Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

20. SUPERKOULE - dobrý den, socho - dílo č. 6

25. 05. 2011
2
10
809

http://www.youtube.com/watch?v=2zh1qGj2J6g

Dobrý den, paní Pieto. Jste nejspíš jedna z nejznámějších piet (zobrazení Panny Marie s tělem umučeného Ježíše na klíně), jaký je to -

"Omlouvám se, že Vás přerušuji. Spíše jsem jedna z nejznámějších Neznámých. Málokdo ví, kterou Pietu přesně měl Karel Kryl na srdci, když o mně zpíval."

Nejspíš máte pravdu. Prozradíte nám tedy víc?

"Já zastávám názor, že lidé by měli hledat sami odpovědi na otázky, které je zajímají. Ale mohu napovědět. Jedná se o severočeské náměstí."

Předpokládám, že v jeho rohu ... Víc nepovíte?

"Odpovědi hledejte třeba v knize Vojtěcha Klimta: "Akorát, že mi zabili tátu.""

Abychom se vrátili trochu zpátky ... jaké to tedy je, být opěvována v pisni jednoho z předních českých písničkářů. Karel Kryl je přece legenda.

"Tak v první řadě mi nejde o to, KDO o mně zpívá, ale JAK se o mně zpívá. A píseň Pieta je bezpochyby jedna z těch písní, které utkvějí v srdci, v duši, v hlavě ... Navíc v notové úpravě jsem spatřila světlo světa už po okupaci v roce 1968 ... a tehdy byl Karel Kryl prostě Karlem Krylem, básníkem, písničkářem, ale především člověkem."

Jak se vás osobně dotkly události z roku 1968?

"Píseň samotná nejspíš dost napoví. Jinak jsem především Pieta. Události toho roku se mne samozřejmě dotkly. Jsem citlivá vůči utrpení. Nejen proto, že ho znázorňuji. Nechci tvrdit, že jsem vnímavější, než ostatní lidé, ale tím, že mám ztrátu dnes a denně na očích, vím o čem mluvím."

A tradiční otázka, je něco, co byste chtěla vzkázat čtenářům?

"Myslím, že lidé by neměli být lhostejní k tomu, co se kolem nich děje a to nejen na politické scéně. Přála bych si, aby lidé zastavili špatné činy ještě dřív než k nim dojde. Vždyť jednotlivé události dějin začínají vždy u jednotlivce. U člověka." 


10 názorů

Garay
30. 05. 2011
Dát tip
:))) Konečně můžu řvát... aááááá :)

no nebyls sám a chtěla sem to udělat, takže Od aleš-novák Pro soutěž KOULE Odesláno 26.05.2011 14:59:52 Předmět Kritika k dílu 20. SUPERKOULE - dobrý den, socho - dílo č. 6 Kryl, pieta...asi Whitesnake? Uvidíme :o) ale zas na něj je to málo vybroušené...

to neřeš, jen jsem si na to vzpomněl, když jsem to znovu pročítal...

jo, já eště chtěla pod díla hodit ty tipy na autory, co mi přilítly zprávou :o)

tohle jsem tipoval na Whitesnake, mýlil jsem se. na mě moc patosu...

avox
27. 05. 2011
Dát tip
taková přemoudřelá socha... ani špetka pochybnosti... souhlas s Markem

Muamarek
26. 05. 2011
Dát tip
Zamyslet by se tu člověk asi měl, ale tahle socha mě příliš vede za ruku...

Alegna
25. 05. 2011
Dát tip
k zamyšlení, to se mi líbí

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru