Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Měsíční sonáta

23. 12. 2010
5
18
2475
Autor
DDEX

 

Seděl na vysoké židli uprostřed nočního baru s knihou a lačně četl. Hltal řádky, z kterých proudil příběh podněcující představivost k horečné činnosti. Okolo něj šuměla slova; prázdná slova hospodských povalečů a cinkaly sklenky jako zvony na Loretě. Zamyšleně si zapálil cigaretu a brýle posadil hlouběji ke kořenu nosu. Blonďaté husté, mastné vlasy, kulaté brýle a oči soustředěné na řádky románu. Na stole před ním stál dosud prázdný popelník a sklenice s ledovým čajem, který pomalu a jakoby roztržitě usrkával. Byl večer a trochu ráno. Bylo pozdě a vlastně příliš brzo.

Mladý pár u nízkého stolu po jeho pravici se začal divoce líbat. Posilněni alkoholem nevěděli, že jsou viděni a i kdyby to byli věděli, neodradilo by je to. On byl vyhublý, střední postavy, věk kolem pětadvaceti let. Jeho láska měla polodlouhé blonďaté vlasy a hnědý svetřík. Seděli v sobě zaklesnuti, jak spletité kořeny starého dubu.

Po levici našeho čtenáře seděla parta opilců. Jeden z nich…dlouhovlasý vousáč se vrávoravě postavil a začal z plných plic vyprávět zábavnou historku z práce. Byl to dobrosrdečný typ. Měl evidentně rád posezení s přáteli, pár piveček a kopec srandy k tomu. Ostatní se smáli jako o život a na lampu před vchodem do baru se usadila obrovská můra.

                U širokého stolu za mladíkem se chýlilo k hádce. Dva holohlaví zápasníci boxu právě dopili sedmou tequillu a zachtělo se jim poměřovat síly. Chvíli se přeli o drobnost, která se týkala jednoho slavného boxera. V tom sporu šlo o to, jestli by i v pokročilém věku dokázal porazit současného českého šampiona. Nicotná věc…Hádka sama nebyla podstatou sporu, spíše jeho nástrojem. Muži se cítili být muži a ti v jejich chápání za nic na světě neustupují ani o píď. Po chvíli se proto v jejich rukou zableskly nože.

Čtenář s mastnými vlasy a kulatými brýlemi na chvíli zvednul hlavu a na tváři mu přitom hrál usměv. Jedna z mnoha výtečných scén v knize právě vrcholila a on si chtěl dopřát malinký oddychový čas, aby dosavadní děj lépe strávil a scénu si tak dvojnásob vychutnal. Vůbec si přitom nevšimnul, že se za jeho zády schyluje k boji.

Veselý vousáč od pravého stolu si toho však všimnul, zmlknul a otočil hlavu směrem k zápasníkům, aniž by si sedl. Mladý pár se přestal líbat, ale scéna je nezajímala. Dívali se upřeně jeden druhému zblízka do očí. Boxeři teď vrávoravě povstali ze židlí a jako kohouti vážili každý pohyb svůj i soupeře v očekávání výpadu. Ač to tak na první pohled nevypadalo, snažili se i přes alkoholové opojení přemýšlet. Nebezpečí smrti se k nim dostalo jako ultrazvuková vlna přes masu vody. Dětinství v podání mužů začalo jasně ukazovat svou děsivou nebezpečnost.

Co budou opilí rváči dělat dál? Obecenstvo se dívá a čeká… ještě se neprobralo ze šoku, který jim svým agresivním činem způsobili. Ale co to? Oni se ve skutečnosti bít nechtějí! Kdepak! Mají strach a klepou se jim kolena rozčilením, a to vidí teď už každý. Namísto boje počkají pár sekund v hrozivých postojích, než je kamarádi od sebe odtrhnou. Tak se ze situace dostanou oba bez poskvrny na cti. Jen pár sekund se sveřepými výrazy bojovníků a bude dobře, zábava bude pokračovat.

Svaly však mají i tak napnuté. Vždyť co kdyby přeci ten druhý zaútočil? Dilema vězně se rozehrává v hlavách obou mužů. Jak bude jednat ten druhý? Ta otázka je oba pálí. A co bude se mnou? Má cenu předvádět svou mužnost, když na konci této eskapády číhá smrt? A co je vlastně ta mužnost, pro kterou tu stojím s výrazem vzteklého psa? Mám ji já, když se mi teď kolena třesou strachy? A má ji ten druhý?

Zvuk rozbitého skla…dotyk chladné oceli…výkřik do tmy a pád na tvrdou podlahu. Střepy se rozletí po zemi a hrobové ticho střídá šílený křik a vřava. Milenci se k sobě instinktivně přitisknou a splynou v jeden objekt, který ten moment ostrý jako břitva nemůže poškodit. Vousáč z kruhu opilců položí němě ruku na ústa. Jeden z boxerů se sesune na zem s dýkou v břiše. Mladík u knihy sedí bledý. Sklenice s ledovým čajem leží pod jeho stolem a je jasné, že se svým nečekaným pádem ze stolu, proměnila v rozbušku. V sirku. V sirku v soudku se střelným prachem. Naprázdno polkne, odhodí vlasy z čela a zaklapne tu skvělou četbu. V tu vteřinu…v tu jedinou vteřinu se vše zastaví…zmrzne ve štronsu a zůstane tak navždy.

Konec scény…Světlo několikrát zabliká, herci se ani nepohnou. Opona a konec hry. Potlesk žádný.


18 názorů

StvN
21. 01. 2011
Dát tip
Já moc nemám rád tyhle hospodské historky. Za prvé se vždycky spousta texty vyplácá na popisy typů lidí, kde kdo sedí, co zrovna dělá, zdůrazňuje se, že to je vlastně zajímavé, přičemž to autor zajímavě podat neumí, a za druhé celkově ta historka nakonec ani není moc dobrá. Já osobně bych se tomuhle tématu vyhnul, pokud to není jen prostředek k příběhu.

Tragicus
20. 01. 2011
Dát tip
Kdyz ve filmech nahly hluk zpusobi, ze se lide postrili, je to uveritelne, protoze stah svalu na ukazovacku je vec, kterou clovek leknutim snadno muze ucinit; navic pak tento hluk evokuje vystrel. Aby se vsak lide pobodali je dost nesmyslne. A jak uz bylo zmineno, vetsina postav je vicemene zbytecnych, coz si clovek uvedomuje uz pri cteni a dvakrat jej to zrovna netesi.

Winter
14. 01. 2011
Dát tip
Film. Film má oproti literatuře jednu výhodu, dokáže ukazovat děje v jednom prostoru simultánně - literatura tím méně, pokud scénu rozsekáš na popisné, důsledně oddělené odstavce: scéna se pak z živého obrazu mění na statistický výčet, což dynamice scény zrovna nepřispívá. Krom toho se pak hlavní motiv rvačky vyčleňuje z celku a v izolaci literárně hyne. - a pár dalších drobností.

katugiro
13. 01. 2011
Dát tip
Mladý pár i veselý vousáš jsou tam zbyteční - vypadá to, jako bys spíš popisoval scénu z filmu. A hlavně to není uvěřitelné: vypadá to, jako bys měl v hlavě nejdřív dramatický výjev a pak až horečně přemýšlel, jak k němu nechat situaci dospět. Nejmarkantnější mi přijde to, jak dva boxeři řeší hádku tím, že vytáhnou nože... a pak se zvednou od stolu :)

těša
04. 01. 2011
Dát tip
autor mi psal do zpráv, že jo.

těša
04. 01. 2011
Dát tip
marvine, zařadil bys povídku do PM?

DDEX
04. 01. 2011
Dát tip
A co to je pm?:-)...ale jo, každopádně chci. Díky

DDEX
04. 01. 2011
Dát tip
A co to je pm?:-)...ale jo, každopádně chci. Díky

těša
03. 01. 2011
Dát tip
ddexi, chceš to v pm?

těša
03. 01. 2011
Dát tip
třeba tahle se mi líbí, marvine. chtělo by se ti ji zařadit do pm? asi se rozhodni sám, nevím, jak moc to považuješ za povídku.

Moc se mi líbí! *

těša
30. 12. 2010
Dát tip
pěkný, ta bitka je výborná, popis hospody taky, jenom mi tam dost přebývá ten úplnej konec.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru