Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Seznamy děl

04. 12. 2008
0
168
5974
Autor
Dero
Písmák nabízí uživatelům mnoho šuplíčků, ve kterých mohou najít díla dle určitého klíče. Otázkou je, zda jsou všechny tyto šuplíčky potřebné a zda některé naopak nescházejí. V současné době máme na Písmáku přímo z menu dostupné tyto seznamy děl:

- Doporučená díla (po kliknutí na "Díla")
- Dílna (tj. vše, co není doporučené dílo)
- Výběr kritiků (dílo získalo alespoň jeden výběr)
- Zlatý výběr (dílo získalo alespoň čtyři výběry)
- Aréna (autor stojí o hlubší kritiku)

Osobně využívám pouze první dvě kategorie. Výběry si hlídám v příslušném sloupci výpisu děl, zlatý výběr se mění tak zřídkavě, že mi stačí sledovat pět nejčerstvějších děl zařazených do ZV, které se vypisují nad hlavním seznamem děl, a arénu jsem snad nikdy nepoužil. Vždy se dívám až u konkrétního díla, zda autor stojí o kritiku. Pokud se mi chce kritizovat, tak se dívám po hvězdičkách v hlavním výpisu děl.

Rád bych vám tedy položil tyto otázky k zamyšlení:

1) Které z výše zmíněných seznamů pravidelně NEpoužíváte? (tj. nepotřebujete je ke každodennímu používání Písmáka)

2) Kdybyste mohli přeuspořádat Písmáka dle svých představ, jak byste naložili se seznamy děl?

U dvojky mě zajímá, na které seznamy byste nechali odkaz v menu, které byste přesunuli na nějaké méně prominentní místo (kam?) a zda byste nějaké seznamy úplně zrušili, případně vytvořili nové, užitečnější.

Své názory na výše uvedené prosím posílejte jako "vážnou kritiku", abych rozeznal vaše finální názory od běžné diskuse. Pokud budete chtít svůj názor zpětně změnit, pošlete jej CELÝ znovu jako vážnou kritiku. Směrodatná pro mě bude jen poslední vážná kritika u vašeho nicku.

Díky za spolupráci.

168 názorů

Však ho obnov. Kdo ti brání? :)

Winter
05. 01. 2009
Dát tip
Tak to vyhledávání děl podle názvu bych taky obnovil. Když už tu máme takovou pěknou lampárnu .)

An-azuz
05. 01. 2009
Dát tip
niekedy sa mi to tu zdalo prehľadnejšie, teraz ťažko nájdem niečo čo som kedysi prečítala a páčilo sa mi. Neviem či teraz funguje vyhľadávanie diel podľa názvu, neviem to nájsť. Rovnako sa mi zdalo dobré riešenie zverejniť najčítanejšie a najdiskutovanejšie diela ( za určité obdobie aj celkove ) výber kritikov a zlatý výber - spolu sa mi to zdá zbytočné... zišlo by sa možno oprášiť to, čo tu už raz bolo a zrušilo sa, aj keď to bolo dobré...

papouch
04. 01. 2009
Dát tip
..ehh.. neumím anglicky.. ale taky nejsem Kerberos ;-)

Vaud
04. 01. 2009
Dát tip
fejetonů je jako šafránu :-)) a tetelím se blahem, když se někdo náhodou trefí do kategorie (byť nejsem ten správný gate keeper dbající na čistotu formy)

papouch
04. 01. 2009
Dát tip
jo... a já bych si dal do oblíbených Dramata, abych mohl hned zatepla zprcat 99% těch, co do Dramat cpou věci, co dramata nejsou :-PPPP

1.dílna, zlatý výběr, aréna (teď nepoužívam ani výběr kritiků, protože nefunguje pro předchozí měsíce) 2. -zrušit dílnu -zavést seznam všech děl a seznam výběrů od konkrétních kritiků, případně i nějakej ten žebříček podle tipů -odlišit seznamy, do kterých zařazují díla sami autoři při publikaci od těch, které vznikají na základě hodnocení děl

já si myslím, že by všem měla chodit avíza na každé nové dílo :-)

Vaud
04. 01. 2009
Dát tip
nešlo by dát do oblíbených kategorie?? aby mi chodily avíza, když někdo napíše nový fejeton??

O.S.to6
31. 12. 2008
Dát tip
omlouvám se Armine Tobě ... i všem ostatním, kterých se mé avízo dotklo

tvůj názor chtěl znát dero, já nikoliv... není nutné mi tedy posílat avi :-(

O.S.to6
31. 12. 2008
Dát tip
2) Kdybyste mohli přeuspořádat Písmáka dle svých představ, jak byste naložili se seznamy děl? ---------------------------------------------- Dero, oceňuji tuto možnost vyjádřit se k uspořádání Písmáka. Vrátil jsem se tu po dlouhé době a musím říct, že se mnoho věcí změnilo k lepšímu. Na druhou stranu ten každodení nával nových děl se stal naprosto ohromujícím a proto úplně souhlasím s důležitostí co nejlepšího využití seznamů. Pár dnů jsem o tom přemýšlel a napadly mě dvě věci, které by snad mohly pomoct. 1) V seznamu Písmáckých kritiků bych přivítal odkazy na jimi vybraná díla. Uživatel (já:)) by se tak mohl lehce dostat do seznamu děl vybraných jeho oblíbeným kritikem. Současný seznam, Výběr kritiků, neukazuje, který kritik dílo do výběru přidal, uživateli se tedy zobrazí i díla vybraná kritiky, se kterými nemusí být "na stejné vlně". 2) Odlišení Arény od Dílny je skvělý nápad. Nicméně díky obrovskému počtu autorů není stávající omezení dostatečné, jak početně, tak i kvalitativně, a i Aréna praská ve švech. Vím, že už se mnoho let pravidelně ozývá volání po "anti-tipech" nebo "výtěrech" a domnívám se, že je to právě z tohoto důvodu. Jakési řešení pro "pročištění" Arény by bylo dle mého názoru velice přínosné. Osobně bych to řešil přidáním práva kritikům anonymně označit dílo nálepkou "Nezaujalo". Pokud by dílo nezaujalo čtyři různé kritiky, bylo by z Arény vyřazeno zpět do Dílny. Takto by naši kritici slušně a civilizovaně přispívali k přehlednosti a všeobecné vyšší úrovni uživatelského zážitku, což byl, domnívám se, jejich prvotní účel. Ještě jednou díky za pozornost!

Safián
30. 12. 2008
Dát tip
Asi jsem neschopný, ale když kliknu na Díla objeví se mi zlatý výběr a autoři doporučují. O tyto rubriky já zájem nemám. Stejně tak o Dílnu a Arénu. Uvedu proč.Na serveru probíhá diskuze o pohledu profesionálů na internetovou literaturu. Také jsem k tomu něco napsal, ale kleklo mi spojení, takže jsem nakonec udělal jen stručný a asi málo srozumitelný výcuc. Podle mého souvisí problém i stím, o čem se diskutuje tady.Jde jak o kvalitu děl, tak o vstřícnost systému k tomu, kdo by sem přišel hledat literaturu nebo její zárodek, když už se to tu jmenuje literární server. Můj přítel byl velmi znechucen, že mu systém brání najít něco kloudného (dle jeho úsudku, samozřejmě). Já myslím, že by systému prospělo, kdyby se podařilo oddělit, při zachování dnešní svobody v publikování, díla s literárními ambicemi od těch ryze společenských.To myslím jako základ. A také prostor pro kritiku (místo často jalových komentářů). Pokud je ovšem, ať už ze společenských nebo komerčních důvodů, kladen důraz na server jako souručenství, pak se nedá nic dělat.Kdyby tu byl seznam vkládaných děl, stačí mi přečíst jedno nebo jen jednu strofu a hned vidím, co příště.

teta josé : to já taky ne :-)

Safián: jestli myslíš seznam zveřejněných děl, tak stačí kliknout na odkaz "Díla" v menu, a jsi v něm.Ovšem, jestli tě to ochrání před čtením blbostí, to netuším :-)

Safián
29. 12. 2008
Dát tip
Chybí mi: Seznam vycházejícich děl (v rozsahu, jaký mají na Saspi, protože tam mohu nejlépe a nejrychleji vyhledat autory, kteří by mne zajímali)Bez tohoto seznamu jsem zcela ztracen a musím hledat namátkově v bludišti autorské databáze.Ztrácím čas přepojováním a musím přečíst spoustu blbostí. Ostatní rubriky chápu spíš jako reprezetační: hle tací jsme.Nic proti nim nemám, dokonce jsem do nich i nahlédnul, ale pro mne důležité nejsou. Je chvályhodné, že se tu mládež pokouší o kritiku, jednou to možná přinese poezii užitek, protože fundovaná kritika poezie dnes v Česku prakticky neexistuje.

aháááááááááá, ty jsi beketka... :-) tak to i'm sorry :-D

jak ?

Ne. Brekeketka neví, co mluví :-)

armin: že to robíš naschvál? :P

já vím :'-( ono to chvíli je, chvíli není... jako v tý písničce

Neni.

hele, ono je to opravený :-)

závidíš :-)

to víš, nějaký hovado by to nedokázalo :-) On Pišta ví, proč mě povýšil :-)

Konečně ses naučil vážit si dobrého bydla.

já vím, povýšil jsem z řádového hovado :-) To je fakt milé :-)

Debile :)

už jsem to zase rozbil :'-(

teď jsem si všiml... tam se ztratily fotky ? Jistě, většina jich byla odstraněné, ale některé byly stále funkční. a bylo na nich dítě na skleníku :-) p.s.: kdyby náhodou už žádné fotky k mání nebyly, tak jarmilka_moosová má některé
velice tajuplná mi připadá funkce a vůbec existence té zmiňované Dílny - nikde jsem se o ní zatím nedočetl zhola nic - jaký má koncept, jaké podporuje cíle, jestli snad nemá sloužit něčemu jako rozvoji talentu nových tváří, což by bylo hodně pošetilé, vzhledem k tomu, že v těch místech se kritici moc nescházejí..nebo jde jen o to odclonit notorické pisálky? celé mi to připadá jako naprosto bezkoncepční projekt..představte si obludně hluchý prostor, kterým za zjevného nezájmu čtenářů každým dnem naprázdno protéká z větší části defektní materiál..a občas ty splašky pohltí i něco hodnotného..já se tam úplně bojim, to je zlo.. to je stroj na zabíjení literárních děl

tu větu čtu už popátý a líbí se mi čím dál víc

a2a2a
13. 12. 2008
Dát tip
(tajemný reinkarnům Tahle věta, kterou zmiňuješ, je skutečně hodně neohrabaná, schází mi tam "je", omlouvám se, příčina nespočívá v mých jazykových neznalostech, ale v mé nedostatečné sebekontrole.

No není na škodu pročíst si diskusi, když chceš přispět... P.S. Věta dosahuje vpravdě Chabalovské atmosféričnosti, skutečně :)

a2a2a
13. 12. 2008
Dát tip
Pišto, snad alespoň trochu uznáš, že nemusím nutně číst četné vzkazy zde,zvláště pak, když se někteří diskutující objevují velmi četně, duchaplně a všude. A krom toho, třebaže zde již zmíněná připomínka, zdůrazňuje, že není ojedinělá.

Ano, to určitě ještě nikdo nezmiňoval.... :)))))

a2a2a
13. 12. 2008
Dát tip
Dero, napsal jsem ti to před několika dny do zpráv, ale chápu, že toho máš více než ost, a tak by mne zajímal i názor ostatních. Schází mi zde, nebo jsem to nenašel, dřívější možnost hledat mezi nejtipovanějšími díly a to od počátku existence Písmáka. Byla to jediná možnost, jak si pohodlně najít dobře vnímaná díla od autorů, kteří se zde již neobjevují a porovnávat je, sledovat jakýsi vývoj, aniž bych muselznát jejich nicky či období, ve kterém vznikla. Tato kontinuita mi zde výrazně schází.

Dero : Beru na vědomí. Od této chvíle ani slova na toto téma :-)

Dero
12. 12. 2008
Dát tip
Mohli byste si prosím povídat jinde? Já to tu promažu, aby nebylo nic rozbitého.

Tragicus
12. 12. 2008
Dát tip
Je to rozbite i na sedme strance.

no, raději se ti budu vyhýbat :-)

fakt, jo ? Beketko, chceš mě zapůsut jako políbit, nebo zapůsut jako dát na budku ?

Tragicus
12. 12. 2008
Dát tip
Armin: V některých indoceánských kulturách to znamená dát přes držku.

líbání nemá s technikou nic společného :-) Zavři oči a zapůsuj mě :-D

takže zapůsut je něco jako políbit ?

Tragicus
12. 12. 2008
Dát tip
beketka: Já žes mi chtěla dát pusu. Škoda. Armin: Rozbij.

a na mě zapůsut nechceš ?

Tragicus
12. 12. 2008
Dát tip
L E: Očekáváš, že budu znát odpověď? Neznám a nezajímá mne to.

Tragicus : tak já to zase rozbiju :-) Laura : měla bys to poslat jako vážnou kritiku :-) Ale jinak s tebou souhlasím.

Tragicus
12. 12. 2008
Dát tip
Nevím co bylo rozbité, takže ani nepoznám, že je to spravené.

no, fakt je, že než to předtím nefungovala... takže to spravila :-)

bekentka trpí samochválou :-)

Tragicus
12. 12. 2008
Dát tip
Nějak nevím, o co se zde jedná...

juchůůůůůů beketce třikrát hurá :-)

ale jo, je to spravený

nezdá se...

To je nějaké mufí, tohleto...

JiKo
11. 12. 2008
Dát tip
chichi

yarda
11. 12. 2008
Dát tip
sorry, ještě jednou a vážně: čtu pouze miniatury, miniatury a hříčky, povídky. z uvedených šuplíčků nepoužívám nic, vyhledávám podle kategorií.

yarda
11. 12. 2008
Dát tip
čtu pouze miniatury, miniatury a hříčky, povídky. z uvedených šuplíčků nepoužívám nic, vyhledávám podle kategorií.

já vím, ale když to první bylo od francoucha, a to jen tak něco nepřebije...

Tak já ho povýším, a on si toho, hovado jedno kolem mě, ani nedovede vážit!

a uz je to zase spraveny jeeeee :-)

breketka : nějaká náročná, ne :-) ale můžu to zkusit, třeba se mi to zase povede :-)

já nic, to se rozbilo samo... a neříkej mi debile, jsem hovado okole tebe :-)

Jde o to, že to odhlašuje samo, bez toho že by to uživatel chtěl. P.S. Proč jsi to rozbil, debile?

a to je problém, aby se odhlásil sám ?

akredit
11. 12. 2008
Dát tip
Doba nečinnosti před vykopnutím slibovaná v nastavení rozhodně nefunguje...

Dero
10. 12. 2008
Dát tip
kdo není debil, jako by nebyl

ty seš debil

A_tzo
10. 12. 2008
Dát tip
to je debil

jsem to rozbil :'-(

akredit : Osvětu potřebují zcela jistě zde zde zde a patrně i

nefunguje změna filtrovacího měsíce v okně Výběr kritiků; to je úmyslně??

Pecy
09. 12. 2008
Dát tip
Však ještě jsou kategorie, ne??tam si najdete jen povídky a prózu...tak co si tady vzdycháte, že chcete rozdělení na prózu a poezii??to rozdělení tady je..

Oldjerry
08. 12. 2008
Dát tip
Nepoužívám ZV, je to pro mne nedostupná kategorie a tím má pro mne minimální přitažlivost. Tím naprosato nechci říct, že je zbytečná (:-D). Jedno bych ale udělal : rozdělil díla na dvě zásadní kategorie a to prózu a poezii. Jsou to discipliny z 95% nesouměřitelné, poezie v próze je tu minimum, spíše opak se tu vyskytne častěji (:-D). Za sebe, jako člověka s trochu slabším zrakem bych se přimlouval na zvýšení sytosti barvy zvýrazňující vážnou kritiku. Máš tu asi největší vážnost ze všech, co jsem tu ve vedení serveru zažil - snad bys ovlivnil část normálně uvažujících autorokritiků, aby tuto instituci (Vážná kritika) nezneužívali a nesnižovali tak její skutečný význam a poslání. Písmák je stále malinko pomalejší od změny obličeje i když od té optimalizace je to trochu lepší. Jinak se mi Písmák líbí, tak jak je a tebou nabídnuté možnosti si ho nějak upravit jsem nevyužil. Držím ti pěsti - ať se ti i dál daří. Není to tak nezištné : z toho mají prospěch všichni...

Jinovata: Jo, to mě hryže taky :)

malykuba01
08. 12. 2008
Dát tip
Osobně bych daleko víc než seznamy děl přivítal aplikaci, jakou byl kdysi Písmák domů. Byl to supernástroj, z mnoha důvodů. Je něco podobného na obzoru?

Jinovata
07. 12. 2008
Dát tip
Kopírovat ten svůj flák nebudu, ale napadla mne jedna koncepční nepohodlnost menu: když ve firefoxu kliknu nahoře na záložku písmák a tento se mi zobrazí, jedu myší na přihlášení zhora dolů, čímž se automaticky rozevře vyjížděcí nabídka, která login-místo překryje. Stejně je to když pracuji v záložkách, přehodím na písmáckou přihlášenou a chci kliknout třeba na avíza... zase se mi to překryje. Je to věčný boj s lítající vyjížděí nabídkou.

dadik
06. 12. 2008
Dát tip
jo listování v dílech autora bylo výborný...!!

JiKo
06. 12. 2008
Dát tip
Chybí tu základní informace PROČ. Z jakého důvodu? Trochu se strachuji, že je to, protože se chystáš zrušit to co ti vyjde najo nedůležité. S tím nemůžu souhlasit ani trochu. Vždyť právě variabilita pohledů a schopnost najít právě to co hledám, je to co dělá rozcestník silným. A menu rozcestím je. A když už je rozbalovací dají se důležité a nedůležité věci oddělit čarou či jejich priorita jejich pořadím.. Osobně používám tak porůznu zejména hlavní seznam s doporučenými (Díla) semotamo chci ale vidět i dílnu. Absence různých toptenů mě tu mrzí, takové věci bych používal rád. Mrzí mě absence tzv listování díly, kdy jsem se mohl z díla hned přesunout na autorovo další dílo, anebo další dílo v rámci hlavního seznamu (takhle klikám zpět na autora anebo seznam a vlastně tak naštu daleko víc stránek a zatížím server 2x tolik). Proč? Protože jsem typ čtenáře který nečte věci od á do zet aby se potěšil. čtu náhodně a podle nálady. Vybírám si podle různých měřítek, mám rád MOŽNOSTI. Myslím, že jakékoli zjednodušování menu povede k decentralizaci... a bůch chraň aby vše bylo tak přiblblé (že to tak musím napsat) jako na liteřře, kde člověk neznalý hledá půl hodiny odkaz kudy vložit nové dílo (protože není v menu ale až na stránce s díly). A jestli to děláš kvůli velikosti menu (což bych se velmi divil) tak doprčic dneska nejsme ve věku začátků internetu, kdy ten kdo měl na vytáčném připojení rychlost 36kbit/s byl king

a2a2a
05. 12. 2008
Dát tip
Kategorie ...NEJČTENĚJŠÍ... je zavádějící, pokud se každé kliknutí čtenáře či samotného autora projeví v součtu tzv. přečtení. Kategorie ...NEJKOMENTOVANĚJŠÍ... by nesměla zahrnovat diskuse a je rovněž nebezpečí, že při potřebě řady místních lidí se projevit, by mohla dopadnout jako diskuse, strhla by na sebe pozornost na úkor jiných děl, přičemž je otázkou, zda by obohatila věcnou kritiku či spíše posilnila ego komentátorů. Zavedení dalších kategorií typu ...NEJTIPOVANĚJŠÍ ZA TÝDEN, MĚSÍC, apod. vytvoří do jisté míry protipól ZLATÉMU VÝBĚRU, což nemusí být od věci. Celkově si myslím, že čím méně kategorií, tím větší přehled. Téměř nepoužívám DÍLNU.

Duchové
05. 12. 2008
Dát tip
jóóó´to je onóóó, sme věděli, že bude chyba v nás, tedy v naší mozkovně, vlastně my žádnou nemáme jako duši, tak to nás omlouvá :) Ď.

Dero
05. 12. 2008
Dát tip
Většina anonymních přístupů jsou vyhledávací roboty, buďte klidní. ;o) Duchové: Nebo kliknout na logo.

Tragicus
05. 12. 2008
Dát tip
mylenka: Oni možná ani nemají účet, na který se přihlásit. ;] Část z nich určitě.

katugiro
05. 12. 2008
Dát tip
Duchové: odkaz Písmák v levém horním rohu.

Marcela.K.
05. 12. 2008
Dát tip
Tak jo...dobře...je to normální :-) Je to fakt, že rozpočítaný to nevypadá tak zle... jen se divím, že to jsou převážně nepřihlášení. Já se hned přihlašuju...asi začnu napřed klikat ;-)Dík za vyhnání brouka :-)

Tragicus
05. 12. 2008
Dát tip
A co je na tom divného, že za tři roky máš ~ 1660 čtení? To je jeden na den. Někdo přijde, podívá se do seznamu přihlášených, klikne na tebe, klikne na tvé dílo.

Marcela.K.
05. 12. 2008
Dát tip
Ale to vím...já mám namysli ty starší dílka...se ke mně podívej...jsou to stovky nepřihlášených...když si to zobrazím, je to prázdný řádek bez jména.

Duchové
05. 12. 2008
Dát tip
my čtem sem tam fšechno akorát postrádáme v akcích samostatně diskuze a možnost vrátit se zpět na úvodní stránku, která se objeví hned po přihlášení, a pak už se není možné na ni dostat.

Tragicus
05. 12. 2008
Dát tip
Tak stovky asi ne... A podívej se v jakém rozmezí to je. Plus za každou stranu diskuse pod dílem se přičte jedno zobrazení. Takže jeden člověk udělá třeba 10 "čtení" na jedno navštívení.

Marcela.K.
05. 12. 2008
Dát tip
No mně to připadá praštěný...tolik anonymů, že by si mě četlo? To je divný. Se podívej...kdyby jich bylo sto, ale to jsou stovky... spíš mi to přijde, jako nějaký robot...a blbej :-)) když furt kliká a kliká :-)

dadik
05. 12. 2008
Dát tip
jo taky někdy nad tím chvíli dumám,..myl... asi sem nakukuje moře anonymů...proč ne nakonec

Petrusha
05. 12. 2008
Dát tip
Ty máš ale problémy ... :)))) niekto má problém, že ho čítajú po týždni niekoho nečítajú ani v deň editácie taký je hotl svet nooo

Marcela.K.
05. 12. 2008
Dát tip
Já mám jen jeden dotaz...kde se bere to množství "nepřihlášených", kteří čtou básně po týdnu, kdy už o ně ztratí zájem přihlášení...může mi to někdo vysvětlit? Já tomu opravdu nerozumím a chtěla bych vědět jak to je... posílám avi i Pištovi, třeba mi to vysvětlí :-)

dadik
05. 12. 2008
Dát tip
jedno dílko denně jako na totemu mi přijde dobré... romi

Děkuji Jinovatovi za avízo a v neporušeném obalu jej vracím zpět odesilateli.

romale
05. 12. 2008
Dát tip
jinovata: limit pěti doporučených děl + každého dalšího za 15 tipů nebo dva výběry už myslím nějakou dobu existuje... jinak - dílna by se myslím opravdu měla zachovat a nelimitovat - je přece nemožné zakazovat někomu publikaci - v tom případě by stačilo, že by se do arény mohla umístit pouze sbírka - už by se to nemuselo limitovat časem - samozřejmě by se tam dostaly i špatné sbírky, ale aspoň by vyjadřovaly autorův skutečný zájem získat kritiku - koneckonců ta by snad právě tam mohla mít přínos... plus možnost zařadit tam i samostatnou prózu... je ale jasné, že v internetovém prostředí stojí dost lidí o to, získat reakci, tip, výběr - za každou třeba krátkou samostnatnou báseň...

dadik
05. 12. 2008
Dát tip
myslím, že dílnu nikdo nečte, proto ji nikdo nebere vážně a pokud to jde, publikuje na hlavním seznamu, nebo jak se to nazývá... co se arény týče - stačí přece že u díla bude ta hvězdička, která má avízovat, že tedy autor si svého díla považuje, nebo jak....:)) a pak už stačí ten výběr kritiků nechala bych dva seznamy teda omezila počet děl v měsíci

Vaud
05. 12. 2008
Dát tip
líbil se mi limit děl za měsíc a možnost si něco přidat díky tipům, jak píše Jinovatka

Jinovata
04. 12. 2008
Dát tip
katugiro: Možnost zobraizt naprosto všechna díla by byla velmi využívaná, ale také velmi nevýchovná, dokonce bych řekl až vkusově destruktivní. Zároveň by se tak citelně oslabila prestiž seznamu doporučených děl. Nejde jen o to rozdělit stávající skupiny, jde o to vytvořit motivující prostředí. Motivující je konkurence. Proto bych dílnu nerušil ani nesměšoval s doporučenými díly, ale využil bych její filtrovací a motivační potenciál zpřísněním limitu.

katugiro
04. 12. 2008
Dát tip
Mám jen poznámku k Jinovatovi ve věci "zrušení Dílny" - sám to chápu tak, že by se zrušila možnost nechat samostatně vypsat pouze texty z Dílny, nikoliv možnost publikovat texty mimo Doporučená díla.

Jinovata
04. 12. 2008
Dát tip
ZV u prózy za dva výběry. Poměr děl v dílně a v doporučených by měl být vyladěný. Zřízení limitu 5 děl a rozdělení děl na doporučená a dílenská mělo za cíl odlehčit hlavnímu seznamu od grafomanství, zvýšit jeho kvalitu v tom smyslu, že doporučená díla budou u jednotlivého autora ta lepší. Písmák ale zvětšiny není zahlcen grafomanským brakem ale sumou braků od autorů, kteří mají nižší produkci děl a třeba ani do dílny nemusí – limit pěti děl je pro ně volný. To má následek jednak ten, že je v doporučených i ta z autorova hlediska slabší tvorba a druhak ten, že autoři necítí potřebu nějak ve své tvorbě rozlišovat kvalitu a tedy je systém nepobízí k tréninku. Zkrátka, s limitem by se mělo zkoušet hýbat. Cílem je jakási rovnováha dílny a hlavního seznamu. Minimální čtenost musí dílně zůstat, jinak by se automaticky stala dalším hlavním seznamem. Zároveň ale musí dílna oc nejefektivněji fungovat jako odvodna braku z hlavního seznamu. Brakem mám na mysli nekvalitní tvorbu z hlediska každého jednotlivého autora, poměřovaného jeho vlastní tvorbou. Ideálem je nalezení stavu, kdy je povoleno co nejméně děl měsíčně do hlavního seznamu a seznam dílny stále zůstává málo čteným. Osobně bych se pokusil snížit limit na 3 a nějaký čas sledovat, jak se změní situace. To hlavní, co písmáku chybí, je systém motivace autora. Rozdělení na dílnu a doporučená díla by mělo být motivující – v současnosti je limit nastaven tak volně, že se možný efekt z devadesáti procent ztrácí. Důležitým doplňkem tohoto systému by měla být mžonost limit navýšit, pokud je text kvalitní. Za Lyryka to fungovalo tak, že kdo dostal výběr nebo tuším 15 tipů, dostal bod limitu navíc. Možná to funguje i teď, moc se tu nepohybuji – každopádně toto bych viděl jako dobrou věc. Toto vše ovšem za předpokladu, že by stávající rozdělení na doporučená díla a dílnu zůstalo zachováno. Nefunkčnost tohoto rozdělení je ale podle mne dána spíše nastavením limitu, než samotným rozdělením. Zušit dílnu a fakticky tak omezit možnost publikovat na písmáku víc jak 5 věcí měsíčně by vedlo k velké nevoli. Lidé „si tu chtějí publikovat“, proto tu jsou. Řešení bordelu, který z toho vzniká není represe, ale vyhrazení místa. Dílna nikomu nevadí, nikdo ji nesleduje, ale lidé do ní publikují a jsou z toho šťastní – jinak by to nedělali. Já osobně jsem rád že existuje prostor pro takové autory a já tam prostě mohu nechodit. Aréna: její nefunkčnost je dána tím, že je velice naivně určený způsob, jak se do ní díla dostávají. Banální zakliknutí možnosti že chci, aby se k mému výplodu někdo rozumě vyjádřil, udělá téměř každý. A kritici to nemohou brát vážně, nemohou to pobrat. Do arény bych nechal zařadit autora jen jedno dílo za řekněme půl roku. Kolikrát měsíčně je dobrý autor publikován například ve Tvaru? Když je populární tak dvakrát třikrát za deset let. Osobně bych do arény nechal autora přihlásit jednou za rok soubor básní, které mají ambici tvořit alespoň menší cyklus uvnitř případné sbírky. Aréna by měla být místem, kde se to s posuzováním literárních kvalit myslí vážně. Měla by mít výsadní místo na titulní stránce. Kritici by se jí měli věnovat a neměl by to pro ně být problém, z důvodu malého množství takto publikovaných děl. I zde bych zavedl možnost získat bod limitu. Ovšem za daleko přísnějších podmínek. Jednak by se muselo nutně jednat o soubor básní, nikoli o jednu nebo dvě malé básně. Druhak by to chtělo tři výběry a pak nějaký počet tipů – vše splněno zároveň.

dadik
04. 12. 2008
Dát tip
jeden seznam děl, omezení děl na měsíc snad aréna?? výběr kritiků pak nějaký ten seznam nej, jak píše katugiro

Používám Arínu a Doporučená díla. U Aríny bych se přimlouvala za to, aby do ní mohl být zařazen omezený počet děl zam ěsíc třeba. Trochu rpoti logice vvěci mi připadá, když pořet do Doporučených je omezen a do Aríny ne, takže do ná jdou zařazovat díla i z dílny. Nepoužívám Dílnu, Zlatý výběr, ani výběr kritiků. Dobrý by byl seznam různých nej, jak kdosi v názorech navrhuje. Taky možná odkaz na díla zveřejněný dejme tomu před rokem ve stejné datum.

Tragicus
04. 12. 2008
Dát tip
Používám z pěti uvedených jen Díla a Dílna.

..ja osobne by som uvital zoznam vsetkych diel...ako som spominal...

1) NEpoužívám Dílnu (píseček pro ty, co vlastně ani nic moc k dílu pindat nechtějí), Zlatý výběr (z tebou řečených důvodů) ani Arénu (je příliš málo regulovaná, jsou toho kvanta). Stačí mi Doporučená díla (tam nazdařbůh hledám perly) a Výběr kritiků (tam se chodím uklidnit). 2) Chybí mi NEJ, jak už psal stývn.

katugiro
04. 12. 2008
Dát tip
Pro stručnější hlavní menu nechat hlavní odkaz (Díla) odkazovat na seznam všech děl a do položek dát jen Doporučená, Zlatý výběr a Arénu. Rozšířenější výběr dát nad samotný výpis děl (Všecha, Doporučená, Dílna, Výběr kritiků, Aréna), s tím že Zlatý výběr by zůstal nahoře (s názvem odkazujícím na delší výpis). Přidat k odkazům popisky, aby se čtenář při najetí myší na hlavní menu dozvěděl, že "Díla" ho dovedou k seznamu všech publikovaných děl. Jestli úplně zrušit Dílnu? - nevím; spíš ano

grafo
04. 12. 2008
Dát tip
- Dílna (tj. vše, co není doporučené dílo) toto som potreboval vediet, nikdy som nevedel kde su vsetky diela :)

Dero
04. 12. 2008
Dát tip
katugiro: Už předem můžu říct, že budu preferovat odstranění určitých položek z menu. Otázkou spíše je, které to budou. Nebráním se koncepčním změnám, dva rozumné návrhy jsi už napsal (omezit publikaci i v dílně, změnit podmínky pro arénu - předpokládám, že oba máme na mysli jisté "zprestižnění"). Stejně tak se nebráním všemožným výpisům dle určitého klíče. Jen je potřeba vymyslet, kam odkazy na všechny tyto seznamy umístit. Pokud se dobře pamatuju, dříve bývaly nad hlavním seznamem děl. A co se položky "všechna díla" týče, spíš bych to viděl na zrušení samostatné kategorie dílny, která by tak byla nahrazena tímto celkovým seznamem. Tvůj názor? (jedu do Brna, odpovím večer)

Muamarek
04. 12. 2008
Dát tip
Hlavně doporučená díla, občas dílnu, Marek

katugiro
04. 12. 2008
Dát tip
1) Pravidelně nepoužívám žádný kromě seznamu Díla (Doporučená díla) 2) Nechat seznamy (i v menu), jak jsou, navíc přidat "Všechna díla" (Díla + Dílna), a zároveň omezit publikování i v Dílně a stanovit pravidla pro využívání Arény tak, aby dostala smysl. Z menu Díla odstranit (přinejmenším zatím) vše co se týká Sbírek. Znovu zavést někdejší přehledy nejčtenější/nejkritizovanější/nejtipovanější za poslední den/3dny/týden/měsíc. Seznam tzv. nejkomentovanějších přidat k nim. Výpis kategorií rozšířit z jednoho měsíce na výpis listovatelný do historie.

StvN
04. 12. 2008
Dát tip
1. Používám pouze Díla 2. Uvítal bych odkaz na Povídky (případně Prózu) 3. Chybí mi NEJ (kritizovanější, čtenější, tipovanější, atd., určitě si pamatuješ)

reka
04. 12. 2008
Dát tip
1) Výběr kritiků a Zlatý výběr nepoužívám vůbec. Nejvíc používám Arénu. Ale Arénu používám vpodstatě proto, že jsem až doteď nevěděl o seznamu "Doporučená díla" - tj. že se otevře když kliknu přímo na Díla. Kdybych to věděl, asi bych místo Arény používal "Doporučená díla". 2) Celý systém mi přijde dost nešťastný. Je tu pět kategorií, přičemž jsem až doteď nikde nenašel, že by někde byly jasně definované. (až teď jsem se dozvěděl, co Aréna znamená, jaký je rozdíl mezi Výběrem kritiků a Zlatým výběrem, atd.). Z toho dvě se duplují (Zlatý výběr a Výběr kritiků se liší jen počtem výběrů), a Doporučená díla a Aréna jsou, co jsem se tak narychlo koukal, v devadesáti procentech stejné. Osobně bych byl pro vyházení všech kategorií, max. rozdělení na dvě - Doporučená díla a všechno ostatní. Podle mě si každý dokáže sám přečíst, jestli autor čeká vážnou kritiku nebo ne, kolik lidí si dílo otevřelo, kolik lidí na dílo reagovalo, a nemusí se kvůli každému možnému zaškatulkování díla hned zavádět nová položka.

Lakrov
04. 12. 2008
Dát tip
2. Myslíĺ, že 'rolety' (pull-down menu) pod "Díla" "Autoři" a "Moje" by mohly mít méně položek: Pod "Díla" by stačilo: 'Nové dílo' 'Kategorie' (a možná 'Hledat dílo') Z "Autoři" odstranit všechny odkazy na kluby Pod "Moje" ponechat: 'Autorská stránka' 'Díla' 'Kritiky' 'Avíza' Ostatní odkazy umístit na nějaké měně prominentní místo

Delahaye
04. 12. 2008
Dát tip
Díky , Dero, za reakci. Za sebe se obávám, že satisfakcí částečnou. Vždy budou díla, která si hodně lidí přečte, ale nezanechají komentář. A potažmo někdy se rozvine zajímavá diskuze mezi autorem a jedním z kritiků a v pohledu Tvého seznamu se bude jednat jen o 2 názory ...

Vaud
04. 12. 2008
Dát tip
nevim co, se cte, nemusi byt nutne stejne s tim, co se komentuje, ale asi je to spravny smer

Lakrov
04. 12. 2008
Dát tip
Používám pouze: Doporučená díla (po kliknutí na "Díla") (tj. nezajímá mě, co kdo píše 'pro své známé' nebo filtrování přes něčí názor či 'vyšší ambice') Nebo hledám přímo u autora.

řádek
04. 12. 2008
Dát tip
Moje zkušenost - hlasuju pro doporučený díla a seznam všech děl. Aréna by měla smysl, pokud by tu byl někdo, kdo by se tomu aktivně věnoval, to znamená, třeba mít ještě smysl bude :) To samé výbvěr kritiků a zlatý výběr. Pokud bude fungující redakce, pak to má smysl. Ale tomu dávám šanci :)

Dero
04. 12. 2008
Dát tip
Vaud, Delahaye: Mám připravenou funkci, která by mohla sloužit podobně jako seznam nejčtenějších, totiž jakýsi seznam nejkomentovanějších. Funguje tak, že každý uživatel, který u díla zanechá kritiku, se započítá přesně jednou. Takže čím více lidí zanechá u konkrétního díla vůj názor, tím výše si v tomto seznamu dílo stojí. Otázka na vás: Byl by tenhle seznam dostatečnou satisfakcí za seznam nejčtenějších, který neplánujeme znovu zavádět?

Vaud
04. 12. 2008
Dát tip
a souhlas s Delahaye - co se cte :-)

Vaud
04. 12. 2008
Dát tip
Hoj 1) nepouzivam Arenu (jen omylem), Dilnu ani Vyber kritiku (ktery jsem nejak nepostrehl). Koukam jen na Dila a obcas na Zlaty Vyber. 2) chybi mi moznost hledat zlaty vyber v jednotilych kategoriich - nejak to nefunguje - ZV je prehlcen poezii a kdybych si chtel najit povidku nebo fejeton co ma ZV, tak se uklikam :-)) pak se mi nejak prestaly zobrazovat vybery na autorske strance u del...

Delahaye
04. 12. 2008
Dát tip
1. Pravidelně nepoužívám ani jeden z uvedených seznamů - zřídkakdy "Zlatý Výběr" 2. (Již delší dobu prosím o znovuzavedení) "Seznamu nejčtenějších děl za poslední 3 dny" - toto tu kdysi bylo za Lyryka, do doby Velkého Třesku. Jak název uvádí, jde o seznam děl za poslední 3 dny, které mají absolutně nejvyšší hodnotu v "Přečteno" - řazeno sestupně . Tuším, že těch děl tam bylo cca 50 ... Moc díky za zvážení

kromě Dílny nepoužívám pravidelně nic.

Petrusha
04. 12. 2008
Dát tip
Doporučené diela sú trochu dezorientačným pomenovaním, objavujú sa v nej diela autorov, ktorí kritiku chcú i tých, ktorí kritiku "odmietajú" s tým, že je možné do tejto kategórie zaradiť maximálne 5 diel mesačne. Ak človek napíše diel viacej, a vyžaduje kritiku, eventuálne rád by dielo s niekým rozobral tak mu nezostáva iné než Aréna. Dílna je pre zvyšok, ktorý už sa nezmestí na hlavnú stranu a pri tomto rozdelení ju navštevuje len veľmi malé percento návštevníkov, je to niečo ako lepší šuplík. Ak už chceš redukovať šuplíky asi by som zlikvidovala hlavnú stranu a ponechala len kategórie - chceš kritiku? nechceš kritiku? mať nejaké tretie - medzi - určené pre prvých 5 diel alebo náhodných 5 diel - je mätúce a to že by tam malo byť niečo lepšie? na to by mal predsa len slúžiť výber kritikov, ale to už je zase iná káva, pretože kritici ako takí sú len ľudia a väčšina z nich nemá ani chuť, ani čas ani ochotu čítať všetko to, čo je na server uverejnené ... ba niektorí (nechcem hovoriť, že väčšina, ale obávam sa ... no) dokonca redukujú svoje čítanie na minimum svojich oblúbencov ... takže ... ja osobne preferujem čítanie Arény (priznajme si - kto niečo niekam uverejňuje - tak to dáva verejnosti napospas a teda hranie sa na to, že sú mu cudzie slová k tomu úplne voľné mi pripadá ako prázdne tlachanie, to si môže človek písať aj do zápisníčku) mimo to z času an čas zabrúsim i do zvyšných 4och kategórií, ale podstatne menej ...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru