Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

czaiku

11. 04. 2007
3
19
2487
Autor
StvN

Byl založen nový klub czaiku.


Smysl a cíle klubu : Kdo sleduje dění na stranách Písmáka, jistě nám dá za pravdu, že jedna z vleklých a zatím bezvýchodných debat je diskuze, kterou bych shrnul do krátké věty : Co je a co není haiku…. To nás vedlo k myšlence osamostatnit českou tvorbu tohoto žánru.
Pokud zjednoduším poměrně složitou záležitost s aspekty rozdílnosti jazyka, mentality národů, času a dalších méně významných faktorů, není haiku nic, co je psáno česky. Pochopili jsme to díky konstruktivní kritice, kterou nám napsal Dero a preciznímu rozboru Darmo_šlapa a jeho znalostem. Oběma děkujeme za tříbení názoru…

Nabídlo se řešení : převzít od starých Japonců staletími prověřené zásady – ty, které právě neodporují našemu chápání světa a dějů, stavbě našeho jazyka a naopak přidat pár věcí, které umožní tento literární útvar obohatit o větší tvárnost českého jazyka a některá, v haiku nepodporovaná témata.

Klub chápeme jako otevřený každému, kdo o členství v něm bude stát. Vstupenkou do klubu je v jeho začátcích nejméně jedno dílo, které po obsahové i formální stránce odpovídá zásadám tvorby czaiku – české haikuoidní miniatury.

Zásady czaiku :

1. základní forma je třířádkové dílo o 5, 7 a opět 5 slabikách.
2. jsou připuštěny i jiné formy, které konvenují obsahem se zásadami podle bodů 3. až 8.
3. dílo budiž krátkým příběhem, myšlenkou, nebo uceleným obrazem
4. dílo by mělo být definováno zřetelnou pointou, s výhodou abstrahující, esenciální, překvapivou
5. povolena jsou všechna témata – výjimku tvoří osobní lyrika, která má dost velký prostor v ostatních kategoriích a z pochopitelných důvodů nejsou naopak přípustné žádné vulgarity.
6. vítané jsou zdobné jazykové prvky – eufonie a aliterace
7. je přípustné sdružovat významově navazující czaiku do větších celků, v těch pak je možné (ale nikoli nutné) pointu zařadit až do posledního třířádkového segmentu
8. písmena v případně použitých zkratkách se považují každé za jedinou slabiku s výjimkou ypsilon
9. nebudou připuštěna díla obsahující slovo haiku s výjimkou upřesnění kategorie

Oldjerry

19 názorů

Oldjerry
09. 06. 2008
Dát tip
Asi jsem byl nepozorný a smíchal to fšecko dohro. Mady... Nejsem haikuista a nebudu se do haiku míchat. Že se někdo na něčem dohodl, je pro tebe nezávazné. Já přesto, že Japonci nepočítají slabiky, ale zvuky (je čchn slabika ?) trvám na formě 5-7-5, kde je možné prostředky češtiny (bez významových zvuků) něco vyjádřit. Jestli ti oni někteří l a r nepočítají jao slabikotvorné souhlásky tak tím podle mne právě popírají tu malou část japonského ducha hokku/haiku, která v tom ještě zbyla.

no myslím že StvN tě neavízoval - já určitě jo - kvůli odpovědi kerou sem čekala... dyk na avízu vidíš od koho je... tak nic, eště že aspoň StvN odpovídá na kladený dotázky :o) a už zmlkám ať se tu nehemžím furt...

Oldjerry
09. 06. 2008
Dát tip
Mořský oříku - reagoval jsem na avi - asi od StvN - měl jsem v tomto klubu namočeno, ale jako správný velezrádce jsem dezertoval a založil si vlastní klubík : Příběh třířádkový a macešský Klub czaiku jsem jaksi nechal plavat. A najednou koukám, on neplave, on zase dokonce začíná pádlovat...tak za to ten tip.

děkuju, StvN - hnedle su klidnější - zachovals jednu z mých mála jistoto :o) Oldíku, na co si to reagoval žes mi ani nic nenapsal? :o)

StvN
09. 06. 2008
Dát tip
Teď si přijdu jako v jiném světě:) Nerozumím ani jednomu z vás. Koníku, obávám se, že se nikdo nemůže sám od sebe rozhodnout počítat slabiky jinak, takže vklidu počítej čtyři.

Oldjerry
08. 06. 2008
Dát tip
Dobrý StvN - kdes to sebral ? To si zaslouží tip...

já sem nepatřím a do haiku/czaiku se necpu - já jen vznesla dotaz tam kde tuším najít někoho kdo by mi mohl odpovědět :o) ps. mladším sestrám se nebráním - pokud mi nebudou brát šminky a oblečení :oD

Paulart
08. 06. 2008
Dát tip
Držím všem palce v klubu czaiku. Budu vás pozorovat zpovzdálí, se svojí free formou vám asi vyhovovat nebudu. Ale to nevadí. Berte mě jako vaši mladší ségru :-)

mám dotázek - právě mi kamarádka napsala že špatně počítám slabiky - že spojení "vlčích máků" sou slabiky 3, zatímco já tvrdím že 4 neb máme slabikotvorný R a L v češtině - odpověděla mi že se domluvili (oni haikuisti) protože se nemohli nikdy kolem počtu slabik dohodnout, počítat jen samohlásky - tak nevím teda... dík za případnou odpověď :o)

Zbora
16. 04. 2007
Dát tip
Už se nemohu dočkat, až se zúčastním a dostanu to (samozřejmě neprávem) omláceno o hlavu :o))

StvN
15. 04. 2007
Dát tip
Dík. A vítej v klubu.

Jerry_Shit
15. 04. 2007
Dát tip
Jsem pro a dodatečně Ti zde dávám *TIP* za vynalezení tohoto trefného neologismu. :)

StvN
12. 04. 2007
Dát tip
Zatím to není kategorie. Uvidíme, jestli se vůbec najde dost autorů, k jejímu naplnění.

Skafararix
12. 04. 2007
Dát tip
Nuz neviem, ci bolo nutne taketo riesenie ale preco nie, ved pravo zhromazdovat sa je jedno zo zakladnych. Zelam vam teda vela zdaru a tvoriveho elanu. A len jedna otazka: "czaiku" je uz na pismaku zadefinovanou kategoriou ?

papouch
11. 04. 2007
Dát tip
http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=193264

StvN
11. 04. 2007
Dát tip
Tak dofám, že klub podpoříš i svou tvorbou.

:-) jdu do toho! :-) díky

gr_4you
11. 04. 2007
Dát tip
jinak já píšu graiku a to mi stačí http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=184567

gr_4you
11. 04. 2007
Dát tip
to se čte polsky? Čajku?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru