Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

HAVARIJNÍ STAV

30. 04. 2012
2
14
2432

Výjimečně zdařilá sbírka básní, vypovídající o nejniternějších pocitech mladého současného autora queer poezie, Kamila Marcela Hodáčka. Všechny básně, jak v přednesu samotného autora, tak při vlastním čtení, na mě velmi silně působí. Forma, již při psaní používá, emotivně umocňuje dojem z vnímání tohoto vynikajícího výběru. (JM)

Recenze spisovatelky Jany Jiráskové:

Prostřednictvím básní ze sbírky Kamila Marcela Hodáčka "HAVARIJNÍ STAV" vstupuji do jakéhosi světa. Který prozatím neznám ? Vstupuji a nejsem si úplně jistá, kdo z nás bude mít zároveň odvahu se ho dotýkat, pustit si ho víc k tělu, přebývat v něm delší čas. Kolik z nás překoná stud, strach a odpor, odhodí všechna klišé a zaběhané stereotypy.
Vstupuji do světa, kde se vrší slova, gesta a emoce. Vrství se do zvláštních obrazců, vytvářejí absurdní a odpudivé (a přeci tak skutečné) scenérie, před kterými neutíkám, nedávám od nich ruce pryč, ale naopak mám chuť je obejmout.
"Ztrácet se a nalézat," píše Kamil v jedné z básní, a to je přesně to, co se mi děje po celou dobu, kdy procházím "tím světem"… , který, zjišťuji, sakra dobře znám ! Svět očekávání, pomíjivosti, grimas, samoty, naděje, bolesti, stesku, erotiky, radosti, touhy… Nechávám se vtáhnout do vnitřního světa autora, jeho volání o pomoc je i mým voláním, rozpadám se zvenku i zevnitř…
"Jsem bez perspektivy, výrazu a vlastních názorů," považuji za autorovu silnou básnickou nadsázku, protože vím, že právě "HAVARIJNÍM STAVEM" dokázal pravý opak. A pak ? Pak se k tomu světu přiblížím znovu, dotknu se ho a vstoupím…


14 názorů

hanaka
01. 05. 2012
Dát tip
O.K. :-)

No jo, nechci nikoho pohoršovat, Hani, tak jsem to zařadila takto, i když admin už neměl připomínky. Kolem toho 14. června uvidíme teda, no... :)

hanaka
01. 05. 2012
Dát tip
Ale teď koukám... už je to zase jinde... :-)

hanaka
01. 05. 2012
Dát tip
Citát to bý může... je zde CITOVANÁ recenze pí. Jiráskové... :o) Jarmil, jsem zvědavá... ještě měsíc a půl... .-)

Haničko, těžko, ale budu na vás všechny myslet!!! Knižní vydání už mám předplaceno a moc se na ni těším, MOC!!!

hanaka
30. 04. 2012
Dát tip
Přijedeš na křest? :-) (Marcel nevypadá zas tak havarovaně... :-) )

Také děkuji.

Admin A
30. 04. 2012
Dát tip
Děkuji, Jarmilo.

Znáte se? ;)

jejdavilda
30. 04. 2012
Dát tip
Hodáček je v havarijním stavu

AA: chápu, nevěděla jsem si s tím moc rady, ale na vědomí jsem to dát chtěla, no... omlouvám se... Z: děkuju moc!

Admin A
30. 04. 2012
Dát tip
Tak ti nevím, Jarmilo, jestli tahle recenze i neliterární není bohapustý plagiát. Nejspíš je, jelikož prolog není recenze ani náhodou...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru