínají chloubu každého muže a věřte mi, že tím doopravdy nemyslím koně pod kapotou či odznáček ze skauta.

V jarních měsících jsou větve, zejména smutečních vrb, obtěžkány „šourkoidními“ hnízdy, kolem kterých poletují potentní samičky šveholíce nad výtvory svých mužnějších poloviček. Švitoří okolo, spekulují, vybírají to nejlepší z hnízd. Vždyť v něm přeci přivedou na svět nová pokolení mladých. Ono se říká, že prý na velikosti nezáleží, ale pravda leží někde úplně jinde. Ovšem, že na velikosti záleží. Která z žen by chtěla bydlet v malé bezprostorné chatrči. Hnízdo musí posloužit jak k odpočinku, tak i k sexuálním hrátkám, a proto musíte uznat, že jednopokojová kukaň je pro mladou samičku něčím podřadným. Každý centimetr čtvereční je samozřejmě samečkovo plus. Ó ano, na velikosti záleží a kdo říká, že i s malým kašpárkem se dá hrát velké divadlo, buď lže nebo evidentně nezná moudivláčky.

A co teprve hygiena a čistota. Vždyť skoro každá ženská na tom tak trochu „ulítává“. Přeci nebude bydlet s někým, kdo po sobě nechává na dně hnízda vypelichaná pírka nebo si před vstupem do pelechu neočistí zobák. A co teprve exkrementy?! Ty nemají v prvotřídním hnízdě, co dělat. Takový samec, co si kálí do vlastní postele, je už předem odepsaný. Řekněme si to na rovinu, pánové! Kdo si sere do peřin, ten si těch nočních hrátek moc neužije.

Máme za sebou rozměry i zdravovědu, ale to by nebyly „moudivláčice“, aby si nevymyslely ještě další zkoušku pro již tak zmožené samečky. Estetika a umění je to, co v neposlední řadě rozjívené samice láká. Když je stavba dokončena, když je po zednících uklizeno, přichází chvíle, kdy je třeba hnízdo náležitě ozdobit. Na chmýří vrb, z nějž je hnízdo sestaveno, se pak nádherně vyjímá chmýří topolu v popelavé barvě šedi či dekorace v podobě lýkových snítek, jarních kočiček nebo mladých přírůstků všemožných jehličnanů. Z toho jsou samice naprosto hyn. Ovšem pokud k tomu neúnavný stavbyvedoucí přidá ještě nějakou menší árii, za niž by se nemusel stydět ani R. A. Dvorský, pak má konečně vyhráno. Kakofonie v tradičním „cííí“ funguje podobně, jako když býkovi zamáváte před očima červeným hadrem.  Samice, jako jeden muž, tedy žena, by ho samou láskou zulíbaly, myslím tím uklovaly. Každá se jen předhání, aby právě s ním mohla zplodit kýžené potomstvo, a drahý moudivláček má tak na každém pařátku desítky snoubenek.

Takže, potenciální manželé, chcete-li dostat svou nastávající k oltáři, pamatujte na má slova. Na velikosti záleží, čistota půl zdraví a jedno dnes již klasické rčení, jenž jsem si vypůjčil od kolegy Shakespeara, „život je jenom divadlo a my jsme jeho herci“.

Ale zamyslete se, prosím, taky nad tím, jestli vám všechny ty útrapy za to věčné peskování vůbec stojí. Není přece nad staromládenecký život v prostorném hnízdě ve tvaru vašeho vlastního přirození.

     

                                 


Zbyhoň
09. 12. 2004
Dát tip
Na Word nespoléhej, on je debil. I v naší učebnici češtiny je celá stránka výrazů, které jsou špatně a Word je neopravuje, nebo naopak :)

Zbyhoň
05. 12. 2004
Dát tip
Jsi originální, člověče, a i když jsem od Tebe četl i lepší věci, tahle má taky něco do sebe (třeba to, že víš, o čem píšeš) a tudíž jsem plně za Tvé členství :o) Jen slovo *"bizardní" je správně "bizarní".

JeanJoche
05. 12. 2004
Dát tip
Máš pravdu...pokaždé se to nepovede tak, jak by člověk chtěl. Snad to příště bude lepší... To bizarní jsem už opravil. Jen mne překvapuje, že to nebyl schopný Word opravit.

JeanJoche
03. 12. 2004
Dát tip
Člověče...přesvěčil jsi mne:)))

JeanJoche
02. 12. 2004
Dát tip
Tedy...co říct? Jsem skutečně mile překvapen. Děkuji. Jsem nesmírně poctěn nabídkou na členství v Klubu. Jen si tak nejsem jist sám sebou, že jsem skutečně dobrý fejetonista.

Platí to, co jsem napsal výše. Škoda, že si tě nepřečetlo více lidí. Dobrý fejetonista se tvrdou prací stane ještě lepším! Přidej se k naší rozrůstající se skupince, rádi tě uvítáme! Hodně štěstí!

Shellinka
29. 11. 2004
Dát tip
Docela hezky se to četlo. :)

Bohatý jazyk, četlo se to výborně, vtipně podané, pěkný dvojsmysl v nadpisu, u mě je to výhra na plné čáře a to bez debat! Tip Klub P.S.: Nechtěl bys rozšířit řady našeho fejetonového klubu? Najdeš ho pod kluby "Klub levých fejetonů". Budeme se těšit! Měj se!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru