Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

30. SUPERKOULE - soutěžní dílo č. 9

16. 10. 2011
1
2
792

k tomuhle dílu chybí úvodní básnička (a původce díla není od odeslání na Písmáku), takže zatím ho dávám ven jako mimosoutěžní - pokud básnička přilítne dodatečně, přidám ji a dílo bude úplně regulérní :o)

Chvíli před oslavou

Nguyen Van Gian doktor z provincie Ha Tinhase se ocitl v čekárně na karty. Za nedlouho bude opět slavit své narozeniny, tentokrát bude mít malé soukromé jubileum, stane se tak již po třicáté. A tak jako vždy musí nejprve vyčkat v čekárně než bude vyzván a bude mu vystavena nová narozeninová karta. Ví jak to tu chodí, nějaký ten koloběh už pamatuje. Nejlépe je vyčkat na pokyny Hlasu a řídit se jimi. Ví, že až pro něj budou k dispozici vhodné karty bude zavolán a využije-li své doposud nabité zkušenosti bude moci s Hlasem debatovat a snad se i rozhodnout, která karta mu bude darována nebo si na ni bude moci dohodnout nějaké úpravy. 
Z hloubání ho vyrušil povyk, poslední dobou je tu takový nestandardní ruch. V místě kde by neměl existovat spěch se to jenom hemží. Hlas, každému kdo se tu objeví, dá patřičné pokyny, a i když je více než autoritativní nedokáže zabránit chaosu, který tu ti nedočkaví vytvářejí. Každý by chtěl urvat nějakou kartu co nejdříve. Brzy nastane změna, posune se Vnímání a změní se běh času. Každý by chtěl být této Události co nejblíže, nejlépe jako strom nebo člověk. Ono být člověkem na Zemi je v dnešní době IN a také je to z živočichů maximum čeho se zde dá dosáhnout. Kdejaký živočich co dosáhl nějakého posunu ve své říši přichází, aby zkusil dostat kartu člověka. Dokonce i dříve nemyslitelní zástupci prvoků a měňavek spolu s hmyzem se cpou bez přechodné etapy v tělech vyspělejších živočichů rovnou ke kartám lidí. 
Těsně vedle Giana se začala přetahovat dvojice o jednu kartu dívky mířící do USA. Otec Julio z Ria a Íránský duchovní učitel Hamit z Teheránu na sebe křičí a hádají se kdože si ji za svůj život zaslouží více – Hlas to vyřešil svým pověstným nonšalantním způsobem: „Nehádat se, usmířit se, dám vám k tomu vhodné podmínky: „na kartě se objevuje poznámka: Případ ze Siamu.“ a oba opouštějí čekárnu společně…
V jedné nedaleké části Gianovy pozornosti to nebývale víří, agresivní zrzaví mravenci nakopírovali karty s poznámkou „Umělé oplodnění“ a rychle je distribuují mezi ostatní hmyz a další zvířecí duše, jenž by asi jinak neměly na lidské karty nárok. 
V Gianově vědomí se honily úvahy: „To bude na Zemi asi pořádný chaos. Co takový nevyspělý duše chtějí v lidech dělat a jak se budou chovat? Taky je zajímavé, že Hlas nechává tyhle případy nepovšimnuty. Počet lidí dál narůstá a tak si asi s nějakými neplánovanými lidmi navíc Svět poradí. Možná že má důležitější úkoly s vypisováním VIP karet. O nich už slyšel, jsou to karty těch, kteří se v této a brzké době budou aktivně podílet na vytváření nových pravidel po příchodu změny. Ty karty mají na záložce nových zvláštních schopností již nějaké před vyplněny. Ještě chvíli si pluje v přemítání a najednou uslyší svoje jméno.“
Je vtažen za Hlasem, objeví se v prostředí jež prosvětluje magická záře příjemná i ostrá zároveň. V ní se ztrácí jasnost mysli a do bytosti se vlévá pocit mírnosti a nekonečné lásky. Tuhle pasáž si vůbec nevybavuje, a přece ví, že tu pokaždé byl. Hlas zní trochu nervózně, jsou očekávány vyspělé bytosti z jiných částí vesmíru, aby pomohli lidskému druhu přejít do nové doby, ale někde dochází k jejich pozdržení.
Gianovi byla podána jediná karta a bylo mu sděleno, aby byl rád, že je to pěkný život. Hlas mu popřál mnoho sil s vybavováním si. Prý bude důležité muset si vzpomenout na sebe, aby v novém životě uspěl a mohl využívat výhody této osudové karty. Co to Hlas říká? Gian se nevěřícně nahlíží do karty, schopnosti, pohlaví, jméno, situace.. schopnosti… v hlavě mu stále dokola zní: „výhody této osudové karty...“, na záložce schopnosti je zvýrazněná poznámka VIP: … vzpomenout si na sebe…, výhody této osudové karty…, nové schopnosti…, VIP… “… Já…, já….to je nádhera tisíceré díky“ 
Je nesmírně šťasten, ke 30 životu je to nádherný dárek, v této době oné Události si snad ani nemohl přát lepší kartu. Narozen bude v Česku ve střední Evropě jako Tomáš Vize, tam ještě nikdy nebyl, to je pro něj velká neznámá, na druhou stranu, to je každý nový život. A jak v něm roste touha po životě začíná být přitahován k očistné energii, je to nádhera, takový konejšivý nadnášející a osvobozující pocit, zapomíná kým byl v minulém životě, kdo byl Gian, rozmlžuje se mu povědomí o tom co je svět, zapomíná na celý proces a všechny události v čekárně i před ní, zapomíná na světelný prostor i na Hlas, na radost ze své karty i na kartu samotnou, na nedodělané úkoly i na ty nové. 
Do jeho vědomí se otiskly poznámky z karty, objevuje se v něm něco ale neví co to je, neví si s tím rady, je zmatený, cítí puzení ven, tah, tmu, světlo, vzduch, vzruch, pláč …dnes slaví své 30. narození.


2 názory

heartrate
18. 10. 2011
Dát tip
moc zajímavé nápady, ale zdá se mi to trochu překotně zpracované na to, kolik bylo času, mj je tam (v čárkách) chyb jak máku.. kdyby si s tím autor ještě trochu pohrál, bylo by to super

sveřep
16. 10. 2011
Dát tip
paráda

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru