Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

20. SUPERKOULE - dobrý den, socho - dílo č. 13

26. 05. 2011
5
13
1157

- Nazdar, ty kamenná nádhero. Jak je ti nahoře na podstavci, vysoko nad hemžením lidiček, co vláčejí kufry a tašky, batohy a igelitky z nádraží nebo na nádraží, z tramvaje nebo do tramvaje? Mít tak ten tvůj studený odstup. Čtu ti ho v očích. Nic necítit, nic neřešit. Ničím se nedat rozházet. Ničím a hlavně nikým...
- Mluvíte se mnou?
- Cože? Ty se mnou mluvíš?!
- Promiňte. Myslela jsem, že když mluvíte vy na mě, můžu i já na vás. Nechtěla jsem vás vyděsit. 
- Vyděsit? Ale kdepak, to jen, že... bylo to tak nečekané.
- Chápu. Já bych se ovšem sama nikdy neodvážila vás obtěžovat. Ale když už jste mě oslovil... Prosím vás, dojel ten chlapec v pořádku?
- Jaký chlapec?
- Ten s nespokojenými vlasy. Ten se zápěstími, co by šla tak snadno přelomit. 
- Odpusť, ale vůbec ti nerozumím. O kom to mluvíš?
- O tom klukovi, co by potřeboval ostříhat. Přiběhli sem včera, on a ještě jeden, a zastavili se skoro tam, kde teď stojíte vy. Byla to zvláštní chvíle. Tramvaj už měla odjíždět a ten druhý, s vlasy na ježka a batůžkem na zádech, řekl: Tak běž! První chlapec vystoupal po schůdcích, nahoře se otočil a zeptal se: Kde mám vystoupit? Počkej, řekl ten druhý, počkej, jako by přemýšlel. Ale tramvaj nepočkala, zavřela dveře a rozjela se. 
- Ne, to nedává smysl.
- Vždyť říkám, byla to zvláštní chvíle. Ten první zamával a poslal vzdušný polibek. Měl útlá zápěstí a to gesto působilo tak něžně a odevzdaně. Vypadal, jako by ještě pořád nevěděl, kde vystoupit. Jako by ani nevěděl, kam jede. Jako by vlastně nikam nejel. Vypadal, bože... jako by se loučil.
- Když říkáš, že to bylo včera, tak od té doby už rozhodně někam docestoval, to ti můžu zaručit.
- Nesmějte se mi, dělám si o něj starosti. Kdybych se mohla hýbat... Podíváte se po něm, prosím?
- Po klukovi s nespokojenými vlasy a útlými zápěstími, jo?
Socha mi neodpověděla, zase už na svém podstavci vypadala povýšeně a odtažitě. Od té doby ho hledám. Žiju normálně jako vy, chodím do práce a na rande a jezdím na dovolenou, ale vím, že kdybych ho potkal, tak ho poznám. A nejspíš se ho zeptám, jestli nepotřebuje pomoc. Nesmějte se mi, byla to zvláštní chvíle.


13 názorů

Janina6
30. 05. 2011
Dát tip
No, smysl měl vyznít asi tak, že kdo se tváří chladně, ještě nemusí být necitlivý, nevšímavý sobec... že třeba prožívá věci silněji, než by se zdálo. Jinak ten samotný "zážitek" sochy, který popisuje, je opravdu takový nejasný, není jisté, co se vlastně stalo a jestli vůbec něco, jestli se o toho kluka bojí právem a tak. (To byl můj vlastní strašně divný zážitek.) Takže tvůj dojem je nejspíš úplně správný. Dík.

..ano..to se mi moc líbí..

avox
28. 05. 2011
Dát tip
"Nazdar, ty kamenná nádhero" mne nejdřív pobouřilo, ale jak jsem se dobrala konce, napadlo mi, že v tom snad byl záměr... tak za to obrácení... */

Muamarek
27. 05. 2011
Dát tip
V téhle konkurenci se to podle mě vyplatí. Já už na uzávěrku nečekal, snad nebudu litovat...

avox
27. 05. 2011
Dát tip
ano, elemente pořadatelský, taky už jsem se usnesla, že tipů vyndám z kapsičky víc, ale až po uzávěrce... ze začátku to na tak velkou účast nevypadalo :-))

no vidíš :o) já to psala nejen kvůli tobě ale aby aj ostatní věděli jak na to koukám já jako pořadatelský element :o)

Muamarek
27. 05. 2011
Dát tip
Ale vlastně, proč ne, za těmi 4 si stojím, tak je tipovat budu všechny... :-))

Marku, pořád sou to 4 ze 14.. JE to výběr a velká selekce :o)

Muamarek
27. 05. 2011
Dát tip
A tak jo, tohle si dle mýho tipa zaslouží, budu tedy tipovat dvakrát, 4 už by mi přišly hodně...

Marku, dokud nebude každej tipovat všecko, je to v pořádku, klidně si ty 4 díla co se ti ze 14 líbí, tipni všecky :o) koník

Muamarek
27. 05. 2011
Dát tip
Silnej text, a to hodně... Tipoval jsem již jinde a nelituji, ale zjišťuju, že tady to bude za chvíli jak na Kuksu :-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru