Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Psát díla z pohledu vnitřního prožívaní nebo se zaměřit na vnější popis událostí?

20. 09. 2009
3
147
7366
Autor
Saintzero

Jste toho názoru, že stačí pouze jeden uvedený způsob psaní podle druhu žánru? Pokud ne, pak v jakých situacích dáváte přednost jednomu nebo druhému a kdy je lepší zvolit oba.


147 názorů

zenda
02. 10. 2009
Dát tip
Někdy můžeš čtenářovu fantazii spustit tím, že napíše spíš míň než víc. Tím, že něco nevyslovíš zapojuješ čtenářovu fantazii, protože si to musí domyslet. Záleží ale na tom, jak to ale narafičíš, aby čtenář takhle zareagoval. V tom, si myslím, je to mistrovství a z toho pak vychází ten "rozumný poměr", který zmiňuješ výše.

Prosecký
02. 10. 2009
Dát tip
Saint Zero! Já jsem tady jednou zveřejnil povídku a na počátku jsem umístil test,v němž si čtenáři mohli vybrat charakter hrdiny, jeho pohlaví, sociální postavení, fyzikální a charakterové vlastnosti atd. a vůbec se to nechytilo. Čtenáři, jako ostatně dnes všichni zákazníci, jsou zvyklí, že jim poskytneš full servis a pokud možno to předtím ještě nějaký kritik přežvýká, aby věděli, co si o tom mají myslet. To je realita. Do banky jsi také dříve musel chodit, vypisovat příkazy, vyjednávat o úvěrech apod. a dnes za tebou přijdou kamkoli a poskytnou ti cokoli. ... Navíc diskuse tady je obecná. Musel bys na úvod předložit nějaké dva křiklavě odlišné příklady a na nich dokazovat přístupy.

Saintzero
01. 10. 2009
Dát tip
já vím jen rejpu.

papouch
01. 10. 2009
Dát tip
nejsem učitel, jen rejpu :-P .-)

Saintzero
01. 10. 2009
Dát tip
Opět musím poděkovat svému učiteli v pravopise papouchovi. Dík.

papouch
01. 10. 2009
Dát tip
Saintz.: a co takhle za větu tázací dát otazník?

Saintzero
01. 10. 2009
Dát tip
Chtěl bych dále probrat,jestli jste toho názoru, zda jde napsat dílo o ničem např. báseň, pokud autor zvolí způsob, jak to správně podat. Odsuzujete autora, který napíše např báseň jak jsem si ráno namazal chleba s máslem.

Saintzero
01. 10. 2009
Dát tip
Prosecký: O to mi jde psát tak, aby to někdo četl a bavilo ho to je předmětem této diskuse. Vím že asi neexistuje žádný jednotný styl, protože každý z nás jsme něčím originální a způsob psaní je tedy pro každého z nás jedinečný. Jde mi spíše o to udělat takový průzkum, co se čtenářům líbí a jak by chtěli, aby autoři psali, myslím si, že tím pomůžu každému, který má stejný problém jako já, a kterého to zajímá. Štěpka: děkuji ti za to, že jsi obhajovala podstatu diskusí,jsem stejného názoru jako ty, že diskuse je psána za účelem řešení tématu diskuse, a čtenáře, kteří se o toto téma zajímají,a chtějí se podělit o svůj názor s ostatními, určitě nebaví pročítat se zbytečnými příspěvky od toho je chat.

Ano, to bych také řekl, že psát tak, aby to bylo "čitelné", je rozumný přístup k literárním "výtvorům". J.Š.

Prosecký
01. 10. 2009
Dát tip
Přimlouval bych se za to, aby buď témata nebo alespoň disksue pod nimi byly vtipnější. Máme dost seriózních problémů v autentickém životě, tak proč si je ještě přidelávat tady. A Saintzerovi bych opakoval to, co už tu bylo řečeno několikrát: nejlepší je psát tak, aby to někdo četl a bavilo ho to.

Měl jsem včera pocit, že jsem "již dostatečně přispěl" do této volné diskuse (Mimochodem otázka položená autorem tohoto příspěvku se mi nezdála tak úplně nesmyslná). Reakce některých z diskutujících, jmenovitě Pišta_Hufnágl, mne ale dnes "vytrhly z osobní letargie" a donutili mne doplnit svoje stanovisko k jejich poznámkám. 1. Je- li nějaký příspěvek uveřejněn v kategorii volná diskuse, mám za to tedy, že se jedná skutečně o volné a veřejně diskutované téma. A že tedy názory zde publikované mají sloužit k opravdu konstruktivní diskusi nastoleného problému a jsou tedy i žádané! Do volné diskuse podle mne přispívá, po osobním samovyhodnocení jen ten, kdo má opravdu o diskusi " k tématu" zájem. 2.Poctivě jsem přečetl vše, co se k danému tématu v této "diskusi" vyskytuje! O to víc mne překvapuje „konstruktivní reakce“ k tématu od Pišta_Hufnágl a také někdy i od papouch (ale papouch je, alespoň pokud se týká jeho osobní korespondence, trochu kultivovanější). Možná, že papouch jako administrátor „řeší“ také jiné problémy, související spíš s chodem serveru pismák.cz. (Toto ale není moje obhajoba papoucha, jen se snažím pochopit, co ho k jeho reakcím může vést.) 3.Chci si i nadále myslet to, co chci, tedy, že na písmáku.cz se vyskytuje převážná většina „konstruktivců“ a tvořivců“ otvírajících svoji duši dobrovolně „do světa“, a že arogantních sobců je výrazná menšina! Že jenom potrefená „husa“ se z hejna ozývá! Zdar a sílu! J.Š.

papouch
30. 09. 2009
Dát tip
já řek brokolice!! Musím smazat i tohle..

papouch
30. 09. 2009
Dát tip
brokolice smazána

tak schvalne: brokolice!

Prosecký
30. 09. 2009
Dát tip
Nepanimaju točno!

Narvah
30. 09. 2009
Dát tip
proč si nejdeš pišto hrát zase na kritika?

Ty, Štěpo, hodláš mne informovat o všech svých hlubokých myšlenkách, nebo je tohle výjimka?

Nelepší je, podle mne, nejprve prožít (vnitřně nebo třeba i z vnějšku) a pak to napsat!!! Takový "prožitkáč" je "cítit na sto honů"! Někdy nemusí jít přímo o osobní prožitek toho, co popisujeme. Postačí obecně napsat i o něčem (hlavně epické věci), co vám vyprávěl někdo jiný o svých osobních prožitcích nebo zážitcích. "Umělecká licence" se přitom nevylučuje. Naopak. Čtenářem , je spíše očekávána. Pokud je v případě "vypravěče" osoba nějakým způsobem pisateli blízká...., pak tím lépe!!!!! Takovým dobrým příkladem toho, o čem mluvím je Jack London. Pro lyriku však výše popsané až na výjimky obecně neplatí! J.Š.

Narvah
29. 09. 2009
Dát tip
hehe

Papouch je děsnej. Za dnešní den mi smazal tři příspěvky ve znění "Narvah je kokot", osm příspěvků "Nechovej se jako Narvah, autore, nebo tě budu mít za blbce" a, považte, celý jeden tucet příspěvků obsahujících brokolici. Papouch asi brokolici nerad.

Narvah
29. 09. 2009
Dát tip
Taky vám papouch maže vaše příspěvky v diskusi?

Já nechci být gypsová hlava. Chci být skopová!

papouch
29. 09. 2009
Dát tip
s nerouškem to fakt mává************

neroušek
26. 09. 2009
Dát tip
Jinak milý Saintzero k Tvému poslednímu příspěvku.Vadou je,že to bereš za úplně opačný konec než je tvorba.Za umělce hlavně mají hovořit činy:buď máš co sdělit,tak sděluj nebo mlč.A když máš co sdělit,na formě vůbec nezáleží,tedy i báseň o jednom slovu může být geniální básní,pokud má co podstatného sdělit.Tedy krátké,dlouhé,scifi nescifi,dialog,popis,vn+ější,zahradní,vše je jedno,důležítá je jen výsledná kvalita.Tedy s chutí do díla.Zdraví neroušek.******

neroušek
26. 09. 2009
Dát tip
Milý Saintzero se mýlí: 1)aby nějaká diskuze byla možná,neměla by být cenzura 2)je třeba vždy vědět,čí příspěvky jsou zcela zbytečné přečítat,páč jejich intelekt na to nestačí a jejich charakterová vlastnost je útočit na vše,co nemohou svým malým mozečkem pochopit a to je prolog ke všem diskuzím.******************

Saintzero
26. 09. 2009
Dát tip
dík za názor k mé diskusi, čtenáři rádi pročítají zbytečné příspěvky.

neroušek
26. 09. 2009
Dát tip
Hele,nerouškovi vymazali příspěvky,kde říkal,že Pišta Hufnágl a Papouch jsou gypsové hlavy.Tak to neroušek rád zopakuje:Pišta Hufnágl a Papouch jsou gypsové hlavy.*********************

Saintzero
26. 09. 2009
Dát tip
Tak koukám, že se nám příspěvky sem moc nehrnou,takže dáme život tam, kde je smrt. Všichni, kteří četli příspěvky v této diskusi zjistili, že jsem rezignoval na styl Sience fiction v prosazování vnitřních pocitů postav jako způsob popisování celého díla. Možná to možné není, možná je to hudba budoucnosti, takže o to se hádat nebudu. Chtěl bych zjistit co si myslíte, o dílech jejichž rozsah je tak krátký,že samotné holé popisování faktů musí být nazhrazováno více citovým prožitkem , protože čím je chudší hlavní myšlenka, tím musíme více na čtenáře půlsobit citově, takže jsme zase u vnitřního popisu událostí a pocitů postav. Pokud se zaměřím na básně, dáváte přednost více metaforám při citovém působení na autora nebo si vystačíte s jiným popisem situace? A další otázka je, jestli uznáváte krátké básně nebo ne. Problém je v tom, že pokud máme hodně krátkou báseň a chceme zaujmout autora, musíme na něho více působit citově, ale to někdy znamená zakódování složité myšlenky do básně, která se může pak stát pro čtenáře méně srozumitelná. Máme psát básně, které dávají široké spektrum vysvětlení, nebo spíše psát delší a zaměřit se na určitou myšlenku, která je ve svém pochopení více jednoznačná.

Saintzero
24. 09. 2009
Dát tip
To jak to myslím je vysvětleno v příspěvcích Základem každé diskuse je přečíst si co bylo už napsáno.

Saintzero
23. 09. 2009
Dát tip
líp než v 2D

papouch
22. 09. 2009
Dát tip
Fajn :-) A až s tím něco uděláš, tak zkus udělat něco s tím, že se zamyslíš nad tím sdělením a zvážíš, jestli je opravdu tak závažné, že jím obohatíš duše a mysli ostatních, nebo jestli je to zase jen prázdný tlach, který by bylo lépe spolknout... .-))

Saintzero
22. 09. 2009
Dát tip
Můj problém je, že se víc soustředím na obsah sdělení než na jeho formu a musím se zbavit mého dalšího zlozvyku, automaticky klikat na odeslat, před tím než si to zkontroluji. Dík papouchu za připomenutí, zkusím s tím něco udělat.

papouch
22. 09. 2009
Dát tip
Saintzero, tebe fakt neučili, že za větu tázací patří otazník? Proč tu češtinu tak prasíš?

Saintzero
22. 09. 2009
Dát tip
Rajmund: události to je možná, špatnej název souhlas Tangens co je málo specifikováno.

papouch
22. 09. 2009
Dát tip
Bych navrhoval udělat sbírku a koupit mu dutou vrbu, do které může žvanit a žvanit a žvanit... .-)

Rajmund
22. 09. 2009
Dát tip
Nejlepší je prožívat vnitřně vnější popis. Proč ale zrovna události, to je mi záhadou,

Ten člověk je svým způsobem obdivuhodný :)

Saintzero
22. 09. 2009
Dát tip
nepochopení si žádá vysvětlení, víc papíru je někdy potřeba, pravda není zadarmo.

souhlasit s papouchem je zvláštní pocit :-D

papouch
21. 09. 2009
Dát tip
popsat žvástama o tom co píšu daleko víc papíru, než tím, co opravdu napíšu, je zhovadilost a ubohost

Saintzero
21. 09. 2009
Dát tip
jen se směj prostě, chci psát psychologicky proč volím popis pomocí vnitřního prožívání jsem popsal už předtím, nevím co je na tom k nepochopení.

Oldjerry
21. 09. 2009
Dát tip
Saint - Máš pravdu: stačí jednotlivost, ale dotažená... ona ta kýžená komplexnost je prakticky nedosažitelná (a přesto to všichni stále zkouší).

Saintzero
21. 09. 2009
Dát tip
asi budu brečet smíchy nechci být v prdeli

Oldo, já se ti divím. Člověk s tvými zkušenostmi - a jsi důvěřivý jako prvorodička... Proberem to u toho piva, zanedlouho se chystám do Lovosic. Tedy jestli se budeš obtěžovat, a odpovíš mi na koment na své stránce...

Oldjerry
21. 09. 2009
Dát tip
Pišto - od každého tu čekám buď kus rozumu, nebo kus srandy. Když je k dispozici obojí, lehce a šťastně postřikuji své nejbližší okolí. Dojde-li postřikový materiál přejdu rafinovaně na slzy. Slzy smíchu. Když dojdou slzy jsem v prdeli. Pak si sednu a píšu své nesmysly, nebo je-li vhodná hodina (po půlnoci) jdu chrnět. Tahle diskuze mi přijde jako pře o to, zda je k pečení psí kýty lepší křídlo (nemyslím tím hudební nástroj), nebo ploutef.

neroušek
21. 09. 2009
Dát tip
Obojí a ve správné rovnováze,dí neroušek.*******

Pravopis. Už jsem ti to psala, když jsem ti doporučovala Ecovy lesy.

papouch
21. 09. 2009
Dát tip
A co třeba větu tázací zakončit otazníkem, umělče?

Saintzero
21. 09. 2009
Dát tip
Kristova noho teď tím myslíš můj pravopis nebo způsob psaní, který se snažím prosadit.

Jsem jenom jeho noha, saintzero... jinak doporučuji svůj chvályhodný boj o pravdu částečně soustředit i na pravdu jazykovou :-)

Saintzero
21. 09. 2009
Dát tip
To je tvůj názor a já tě o něm přesvědčovat nebudu, protože mám na každý slovo deset vět. Jo a to s tím pištou se omlouvám, jenom jsem mu chtěl na tvým příspěvku něco vysvětlit.

"aby jsi" je úplně stejná pitomost... Ale to by už na tebe bylo asi moc, autore.

papouch
21. 09. 2009
Dát tip
Na jedno slovo máš deset vět.. mám pocit že meleš jenom proto, abys mohl mlet. Jo, a > ..vidíš to pišto, i když to papouch myslel na mě, popsal i tebe.. .. kdo se cítí, ten se vtípí. :-) Ale Pištu jsem tím rozhodně nemyslel. :-P

Saintzero
21. 09. 2009
Dát tip
Nemám chorobnou touhu se předvádět, jde mi pouze o pravdu a chci zjistit, jak dalece se moje názory liší od ostatních, todle je snad cílem každé diskuse. Přiznávám se, že moje názory jsou poněkud svérázné a opět opakuji, že se omlouvám za to, že se je snažím kázat jako boží pravdu.

papouch
21. 09. 2009
Dát tip
Smyslem této diskuse je jen a pouze to, že máš chorobnou touhu předvádět se, Saintzero. Doporučil bych ti přestat se tady míchat do věcí, o kterých víš houby a místo toho se naučit pravopis.

Saintzero
21. 09. 2009
Dát tip
možná se díky tobě pišto naučím psát „aby jsi" přece jenom vypadá líp. Jen tak dál pišto možná jsi naleznul novou funkci. Kriste pane: Proč bych vás měl tahat za fusekli. Prosecký: já netvrdím, že to tak je, a dokonce jsem se za to i omluvil, smyslem diskuse bylo zjistit, jestli musí být poměr 1:1, a pokud ne kdy tomu tak je.

Narvah
21. 09. 2009
Dát tip
Proč tu ještě není Pomerančová? Ta si vždycky přijde poplkat. Zvláštní.

vidíš, Pišto, a tobě se povedlo být u toho...:o)

Já si spíš myslím, že nás Siantzero tahá za fusekli.

"aby si" Další perla. Málokdy člověk natrefí na tak výrazně pologramotného sepisovatele zásadních psychologických textů...

Prosecký
21. 09. 2009
Dát tip
Přicházím sem, jako obvykle, pozdě. Zdá se mi však, že jsem o nic nepřišel. Základní otázku nechápu. Copak existuje jeden způsob psaní žánru?

Saintzero
21. 09. 2009
Dát tip
vidíš to pišto, i když to papouch myslel na mě, popsal i tebe, možná proto nechceš psát něco smysluplného, aby si nevypadal jako užvaněný tupec, každopádně pak platí ta první varianta.

Saintzero
21. 09. 2009
Dát tip
Kriste dík určitě si to přečtu.

Delahaye
21. 09. 2009
Dát tip
osobně chci potvrdit, že Pišta JE plný smyslů ! má jich pět a občas i víc (když má s sebou psa nebo manželku)

papouch
21. 09. 2009
Dát tip
:-) ..se říká, že nejhorší je srážka s blbcem, ale ona srážka s užvaněným tupcem není o nic horší.. :-)

Dvojí revoluce :)

"smyslu plný názor"!!! Já umřu.

papouch
21. 09. 2009
Dát tip
vážení,
8989

Zde, ježkovy voči! A pro Saintzera: něco z teorie vyprávění. Ale předtím doporučuji cvičit pravopis a schopnost vyjadřovat přesně a srozumitelně své myšlenky. A na tomhle základu teprve budovat svůj styl.

Saintzero
21. 09. 2009
Dát tip
Pišto je mi líto, že nechápeš ty, o co mi jde, ale o tom jsme se bavili včera, že tím svým arogantním chováním jenom kryješ neschopnost vytvořit nějaký smyslu plný názor, Stvna si tady lidi váží měl by ses konečně nad sebou zamyslet.

Kristova noho...

Saintzero
21. 09. 2009
Dát tip
Dík za radu Marcela Prousta jsem ještě nečetl, ale vím že to má několik svazků snad to přelouskám.

pane jo...jestli Freuda považuješ za autora , který píše psychologicky, tak jsi opravdu, ale opravdu vedle. Ano, je to pro vyvolené, je to pro ty, kdo se zajímají o p s y c h o l o g i i jako vědu.

Nápověda nepomohla, trknutí nezabralo. Ohledně dalšího postupu lidová moudrost mlčí - jsem bezradný.

StvN
21. 09. 2009
Dát tip
Hledání ztraceného času, to by ti mohlo třeba pomoct.

Delahaye
21. 09. 2009
Dát tip
já radši rozebírám z venčí (-m) u toho koalu

Saintzero
21. 09. 2009
Dát tip
Pišto já netvrdím, že se to hodí na všechno psaní a je to nesmysl tímto způsobem psát cokoliv ostatní, s tím souhlasím se všemi a dokonce jsem se omluvil za to, že jsem chtěl tento styl použít na vše, to asi fakt nejde, ale jak mám podle tebe psát psychologii, aby nenudila, zkus si někdy přečíst takovou knížku a poznáš, že je to psaní jen pro vyvolený, protože to nikoho moc nebaví luštit.V tom chci udělat změnu chci takové čtení udělat méně nudným pro čtenáře. Je mi líto, že nikdo neví o co mi jde, proto se to taky snažím vysvětlit.

Bože on to nepochopil!

Saintzero
21. 09. 2009
Dát tip
já se tak snažím psát celou dobu, děj mi je vedlejší, má funkci jenom vylíčit situace, které potřebuji pro svůj rozbor.

hele a nechtěl bys teda raději začít psát tím svým novým stylem nějaká díla? Ať máme co obdivovat...

Saintzero
21. 09. 2009
Dát tip
Pišto možná pro tebe je to fantazie, protože pak by si pochopil, že tvoje chování lidem nesedí.

"Rozebírat život ze vnitř." To je fantazie :)))

Saintzero
21. 09. 2009
Dát tip
to je jedno jakýkoliv autor, který se soutředí na rozbor duše. Chci psát jako Timothy Leary, přečetl jsem od něho jednu knížku sice, ale jemu taky moc nešlo o děj.

Nejsem si jistá, jestli rozumím otázce. Je lepší maso vařit dvanáct hodin utajeným varem nebo rychle opéct na roštu? Jinak k tomu, jak psát existuje spoustu literatury. Také online seriály, různé workshopy a podobně. Co začít sběrem a tříděním informací například?

Freud nebyl ani tak spisovatel, ale lékař. Takže posuzovat jeho psaní jako "psychologické" je dost zavádějící :o)

Saintzero
21. 09. 2009
Dát tip
Kdyby někdo četl Freuda nebo jiné filozofické autory, pak by poznal jak je psychologické psaní nudné. Nevtrdím, že bych neuměl psát jinak, ale chci pouze rozebírat život ze vnitř, ale nechci psát jako Freud, chci využít postav pro lepší popis pocitů a vysvětlení různých skutečností. Nesnažím se o nějaký závratný děj to je jenom taková kulisa pro dotvoření prostředí.

Oldo, upřímně - cos od tohoto uživatele čekal za intelektuální vzepětí? :)

StvN
21. 09. 2009
Dát tip
Tvůj autorský styl je ale nezávislý na tom, co přesně píšeš a jestli se zabýváš vnitřním světem postav nebo popisem nábytku v místnosti. Styl je tvoje literární DNA, je to způsob, jakým skládáš věty a způsob, jakým sděluješ. Ale tento styl není ovlivněn tím, jestli píšeš sci-fi nebo psychologický román. Máš v tom pořádný zmatek koukám.

Oldjerry
21. 09. 2009
Dát tip
To je fór! Vytahat z lidí rozumy a pak si z toho udělat kompilát - NOVÝ STYL... naštěstí k ničemu takovému pravděpodobně nedojde, možná, že sis nepřesně vyložil obsah slova »styl«... V tomto smyslu bych ti doporučil zamyslet se nad odpovědí Kamily Sikory. Jediný - široce obsáhlý - styl je psát poctivě. Zdánlivě jednoduchá fráze v sobě skrývá generální radu. Dán avi - těm, kteří to nemají, rádi se omlouvám.

Saintzero
21. 09. 2009
Dát tip
hele s tím mám velký problém, chci možná vytvořit nový styl. Snažím se psát psychologicky, takže vnitřní prožívání je zde na místě, jde mi spíše o filozofické úvahy nad životem,které se snažím popisovat tak, nebo je prokládat nějakým popisem, aby nenudili čtenáře.

týjo, dobře filosofická debata :o) já to beru jednoduše: píšu, tedy jsem...:o)

Otázka je nesprávně položena a problém je ve slově "nebo". Žádné "nebo"! Ve skutečnosti je nutné obojí a to současně. Pokud budete psát jen o svých vnitřních prožitcích, nikdo tomu nebude rozumět, pokud budete jen popisovat okolí, shodíte své dílo na úroveň laciné reportáže. Takže pěkně půl na půl, touto schopností se vyznačují všichni velcí autoři minulosti.

tohle mi přijde hlavně trochu mimo - na tuhle otázku se nedá odpovědět :-D

Tipnul bych 8987.

Oldjerry
20. 09. 2009
Dát tip
No vidíš - už je to tady. Já to prorokoval...

Papouchu, čísluj!

Saintzero
20. 09. 2009
Dát tip
chtěl bych se omluvit, všem za moje prosazování pravdy, někdy jsem asi zaslepený svým vlastním názorem. když nad tím tak přemýšlím asi máte pravdu. Snažím se na všechno vytvořit jednotný vzorec a asi to nejde, psaní není hold matika, takže díky všem za jejich příspěvky, které mi ukázaly moji naivitu moc děkuji.

enthroper
20. 09. 2009
Dát tip
jestli to nepůjde takhle odkaz tak ti asi neporadim

enthroper
20. 09. 2009
Dát tip
jestli to nepůjde takhle odkaz tak ti asi neporadim

Saintzero
20. 09. 2009
Dát tip
http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=335051

enthroper
20. 09. 2009
Dát tip
mně se báseň 404 The requested URL /index.phpdata=read&id=335051/ was not found on this server moc nelíbí

Saintzero
20. 09. 2009
Dát tip
jde mi o tohle, aby čtenáři pochopili jaká krása se může skrývat v básni. http://www.pismak.cz/index.phpdata=read&id=335051

Alojs
20. 09. 2009
Dát tip
kdysi jsem napsal jeden text a sám bych ti jej nevysvětlil. napatlal jsem tam všechno možné. a pak... tady... ani nevíš, kolik lidí jej tady (narozdíl od autora) pochopilo. a tolika způsoby. bylo to fajn :)

Saintzero
20. 09. 2009
Dát tip
Ale asi jo máte pravdu, ale zas pokud má čtenář možnost pochopit báseň několika způsoby, s tím že to dává úplně jiný směr vysvětlení, tak je to přeci krásný.

Alojs
20. 09. 2009
Dát tip
no... pak piš poctivě, precizně, ale příběhově a myšlenkově víceznačně, nejednoznačně... napadá mě teď Mullholland Drive od Lynche... viděno 4x a pokaždé mám z toho jiný pocit :)

Saintzero
20. 09. 2009
Dát tip
Asi máš pravdu já jenom, že bych chtěl psát tak, aby to chutnalo jako palačinky a plněné knedlíky zároveň, podle toho na co mám zrovna chuť

Saintzero
20. 09. 2009
Dát tip
S realitou tipů s tebou souhlasím, ale věř tomu že jednou nastane doba, kdy bude jednotná hudba strava film atd, ale třeba za 200 let.Zajímal by mě tvůj názor na více významouvou báseň, je to umění nebo chudá fantazie čtenáře,ale to asi bude závyset na tom, kdo básně bude číst.

StvN
20. 09. 2009
Dát tip
Já čtu hlavně to, co mě baví. Nevím, jak se poměřuje kvalita básně a je mi to poměrně jedno. To šťouráš do otázky vkusu a z toho nic rozumnýho nezískáš. Já osobně mám radši poesii spíš jednoduchou a přímou, hezky libozvučnou. U prózy potom více zamyšlení.

Alojs
20. 09. 2009
Dát tip
pořád se točíme na místě... to je jako kdybych si položil otázku, jestli jsou lepší palačinky, nebo plněné knedlíky. Obojí je jiné a obojí mi chutná. Jde vždycky o kvalitu. Ta může být patrná jedné osobě, nebo také více osobám, jindy pouze autorovi... Nezáleží, jestli čumím na komedii, na drama, nebo akčňák... Když se to udělá dobře, můžu v rozdílných žánrových vodách dosáhnout stejně umístěné laťky... V daném žánru. Takže triviální báseň může být v žánru triviálních básní stejně tak kvalitní jako složitá báseň na poli složitých básní.

Alojs
20. 09. 2009
Dát tip
nesouhlasím s univerzálním globalismem... jednotná hudba, jednotný film, jednotná strava... do takového extrému bych nechodil. a pokud je cílem diskuse zisk vzorce na úspěšné dílo, pak se zřejmě mine zamýšlením účinkem. nikdy se nezavděčíš všem. můžeš psát pro sebe a schytávat pohlavky, můžeš psát pro jiné a sám se cítit nenaplněn, můžeš psát pro jiné a cítit se naplněn, můžeš vyvolávat nepochopení, můžeš provokovat a u toho všeho cítit naplnění, nebo naopak. ... Když to řeknu hnusně, ale pravdivě - jedinou zárukou, jak být tady na oko úspěšný, je rozdávat tipy měrou vrchovatou. udělat si kámoše na správných místech a pak se můžeš tetelit blahem. mnozí takto fungují a realitu už nevidí. ... čímž však nechci negovat jiné cesty...

Saintzero
20. 09. 2009
Dát tip
To je jedno, to jsme se dostali někam jinám to je můj názor,a zase ho preferuji jako boží pravdu, to jsem nechtěl. Zajímal by mě tvůj názor na básně, které dávají větší počet možností vysvětlení. Jsou kvalitnější než ty více méně s jednoznačnou myšlenkou.

Alojs
20. 09. 2009
Dát tip
realistický náhled do situace, nebo kvalitu myšlenky? obojí se nevylučuje. Já jsem nejraději, když je zastoupeno obojí, pokud půjde o nějaký textík o vyšinutém chlápkovi, co zabíjí lidi. Budu požadovat poctivější popis a pak také - nějakou tu mašličku na závěr, ať to celé není jen tak... plácavé. Ale opět - pokud půjde o něco vážného. A možná že ne. Není řečeno, že mě nezaujme totéž, byť to bude klouzat po povrchu. ... Co se však týče básní, tady bych to viděl jednoznačně. A zvláště tady. Jsem už alergický na standardní témata ve standardním balení. Takže pokud něco známého a svým způsobem triviálního, pak bych rád kompenzaci vymazlenou formou, byť jen na efekt komplikovanější - složitější, náročnější na pochopení. Takže ano, jednoduchou situaci bych popisoval poctivěji. ... A všeobecně - poctivost tady často chybí. Nemusí se týkat jen rozvětvenosti jazyka, vět a dalšího, ale i formy, řádkování, odstavcování, uvozovek u přímých řečí, členění. Stále častěji se tady projevuje slohově-mluvnický flegmatismus. Což na literárním serveru minimálně zaráží.

StvN
20. 09. 2009
Dát tip
Ty jsi dobrej robot. I kdyby tu byly super silnice, tak někdo si ji vychutná na motorce a někdo ve ferrari a někdo ve starý octávce se staženou střechou. Mustang má jiné výhody než landrover atd. atp.

Saintzero
20. 09. 2009
Dát tip
Jenom chci uvést, že to samý je i z hudbou jednou nastane doba kdy bude jednotný styl, který zaujme každého něčím, jako to, že možná budou básně psané stylem, který dává více možností vysvětlení, protože každý čtenář si v tom najde to svoje.Tohle se týká pouze básní.Doporučuji ti kouknout se na film Fontána.

StvN
20. 09. 2009
Dát tip
Nemůžou všichni psát úplně stejně. Každý píše podle svého citu. Kafka bude jiný než Dostojevský a přesto oba zaujali spoustu čtenářů. Ty máš taky rád různé filmy, zaume tě třeba Matrix stejně jako Stalker a přitom úplně jiné filmy, jiná technika, všechno jiné a přitom z jistého pohledu stejně dobré. Prostě není jeden způsob, který by byl vždycky osvědčený.

Saintzero
20. 09. 2009
Dát tip
nechci tvrdit, že auto které má víc funkcí je pokaždý nejlepší řešení, ale kdyby tady byly všude silnice první třídy, pak by mi asi každý dal za pravdu, že se v něm jede líp. To máš pravdu, že Mash asi nezní na domácím kině nejlíp, ale může to být protože byl natočen v době kdy domácí kina ještě nebyla. A to, že píše někdo způsobem, který není psán za účelem lepšího prožitku za to já přeci nemůžu.

Saintzero
20. 09. 2009
Dát tip
Takže položím jednu otázku o co jde čtenáři především o realistický náhled do situace, nebo kvalitu myšlenky.Todle jsem si zase naběh, protože to závisí zase na čtenáři, ale musí být přeci způsob, jak psát dílo tak aby to zaujalo co nejvíc čtenářů. Přeci když někdo napíše geniální báseň nemůže za to, že ji čtenář nepochopil,tím nemyslím sebe.Proto se musíme snažit napsat ji tak,aby neztratila na kráse a při tom každému něco dala.

StvN
20. 09. 2009
Dát tip
Fantasie čtenáře pracuje tak, jak je čtenář se svou fantasií zvyklý pracovat. Smyslem 3D kina je vidět předměty s reálnými tvary. Pro takový film jako je Requiem za sen není potřeba 3D kino, protože efekt filmu není založen na tom, že by musel být viděn ve 3D. To je asi jako když jezdíš na horákovi po silnici, tam prostě tu funkci horského kola nevyužiješ, tak je ti k ničemu. Zvuk na domácím kině zní lépe než z televize,takže z toho přeci musím mít lepší prožitek Opět. Jak u čeho. Na takový MASH se můžeš dívat klidně s normálním zvukem a požitek budeš mít stejně dobrý. Nejde prostě říct tohle auto je lepší, má víc funkcí, proto požitek z jízdy bude lepší. No nebude, pokud pojedeš s Ferrari po silnici třetí třídy, rozumíš, o co jde? Každá věc má svůj smysl v určité situaci a psaní není výjimkou. Můžeš úplně stejný příběh napsat dvěma způsoby a ani jeden nebude lepší, protože pokaždé vznikne úplně jiné dílo, obě budou originály. Akorát jedno se bude třeba víc líbit příznivcům sci-fi a druhé maminkám. To ale nehovoří, že je jedno lepší než druhé.

Saintzero
20. 09. 2009
Dát tip
Alojs: Samozřejmě, že záleží na druhu textu s tím souhlasím, jen se snažím vysvětli proč se kloním k vnitřímu popisu prožívání.Třeba u básní bych zrovna volil tento způsob, protože tam jde o fantazii především, ale záleží taky na tom o čem píši. Podle mě platí čím jednoduší myšlenku si čtenář vybere tím jí musí lépe zpracovat tudíš u krátkých básní a povídek jsem rozhodně pro tento způsob.

Oldjerry
20. 09. 2009
Dát tip
Každé téma vyžaduje jiný přístup a samo už určuje i formu. Jsou témata,která mají-li být smysluplně zobrazena nesnesou formu básně a naopak. Některé téma , aby mělo úroveň je nutné napat ve zkratce, jiné vyžaduje elementární, výjimečně i detailní popis. Ergo kladívko : šablona je blbost a je postavena přímo proti tvůrčímu pojetí práce se slovem. Jak by asi řekl Pišta : další debata na nic... (možná, že by přitlačil).

Saintzero
20. 09. 2009
Dát tip
Nechci urážet čtenáře, že to jsou idioti, ale přece na tom jak to napíšu, záleží i to jak bude pracovat fantazie čtenářů. Já se přiznám že jsem v 3D kině nebyl, takže je blbý o tom psát, ale umím si to představit. Requiem za sen jsem viděl a v 3D kině si myslím, že by byl lepší.Přeci všechno co mi lépe dokreslí atmosféru je lepší né.Zvuk na domácím kině zní lépe než z televize,takže z toho přeci musím mít lepší prožitek, protože lépe zapojuji smysly. A to mi jde aby čtenář lépe zapojil svoji fantazii.

Alojs
20. 09. 2009
Dát tip
záleží na typu textu, na kadenci atmosféry, všeobecně na konkrétním zadání. zvýhodňovat jeden způsob, to nelze. to bychom pak pomalu stanovili jeden jediný vzoreček, který by se aplikoval na všechny příběhy, všechny prózy, poezie... Takže má odpověď je jasná... nejednoznačná z hlediska používání. záleží na citu a zmíněné zábavnosti textu.

StvN
20. 09. 2009
Dát tip
Čtenář obyčejně není idiot, takže mu nemusíš všechno popisovat. Jinak mám dojem, že si pleteš efekty s obsahem. Viz moje otázka na filmy, kterou jsi nezodpověděl.

Saintzero
20. 09. 2009
Dát tip
Každý z nás disponujeme různou mírou fantazie, a já chci pomoct navodit atmosféru těm čtenářům, kteří se nedokáží v žít do situací.

Saintzero
20. 09. 2009
Dát tip
Jde mi o to jestli psát, z pohledu vnitřího prožívání, což u mě znamená např. popisovat jak se jednotlivé postavy tváři v dané situaci, s tím jak to prožívám já , nebo prostě jednotlivé situce realisticky rozebírat, než je suše popisovat, chci aby si čtenář připadal jako 3D kině, aby se takříkajíc stal součástí.

StvN
20. 09. 2009
Dát tip
Teď jsi to pořádně zamotal. Co to je podle tebe vnitřní popis událostí? nevím, co si pod tím mám představit. 3D kinem myslíš IMAX? Domníváš, že třeba takové Requiem za sen nebo Sedm samurajů si v takovém kině užiješ lépe? Zbytku tvého komentáře nerozumím soro vůbec. Asi jsem natvrlej, ale nepochopil jsem, co jsi tím chtěl vlastně říct.

Saintzero
20. 09. 2009
Dát tip
Možná jde o to, že vnitřní popis událostí dokáže lépe navodit atmosféru. 3D kina jsou taky lepší než normální, s tím by se mnou asi každý souhlasil.U psaní je to trochu jinak, protože optické události v 3D kině musím čtenáři pracně nastínit, abych mu realisticky navodil atmosféru. To ale může být trochu nudné, protože to odvádí od hlavního děje. Proto se ptát kde je ten rozumný poměr?

StvN
20. 09. 2009
Dát tip
To by platilo pro autora, kterému jeden styl sedí lépe a druhý hůře, ale obecně se to říct nedá. To je asi jako by ses ptal, jestli ti bude lépe chutnat polévka, když ji budeš vařit na plynu nebo na elektrice. Možná bys měl své otázky lépe specifikovat, protože jsou poměrně obecné. Například slovo způsob je poměrně nejednoznačené. Alespoň pro mě.

Saintzero
20. 09. 2009
Dát tip
Jsem toho názoru, že zvolení si jednoho ze způsobu psaní se odrazí v kvalitě a čtenosti autorova díla. Kdyby se dělal nějaký průzkum, pak by určitě byla nějaká skupina lidí pro jeden ze z výše uvedený druh psaní.

StvN
20. 09. 2009
Dát tip
Položil jsi otázku tak, jako by sis myslel, že existuje nějaká způsob, který je lepší než jiný způsob, ale tak to není. Psát si může každý jak chce. Jde o to, aby to někoho bavilo číst. Co se týká povídek a kratší prózy, tak považuju za výhodné psát jedním způsobem celou povídku.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru