Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

OLIVY

31. 10. 2003
2
1
3066

Jednoho dne jsem dostal chuť na olivy. Co vám mám povídat, prostě se mi zachtělo dát si ty malé nakládané olejnaté peckovičky v moderním odstínu zeleně či elegantně černé, dozrálé na malebných subtropických stromech, které tak utěšeně rostou, kvetou a plodí u azurově modrozelenkavého moře pod paprsky jižně hřejivého slunce za osvěžujícího povívání vlahého vánku… A zmiňovaná touha se ozvala s nesmírnou naléhavostí. V samoobsluze jsem dlouho stál a přemítal před regálem plným skleniček, konzerv i igelitových balíčků se španělským i řeckým, zeleným i černým obsahem bez pecek, s mandlemi, s papričkami… Nakonec jsem si k pokladně odnášel protáhlou skleničku plnou černých oliv, a hned, jak jsem vyšel z obchodu, jsem odšrouboval víčko, abych okusil kýženou pochoutku. Neodradil mě ani neočekávaný slaný pach připomínající nasbírané mořské škeble, které jsme před uložením do kufru zapomněli umýt. Bylo to… hnusné, nechutné, odporné… zkrátka fuj. Tahle chuť mi opravdu nesedla. A v tom okamžiku jsem pochopil sílu a kouzlo obrazotvornosti. Jenom má vlastní představivost přiřkla olivám punc neobyčejné delikatesy, který nezdolně trval až do prvního ochutnání, vytouženého okamžiku, jehož přitažlivost se rozplynula zároveň s poznáním skutečného stavu.

Poučné. Jenom se teď trošku bojím o své iluze.

Příští týden se totiž žením.


1 názor

houda
22. 09. 2005
Dát tip
...dobrá tedy...

...jo. Ostatní se ňák smazaly při jednom slůňově osobním velkém výmazu (něco jako velký třesk, akorát se netýká ani tak vesmíru, jako spíš... ...no, to je jedno...)... (mmch právě tento je první)

houda
20. 09. 2005
Dát tip
... a to je z fejetonů jako fšechno?...



pořezaná_sluncem: ?

se mi to líbilo a zapomněla jsem tipnout.

pořezaná_sluncem: ! ;)

ach, ...teď už je to vpořádku?

pořezaná_sluncem: Díky, Slůňo jen nerozumělo, leč už porozumělo :)

katugiro
23. 11. 2003
Dát tip
pokud sis nevěstu vybíral tak jako olivy, pak se opravdu máš čeho bát... :o) dobře píšeš, proto čtu dál, i když nacházím jen styl

Hanca
20. 11. 2003
Dát tip
Olivy miluju, ale když Ti nechutnaj, tak jsi to napsalo sluníčko pěkně.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru