Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chybějící vlaštovka

27. 10. 2007
17
15
2184

Devatenáct plus jedna vlaštovka

Vojtíšek už déle než dvacet minut seděl nad početním příkladem z matematiky. Soustředěně sledoval dvacet vlaštovek, které posedávaly na linkách v sešitě. Problém však byl v tom, že jich bylo pouze devatenáct. Vojta mhouřil oči, rozhlížel se jakoby nic po pokoji a pak se s trhnutím otáčel zpět k sešitu. Nestalo se nic. Chybějící vlaštovka se nenechala nachytat a stále zůstávala schovaná. Nakonec to Vojtíšek vzdal a šel se zeptat maminky.

Ani maminka si však s chybějící vlaštovkou nevěděla rady. Prohledali celý pokoj, otevřeli všechny zásuvky, proklepali knížky, ale vlaštovka nikde. Maminka už byla nervózní, protože se jí dole pálila bábovka.

" Kdybys tu měl uklizeno, tak ji najdem hned!" vyjela na Vojtíška a protože už vážně nevěděla, kde hledat, zavolala na tatínka.

Tatínek přišel hned, protože má rád, když může mamince radit. Maminka to moc ráda nemá, tak se tvářila kysele, když tatínek moudře pronesl:"Na to se zkrátka musí jít chytře". Potom Vojtíškovi přikázal, aby nachytal nějaké mouchy a vlaštovku nalákají na ně. Vojtík zajásal nad tatínkovým báječným nápadem, ale vzápětí posmutněl.

"Když já mouchy chytat neumím."

"To ji ale potom nemůžeme na nic nalákat," posteskl si tatínek a vrátil se k rozečteným novinám.

Maminka odběhla ke své bábovce a Vojtíšek zůstal v pokoji sám. Sedl si nad otevřený sešit a přemýšlel. Na okno zaťukaly kapky deště a domáhaly se vstupu. Vojta zvedl hlavu a tam, na parapetě, seděla zmoklá chybějící vlaštovka..


15 názorů

Maeslo
16. 04. 2008
Dát tip
Uff, z tatínka zamrazilo. A nesouhlasím s Winterovou kritikou Happy Endu, protože mně takový nepřijde.

Narvah
12. 04. 2008
Dát tip
jo, pěkný, jen nevím, proč mu rodiče nepomohli :)

Santi€
04. 02. 2008
Dát tip
jen sem nakoukla...je to překvapivě krátké...tak sem přečetla hned motiv moc pěkný *

Marcela.K.
17. 11. 2007
Dát tip
... někdy je lepší, než na to "jít chytře" počkat :-) TIP!*

jarouch
02. 11. 2007
Dát tip
Jak říká Lakrov - do čítanek s tím :) :) pěkný!

Winter
31. 10. 2007
Dát tip
Jako přívrženec nevyplněných snů a lidské neschopnosti lituji polsední věty. Je to na můj vkus přílišný happy end. Stejně jako když se Ti na začátku opakují dvě "nic" za sebou - je to až příliš silné slovo, než jej takto nevědomky nadužívat. Ale střední část hledání je super. Za tu tipnu.

reka
30. 10. 2007
Dát tip
tohle je fajn. výrazně lepší než ta klišovitá rozprávěnka o padlém andělu. líbilo. přijde mi, že takovýhle dětský příběh ti sedne mnohem líp než ty hluboké úvahy o padlých andělích.

***

bestye
29. 10. 2007
Dát tip
tohle je na mne moc černobílá povídka a na ty já moc nevěřím - každopádně dobře jsou popsané scény s chlapcem. U těch s rodiči bych i přibrzdila, protože i když vím - co dokáží být rodiče za trdla - i tak bych je takhle rychle jednim šmahem neodsoudila :c)

martinez
29. 10. 2007
Dát tip
dík za avi :o)

Lakrov
29. 10. 2007
Dát tip
To je krásné !! Zprvu se mi chtělo lamentovat na otcovým výrokem ("Na to se zkrátka musí jít chytře"), to jako že člověka, jemuž vložíš do mysli tak pěkný nápad, stavíš takhle stupidní frází mezi 'školometské blbce'. Ale z dalšího vývoje vyplynulo, že ani otec asi nebude v té rodině tím, kdo dětem rozumí. To nic. Takových rodin je spousta. A některým z těch dětí to vůbec nevadí a nosí domů vyznamenání. Nebo nenosí, ale zato si všimnou každé vlaštovky za oknem. S trochou jazykových úprav by se Tvou 'Chybějící vlaštovku' patřilo vložit dětem do učebnic. Ne do čítanek; Do početnic. Dík (za děti, co se o Tobě možná nikdy nodozvědí) TiP a 'Rozhlas' (aby aspoň někdo)

Korála
27. 10. 2007
Dát tip
Drrsný :cB Pěkný, fakticky, takový lehký a blabla, nevim jak to říct.. Tipec

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru