Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sběratel polypů

31. 10. 2008
5
13
2337
Autor
JeanJoche

...nebo polypků?

Sběratel polypů
 
Pod hladinou své vlastní nezodpovědnosti stáčím si vlasy do ruliček přestárlých natáček. Přestávám slyšet skutečný tlukot svého srdce, i když se mi hruď pokouší vyskočit z těla. A všude kolem medúzy s rozšklebenými ústy ve snaze pozřít kusy mořské patrnosti. Kdejaký nezmar vyhledává mou přítomnost, snaží se mě odrbat o poslední možnost, jak z toho nějak uniknout. Motá se mi hlava a ruce se třesou alkoholovým dojezdem. Nedokáži je udržet ve stavu blažené prozřetelnosti. Topím se na suchu se semtexem v podpaždí. Pění. Tělo se mi nadouvá v bohulibé zimnici a cigarety se zapalují sice pomalu, ale naprosto samovolně. Kam jsem dal rozum? A nejen ten. Soudnost schumlaná v posteli, na prostěradlech potřísněných lahvemi rozlitého vína. Hovím si v popelu tabáku spolu s nedopalky cigár a mladičkými sýkorkami, právě vylétlých z hnízda. Polykám je i s čerstvě narostlými peříčky jako jednohubky. Zobáčky jim prochází roztomilé cibebe-cibebe. Zakusuji se do jejich teplých těl, pociťuji krásu prýštící krve a praskání kůstek. Štěstí se nedá koupit. Leda tak od trubýše. Potřebuji se zase napít a zmizet tak ze světa, který mne utvořil. Máš špatnou masku, slyším. Nožem v ruce poodkrývám svalovou složku své tváře. Odřežu si raději obličej, jen tak mohou vystoupit na odiv mé cévy. Volný ksicht padá mi k zemi, kde se na něj vrhají zlotřilé hlavy gorgon. Dobrou chuť, přátelé.
Jsem sběratel Romálových odvrženek. Mám jich ve sbírce hned několik. Výstavní kusy. Prokřehlé EROTOMANKY ze špinavých uliček Brna. Kolotající podél hospod, mizící v zastavárnách, prochází se zverimexem. Laciné BALETKY s vykloubenými kotníky, plné představ o dokonalém světě, kdesi na východě. Zamilované do svých úzkých kund, sotva porostlých plavým chmýřím. SNĚHURKY s trpasličíma kozama, co touží po zájmu ubohých nugátů, náručích tetovaných děsem a vinném střiku zadarmo. Nabízí zmalovaná ústa na potkání kdekomu. Stačí natáhnout ruku a pro jedinou cigarety ti klidně vykouří péro. Samooplozené SAMICE v černých kuklách toulají se stokou za skřípění nepojízdných šalin, které se vznáší v oblacích a ne a ne přistát. Umolousané PSYCHOTIČKY, naivní SMILNICE, nenasytné ŠLAPKY, náctileté ROZHOĎNOŽKY v plastikovém balení. Vybělené úsměvy, které by za nic nevyměnily, perforovanými jazyky slízávají pěnu vídeňské kávy ve snaze zapůsobit za každou cenu. Válející se peřinách kalužin. Špinavé DĚVKY. Na rohu Husovické vozovny číhají na neznalé, táhnou je k tanci, aby je pak někde v přítmí města vysály do poslední kapky. Není před nimi úniku. Snědý laskavče, kdepak jsi?
Na nádraží v Hulíně pročítají popoletující cáry novin. Kauza Vlašim. Volové nabíledni.  Čekají na Blanické rytíře a ti nikde. Smrdí to tu jak v pekle. Odjíždí do slezské Ostravy, kde se mají setkat s lasičkou ve zlaté klícce. Je to mrcha, tahle šelmička. Ostrými řezáky se zakousne do skořápky vejce a pak ho smyslně vypije společně s jeho obsahem. Kouše je do lýtka a nic si z toho nedělá. Moc dobře ví, co chce. Nenechá na sebe sáhnout, i když se podbízivě lísá. Hraje si svou vlastní hru a dělá tak z nich nehorázné hlupáky. Kdo by ovšem odolal? Doporučují moravského ptáčka. Pořádný kus masa vystavěný do enormních rozměrů. To není ptáček, to je pták jak Brno. Snad ji chtějí nalákat tímhle. Lasička je pěkná svině, kdo ví, zda-li se nechá pohladit. Na pohled krotká, chtivá, uvnitř vypočítavá bestie. Má svou zlatou klec a je si toho vědoma. Nechce se jí z ní ven. Zjev a velikost moravského ptáka ji však láká. Pomazlit se s lasičkou, to je přání každého z nich. Vystrkuje z klícky drápky, ale nevyleze z ní. Ani takové lákadlo ji nepřesvědčilo. Tak co jiného? Snad příště, snad jinde. Třeba na Jižní Moravě.          

13 názorů

Kuchot
10. 11. 2008
Dát tip
jsem tomu úplně zapomněl típnout, fakt si to pamatuju

romale
01. 11. 2008
Dát tip
;-)

zoelle
01. 11. 2008
Dát tip
jináč si myslím, Zvonku, že byste to zas měli dojet vyzjistit na vlastní oči ;-) Myslivna volá

zoelle
01. 11. 2008
Dát tip
tož - Opavou Moravy jo (pokud mluvíme o tzv.českém Slezsku - pokud by to bylo Slezsko jako "Slezsko", tak je to tam Vratislav) - ale Bruntálem --- tož to teda ! ! !(Bruntálem Moravy je spíš Blansko) nejsu si jistá jestli jde Slezsko vidět - ale nebudem se hádat :-D krom toho, když už jsi to nakous, tak Slezsko je snad nejhůře nejnepochopitelněji a nejnepolapitelněji vymezitelné území Evropy _____________________________________________ omlouvám se za geografickou přednášku, jsem patriot - snad to nikoho neurazilo

JeanJoche
01. 11. 2008
Dát tip
Zoelle:Pravdu díš,velkou chybu jsem udělal...propříště budu nazývat Brno Bruntálem nebo Opavou Moravy:)A Slezsko existuje,jednou jsem ho viděl...na vlastní oči:)

Vitex
31. 10. 2008
Dát tip
Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm 8-I

zoelle
31. 10. 2008
Dát tip
tož - Ostrava ale leží na Moravě - z části a keřísi lidi - hajzli - tvrdijou, že Slezsko prý neexistuje

JeanJoche
31. 10. 2008
Dát tip
A-v-b:Díky...já mám jenom zvláštní večery...normální si moc nepamatuju, pročež spím..;)

JeanJoche
31. 10. 2008
Dát tip
Nevím nevím...a to jsem tam zapoměl napsat, že je Brno Ostravou Moravy;) A kdo má všechno doválcovat?Já jsem se docela zrušil v tu středu, ještě teď je mi zle...

romale
31. 10. 2008
Dát tip
můžeš to přečíst příští sobotu;) - bylo mi to vcelku jasné - tož tak nějak decentně znáš to - aby ses dostal z depky...

JeanJoche
31. 10. 2008
Dát tip
Ku*va vole,co Ty tu...? Nelíbí se Ti to? Jsou to pouhé fabulace, měl jsem včera večer v Brně depku a těžké abstinenčí příznaky,tak jsem musel něco naškrábat... S Centrálem uvidím...

romale
31. 10. 2008
Dát tip
okamžitě to smaž;) - a přijď večír na central

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru