26.09.2018 13:46 K dílu: kapitola cx chors

Qíčalo, díky za odezvu, píšu, skládám si to. Předvyjádřením mi to trvá nejvíc :) 

26.09.2018 13:17 K dílu: Život by uhnil, nebejt nás, debilů chors

A mě neštvi s tím mazáním furt, jak si pak lepič má dávat tři a pět dohromady!?

26.09.2018 11:30 K dílu: kapitola cx chors

Díky za přesnou reakci - pokračovat budu a omlouvám se za nepředvídatelně dlouhé prodlevy.

26.09.2018 11:28 K dílu: I vstanou nový(í) redaktoři chors

Vůbec nevim, kam se změnama míříš, pochybuju totiž, žeby Ti nedošlo, že zásadní krach pospolitosti je všem vlastní (podotýkám včetně mě)pasivní zájem, takže netuším, jakými nápady to chceš překopat k ideálu svému,ale mou důvěru těmito směry máš. Problém doufám, že v Tvé schopnosti dohlédnout, zející pak je srozumitelnost překopaného. Ono sranda je super a mnohý inteligent zvládá chaos, ovsšem obvykle zejména právě vlastním zákonitostem podléhající, nikoli chaos cizí. Aktivitě, iniciativě a ostatním přednostem držím bezvýhradně pěst. Mj. i dle hesla - po staru už jsme to dělali ;) krleš.

 

Týpek na okraj.

19.09.2018 07:05 K dílu: Je tu krásně a - bude ještě víc chors

//zaslouží si děsivé texty tipy!? :D 

19.09.2018 07:04 K dílu: Je tu krásně a - bude ještě víc chors

Přijetí samoty je ve všech kontextech naprosto děsivý. Pro pozorovatele. 

18.09.2018 09:33 K dílu: Je to jen služební cesta, odpočívej chors

Zajimavy, ze par radek dostane vic sympatii nez krv a pot ;) hehe. Co uz s clovekem. Me sedi hodne hlavne ty 'jakoze' pravdy, co tam nastrelujes. Repetice minim v tom, ze pribeh, kam to zasazujes je jako matrice - je jako kod, kterej vsichni zname, ale to, co je v nem vlozeny, jen jako koreni, to je to podstatny. A ucit se nabalit kolem toho pribeh, aby to fungovalo cely, sakra to je to umeni. - mne to prijde opakujici se, protoze me nebavi zabyvat se samozrejmosti. Ale to neznamena, ze nema svoje misto. Musim vzit trochu zpet tu suverenitu. Klidne muzes byt repetitivni. Protoze opracovavas. Pak ve vysledku bude strihac. Korektor, nebo kerej cert .)

18.09.2018 09:25 K dílu: Je to jen služební cesta, odpočívej chors

Ses chrlic. Bavilo by me mit sedmdesat hodin casu, sednout k pc, vsecko si zkopirovat do strihacsky dilny a poskladat novelku :) ponekud osobitou. Chapu, ze na to jeden potrebuje druhyho - a muze to bejt klidne ciste grafoman vs. detailista, naprosto odosobnene, ale tym. Stve me, ze to zatim zapada, ale i to je part of the process. Nevyhazuj to, ok? Sklada se to. Ma to hutnost. Da se z toho cerpat. Hm. Jo a to sem ja, c & c. At nemas schizu. ;)

04.03.2018 09:07 K dílu: Nepodobnost osudů chors
Jednou snil, že uvidí sílu, jednou našel nebe. Nepodobnost jednoho osudu. Odplývá s pochopením. Odnáší neurčitosti. Kdo je kým.
23.12.2017 13:01 K dílu: Zkusíme to jinak (37) chors
ale ja to neberu jako konec. Cilova rovinka neni konec. ;) takze cekam. Ale vyprovokoval jsi me ke komentu - bod pro autora :) a realita je bezemocni. My jsme emocni. A ja nerikam, ze je to spatne - ani jsem to nerekla - jen, ze kdyz uzname, ze drama a dalsi tomu davame sami, tak ze s tim muzeme vic hybat, po svem.
23.12.2017 12:59 K dílu: Zkusíme to jinak (37) chors
ale ja to neberu jako konec. Cilova rovinka neni konec. ;) takze cekam. Ale vyprovokoval jsi me ke komentu - bod pro autora :) a realita je bezemocni. My jsme emocni. A ja nerikam, ze je to spatne - ani jsem to nerekla - jen, ze kdyz uzname, ze drama a dalsi tomu davame sami, tak ze s tim muzeme vic hybat, po svem.
23.12.2017 12:16 K dílu: Zkusíme to jinak (37) chors
Já jsem ženská, takže pro mě je identifikace s touto volbou intuitivně nemožná. Hodně si beru z "vyčítat sebelásku". Mám tři syny - a pracovat, učit se být pohromadě v takový skupině, vyvažovat a vymezovat a vysvětlovat hranice sebelásky, zvlášť když mám celou sbírku vlastních deformací na duchu, často vypadá jako nadlidskej výkon. První reakce byla - že tenhle typ vyvolaných emocí textem nedávám, nechci - a taky že téma sebelásky je tak základní, že to jako cílovou rovinku snad nemyslíš vážně. Ale trochu přemýšlím a beru to. Je to naprosto základní a každej to má pohřbený jinde. A že se v sadismu nevyznám, - proč se jí řiká subina, když z pozice moci by měla bejt spíš domina? Nebo je subina tý hlavní dominy? Už jsem na tenhle rozpor někde narazila.
19.12.2017 14:34 K dílu: Zkusíme to jinak (26) chors
např. Jistě ho nebolí samotná vina, jen její zbytečnost. Mechanismus vnímání sám sebe - a jak ho popsat. Pro mě je tohle jeden z experimentů právě toho 'cynickýho' přístupu k realitě. Když totiž přestaneme být osobní/zaujatí vůči vlastnímu vnímání, tak bez dalšího přičinění samo vystupuje, že důležitý je pro nás vždycky něco trochu jinýho, než na co už máme vzorec. Kromě toho, že už jen tím je možný se vymknout 'běžnosti', tak z toho vyplývá, že tíhneme k pozná(vá)ní. Že to, co už známe, se samovolně stává bezcenným. Jednou jsem napsala - jako lidskou 'tragédii' v kostce - "Přeju si, aby si přál ve mně mít to, co si přeju bejt, abych mohla vlastní nedostatečnost ospravedlnit jeho/vnějším zklamáním, jenomže on si zatím ve mně přeje mít něco docela jiného. Co ovšem taktéž nejsem." nekonečný míjení vnímání zároveň nekonečný možnosti s tím experimentovat. A funguje to tak i ve vnímání sám sebe, což už je trochu psycho, uznávám- a mechanismy, jak s tím žít volíme nekonečně různý. "no a co, že to máš úplně jinak - no a co, že sama realita krystalizuje se zpožděním - pro mě je přesto tady a teď a s tím budu/hodlám _bezohledně_ pracovat - jako kdyby nemělo být už nikdy nic jinýho" cha :D to jsem hrdina :D - ale pokouším se i dotahovat. realita je bezemoční a při vědomí, jak jsme jeden každý z nás 'mimo' je možný se k ní bezemočně i postavit. Nebo - s jakoukoli emocí. // - > gracias, corrazón ligero, por alegría. Muchas.
16.12.2017 23:40 K dílu: VĚČNOST chors

:) Kromě toho, že si neumím představit, jak mi někdo líbá dlaně, když mám zároveň prsa těsně před jeho obličejem, protože mi to přijde fyzikálně trochu vykloubený :) tak

jsem chtěla připodotknout, že zpochybnit něčí dokonalou zkušenost, která se ovšem pochopitelně následně změnila v dokonalé peklo na zemi, které ovšem v důsledku dává dokonalý smysl :) a tedy celek zůstává zkušeností dokonalou,

kterou jsem navíc přežila,

je postup kýžený.Nakolik pak je možný to, co tady popisuješ.? Působí to, jako mladé děvče v kontaktu s čirým transcendentnem. (neplést s jinými trans ) poznalo to i to děvče, anebo je to tvůrčí sen toho přesahujícího? Věříš na poznání? :)

štve mě tam spojení "moc zlobil"...a v rytmu rozcvičky se nedostávám tolik k spontánnímu očekávání dužiny, která by mi měla ozřejmit smysl toho nástroje právě zde...ale máš už trochu i mou důvěru, tím směrem. I'm watching you. Give more, more ;)

16.12.2017 17:03 K dílu: Zkusíme to jinak (26) chors

ťaf. 

určitě divná. protože tam, kde se to začíná schovávat to vždycky přitáhne mojí pozornost mnohem víc. a tím "tím" nemyslím sex. to ne, přitahuje mě nedořečenost - říkám si, jestli je pro mě vlastně jakejkoli konec akceptovatelnej. a jsem zvědavá. 

ale zároveň mi to stačí. svět všude kolem těch textů. má pro mě mnohem větší náboj, než ten popsanej. divná, protože mě baví bejt s textem v dynamickym vztahu. není to úplně ojedinělý, ale je to super, když vzniká hmatatelnej prostor mezi vnímaným a řečeným, ne jen příběh, ale dialog s příběhem. blem blem. brr. mizím.

 

 

16.12.2017 15:47 K dílu: kapitola xy chors

Vigan, děkuju za pěkné slovo, tip. 

qíčalo, cítím to tak, že způsob, kdy předložím čtenáři informaci, jako kdyby už měl vědět, o čem přesně je řeč, je jeden z nástrojů vznikání vztahu, který je pro čtení vícestránkových textů klíčový. 

Nemám zdání, zda se mi to podaří. Z mého pohledu je to rafinovanější způsob vzbuzení zvědavosti, než když na závěr výseku nakousneš dramaticku situaci. Ale jsem začátečník. Je to jen pocit. 

mND, laserovým okem skenuješ mé předpoklady? Tak schválně.. nadšení je skvělý motor.

15.12.2017 22:24 K dílu: Zkusíme to jinak (24) chors

Jakžes to psal? 350stránek ? :) To beru :)

A já jsem psala, že proč bych teda měla psát já. Protože když píšeš to, co potřebuju mít napsaný, trochu ...je to takový divný :D

psát  paralelně

ale na druhou stranu, díky Tvýmu pojetí aspoň já nebudu muset psát tolik o _milování_ což mi dává výhodu. Teda odstup. (jinak, kdybys chtěl slyšet k tomu víc, tak na poetikon.cz jsou čtenáři takový výřečnější..na ty se chystám, až budu mít dílů víc. akorát chtěj komentáře na oplátku)

 

Když vkládáš víc než čtyři díla měsíčně, nejsou vidět na hlavní stránce, takže trochu zapadaj. To nemůžeš svádět na Zuzulinku ;) 

Ani na obecné tíhnutí vyjádřit se raději k bezpečným akvarijním rybkám, které má leckdo doma a bohatě to na rozhovor stačí. Než k piraňám. U kterejch má málodko jasno v tom, jak moc a kdy bývají nebezpečný. Jenže to nevadí. Až to dopíšeš, tak si to vytisknu a řeknu Ti, jestli to máš poslat do nakladatelství :D 

A vůle lidu má i jiný zákonitosti, že ano. Lze se na tom učit.

heh, jsem moc ráda zvědavá. hezký večer ;)

15.12.2017 17:15 K dílu: V tichém souladu chors
rozeznívám. Vše ostré. Dravost uzavírá hladinu nad možnostmi ticha. Kdo má dnes doopravdy ochotu, sílu čelit tichu? Kdykoli uchopit. Je to právě jako tma - obemkne. Tma ovšem vezme směr, umožní všechny, ticho naopak - zúží možnosti pozornosti na jedinou. Tma a ticho. Jak překvapivě fyzické. Uchopit.
15.12.2017 15:09 K dílu: Zkusíme to jinak (5) chors
mam moc rada jednu "hru", ktera ma nejlepsi ucinek hrana jen ve dvou - "ptej se, ale az na to prijdes, uz se nesmis zeptat" - nebo kratsi - "az na to prijdes, tak to nerikej!!!" s textem totalni vabank. Nejde totiz jen o Tvuj text, ale o muj obsah v nem. Takze. Nechme to zit a uvidime :) pro jistotu si to rovnou kopiruju k sobe.
15.12.2017 02:00 K dílu: Zkusíme to jinak (19) chors

no tak jako.hm.  (to je reakce na diskuzi) 

já jsem asi trochu magor, ale to, že konkrétní dialog hází postavy do světla, který v určitejch konturách přestane sympatizantům lichotit. - já čtenář musím čelit polohám sebe, který nelze idealizovat... to má v kontextu výpovědi přece okrajový místo.

Mně třeba ten dialog, z obou stran, v tomhle kusu přijde přízemní, slova a linie postav, vývody prvoplánově autenticky okamžitý, v danou chvíli hloupý. Jenže mi to vůbec nepřekáží, protože 

vnímám rozměr kolem toho. 

vnímám, že nejde o konkrétní situaci a slova a o ztotožňování se, ale o to, dostat se k pochopení celku, v podstatě dostat se od ztotožnění (kohokoli s kýmkoli) dál. Vnímám ten kus jako nástroj.

To je přece něco, co v životě hledám, sakra, dotýkat se sám sebe, všímat si, ale chápat zákonitosti, pro který žádnej Jarda/chors nehraje žádnou roli.. V střizích, kdy čtenáře od sympatií odkopáváš /do kouta, ne z pod peřin/ , umožňuješ nelítostnou vlastní zkušenost. Situaci lze zažít, ale vyextrahovat z ní účinnej princip...to je kumšt, to je vzácnost, to já prostě žeru.

Pak plátno, který nabízíš - např. jako konkrétní popis tvůrčího procesu - je z mýho pohledu čtenáře záměrně, soustředěně nekonečný,podívám se vklidu až dozadu. (jo, nejdřív mě musíš přinutit číst, což se Ti u mě podařilo, ale pak - proč si klást hranice)

S nástrojem sympatizuju. 

můžu bejt i konkrétnější,ale to už je fakt práce, vzít Tvý konkrétní slova a přetavit je do konkrétního pochopení a popsání autentický nelítosný zkušenosti...takže zatim jsem v tuto chvíli líná a píšu vyprovokovaný myšlenky smrší komentářů, chech. Když bys vo to jó stál, nebo se mi jó chtělo, určitě se vrátím :) 

15.12.2017 00:46 K dílu: Zkusíme to jinak (11) chors

tschach. první drápek rutinního udržování napětí? 

rutinou k virtuozitě. chach.......žeru tooooo :)

15.12.2017 00:36 K dílu: Zkusíme to jinak (9) chors

achjo.kolik mně jednou bude muset bejt. to se fakt nechám překvapit. 

15.12.2017 00:25 K dílu: Zkusíme to jinak (5) chors

tady se směju. kašli na něj. 

moc sympatickej rastr vnímání. jako kdyby ani náznak navíc.

/po tom, cos mi připsal k mýmu textu, se mi vybavila Selbyho Poslední odbočka na Brooklyn. jak řešil každý slovo, v celý knížce.Tohle je dokonalý v básních, ale v próze... dotáhnout to, uzavřít - tím myslím smyslem, ne dotáhnout nutně dějovou linii či co. Smyslem, kterej pak je vkaždým výseku..hm. Vybavilo se mi to.

15.12.2017 00:18 K dílu: Zkusíme to jinak (4) chors

intenzivně, po troškách.

zakřičela, tentokrát jako by jí někdo opravdu ubližoval- - 

pozornost. bezostyšně vyjádřený potřeby. 

15.12.2017 00:08 K dílu: Zkusíme to jinak (1) chors

nerada dávám jenom tipy. Neříkám, že to nemá určitou výpovědní hodnotu, ale koneckonců - na co.

Na dřeň. to je mnohem lepší.

Jako trochu si řikám, sakra, proč mám teda psát já :D 

ale to nic neznamená.

Já teda narozdíl od ostatních, kteří komentovali do dílu č.7, kam jsem zatím dočetla, mám za to, že drajv nedodává délka. A líbí se mi tu. Je to osobní. 

Naučit se cokoli je možný jenom kombinací neznáma a toho, co je naprosto osobní. 

(ne zcela) čistě filosoficky licky (ds) mě zajímá, kde se v člověku kdy překlápí/prolíná vevnitř motivace na základě (možnosti) prožívání blízkosti, motivace sexuální, s motivací vycházející z dalších potřeb/přání. Sebezáchova je určitě vejš, to je jasný, ale do každodennosti, do tvůrčích procesů - nakolik, kdy, jak... se děje, že se motivace mění. Asi to nebude trvalý.Nějak to souvisí s dužinou. /jo, sorry, provokuješ. 

"nejvíc potřebuješ to, co ti nejvíc schází" tspchch. to je univerzální. 

a uvyknutí podnětům. dráždivost mozku. no, jdu na to.

13.12.2017 11:39 K dílu: kapitola xy chors

Děkuju moc za komentáře, budu to dál rozvíjet, mám nachystaný materiál, ale dlouho jsem nepsala, tak budu ráda za připomínky a také to nebude každý den, protože se chci soustředit na spojování více linií a více vrstev.

Jak to dopadne, to ještě netuším a myslím, že ve výsledku budu pak míchat s pořadím textů. 

Začínám volněji a věřím, že se mi snad podaří dostat se i "k tělu" :) - myšleno víc na dřeň konkrétních momentů - ačkoli se to musím trochu učit.

Takže díky ještě jednou!

04.12.2017 21:45 K dílu: s rozumem v koncích chors
Tohle je hádanka hodná sfingy. Spálit svou hloupost, abych neměl za to, že je to jediná cesta.. Navíjí se mi na receptory vjem dokonalosti. Uhrančivě, neodpoutatelně .. Pro mě cesta ven z takových smyslově-mentálních klamů je přes přátelství. Je to ovšem kus síly zůstat přítelem tam, kde zdánlivě zpátky jen...(c)h(l)ad. A přece. Zbožňuju pošetilé výzvy kladené vlastní radosti. Obstát---zůstat v rovině Jsem tu a dávám---pouto vzájemně zaklesnutých očí držet vysoko energií úsměvu. A nedotknout se. Jen zůstat.
10.11.2017 00:00 K dílu: Za horizontem chors
Tahle je prvni, ktera dostala muj tip...a i ted po procteni a provnimani vsech Tvych textu nekolikrat...mi z nich znovu vystupuje jako ..zivouci.. clovjeci...krome vlastniho cireho poznani, jak ho umis primo predat, v ni je...trn..krev...dren..osobni... Jeden z tech textu, ktery bys nedal nikomu cist, ..kdyby bylo jen na Tobje. Neni na tom nic vzneseneho. Zadna ...moc. Jen pravda. Zadny tlak, pnuti, jen uvolneni. ..trochu s obavou, jestli nezustanes dole uz porad...jsi o nekolik let jinde a mas (nepochybne) nedozirne polohy.. V tehle je Tvoje hlina. Nic vic. Nic min. A mne je takhle vyrazna, protoze tim je to skutecny. Realita neni jen vysoke myslenky. Realita je i hlina. Dole. Aspon trochu, hrst, hrnek hliny, sem tam, ne smutek a melancholie...ne ne vubec...jen hlina, prach. Dik, ze tu je, carodeji. /estar libre como estar decisivo. ¡Arriba! ¡Salud! /
07.11.2017 23:23 K dílu: Nit chors
Vášeň pro neznámo....spalující....v-prach-měnící.... Jak ostří stojím v plném burácení zvuku nazírání____obtahuje všechny smysly___půlí prostor___přímo mnou___ramena__tvář__čepel. Čelit vichru ... jak jinak než s úsměvem ... není mnoho mistrů, kteří Tě sami neviditelní přitlačí ke zdi a nevezmou ani nit z volnosti...ba naopak...
06.11.2017 23:04 K dílu: Nezlomitelný osud chors
vybrat si hladinu. Použít kteroukoli, která nejlépe padne měnící se přítomnosti. Těsně nad stébly trav v svítání i těsně nad povrchem louže ... disciplina a vědomí jsou bezohlední ...musí být. Svoboda a vlídnost dávají Slunce. Ocelový vichr a přeostré oko dravců je tam nahoře. Ale i Slunce...slunce. Místo snášení. vybrat si hladinu a vnímat ji vším. Nejde to splést. Jednání umocňující snění. ///vpravdě k zešílení :)))
06.11.2017 00:18 K dílu: Na vlastních nohou chors
Není to celé jen svoboda. Ve světle chvíle, kdy se otevíráme poznání, mi i svoboda přijde až nicotná. Trochu jako hračka. Jako kdybych seděla na obrubníku vesmíru, v mýdlové bublině dýchatelného vzduchu, vedle mě Přítel Nekonečno a dívali jsme se do vzducho-pusto-prázdna skutečnosti kolem lidství a on mi říkal...Svoboda, to jsou barvy a linie na povrchu Tvé bubliny....Byly by stejně úchvatné jak jen kdy dovedou být, byly by stejně krásné jako zvolit si let místo ustrnutí, byly by dokonalé jako mít život. A přesto bych nemohla jinak, než věnovat pozornost té bezedné černotě za nimi. Svoboda...je jen nástroj.
04.11.2017 19:59 K dílu: Bez tíže chors
Procházím se bosky po stropech křišťálových síní. Vidím až hluboko do nebe, modrého a černého. Návštěva přímo uhranutá pozváním a vnímající v pustině odraz jeho vlídnosti. Poušť je zabydlená prostou přítomností sdíleného vaku s vodou. Pustina plná potěšení z pospolitosti. Puká pod Tvýma bosýma nohama. Puká Tvou pozorností...puká každému, kdo tiché bosé kroky uslyší.
04.11.2017 19:58 K dílu: Bez tíže chors
Procházím se bosky po stropech křišťálových síní. Vidím až hluboko do nebe, modrého a černého. Návštěva přímo uhranutá pozváním a vnímající v pustině odraz jeho vlídnosti. Poušť je zabydlená prostou přítomností sdíleného vaku s vodou. Pustina plná potěšení z pospolitosti. Puká pod Tvýma bosýma nohama. Puká Tvou pozorností...puká každému, kdo tichě
Nahoru