Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sen

16. 08. 2017
3
18
1285
Autor
patrio

Sen

 

Dnes v noci jsem měl sen.

            Byl jsem bílý kůň, snící o trysku zelenými loukami po boku mé družky spolu s přáteli, snící o líbezném dotyku divokého větru o dotyku svobody laskající mojí hřívu. Ale každý den je stejný. Každý den napínám své svaly k prasknutí a táhnu své břímě hnědým mořem k obzoru a zpět. Věřím. Věřím, že až pro ně převrátím tuhle pláň, nechají mě jít, že tahle je poslední.
           Přišla zima a po ní další a další. Myslím, že jsem si to už přiznal. Nikdy nepoběžím s větrem o závod, nikdy nestanu po boku mé lásky, nikdy nepoznám své přátelé. Už nevyryji další brázdu, nevyrvu další kámen z matky země, žal roztrhl mé srdce a mé znavené tělo padá mrtvé k zemi, opouští mě duše.

 

            Byl jsem šedý králík, na světě jsem nechtěl nic jiného než mít svou noru a skákat volně po lesích a polích. Vím, že jsem pro to stvořen, žádný lovec by nade mnou nevyzrál, les a pláně jsou mým domovem, mým údělem.
           Co tady dělám? Jaký má život smysl v tomto drátěném vězení kde se sotva otočím, či protáhnu. A nejsem tu sám. Je nás tu víc než tucet a nikdo nezná odpověď, nikdo to nechápe.
           Dnes se kotcem nesla zpráva, jeden z nás, když jsme ještě spali, zmizel. Za pár dní zůstala jiná cela prázdná a následující dny nás opouštějí další, vzduch je nasáklý smrti a těžko se dýchá. Už je nás jen pár, dochází mi čas, měl bych se smířit se smrtí.
           Zůstal jsem sám, cítím, že zítra ráno nastane můj den.
           První sluneční paprsky dopadají na mou celu smrti. Už je slyším, padám k zemi a nedýchám, srdce mi skoro netluče, vypadám jak mrtvý, jsem smrt. Přicházejí. Slyším v jejich hlase nespokojenost, rozhořčeni. Otevírají se dvířka. Tohle je má chvíle. TEĎ! Vystřelím jak šíp z luku válečníka hledající srdce nepřítele. Proletím pod rukou toho vraha a vrhnu se střemhlav lesu. Ano! Dokázal jsem to, žádný lovec nade mnou nevyzraje, les a pole jsou mým údělem.

 

            Byl jsem hnědá slípka, která by své srdce rozdala pro malá, žlutá kuřátka, zlaté slunce, radost všedních dnů. Dneska jé můj velký den. Jsem tak nedočkavá a šťastná, že se asi rozskočím, dnes jsem snesla své první vajíčko. Konečně budu matkou, předám jim vše co znám, všechnu lásku.
           Vzali mi ho! Proč mi to dělají?! Kam ho nesou?! Co s ním bude. Co si jen počnu.
Mé dítě.
           Snesla jsem další a další, každé mi vezmou. Každé! Míjí týden, měsíc, rok, ale já se nevzdávám! Dnes to určitě vyjde. Dobře jsem ho schovala, tohle mi už nevezmou. Jenže dnes si nejdou pro mé vejce, dnes se blýskavá sekera ostrá jako měsíční svit uchází o mou hlavu. Ach né, kdo zahřeje mé dítě.

 

 

Probouzí mě slunce a kokrhání. Jsem ve své posteli a z okna vidím na náš kurník a králíkárnu. Propadám v pláč.


18 názorů

Lakrov
13. 09. 2017
Dát tip

> ... jak s životem nakládá člověk...

Jo, je to z toho jasně znát, jen mé předchozí vyjádření (snad pod vlivem nápadu s tím holubem) nebylo dost přesné :-) Drž se a piš.


patrio
13. 09. 2017
Dát tip

Nejde ani tolik o smysl života, jako o to jak s životem nakládá člověk.

Sákra, to je výborný nápad! Škoda, že mě něco takového nenapdlo, to by mohl být kopec srandy. :)


Lakrov
13. 09. 2017
Dát tip

Hezké, byť smutné a až trochu patetické zamyšlení nad (ne)smyslem života. Nebýti  králíka, je to jen ponurá bajka, králík ovšem přináší naději a východisko.  Tip králíkovi.

 P.S. A napdá mne, že mělo-li by to mít pokračování, mohlo by být o holubovi,  přinášejícím nadhled a odlehčení, odlehčení související s... však víme :-)  


agáta5
17. 08. 2017
Dát tip

chlap má chlapský slzy bez ohledu na to, kolik nám umřelo milých... nejsi sám :) tohle jsem měla na mysli, vyjádřit se měně kýčovitě většinou čtenáře víc zasáhne.

konec jsem jen nastínila, aby nebyl právě tak kýčovitý a přesto něco sdělil. že život pokračuje, i přesto, že je člověk na maděru. dokud dejchá, musí a měl by :)

ale tvoje dílo, a tohle je jen můj názor :)

 


patrio
17. 08. 2017
Dát tip

Je to neuvěřitelný, ale i chlap má city. S ohledem na to kolik smrti svých druhů a dětí si prožil, bych mu slzy klidně dopřal a navíc nikdo ho u toho neviděl x)

"probouzí mě slunce a kokrhání. nazouvám se do holínek a jdu ty mý miláčky nakrmit..." dobrý nápad, ale to je úplně jiný příběh.Začínám mít pocit, že jsem asi nesdělil uplně to co jsem chtěl.

Za tip děkuji.


agáta5
17. 08. 2017
Dát tip

tip ti dám za nápad, i když ten žalozpěv na konci je na houno - chlap a propadá v pláč?  to je hrozný!!

 

probouzí mě slunce a kokrhání. nazouvám se do holínek a jdu ty mý miláčky nakrmit...


agáta5
17. 08. 2017
Dát tip

jj, teď to je správně :)


patrio
17. 08. 2017
Dát tip

Samozřejmě máte pravdu! Pardon

Nechápu, co proti tomu máš :D no nic necháme to být.


Gora
17. 08. 2017
Dát tip

Ještě jednou - malá, žlutá kuřátka jsou správně, patrio...sluch ti napoví:-) a to zpropadené propadání tam máš pořád ?


patrio
17. 08. 2017
Dát tip
Díky K3, je to jen takové zachycení myšlenky a nechtěl jsem to mazat na moc velký krajíc.

patrio
17. 08. 2017
Dát tip
Avízo dávám, jen jsem po úpravě už nic nepsal :) No, v podstatě se propadá do propasti prozření,pochopení a přeci jen to nemůžu měnit k obrazu tvému x), ale děkuji za postřeh goro, je to takhle přeci jenom lepší. Ahoj Agi, nejsem si teda jistý, ale řekl bych, že je to správně 4.p. rozdala pro (koho, co) mladé. Díky za přečtení

K3
17. 08. 2017
Dát tip

Možná to patří spíš do miniatur. Alespoň první část. Z druhéa třetí by byly dobré povídky, kdyby se přidala přímá řeč a trochu se rozepsalo. Ale nevadí, i tak v kupě dobrý triptych :).


agáta5
17. 08. 2017
Dát tip

jo, s tou slepicí se mi to docela líbí, ale určitě bych se soustředila taky na gramatiku -  málá, žlutá kuřátka ... dnes jsem snesla své první vajíčko -

ostatní ti napsala gora..


Gora
16. 08. 2017
Dát tip

Bylo by taky fajn, kdybys, pokud někomu odpovídáš, dole v chlívečku zamodřil jeho jméno a odeslal, dík. 


Gora
16. 08. 2017
Dát tip

Stačilo by : Pláču. Nebo nic.To propadání nech někam na okraj propasti:-)) Díky za změnu, chválím!


Gora
16. 08. 2017
Dát tip

Dobrá, ale to s tím hlubokým pláčem a ty poslední věty bych určitě dala pryč, to ti dle mne kazí dojem z povídky:-)))


patrio
16. 08. 2017
Dát tip
Je pravda, že jsem se nad tím několikrát pozastavil, ale sám jsem někdy trochu natvrdlý tak jsem to tam nechal :) Já si nemůžu pomoct, jsem na ty repetice ňákej ujetej :D Tak děkuji, jsem rád, že se líbila.

Gora
16. 08. 2017
Dát tip

Poslední tři věty bych odstranila. Čtenář je inteligentní, nemusíš mu vypovědět úplně všechno, patrio.Taky omez přehnané výrazy...třeba dvakrát za sebou SNÍCÍ, dala bych klidně - který sní, nebo si představuje...

Moc mile jsi mne překvapil. Tohle ti sedne. Piš...jo, a fandím ti, svobodný králíčku:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru