Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Orgie v rytmu rozhoupaných tykadel

07. 11. 2003
5
0
2659
Autor
JeanJoche

O sexuálních praktikách jednoho z nejbizarnějších bezobratlých, které můžete v přírodě potkat.

Ranní chlad pomalu formuje kulaté kapky rosy na stéblech trávy. Vlhkost vzduchu se nese okolím, zvolna budíc drobné ptactvo v korunách stromů a křoví, které vítá nový den kratičkými trylky ódy nového dne. Tvor, ke kterému bude směřovat naše pozornost, se nenalézá v listoví dřevin. Budeme muset odtrhnout hlavu od zelenavých výšin a koukat dolů k zemi. Možná se budeme muset i trochu sklonit. I když mezi svými pravým obrem jest, pro nás je to pořád jenom slizká havěť.

Noc pozvolna končí a měkkýš po večerní hostině hledá vlhké místo k dennímu odpočinku. Nějaký padlý kmen nebo kousek kůry, kam by vlezl. Či tlející listí. Oslizlá mohutná masa živé hmoty se rozvážně sune po trávě, její okraje se hypnoticky vlní a rozráží silou tanku slabé stébélka, malé větvičky, kaménky či menší hmyz, který mu stojí v cestě. Za sebou zanechává stříbrolesklou cestičku lepkavého slizu, jež se stala pro několik mravenců smrtelnou pastí. Ani obří kusadla, ani koncentrovaná kyselina nezachránila pracovité členovce, když se oživlý tank převalil přes jejich těla. Kousání a bodání do řasinkového epitelu nohy hlemýždě zahradního (Helix pomantia) nezastavila měkkýše v liknavém pohybu. Necelý metr od našeho hrdiny, což je asi tak vzdálenost, kterou urazí za hodinu, se přibližuje podobně pravotočivá ulita. Kolébá se ze strany na stranu podle toho, jak srdce pumpuje hemolymfu do mezibuněčných dutinek ve svalnaté noze. Tykadla se komíhají po podkladu a zelených stéblech zkoumajíce směr pohybu, čichají kolem dokola a hledají rostlinné poživatiny pro věčně hladové tělo.

Po hodině nekonečných peripetií v trávě dva hlemýždi konečně stojí tykadly k sobě. Čichové receptory na koncích teleskopických očí očichávají příslušníka stejného druhu. Obtáčejí se kolem sebe a při neopatrném a nešetrném doteku se zasouvají zpět do hlavové části plžího těla. Je červen, čas příjemně vlhkých rán a teplých dní. Za nocí již nemrzne a zahradní rostliny počínají pučet. Je čas množení. Nevázaných orgií za úsvitu, po nichž kladou hlemýždi oplozená vajíčka do malých "hnízd" v hlíně. Prvotní ohmatávání tykadly by mohla každá romantická duše nazvat sladkými polibky či milostnou předehrou. Ale co vás nemá. Hlemýždi, ti přátelé všeho vlhkého, si dotyky tykadel jen ujednotí, zdai souhlasí se stykem, což je stejné, jako když plesknete dívku lehčího vzezření po hýždích a ona na vaši otázku: "Skočíme na to, baby?" vstřícně kývne.

V jiných měsících by se oba zúčastnění dali svou cestou, ale v červnu nebo už v květnu, když mají dobré podmínky, tomu tak není. Po kontaktu tykadel následuje zásnubní tanec. Plži zvednou svalnatou nohu v hlavové části vzhůru a začnou se kolem sebe navzájem obtáčet, až oba "ustrnou" spodní stranou těla k sobě. Během toho organismus vylučuje ohromná kvanta slizu, který teče po jejich tělech, bublá a čvachtá, syčí a mísí se se slizem partnerovým. Tykadla a oči se neustále dotýkají, dokonce i pár krátkých příústních tykadel o sebe občas zavadí. Náhle zabodne jeden z hlemýžďů do svaloviny partnera šíp lásky, což je vápenité tělísko, využívané měkkýši k zvýšení dráždivosti, a partner mu to oplatí stejnou mincí, až hlen "smyslně" zachrochtá.

Nezúčastněný pozorovatel by mohl namítnout: "A která z nich je samička?" Bingo. To je na tom celém nejbizarnější. Hlemýžď postrádá jakýkoliv pohlavní dimorfismus či jiné sekundární pohlavní znaky; je totiž hermafrodit. Jsou to zároveň samičky a zároveň samečci. V jediné chvíli hraje jeden samce a druhý samici, posléze si role vymění. Během jediné kopulace prožije jedinec vlastní ejakulaci spermií do "partnerky", náhle se však změní v samici a začne snášet vajíčka, která jsou oplodňována spermiemi bývalé "samice". A teď se podržte! To vše se odehrává v hlavové části. Ano, pohlavní otvory hlemýžďů se nachází mezi tykadly a okrajem ulity. Po koitu, kterýž může trvat několik hodin, se plži rozpojí a každý nezúčastněně leze svou cestou. Vyhledá si příhodné místo, slizkou nohou vyhrabe maličký důlek, do kterého zahrabe oplozená vajíčka o velikosti hrášku, a přenechá je vlastnímu osudu.

Teplý den přečká někde ve vlhku, aby příští noc mohl opět nezřízeně obcovat s jiným partnerem.

Nebo partnerkou?!

Ach ti zvrhlí hlemýždi!


Carodej
08. 03. 2004
Dát tip
Výborné, čtivé.

katugiro
30. 11. 2003
Dát tip
hezká věc, ale na obyčejného mě je to moc zdlouhavé přesto poklona a stébélka slabá :)

Katerina
20. 11. 2003
Dát tip
Skvělý :-)))) Taky jsem maturovala z biologie!

to je jako scéna s poprnopredátora! kdyby to nbyla fejeton, tak by mi dost vadily ty výkladové prvky, ale feleton to je odzítřka budu zase bisexuálem

DarkMind
07. 11. 2003
Dát tip
:))) -t-

Jeheheman
07. 11. 2003
Dát tip
Dost dobrý, člověk ani neví, kde se něco dozví:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru