Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poštovní holoubek

04. 08. 2009
2
52
3574
Autor
Mercuccio

Jen tak: Všechny krásné chvíle trvají krátce a uplynou rychle. Vzpomínání se odpírá, protože žijeme dneškem a ne včerejškem.

Nostalgie ve mně probudila

patos pro napsání díla.

Věnuji mu zvláštní péči.

Selektuji slova, jež léčí.


Posílám v mém psaníčku

pozdrav a básničku.

Sroluji, uvážu kolem mašličku

a nechám doručit pro Máničku.


Na krk připevním holoubkovi psaní.

Vypustím jej na Hranice za svítání.

Nikdo mi za úspěch neručí.

Věřím přec, že dopis doručí.


Holoubek jest host nenadálý

v krajině severu, která je v dáli.

Nese na krku psaní pompézní,

o němž se někomu pouze sní.


Holoubek na okenní římsu sedá.

Zobáčkem na sklo jemně ťuká.

Okno se pomalinku otevírá.

Leč odhání jej ženská ruka.


Doručitel se přesto zpět vrací,

dokončit svou práci.

Z vole mu zní táhlé vrkú.

Copak nevidíte dopis na mém krku?


Ona o něm ví. Leč si ho nevšímá.

Je to pro ni uzavřená kapitola.

Ví, že pominula včerejší škola.

Odmítá krásné psaní, jež dojímá.


Inkoust se rozpíjí v psaníčku

po dnech. To nezajímá Máničku.

Zapomenula a netouží vzpomínat.

Holoubek začíná chladem umírat.


52 názorů

Mercuccio
04. 10. 2009
Dát tip
Holoubek je borec! Kritici se mi líbí. Tolik rozumu, konspiračních teorií, spekulací, ... Vás bych si vzal na ministerstvo do nějakého specializačního týmu. Popřípadě s vámi natočil seriál podobný Aktům X. :-D Holoubek dávno čichá k fialkám zespodu a netřeba ho kropit živou vodou...

Toscana
09. 09. 2009
Dát tip
díky za uznání, Diano, taky mi to ale dalo mudrování, než jsem přišla na to, kde je zakopaný pes... :o))))

Diana
08. 09. 2009
Dát tip
Nebýt Toscany tonula bych v nejistotě a rozpacích, zejména proč "Z vole mu zní táhlé vrkú..." Toscana vnesla světlo do tohoto problému a já jsem jí vděčna. Jen nerada připouštím, že kritik Prosecký má svůj díl pravdy v tom, že básník neposílá holoubka někam k fjordům, ale skutečně na Moravu. desátý verš totiž jasně zmiňuje obec Hranice: "Vypustím jej na Hranice za svítání". A stejně jako Prosecký bych od tohoto druhu básně očekávala vícesloké umírání holoubka. Je však třeba připustit, že náznak, zvláště uvedený citlivě voleným výrazem "zapomenula", může být působivější, než podrobný popis. Celkově jde o dílo nezapomenutelné a nesporným důkazem je emotivní výjádření kritika A.H.: "No,sakra. A to pompésní psaní..."

A.H.
06. 09. 2009
Dát tip
psaníčku - básničku - mašličku - Máničku No, sakra. A to pompésní psaní...

raja
05. 09. 2009
Dát tip
prosecký :)

Prosecký
04. 09. 2009
Dát tip
Bože, Toscáno, já jenom rozváděl Tvé myšlenky. Chci zpátky školné.

Toscana
04. 09. 2009
Dát tip
Prosecký - a pochopit nadsázku jsi schopen?? Podle co tu čtu, tak asi sotva. :o))))

Prosecký
04. 09. 2009
Dát tip
Taky jsem měl díla hodná STUPID ligy, ale před tímto musím smeknout. Jenom bych upřesnil Toscaně: Básník nevysílá holuba na daleký sever. Podle mě žije jižně od Hranic na Moravě. "Ví, že pominula včerejší škola" mě vede k domněmce, že autor je již starší osoba. Zřejmě chytal druhou mízu a pokládal vztah k té Máničce za skutečnou lásku. Ona jej však použila jen jako učitele lásky. Velmi pravděpodobně z něj vyzouzala peníze a dál ji nezajímá. Takové ženy bývají. Velmi mě překvapuje, že autor báseň náhle ukončí. Vždyť holoubek teprve začíná umírat. Očekával jsem, že tento proces bude rozveden na několik slok a využit k nějakým filozofickým závěrům. I básně však mohou být na pokračování.

Madelaine
03. 09. 2009
Dát tip
Tak nevím... Mám vítězi gratulovat, nebo nemám? :-)

Toscana
03. 09. 2009
Dát tip
my už jsme takoví otrlí a otřískaní - když tak bloudíš po aréně na Písmáku, tak potkáš občas věci opravdu nevídané :o)))))

Toscana
03. 09. 2009
Dát tip
petr.ix - rádo se stalo, ale taky mi to dalo mudrování pochopit do detailu autorovu myšlenku ;-)

raja
03. 09. 2009
Dát tip
holub diabetik!:D

myslíš postavou? :o) a zmizme už, sme ukecaní :o)

já su rozjuchaná od martinez, ze Superstar... tož smajlím :o) esi to bylo na mne teda...

papouch
03. 09. 2009
Dát tip
z toho je patrno, že holubi nemají mozek :-)

asi mu chtěl někdo ušetřit zdlouhavý umírání chladem, co jí vím - já za to nemožu přece :o)

pro vítěze :o)

Ó
03. 09. 2009
Dát tip
...jedná o střední až vyšší třídu...liga je liga...hodnotím jenom jedním bodem...

jsem zásadně proti jakémukoli týrání zvířat, do této kategorie řadím i výcvik poštovních holubů. Děkuji proto autorovi, že dokázal nenásilnou formou poukázat na letitý nešvar našeho venkova...(p)

raja
10. 08. 2009
Dát tip
přesmutné dílo/P

A.H.
09. 08. 2009
Dát tip
tímto způsobem to vážně nepůjde.

Mercuccio
05. 08. 2009
Dát tip
Děkuji, přátelé. Příště se nechám odeslat do Norska, abych ušetřil jednoho holoubka. ;-) Potažmo vás... Jenom ten Narvik bych osobně vyměnil za Tromsø, kde se mi líbí víc.

Toscana
05. 08. 2009
Dát tip
Belgie, to je geniální nápad!!! :o))))

Zdá se, že báseň rozplakala všechny, kromě Máničky. Autor nebude zřejmě dobrým literátem ale mohl by být věhlasným holubářem. Mít v chovu jedince, který zaletí jinam než do vlastního holubníku, dokonce na požadovanou adresu, a ještě ke všemu mrazu nedbaje, to musí být unikát! Byla by škoda plýtvat silami a energií jinde! (P!)

kunka
05. 08. 2009
Dát tip
Toto dielo určite nenechá chladným žiadneho zamestnanca Slovenskej či inej pošty, ktorý by sa iste dokázal vžiť do pocitov umierajúceho holuba- doručovateľa. Ochránári by do toho určite tiež zavŕtali- posielať českého holuba do takých zamrznutých končín. (P)

reinka
05. 08. 2009
Dát tip
Ano, teprve výklad Toscany objasňuje užaslému a nechápajícímu čtenáři, jak je možné, že se ta Máňa tak zachovala... Teď už ji chápu a kropím slzy nejen nad holoubkem :o(((((((((((

Toscana
05. 08. 2009
Dát tip
Velmi novátorský přístup k milostné lyrice! Autor zde posílá psaníčko venkovskému děvčeti žijícímu někde u polárního kruhu na pobřeží norského fjordu ("v krajině severu, která je v dáli"), kam běžně ani holub nezaletí, proto ho nezná a její ženská ruka jej odhání - jak cynické k opeřenci, jenž má za sebou tak dalekou cestu. Cyničtější o fakt, že děvče je zcela evidentně nemocné, asi nastydlo při lovu tresek, takže holub zde má funkci posla léčitele ("Selektuji slova, jež léčí"), a ačkoli znaven, ptačího zobu a pochvaly za odpovědně odvedenou práci se mu nedostalo, o ptačím zobu nemluvě. To se pak ani není co divit, že "Z vole mu zní táhlé vrkú" - kdo se na něm provinil takovou necitelností, ten ani ničím jiným než volem zván býti nemohl. Autor zde zmiňuje i ožehavou problematiku posledních let, tedy terorismus: "Ví, že pominula včerejší škola", škola prostě lehla popelem vinou místního žháře. A jelikož polární zima na krku a popel na zhořelišti dodoutnal, tak "Holoubek začíná chladem umírat". Možná, že kdyby autor napřel svůj patos do domácích luhů a hájů a pompézní dopis po holubovi poslal nějaké Nanynce Kulichové z Horní Dolní a ne Máničce dlící blízko Narviku, nemuselo to celé končit tak tragicky, protože taková dojatá Nanynka by jistě holoubka opatrovala jako oko v hlavě. (P)

San...tobě taky

Vektor
05. 08. 2009
Dát tip
Tohle vypadá spíš na holoubka s nosu. Četl jsem to celé a musím říct, že ne. Omlouvám se, ale je to zoufalost. Skladba a rýmování jsou na úrovni první třídy a to si myslím, by se tu ani objevovat nemělo. Docela mě pobavila debata a udělení tipu za prolog. To je vážně hloupost.

fuku neboj k Tvé tvorbě se taky dostanu...třebas i otipuji...nebreč pořád...avízo jsem posílal všem zůčastněným tady...soustřed´ se raději na tvorbu,než-li na bohapustou debatu...ukončeme to...maj sa

...budu lechtat

Fuk
05. 08. 2009
Dát tip
a preco si mi teda poslala avizo? sa o nic nesnazim, len mi je smiesne, ked iekto dava tip za prolog, ako nejaka cena utechy ci co.

blboune půjdem na ní spolu...ty jí chytneš a já ji polochtám žebra...nebo obráceně jak budeš chtít)

...na Sano´o se taky chystám :)

nevim o co se snažíš fuku

Fuk
05. 08. 2009
Dát tip
lol, tip za prolog?

zas tak tragicky bych to neviděl přátelé...jsou tam i hezké momenty....Sano´o musím se podívat podrobněji na Tvojí tvorbu...takovouhle kritiku bych si napsat netroufl,nu což...Mercuccio taky mám rád Gellnera...dávám tip za prolog

...kdyby mi holub dones´ takovéto psaní,asi bych nebyl hodně dlouho k mání,na tip to není,přitlač na pilu,třeba příště holoubek doručí psaní

Fuk
04. 08. 2009
Dát tip
kristova noha holubova zvelebovana do aleluuuja

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru