Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak si Honza sbalil svých pět švestek

16. 03. 2017
3
11
1787
Autor
bixley

Honza byl velký chlap a stále se doma válel na peci. Jednou za ním proto přišla jeho máma:

„Honzo, myslím, že už jsi dost starý na to, abys šel do světa na zkušenou. Sbal si tedy svých pět švestek a jdi.“

A tak Honza šel do kuchyně, vzal si do ranečku pět švestek, zamával mámě a vyrazil.

Když máma zjistila, že si skutečně vzal jen těch pět švestek, jen kroutila hlavou: „I ty hloupý Honzo, měl sis vzít na cestu buchty a teplou čepici!“

Ale Honzovi to bylo jedno. Spokojeně si vykračoval po cestě k nejbližší vesnici. Když tam přišel, nabídl se statkáři jako nádeník. Statkář ho nechal vyspat na seníku a Honza ve vesnici chvíli zůstal. A tak to zopakoval v několika dalších vesnicích a nic mu nescházelo.

Jedna vesnice se mu ale obzvlášť zalíbila, a tak se rozhodl, že se tam usadí. Vzpomněl si na své švestky. Vyndal je z ranečku, snědl je a na konci vesnice zasadil pecky.

A protože to chvíli trvalo, než stromy vyrostly, žil dále u místního statkáře a pracoval na jeho poli. Když stromy vyrostly, sklidil Honza švestky a začal je vesničanům prodávat. Postupně si ve vesnici postavil malý domek. V jeho zahrádce vyrostl celý švestkový sad. Celá vesnice pekla švestkové koláče, vařila švestkové knedlíky, povidla a další švestkové dobroty. Honza si žil spokojeně a přemýšlel o tom, že by se měl poohlédnout po nějaké nevěstě. Proč ne? Nejedna dívčina se mu ve vesnici líbila.

Jednoho dne ale přišel do vesnice trubač se zprávou, že princezna Radomila stůně. Kdo prý ji vyléčí, dostane ji za manželku a půl království k tomu.

Inu, co bych to nezkusil? pomyslel si Honza. Vzal si s sebou své oblíbené švestky a vyrazil ke královskému zámku. Cesta byla dlouhá, ale nakonec se mu naskytl pohled na krásný zámek s okolním parkem.

Když komořímu sdělil, že by chtěl uzdravit princeznu, ten ho hned uvedl do princezniny komnaty.

Princezna Radomila ležela na lůžku s nebesy, držela se za břicho a vzdychala. V její komnatě bylo spousta jídla, především dorty, čokoláda, tučné maso a další dobroty.

„Já nemůžu nic jíst,“ vzdychla princezna nešťastně.

Aha, napadlo hned Honzu, princezna potřebuje trochu pročistit útroby. A hned vyndal z ranečku sušené švestky a hned je namočil do misky s vodou, která tam byla nachystaná na umytí rukou.

Když švestky dostatečně změkly, řekl princezně: „Princezno Radomilo, snězte prosím těchto pár švestek. Určitě vám uleví.“

Princezna Radomila se sice chvíli zdráhala, ale nakonec poslechla a švestky snědla. Honza slíbil, že se druhý den přijde pozeptat, jak se princezně daří.

A když tam druhý den přišel, byl velice překvapen. Princezna ho vesele vítala a přišel mu poděkovat sám pan král.

„Honzo, vyléčil jsi mou dceru, půlka království i ruka mé dcery ti právem náleží.“

Honza z toho měl velkou radost, ale přece jen mu bylo líto opustit svůj malý domek a švestkový sad. Řekl to tedy panu králi.

Král se zasmál: „Vždyť můžeš pěstovat švestky v zámeckém parku.“

A tak se také stalo. Honza si vzal princeznu Radomilu za manželku a zasadil v zámeckém parku švestky.  A lidé té zemi neřekli jinak než  Švestkové království.

 


11 názorů

Benetka
před 8 měsíci
Dát tip

Hlavně když pan král nebyl již poněkud senilní a nenabízel za odměnu království a půl princezny... :)


bixley
09. 04. 2021
Dát tip

Jak jsem to myslela:

Honza si místo buchet a ranečku vezme skutečně jako hlupák jen pět švestek, postupně se ale s nimi naučí zacházet,pecky zasadí. Pěstuje švestky a když se doví o nemocné princezně, vezme si zase ty švestky. A protože ho maminka učila, že namočené švestky pomůžou na zácpu, podá je princezně. Král dá Honzovi za uzdravení princeznu a půl království. Prostě pohádka o tom, jak hlupák ke štěstí přišel...


Jamardi
09. 04. 2021
Dát tip

Já bych švestky zase nepodceňovala. Když se člověk věnuje tomu, co má rád a co ho baví, je šťastný. Napadají mě třeba synové Boženy Němcové. Ti se v dětství často stěhovali a možná to slyšeli a možná je to k tomu i přivedlo.


bixley
09. 04. 2021
Dát tip

To byla jen taková hříčka, když někdo vezme doslova nějaké úsloví. :-)


Jamardi
09. 04. 2021
Dát tip

Nechtěla jsem rýpat do děje jen tak. Napsala jsem to protože jsem měla v práci kolegyni, která říkala, že má zvláštního syna. Chce mu večer číst pohádku, řekne bylo nebylo a on řekne Bylo nebylo a jde se spát. Napadlo mě, že mu někdo možná řekl, že pohádky jsou blbost.


Jamardi
05. 04. 2021
Dát tip

To zbohatnutí z pěti švestek je divoké. Tam bych dopsala něco v tom smyslu, že se mu urodily nejlepší švestky v okolí, a proto ho starosta jmenoval vrchním sadařem. A že mu ty švestky zázračně rychle vyrostly.


Lakrov
20. 12. 2017
Dát tip

...a až teď koukám, že před pěti měsíci... Asi mám nějaký chaos v záznamech o nepřečtených :-)


Lakrov
20. 12. 2017
Dát tip

Mám dojem, že už to tu jednou bylo a od zmínky o švestkách se bavím představou,  že možná dojde i na destilační kolonu, ale takhle to taky nebylo špatné,  a i když ten ozdravný účinek, který se po švestkách dostavil,  není příliš konktertizovaný, zas je to aspoň pro děti.  Tip.  


Lakrov
13. 07. 2017
Dát tip

Ale princezniny zažívací potíže by s ní možná léčit šly :-)


bixley
13. 07. 2017
Dát tip

Nevím, jestli by ta slivovice byla pro děti vhodná... :-)


Lakrov
13. 07. 2017
Dát tip Benetka

Jednoduchá rychlá (spádovitá) pohádka bez zbytečných odboček a kulis.  Nijak výrazně neobohatí, ale ani neurazí.  Jednu odbočku přece jen tuším, ale když ji zpětné hledám, zjišťuji,  že ne ...jedna dívčina se mu ve vesnici líbila...  nýbrž ...nejedna dívčina se mu ve vesnici líbila...  takže žádná odbočka; prostě nadešel biologický čas.  Ještě musím zmínit, že mě po celou dobu čtení napadalo, nezačne-li Honza  z těch švestek pálit slivovici, což by ale byla jiná pohádka a jiné léčení :-)  


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru