Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bod pravidel - autorska prava

10. 01. 2003
0
0
2225
Autor
Olda

Bod 14. podminek pouzivani serveru vymezuje jaka autorska prava davate Provoovateli. Vsechna existujici jsou: používat, upravovat, kopírovat, distribuovat, předávat, veřejně vystavovat, veřejně provádět, reprodukovat, publikovat, sublicencovat, přenášet, prodávat vytvářet z nich odvozená díla, sublicencovat třetí straně

Ja sem zatim jen INTUITIVNE (!!) vybral ta, ktera si myslim, ze jsou pro provoz Pismaka nezbytna. Pokud nekdo vite presne zneni, napiste sve navrhy, pokud ne, o vikendu nastuduji zakonik.

 

"používat, kopírovat, distribuovat, předávat, veřejně vystavovat, veřejně provádět, reprodukovat, přenášet jakékoli takové informace"

 

"veřejně provádět" - by podle mne davalo moznost i je "cist" na cteni (bez dotazu autora), coz je asi zavadejici, cimz to beru z5 ;-)

 

Ale bylo by dobre znat nazory, co vsechno si myslite, ze by autor mel Pismakovi umoznovat s dily delat:

- moznost je publikovat? (bez dotazani -- myslim, ze ne)

- moznost je zasilat emailem? (bez dotazeni - myslim, ze by to byla hezka funkce)

- moznost je cist na cteni? (bez dotazani - asi ne)

 

atd. zatim, si myslim, ze bez pravidel je to tak na povazenou, pokud prizname autorovi autorska prava, pak dila teoreticky nemuzu ani zalohovat, mela by jen "lezet" v seznamu del...

 


JohnieBass
30. 01. 2003
Dát tip
Souhlas, ještě se na to podívám do Sbírky zákonů. JB

Bizkitfreak
18. 01. 2003
Dát tip
Olda: Ty bity, ve kterých by byl zakódován ůdaj o autorovi atd. mohou být v dokumentu se zamčenou editací... A máme to, ne? Vyřeší to jak e-mail, tak podobnou distribuci...

Bizkitfreak
18. 01. 2003
Dát tip
Nin: Ok, ale když něco nezakážeme, můžeme to alespoň ztížit... Co udělat se zločincema? Mučit je mučit je mučit je (ála Lenin) Proč policista tiskne hlavu nelegálního vydavatele knih jako mein kampf na kapotu jeho vozu? Proč hoří pálěná cd ve spalovnách odpadů? Zločin je potírán, ne rozšiřován. Doby, kdy jsem bez disketové mechaniky šilhal z neustálého opisování hexadecimálního kódu vytištěného u movitějšího kamaráda ne jehličkové tiskárně, abych si mohl zahrát třicetikilobajtovou hru, jsou dávno pryč. Jsme ve století pohodlnosti. Ano, chytřejší člověk uloží tlačítkem printscreen obrázek do schránky, odkud jej vytiskne a potom vloží do scaneru s funkcí rozlišování textu. Lidé budou nařízení obcházet jakkoli, ale nebudou nic ručně opisovat. Alespoň já ne.

nin
16. 01. 2003
Dát tip
Bizkitfreak: já myslím, že nehrozí, že by se člověk ocitnul na každým druhým kompu, vždyť kdyby o ten text člověku hodně šlo, tak si ho opíše - to je to samý, jako kdyby se nedaly kopírovat knihy nebo nahrávky.

Kalim
16. 01. 2003
Dát tip
Ty tři názory Oldovy, bez chyby.

Bizkitfreak
15. 01. 2003
Dát tip
Dobrá lidi, možná nikdo nechce slyšet můj názor, ale já bych prostě zakázal označit si text a uložit ho do schránky. Softwarově, ne na pouhé slovo. Přístup k editaci by měl pouze autor a Olda. Fajn? Tím nechci ale omezit lidi tak, aby si nemohly stahovat články na doma. Ke každé povídce (Příspěvku) bych přidal odkaz, který odkáže na zazipovaný soubor ve formátu word 2000, jenž nageneruje zařízení na serveru. Je to prosté a vyřeší to kupu problémů. Co vy na to?

Bizkitfreak
15. 01. 2003
Dát tip
A autor by měl říct, jestli chce být poslán či stažen. Prostě zaškrtne políčko "Chci být na každym druhym kompu." Ja?

Olda
15. 01. 2003
Dát tip
Ten zakonik jsem jeste nestihl. S tim poslanim mailem nemam uplne jasno, ale dle meho nazoru by to mohl ten zakon sam osetrovat. Vyzjistim a napisu ;-)

Armand
10. 01. 2003
Dát tip
Olda: nastuduj spíš ten zákon... to cos vyjmenoval je vágní a nejasné, protože to není vysvětlené.. pod pojem "používat a distribuovat" se vejde leccos. ... velmi leccos. tomuhle nerozumím: "- moznost je zasilat emailem? (bez dotazeni - myslim, ze by to byla hezka funkce)" pozn: Vždy by ses měl dotázat podle mě. Domnívám se, že jde o nalezení cesty jak uspokojit nároky a ochránit autora a zároveň tebe jako Správce. To lze podle mě jen přísným definováním těch pojmů... (pokud to nastuduješ to autorské právu, tak pak se dá uvádět ono klasické "používat ve smyslu zákona toho a toho")

nin
10. 01. 2003
Dát tip
Publikovat a číst jedině s dotazem, s tím e-mailem si nejsem jistá, jestli by přece jenom nemělo být taky s dotazem.

Olda
10. 01. 2003
Dát tip
Oba; tak ja tam taky pisu (A RADEJI JESTE JEDNOU), ze nechci nejak rozsirovat seznam toho, co mi autor umoznuje s tim dilem delat. A ten zakon nastuduju (!) Jediny by se mi libilo, kdyby u dilamohla bejt ikonka "poslat kamardavi emailem" a v mailu by bylo dilo, autor a taky napsano, ze dilo je majetkem toho autora...

Merle
10. 01. 2003
Dát tip
já myslím, že by tam mělo být cosi, že autor dává souhlas k publikaci na serveru písmák (případně dalších spolupracujících webech) jinak asi bez dotázání nic...

Armand
10. 01. 2003
Dát tip
Olda: ta funkce s mailem je docela dobrý nápad, ale je to kotroverzní z hlediska zákona... když to umožníš takhle oficiálně. Raději bych od toho upustil. .-)

nin
10. 01. 2003
Dát tip
E-mail: Tak s tím dodatkem o majetku autora jo, myslím, že by to bylo fajn, vždyť je to něco jako když kamarádovi půjčíš knížku... Dobrej nápad.

nin
10. 01. 2003
Dát tip
avi Armand

Wopi
10. 01. 2003
Dát tip
ten poslední Oldův nápad vypadá pěkně

Armand
10. 01. 2003
Dát tip
nin: to s tím dodatkem je povinnost tak jako tak... jen navíc ten autor nebude mít možnost se bránit pokud nechce být posílán (akorát se smáznout z písmáka). Mohlo by to dělat zlou krev. Ono se stává že člověk někomu něco pošle co se mu líbí, ale nevystavoval bych tuhle možnost takhle na oči. Obecně v naší zemi není moc povědomí a morálka o tom, že i básnička je něco jako v hudbě album. (album taky nepošleš z Megastoru kamarádovi mailem zadara - tady publikujeme zadara, ale ta platba čtenářova je v tom, že sem musí přijít a tady se na to podívat.. podle mě by to mělo být takhle) Byl bych zdrženlivý s nápadem o posílání mailem.

nin
10. 01. 2003
Dát tip
Mně to připadá stejný jako půjčit kamarádovi knížku... Pokud někomu pošleš nějakou dobrou ukázku s tím, že je to z Písmáka, je pravděpodobnější, že ho to naláká a přijde sem, než když mu pošleš jenom odkaz, kde může najít dobrý díla...

Armand
10. 01. 2003
Dát tip
nin: v podstatě je to jedno... má to prostě dvě hlediska a záleží na tom jak se k tomu postavíme - které z nich vybrat. Nedělám advokáta tomu co píšu, jen jsem uvedl i to druhé hledisko. .-)

nin
10. 01. 2003
Dát tip
chápu, jak se na to díváš, ale stejně se to už děje, tak proč dělat, že ne :-)

Armand
10. 01. 2003
Dát tip
tak proč to podporovat zní druhý názor .-)

Vyjan
10. 01. 2003
Dát tip
Souhlasím s tím, že jakákoli další veřejná prezentace díla, publikovaného v Písmáku, by měla být pouze se souhlasem autora (tedy veřejná čtení, písemná publikace, publikace na jiném serveru atp.) Posílání mailem není podle mě veřejné šíření, to je osobní styk. Proto proti tomu nic nemám, a vlastně ani nic nenadělám.

nin
10. 01. 2003
Dát tip
protože když tam bude přímo ta ikonka, budou to lidi posílat i s tou douškou, že dílo je majetek autora (viz Oldův návrh výše) :-)

Armand
10. 01. 2003
Dát tip
ok.. to je na dohodě... osobně mám opatrnější postoj .-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru