Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

c. camp

03. 11. 2010
15
43
3159
Autor
Hasdrubal

Bolo sedem

a dvaja roboši stáli pri stavbe

                               v roztrhaných montérkach za

                               kovovou mrežou pod svetlom reflektora

                                 kludne ich zastrel ak

                                               chceš

 

         v centre moderného mesta

                malý kúsok koncentráku


43 názorů

Hasdrubal
11. 11. 2010
Dát tip
*robotnikoch

Hasdrubal
11. 11. 2010
Dát tip
vobec to neni o rotnikoch

naladove vnimanie gymnazistu ... a spolu s komentujucimi sa asi rozhodli vziat robotnickej praci akykolvek vyznam a hodnotu

Alojzia_W
07. 11. 2010
Dát tip
wow

Zbora
06. 11. 2010
Dát tip
Bóže, to už je i na mě moc...

Hasdrubal
06. 11. 2010
Dát tip
koncentrak som nepouzil v socialnom kontexte, ale psychologickom

Zbora
05. 11. 2010
Dát tip
Deprese je pojem subjektivní asi jako pojem chřipka. No, ale když myslíš.

tie dve veci, o ktorych hovorime su urcite jedny z tych, ktore su prezivane najsubjektivnejsie.. kazdopadne ty uz odpovede poznas a to ti celkom zavidim ;)

Zbora
05. 11. 2010
Dát tip
Když se ptáš, ze slušnosti odpovídám. Některé věci lze nazývat svými jednoznačnými jmény, a je to žádoucí, jiné ne. Osobně si myslím, že ty dva pojmy o kterých tu momentálně mluvíme jsou jednoznačné až běda a překvapuje mě, že do toho vnášíš pochybnosti. Můžeme diskutovat o tom, co je to Bůh a žádného průsečíku se třeba nedobereme a je to tak v pořádku. Ale diskutovat o tom, jestli je díra na botě díra na botě mi připadá trochu od věci.

som ti vdacny za tieto dva encyklopedicke prispevky, fakt je, ze naozaj neviem o com sa tu bavime, mohol som si to nechat vysvetlit od britannicy. ciao

Zbora
05. 11. 2010
Dát tip
Psychiatricky kvalifikovaná deprese je nemoc spojená se změnami v organismu, určená lékařem, asi tak jako když přijdeš k zubařce a ona ti řekne máte nebo nemáte kaz. Koncentrační tábor je místo sloužící k hromadné internaci nebo věznění lidí, kteří sem jsou umísťováni i bez řádného soudu nebo jiného právního důvodu. Poté, co byly nacistické koncentrační tábory v roce 1945 osvobozeny a byla odhalena jejich role v nacistické genocidě, stalo se označení koncentrační tábor synonymem nejhrubšího porušování lidských práv a postupně se přestalo používat jako oficiální označení existujících internačních táborů. Nechápu o čem se tu ještě bavíme, asi se chceme bavit, žejo?

potom tu vyvstava otazka, kto urci alebo akym sposobom urcime co je "kvalifikovana depresia" a "koncentrak"

Zbora
05. 11. 2010
Dát tip
Jo, jasně Minime, vím, nebo spíš tuším, o čem tu mluvíš, ale pokud bych měl podobná prohlášení k něčemu přirovnat, je to podobné jako když ti někdo, kdo ztratil peněženku řekne: "já mám dneska těžkou depresi" Se skutečnou psychiatricky klasifikovanou depresí to má společného zhruba asi tolik, jako moderní práce s koncentrákem.

o tom zbytku viem, inak by som to nespominal.. to ze si niekto v modernej praci pripada ako v koncentraku alebo ze to niekto zvonka takto vidi, na tom nic nemeni.. zacal si s holokaustom a arnostom lustigom.

Zbora
05. 11. 2010
Dát tip
Nech si ty kecy o předpojatosti, jo. Je tam slovo dost často, takže samozřejmě připouštím, že má osobní zkušenost je lichá (člověk chodil při studiu na brigády, žeano), a je možné, že jistá část z nich, ta co nenavštěvuje hospody nebo nepochlastává doma u televize, navštěvuje večerní studium filosofie nebo informatiky, případně vede kroužek keramiky pro těhotné ženy. jinak k tomu zbytku: http://cs.wikipedia.org/wiki/Koncentra%C4%8Dn%C3%AD_t%C3%A1bor Povšimni si hlavně slova synonimum (který je v básnické mluvě tak často používáno).

a este jedna drobnost: Ti lidé to dost často v půl třetí zapíchnou, když ještě před tím hodinu poobědvávali, a jdou do hospody na pivo a flák masa a pak čučí na fotbal a nadávají na rozhodčí. Navíc je nikdo nenutí, aby dělali zrovna to, co dělají. toto je vyrok na urovni cigani kradnu, zidia su hamizne kurvy.

vec ku ktorej smerujem je ta, ze si nedokazem spojit pojem koncentrak len s shoah, preto to nepovazujem za nieco ucelove na efekt

odbocujes.. ale z mojho pohladu je uplne jedno kto 'to' robi komu, alebo preco proste, koncentrak nie je len o zidoch, nie je to len holokaust, nie je to len o tych robosoch, ktorych vidis za plotom

Zbora
05. 11. 2010
Dát tip
A je navíc tato skupina zbavena možnosti uspokojování základních životních potřeb?

Zbora
05. 11. 2010
Dát tip
A mechanickou manuální práci vykonává jen jistá etnická skupina, která je z ideologických důvodů vyřazena z možnosti býti lidmi?

rozmyslam nad dobou, v ktorej neexistovala ziadna ideologia, nabozenska alebo politicka.. koncentrak bol precizne technicky prevedena masova vrazda, nic, co by tu nebolo predtym, len lepsie zorganizovane, lepsie pripominane

Zbora
05. 11. 2010
Dát tip
Dík za tip, zkusim. S tím, že by byl koncentrák pouze sociologický přístup k věci nemůžu ale souhlasit. Je tam navíc ideologie.

dodatok, po precitani ostatnych kritik: koncentrak je len sposob

zbora, neviem kolko casu si stravil pracou podobneho typu, takze neviem nakolko to poznas, ale ona sa podoba koncentraku mozno nie tym vysledkom, ale metodou... a ked sme pri odporucaniach, skus imre kertesz - bezosudovost, u vas clovek bez osudu

Zbora
05. 11. 2010
Dát tip
Sám o sobě je to velmi silný výraz, jistě je ale podstatné, jak ten výraz kdo vnímá a do jakých souvislostí ho postaví, v tom máš jistě pravdu. (V Čechách máme ohledně Holocaustu daleko větší mediální masáž než vy. Vás se to týkalo daleko méně - možná i to je důvod, proč tady vyšiluju) Osobně souvislost, která je tady, vnímám ale jako spíše problematickou. Ten motiv mi tam přijde spíš plácnutý, protože se jím dá dobře zapůsobit. Nevím. Možná se pletu, je to asi otázka názoru. Samozřejmě ironie do života patří a pokud je podaná tak, že není hloupě zlá a zákeřná, je jasné, že se nemusí vyhýbat i tak závažným tematům. Mně ale ten text, jak je podaný prostě nesedí. Možná ho beru víc vážně než bych měl. Možná mi na něm vadí ta přímočarost.

zbora...otazka je do akej miery je koncetrak silny vyraz...pre mna to malo jemny nadych ironie...uz len z hladiska toho flegmatizmu...ktore navodzuje "kludne ich zastrel"....vsak to je fuk...v tom kontexte je pre mna zoslabeny aj koncetrak...

Fuk
04. 11. 2010
Dát tip
ty vado, neska so tak stal, vazne. a kludne na mojom tvojom mieste by som sa tak cinil. toto je jedna z najsympatickejsich od teba. jednoznacne tip

dazdozienka
03. 11. 2010
Dát tip
prave pre to, co si popisal, je to lobotomia

Zbora
03. 11. 2010
Dát tip
Ti lidé to dost často v půl třetí zapíchnou, když ještě před tím hodinu poobědvávali, a jdou do hospody na pivo a flák masa a pak čučí na fotbal a nadávají na rozhodčí. Navíc je nikdo nenutí, aby dělali zrovna to, co dělají. Ta paralela s pracovním lágrem je podle mého názoru dysfunkční. Neberu to tragicky, jen mám za to, že se použití takového silného výrazu dá vždy elegantně obejít. Tady jej vnímám pouze jeko berličku, kterou autor používá díky své neochotě jít hlouběji.

dazdozienka
03. 11. 2010
Dát tip
no je dost desne, ze niektori ludia maju koncentrakovy pocit - preto to nie je zlahcovanie - preto to je vystraha

Hasdrubal
03. 11. 2010
Dát tip
sim ta zbora neber to tak tragicky

Zbora
03. 11. 2010
Dát tip
Aha, a to se dá nějak srovnávat, ano?

dazdozienka
03. 11. 2010
Dát tip
a napisem to aj tretikrat!

dazdozienka
03. 11. 2010
Dát tip
to nie je zlahcovanie koncentraku - to je lobotomia mechanickou pracou

dazdozienka
03. 11. 2010
Dát tip
to nie je zlahcovanie koncentraku - to je lobotomia mechanickou pracou

Zbora
03. 11. 2010
Dát tip
Ne, Minime, proto ne, ale protože to přirovnání vůbec, ani náznakem, neodpovídá skutečnosti. Pokud Ti připadá, že ano, doporučuju přečíst si nějakou knihu o Holocaustu třeba od Arnošta Lustiga. A pak to zkus porovnávat, uvidíme, co Ti vyjde. Naopak mi celé to pojetí připadá jako zlehčování pojmu koncentrák, činění z něj něco div ne běžného, každodenního, a nemá to moc společného s mojí jemností, jak říkáš.

z: pretoze si jemny poeta ;)

Zbora
03. 11. 2010
Dát tip
Proboha ???? Tak tohle vážně ne... To přirovnání mi tady vážně velmi hrubě nesedí.

ziadna sila, len abusrdne konstatovanie s klincom do rakvy...nevhodne pouzite slovo koncentrak.mozno nabuduce

vk
03. 11. 2010
Dát tip
sila

jH
03. 11. 2010
Dát tip
okolo podobný scénky teď chodim do práce a napadalo mě něco až děsivě blízce podobnýho...ovšem předběh si mě *

Norsko 1
03. 11. 2010
Dát tip
sugestivní *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru