Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MONIKA PORCELÁN MONIKA MLÉKO

Výběr: cerna_lovkyne
06. 11. 2003
11
0
3223

Srdceryvná tragédie o nešťastném osudu pana Guillauma, který se nejmenoval Guillaume a smrtelně nebezpečných očích slečny Moniky, která nebyla slečna

Znáte Moniku, co kouká žirafíma očima? Je Pařížankou, aniž o tom ví. Aniž o tom kdokoli ví. Jen já a pan Guillaume. Pan Guillaume je básníkem. Pan Guillaume je mudrcem ženské krásy. Pan Guillaume zná Moniku, co kouká žirafíma očima. A proto o ní píše. Třeba tohle:

 

MONIKA

Monika má na hlavě onyxovou noc

Monika Eiffelka je když se rozkročí

Monika nemá oči jen dva šálky čokolády

Monika z bílého hedvábí

Monika porcelán Monika mléko

Monika s papayou místo úst

Monika rozpustná v čase

Monika jiná těžko se shání

Monika není konfekce

 

Pan Guillaume je nesmělý. Pan Guillaume je velice nesmělý. A slečnu Moniku myluje. Teď si možná, milí pozorní čtenáři, říkáte, že je v předchozí větě chyba. Omyl. Jsou tam chyby dvě. Tak za prvé: Monika není slečna. Monika je paní, nicméně pan Guillaume by byl radši, kdyby byla slečna. A – za druhé – pan Guillaume samozřejmě ví, že se ve slově ”milovat” píše i měkké. Ale nepřipadá vám ypsilon jaksi elegantnější a důstojnější? No, každopádně je – alespoň v tomto případě – originálnější.

I když bylo řečeno – tedy napsáno, že je pan Guillaume básník, není tak docela pravda. Pochopitelně má mnohem obyčejnější osud. Básně ovšem píše. Básně pro slečnu Moniku, o které už víte, že má žirafí oči a není slečna. A která je, přihlédneme-li k plachosti jejich tvůrce, těžko někdy bude číst. Co se týče ženské krásy, pan Guillaume je teoretik. Navíc se červená. A jméno? Jeho pravé jméno je stejně nudné a nezajímavé jako celý jeho život. Alespoň jemu to tak připadá.

Ale zpět k slečně Monice. Monika je mladá. Monika je mladá, aniž to tuší. Aniž to kdokoli tuší. Možná proto, že je současně zralou ženou. Ale my jsme si jejím mládím jistí. Pan Guillaume a já.

A – Monika je krásná. To musí vidět každý, kdo má oči, myslí si pan Guillaume, který oči má. Lépe řečeno, který má oči jen pro její oči. A pro ty oči bývá někdy smutný. Třeba minulou sobotu. A z bolesti i smutku se při špetce talentu může zrodit… třeba pár veršů.

 

Jindy si, Moniko, životem plavu

teď mám strach, že se utopím

Jenom si, Moniko, nedělej hlavu

z hloupostí, které natropím

Víš, já znám, Moniko, anděla spásy

a je to žena, dáma, squaw

Ten anděl, Moniko, černé má vlasy,

pro které ztrácím dobrý mrav

Neptej se, Moniko, proč se ti bojím

podívat zpříma do očí

Mám strach, že, Moniko, Viktorčin osud

mě kolem prstu obtočí

Nediv se, Moniko, když se tě straním

nediv se, co ti slibuju

když asi, Moniko, určitě tedy

vím jistě, že tě…

…ale těžko ti to někdy řeknu

 

Co říkáte, líbí se vám ty verše? Bohužel až příliš přesně vystihují povahu našeho nešťastného pana Guillauma. To slečna Monika je… temperamentní. Přátelská. Živá. Ano, ŽIVÁ. Proto má pro pana Guillauma přibližně desetimiliónkrát větší půvab, než Mona Lisa, Afrodíté z Mílétu, Níké z Halikarnassu a vůbec všechny ty uznávané krasavice, co jich v Louvru je. Co v Louvru, v celé Paříži… a jen v Paříži přece potkáte nejkrásnější ženy na světě! Alespoň pan Guillaume je o tom přesvědčen. A díky tomu ví, že slečna Monika MUSÍ být Pařížanka. Kromě toho však… má v sobě také něco afrického. Minimálně OČI. Oči vyděšené gazely. Oči pralesní černé krasavice půvabně netknuté civilizací. Oči pana Kafky, který tak uhrančivě hledí z obalu Proměny v knihovničce, aniž by mu v tom bránilo barevné provedení fotografie v kiviově a trávově zelené. Oči černého myslivce, který popletl hlavu určitě nejen dívce se jménem vítězství. Ty příslovečné ”krásný voči”, pro které se všechno odpouští. Pro které se slíbí hory doly. Které tak neodolatelně přitahují… a děsí zároveň. Ve kterých se člověk utopí, ani neví jak.

A pan Guillaume… škoda mladého života. Snad nemusel takhle skončit, kdyby uměl jen o trochu lépe plavat…

 


poliana
28. 06. 2005
Dát tip
moc dobrý!!!

Manon2
23. 06. 2005
Dát tip
Jééé, verše jsou to náramné, i když si na básničky nepotrpím, vlastně jsem si tohle dílko přečetla, protože bylo zařazena do povídek, ale ... vyklubaly se z toho krásné verše. A ten pan Guillaume ... chudák, člověk ho až lituje:).

lksik
05. 06. 2005
Dát tip
"Oči pana Kafky, který tak uhrančivě hledí z obalu Proměny v knihovničce", pekneee, sa mi lubi. experimentalna proza, alebo poezia, neviim, proste sa mi paci.

Brosqička
27. 03. 2005
Dát tip
je to zajímavý a rozhodně orginální..., ale celkově mě to až tolik nevzalo

ondrech
19. 03. 2005
Dát tip
To je šílenost!!!***TIP

Kytiii
18. 03. 2005
Dát tip
Slůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůníčko... Já myslím, že je :o) a já ti za ni dávám mýho tipa... je moc hezká a hezké jsou i verše...

Kytiii
18. 03. 2005
Dát tip
a klub :o)

Kytiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii: Co myslíš, je to povídka?

Dotek
22. 12. 2004
Dát tip
Souhlasím s panem Guillaumem a to nemusím být básník jako on, že milovat s měkkým krátkým prostě nelze. Ale jako neplavec mě pan Guillaume zklamal. :-)

Bacil
16. 11. 2004
Dát tip
Pěkné, zaslouží si tip.

Přeno
27. 10. 2004
Dát tip
Napsáno originálně a hlavně moc hezky. Další *.

A víš, že ani ne?

vory_nářků: Nikdy ses ne(u)topil?

Líbí se mi. Pointa mě samozřejmě štve, protože nebylo vůbec třeba někoho zabíjet, ale možná jsi jenom nevěděl, jak z toho ven.

katugiro
23. 11. 2003
Dát tip
moc dobré! * tedy... :) abych něco nedodal, že... to, že se chytneš jednoho detailu a zopakuješ ho s úpravou, případně rozebereš, je velmi vtipné, ale už toho bylo moc... tak. Ale jinak je opravdu výborná :)

Výborný!!! Něco podobného se tu jen tak nevidí. Skvělé propojení textu s básní, záhadný pan Guillaume je zajímavý muž, rád bych poznal slečnu "neslečnu" ... Moniku; možná jsem se do ní dokonce zamiloval ;o) Máš tu ode mě Typ (nepřipadá Vám ypsilon důstojnější, mně tedy ano! ;-)

FLO
06. 11. 2003
Dát tip
Dostalo mě to. Už jenom proto, že tvrdý y ve slově mylovat ve mně vyvolalo vření žluči a prskání, ale když sem si přečetla pokračování, musela sem se sama sobě zasmát. A pana Guillaumeho je mi fakt líto. tip jak vyšitej.*

Jerome
06. 11. 2003
Dát tip
mám úplně stejnou Proměnu :)) a celý je to..prostě skvělý :) * * * *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru