Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

život čas a vesmír

Výběr: pozorovatel, Winter
14. 05. 2008
22
31
3081
Autor
StvN

Abych tu jen brojil pro to, abychom psali, hráli si, experimentovali, abychom spolu písemně komunikovali, a pak nic nenapsal jenom proto, že zadání soutěže se mi nelíbí nebo že se jí účastní typ lidí, které nemám rád, to bych byl pěkně povrchní. Co jsem napsal je spíš smutný fejeton, než povídka.



Hodně lidí, kteří mě v životě poznali, by mi nevěřilo, že jsem si časem našel práci. Chlapec, jehož otec podporoval na studiích o dva roky déle, rodinný typ ve smyslu obědy od maminky a taky praní prádla doma, televize, internet, chození do hospody s kamarády, bezstarostný život. A já v té době myslel na vesmír. Velký třesk, cestování v čase, fantastické povídky v Ikarii, hodiny strávené u Matrixu, představoval jsem si život na oběžné dráze a současný orgazmus. Život byl sci-fi a vše na světě pro mě představovalo velikost.

Teď už na vesmír nemyslím. Stojím opřený o regál, píšu a dívám se na stopky, kde běží čas. Není to můj čas. Je to čas operátorky pracující na lise. Někdy se tomu slušně říká normování. Můj vesmír má podobu pracovního stolu a počítače a přesně vyšlapaných cest, protože když chci jít z kanceláře na odmašťovnu, jdu vždy stejnou cestou a měřím si čas. Sto osmnáct kroků, to je 68 vteřin. Osm hodin pracovní doby, něco přes dvacet hodin přesčasů a dvacet let hypotéky, to je má představa o čase. Vesmír končí děravou střechou a vrátnicí, kde se musím prokazovat kartičkou se jménem a fotografií, přestože si s vrátným tykám. To je život, kterému nevěřím a který nechci, i když má tu moc střídavým pracovním úspěchem, únavou a dvěma pivy před spaním, hokejem a nesmím zapomenout, že jsem byl včera běhat, ve mně probouzet spokojenost, nikoli však smysl, i když se ho snažím vnutit různým částem dne.

Dívám se na operátorku a mačkám stopky, sedmnáct vteřin jí trvá, než si dojde pro novou krabici. Do krabice se vejde sto kusů a sto kusů je deset minut práce, to znamená, že denně stráví 38 minut a 15 vteřin chozením pro krabice. Někoho by mohlo zajímat, že to je malá, docela milá a pohledná Gruziňka, která tu s maminkou dělá dvanáctky, jmenuje se Inga a neumí česky, i když mi trochu rozumí. Ale to není důležité, její život a její vesmír mě nezajímají. Zajímá mě pouze její čas.

Tak si na tomto místě říkám, že pro mě vše v tomto světě začíná představovat malost. A to nemluvím o intimním životě, na který jednoduše nemám čas.


31 názorů

itsx
25. 01. 2009
Dát tip
Díky.Lika je hezké jméno. Manufaktůry znám a nemám je rád, proto ten můj zájem :)

StvN
23. 01. 2009
Dát tip
Jmenovala se Lika a manufaktura to je současná a spíše průměrná. Nevím, kde žiješ.

itsx
23. 01. 2009
Dát tip
Pozdravuj za mě Gruziňku.Dokázal by jsi zjistit její křestní jméno? Příhazuju sříbrný tip do kotlíku. To prostředí je nějáká neofeudální manufaktůra? A co je to odmašťovna?

levan
13. 12. 2008
Dát tip
pre mna od zaciatku po koniec viac ako vyborne... a vsetko bolo povedane.

StvN
13. 07. 2008
Dát tip
Neptal jsem se jí, jestli zná Saroyana. Mám se zeptat?

Rabb
16. 05. 2008
Dát tip
uvěřitelné i když slovy záludně zapletené taková momentka z netradičního pohledu "stopaře".. :-) *

Oldjerry
15. 05. 2008
Dát tip
Dík Dero - to neznám, mrknu. Pak ta má poznámka je k ničemu. Ber ji ta.

Dero
15. 05. 2008
Dát tip
Oldjerry, za prvé nemyslím, za druhé jsem to mínil jako metakritický odkaz. Vyhledej si "Stranger than Fiction" na Československé filmové databázi (csfd.cz) a na film se podívej. Atmosférou se film a povídka místy stýkají.

Oldjerry
15. 05. 2008
Dát tip
StvN - sakra dobrý - momentka vnitřního života. Ten konec se sice zdá rozplizlý (Archie), bez kontury, ale já si myslím, že to byl záměr, že je to naopak logické vyústění krátkého příběhu všednosti, ztráty iluzí a zdůraznění jisté bezútěšnosti. Odrazový můstek osobní revolty. Tip Dero... kdyby ta představa nebyla zvláštní, tak by tu neměla co dělat - nemyslíš ?

hej! oberáš ma o moje predstavy.

Winter
14. 05. 2008
Dát tip
Perfektní. Text graduje, přičemž poslední věta, která by dle mého rozhodně neměla být nějak nastavená, tomu dodává říz. Začínám cítit milý distnac .)

Fouckault
14. 05. 2008
Dát tip
metaironie :-)

Fouckault
14. 05. 2008
Dát tip
dobrá sebereflexe textu samotného.. cosi jako mataironie to bude tak v kostce vše.. 0:52 mého času ..na hlubší kritiku už nemám čas :-)*

Zuzulinka
14. 05. 2008
Dát tip
přejel mi mráz po zádech...dnes, zrovna dnes jsem přemýšlela stejně*

pozorovatel
14. 05. 2008
Dát tip
jsi pštros v písku ale máš, cos chtěl

Narvah
14. 05. 2008
Dát tip
dobrý..! škoda že ty dobrý chvilky nepoměříš celým dílem.. :)

Tragicus
14. 05. 2008
Dát tip
Hezky, kdo by cekal, ze nekdo na toto tema napise neco hlubokeho. Konec je dobry, vyzniva tak do prazdna.

dadik
14. 05. 2008
Dát tip
šílený..snad je to jen jeden úhel pohledu na všecko...*

Dero
14. 05. 2008
Dát tip
Stranger than fiction.

guy
14. 05. 2008
Dát tip
dost bezva snad možná poslední odstavec by mohl mít o jednu, dvě věty víc .. přinejmenším by se opticky vyrovnal s těmi předchozími ale možná je to jen subjektivní prvotní dojem po prvním přečtení

Janina6
14. 05. 2008
Dát tip
Dost tvrdý pohled. Obávám se, že svůj čas více či méně podobným způsobem tráví hodně z nás. (Život ne. Ten mám uvnitř.)*

Barman
14. 05. 2008
Dát tip
smutný, to se opravdu nedá jinak nazvat. A pravdivý.

archie
14. 05. 2008
Dát tip
ještě: ve druhém odstavci se trefuješ podle mého do nějakého obecného "vkusu", nebo tendence, ale je to pro mě hodně všeobecné. oproti tomu třetí odstavec je skvělý

archie
14. 05. 2008
Dát tip
moc pěkný, spíš než smutný tak ironicky útočný, fejeton. myslím jen, že škoda toho konce. přijde mi násilně ukončený

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru