Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svědomí dávných duší

15. 09. 2009
3
90
2572
Autor
Saintzero

Nejedná se o umírající matku!!!!!!!

V ozvěnách času jinak znících bije do očí svědomí
Když matka uléhá na smrtelné lože
 pak srdce v jednom plameni taje
a v slzách utápí historii dávných věků
 
když vzpomínkami na své děti zrychluje dech
a pohledem pak spaluje jejich neřesti
v horečce ztrácí vědomí a obzor pokrývá tma
 
když světlo na konci tunelu zhasíná
a místo ráje mění se v temnotu
zahalenou do duší čekajících na smrt
 
 

90 názorů

Marlav
23. 09. 2009
Dát tip
smutné*

Saintzero
22. 09. 2009
Dát tip
No jo já musím frčet do práce, tak se tady kluci mějte a žádný násilí. PS: Pistole jsou v prvním šuplíku a belík s vodou v rohu.

Saintzero
22. 09. 2009
Dát tip
Tohle rozebírat nebudu.Pišta možná bude jedině rád, když se dostaneme na číslo 9000.

Saintzero
22. 09. 2009
Dát tip
Hlavně se tu kluci neperte já to nebudu uklízet.

Saintzero
22. 09. 2009
Dát tip
No to jsem teda zvědavej, kdo bude mít lepší zbraně, doufám ale, že to nakonec skončí mírem. nebo nějakým rozumným kompromisem.

Teda Marve, ty máš ale trpělivost...

Saintzero
22. 09. 2009
Dát tip
Hele doufám, že tě narvah nesežere zaživa, já jsem mu totiž poslal při moji poslední kritice taky avi, aby věděl k čemu mimo jiné přispěl. A jednu poslední věc k té básni, jedná se o umírající zemi. „pak srdce v jednom plameni taje"= roztávají ledovce a jsou požáry „když vzpomínkami na své děti zrychluje dech"= děti jsou lidi, kteří za to všechno můžou, dechem pak myslím tornáda. „v horečce ztrácí vědomí a obzor pokrývá tma" tím jsem myslel,že prach ze sopek pokryl povrch země, takže jsem nesvítí slunce.Poslední sloku snad vysvětlovat nemusím. Nevím jestli to každý čtenář pochopil, a je to škoda proto jsem toho názoru, že by čtenář měl mít pojem o tom o čem je báseň.

Saintzero
22. 09. 2009
Dát tip
Hele, to s tím norskem mě mrzí, a dokonce jsem se mu za to i omluvil, takové věci běžně nedělám jenom, když mě něco maximálně vytočí, a to že jsem dal odkaz na tohle dílo do jedné diskuze, bylo jen kvůli narvahovi, nemám rád když se někdo do někoho naváží bez sebemenšího důvodu.

Saintzero
22. 09. 2009
Dát tip
Jo omlouvám se já jsem tě špatně pochopil, možná jsem blbej, nebo si to špatně napsal, já jsem myslel udělat tečku za kritikou ve smyslu, že už nemá dál cenu hodnotit dílo. Nějak jsem už ztratil pojem o čem jsme se tady vlastně bavili. S tím s tebou souhlasím, že pokud tam autor má gramatické chyby, nebo se čtenáři báseň jinak nelíbí, pak samozřejmě má právo upustit od napsání kritika, za toho ho neodsuzuji a i s tím s tebou souhlasím, že pokud se autor ve zmiňovaných chybách nelepší, pak mu asi přestanu dávat tipy, pokud chci, aby byl perfektní a zamyslel se nad sebou. U norska šlo o to, že napsal, že je to povrchní. Nevím co si pod tímto slovem představuješ, ale podle mě tím mínil, že je to špatné po stránce obsahové, a i kdyby to tak nemyslel, tak pokud někdo něco takového napíše, pak jako autor, mám přeci právo se dožadovat vysvětlení, a když se člověk po třech hodinách nedozví nic, tak to asi vytočí každýho, protože to spíš znamená, že to plácnul jen tak, bez nějakýho hlubšího zamyšlení.

Saintzero
22. 09. 2009
Dát tip
já myslím slovem kritik každého, kdo napíše svůj názor pod dílo. Jestli jsem to teda pochopil, dobře ty seš názoru, že pokud někdo má gramatické chyby např v básni, pak to může automaticky znamenat, že nemá smysl dál hodnotit kvalitu básně, a pokud autor má jinak dokonalou báseň, pak mu stejně nedám tip nebo co, takový lidi jsou arogatní pokrytci,když kvůli tomu pohřbí kvalitu básně. Jo máš pravdu, možná jsem se špatně vyjádřil, ten kdo píše kritiku nemusí vědět o čem báseň je, ale měl by to alespoň tušit.Já nevím kolikrát tady lidi kritizujou autory za to, že své básně mají jako říkanku, no a co snad posuzuji báseň jako celek, já určitě dám tip takovému člověku pokud má báseň po myšlenkové stránce a z hlediska např metafor jinak dokonalou. A Je mi lí to, že to lidi nedělaj, protože jak tvrdím já báseň se má posuzovat jako celek, a pokud někdo pohřbí ostatní kvality jenom proto, že tam má autor blbě i/y pak je to idiot.A nezapomeň, že tady jsme literární amatérská tvorba, takže se to snad dá prominout né.

Saintzero
22. 09. 2009
Dát tip
S tím teda s tebou nesouhlasím, kritik by přeci měl báseň hodnotit ze všech úhlů, né jenom jak je to napsaný nebo. Nemůže přeci popřít existenci hlavní myšlenky básně nebo jiné její interpretace. Jako správný kritik přeci musím poskládat všechny úhly pohledu dohromady, a pak dělat nějaký závěry. Pokud někdo hodnotí báseň pouze podle optického dojmu a nesoustředí se na její význam, pak by ale neměl psát kritiky. Jo a pokud kritik nepostřehne smysl básně pak by se na něho měl zeptat, já to teda dělám, ale uznávám, že je to asi někomu trapný.

Saintzero
22. 09. 2009
Dát tip
jo uznávám, že jsem to nemusel z něho páčit, ale šlo mě o to, že nepochopil o čem ta báseň je,kdy to věděl tak bych to z něho po třech hodinách dostal. Jde mi o to, jak někdo jako on může dělat takové závěry, když tomu vlastně ani nerozumí. todle jsem mu psal: (ve tmě nemůžeš vidět kam plaveš ,ale můžeš to cítit. Né fakt včem je problém, rád bych to vysvětlil.) Takže jsem na to šel po dobrým. Přeci jako autor mám právo na to zeptat se včem je chyba, proto jsem chtěl, aby tu báseň rozebral, protože jsem se domníval, že jeho úsudek plyne z toho, že to nepochopil.

Saintzero
22. 09. 2009
Dát tip
Uznávám tohle jsem dost přepísk s tím norskem, ale to mě dokáže vždycky vytočit do ruda, když někdo o něčí básní řekne, že je špatná a pak není schpnej vyjádřit se v čem. A katugira jsem volal, protože tady chyběl někdo zkušený,kdo by to mohl roseknout.

Saintzero
21. 09. 2009
Dát tip
zkus ji založit chybí tady číslo 8992

Norsko by mělo odstoupit ze své funkce porotce, to dá rozum. Bude na to théma diskuse?

Ó
17. 09. 2009
Dát tip
*

Saintzero
16. 09. 2009
Dát tip
přečti si kritiky možná ti to zlepší náladu.

Narvah
16. 09. 2009
Dát tip
máš pravdu. dostals ho ;)

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
máš pravdu tohle je docela drsná diskuse, když mně něco dokáže vytočit, tak pak ve mě bouchají saze. takže za tuhle diskusi norsku a čtenářům omlouvám. Máš pravdu i v tom, že báseň má rozvíjet fantazii, a čím víc budu trvat na vysvětlení, tím budu čtenáře o ni ochuzovat, ale já mám spíš opačný problém, často se čtenářům moje básně jeví jako povrchní a nic v nich nevidí,jako někomu se může zdát,že píšu o umírající matce v této básni, pak se ale ochudí o daleko víc fantazie, takže někdy to hold musím vysvětlit.

Alojs
15. 09. 2009
Dát tip
myslím, že je chybné, když dochází k podobným debatám. nikam to nevede. a když už diskuse, tak mimo. čili soukromě ve zprávách. tím, že se tady obě strany handrkují a ty se snažíš obhájit sám sebe... ona se pak tím spíš vzdá druhá strana = čtenář. a navíc zbytečně obnažuješ svůj verš. a u verše je hlavní představivost čtenáře. takhle mu předem vyprázdníš zásobník. (tak nějak mluvím z vlastní zkušenosti. - jestli mohu)

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
jenom jsi vylepšuješ svoji pověsť, myslím, že mám docela právo na to, tuhle diskusi ukázat každýmu, kterýmu napíšeš negativní kritiku na dílo, tvoje slovo bude mít menší hodnotu, a pokud budu mít pocit, že nemáš pravdu pak se budu snažit ty lidi obhajovat.

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
Tys prezidentem debilů nebo si tě pletu s lokajem jeho výsosti ?

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
já myslím, že lidem to jako názor stačit nebude, možná se směješ tomu co jsi právě napsal,ale lidi se tomu určitě smát nebudou,pochopí proč jsi to napsal zrovna takhle.Začíná se pod tebou propadat led můžeš z toho ještě vycouvat,ty víš co máš napsat todle je poslední šance, pak tě donutím napsat něco jinýho a ty víš že na to mám, jinak by jsi tady nebyl tři hodiny.

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
Je vynikající, nechtěl jsem tě vylekat

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
lidi by určitě zajímalo, proč někdo kdo je členem superstar, a tvrdí o nějaké básni, že je špatná, a pak po třech hodinách nedokáže napsat proč,jak takový člověk může být porotcem.Můžeš to vysvětlit napsal jsi,že je to plytké,že jsem špatný básník, že je to povrchní, jak potom můžeš hodnotit díla,když se nedokážeš po třech hodinách vyjádřit včem je povrchní a plytká báseň špatná.

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
?

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
jseš člen superstar, pověst má velkou hodnotu. Ještě na to může hodně lidí rychle zapomenout,ale pak to bude horší.

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
O co ?

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
hele buď napíšeš, že se vzdáváš nebo z toho udělám cirkus, čím víc budou přibejvat kritiky tím víc to bude lidí číst, stane se z toho lavina a ty budeš v přímým přenosu. Kruh se uzavírá,takže si vyber co bude lepší.

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
jseš nějakej moc veselej asi budu muset utáhnout opasek,jsme tady už tři hodiny, minule jsem napsal básničku a obhajoval jsem ji šest hodin a stejně mně nikdo nevyvrátil můj názor a to tam byli jiný lidi, jsme tady skoro tři hodiny,takže si vyber, co bude pro tebe horší, já neustoupím a budu postupně utahovat opasek, pak pude o víc.

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
já vůbec ne. Že by Bůh ?

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
Katugiro:já jsem ti ho nedával

katugiro
15. 09. 2009
Dát tip
proč jsem zas dostal avízo? co jsem komu udělal?

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
přestaň mě laskavě znásilňovat a obrať pozornost na děvčata, která za to stojí

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
tak to vzdej. tohle si napsal ty pamatuješ: špatný básník,je to plytké, povrchní. prvoplán. Stačí ? Takže si myslím, že na to mám právo Nebo napiš, že se vzdáváš.

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
přestaň mě laskavě znásilňovat a obrať pozornost na děvčata, která za to stojí

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
Možná ale na tvůj názor čekají,pokud k tomu nedáš hlubší vysvětlení, pak se můžou bát, protože člen poroty superstar má respekt.

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
začni si dělat statistiku

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
Norsko já myslím, že to pochopí dost dobře nebo z nich děláš blbce.

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
všímej si i jiných, milý saintzero. Ti ti přece ještě nenapsali ani řádku. Nechceš všechny jejich názory svádět na mě, že ne ?

katugiro
15. 09. 2009
Dát tip
ty ty ty, norsko! to se dělá?

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
norsko1 krizuje moji miniaturu,ale když chci slyšet z jakýho důvodu, nic konkrétního se nedozvím.

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
Jak, milý saintzero ? Poraď jim

katugiro
15. 09. 2009
Dát tip
avi co? proč? nemám čas

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
hele mně to je jedno, klidně se na to vykašli, ale lidi který si přečtou všechny příspěvky v kritice, by to mohli pochopit jinak.

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
Co z toho budu mít já ? Dobrý pocit ?

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
Nechci říct, že ji nemáš, chci aby jsi mě o ní přesvědčil.

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
Chceš říct, že ji nemám ?

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
O to jde v diskusi dobrat se pravdy,jakým jiným způsobem má získat pravdu, než že budu diskutovat se zkušenými kolegy, právě proto chci aby si rozebral obsah, rád se poučím od zkušenějších, kolikrát jsem jim dal za pravdu, nevím proč by tomu mělo být teď jinak, pokud jí budeš mít.

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
milý saintzero, kdysi měl jsem za to, že jsi chytrý člověk. ale pak jsi najednou začal dělat pravopisné chyby jak na běžícím pásu, a tvůj způsob komunikace se zkušenějšími kolegy začal vykazovat známky diskutabilnosti

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
jestli jsou ti peníze přednější než tvoje hrdost, tak se na to vykašlem. Stačí když napíšeš, že to vzdáváš.

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
avi Katugiro?

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
zadarmo ?

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
ale seš člen poroty v superstar, takže to asi musíš umět.

Marlav
15. 09. 2009
Dát tip
...spíš romantické...já ti to věřím a je dobře, že jsou lidi jako ty...*

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
nejsem kritik. vyser se na mě

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
Tak mně vysvětli, jak si pochopil jednotlivý sloky, tvrdíš, že je to povrchní, takže já nemám co získat, a ty nemáš co ztratit, můžeš mě ztrapnit, jsem na to připravenej.

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
je to plytké, povrchní. prvoplán. Stačí ?

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
sakra já se tý odpovědi nedočkám, nejistota je asi hrozná věc. V čem je to špatný

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
časem ti o tom napíšu báseň

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
sakra ty se pořád vyhýbáš vysvětlení,takže v čem je to psaní špatné. Doufám, že nemyslíš, že je to o umírající matce.

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
v tom, jak píšeš

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
V čem naivní?

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
nemám problém s pochopením, mám problém s tvým stylem. zdá se mi příliš naivní

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
co chceš vědět, nejřív mě řekni, jak jsi to pochopil nebo co si nepochopil.

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
vysvětluj

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
ve tmě nemůžeš vidět kam plaveš ,ale můžeš to cítit. Né fakt včem je problém, rád bych to vysvětlil.

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
spíš nahoru

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
asi si plaval moc rychle

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
spíš jsem se vynořil

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
Na vlnách fantazie ponořil ses do černoti pochopení?

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
ty špatný básník

Saintzero
15. 09. 2009
Dát tip
jsi chytrý kluk

Norsko 1
15. 09. 2009
Dát tip
o smrti, která nad vším rozprostřela svá černá křídla

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru