Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sebevrah

15. 05. 2011
10
22
1990
Autor
sharik

V pokoji bylo šero i přes den, závěsy neroztahoval. Ležel na posteli a koukal prázdnýma očima do stropu. Občas na chvíli zaměřil pohled na monitor počítače. Už zase se cítil podivně prázdný a zbytečný. Stávalo se mu to čím dál častěji.

Ve škole už nebyl dva týdny. Vlastně za ty poslední dva týdny skoro nevyšel z domu.

Rozhodl se, že to udělá. Zkoušel to už víckrát, ale vždycky si to rozmyslel. Tentokrát se to ale nestane, protože na to nebude sám.

Podíval se na hodiny.

„Už je čas,“ řekl si tiše sám pro sebe. Oblékl si bundu a sešel dolů po schodech.

 

„Kdy přijdeš?“ zavolala za ním matka, když bral za kliku.

Nikdy, chtěl říct.

„Nevím, večer...“ odpověděl a zabouchl dveře.

 

Venku už byla tma. Potácel se ulicí a cítil se ještě hůř než dřív. Ani nevěděl, jestli to vážně chce udělat. Už zase v něm rostly pochyby.

„Spoustě lidí budeš chybět,“ ozýval se vnitřní hlas. „Nevím proč sám sebe nenávidíš. Máš spousty přátel... rodinu...“ pokračoval.

„Za pár dní zapomenou. Nikdo mě vlastně nepotřebuje,“ odpovídal ten druhý. Stejně tak trochu tušil, že to neudělá. Jak se přibližoval mostu, co vedl nad kolejemi, čím dál víc si uvědomoval že to udělat nechce. Vlastně by naopak mohl vymluvit skok tomu druhému.

„Kdo to vlastně asi bude?“ Přemýšlel. „Určitě nikdo normální, když se chce zabít.“

 

Když došel až doprostřed mostu, bylo mu jasné, že chce žít. Stávalo se mu to každou chvíli. Byl na dně a najednou se cítil skvěle a plný života. Zastavil. Opřel se o zábradlí a čekal. Pozoroval projíždějící vlaky.

Po pár minutách uslyšel napravo od sebe kroky. Ohlédl se a spatřil siluetu. Za chvíli mohl rozeznat i obličej.

„Dívka. Kdo by to byl řekl. To nebude ona. Vypadá šťastná... a krásná. Bože, ta je krásná...,“ blesklo mu hlavou, než se zastavila u něho.

Napřáhla ruku a ze široka se usmála. Nechápal.

„Jana,“ představila se.

Nechápavě ruku sevřel.

„Ne že by na tom teda záleželo... ale Hynek.“

Usmála se ještě více zeširoka a naklonila se přes zábradlí.

„Jů, to je vejška!“ zvolala hlasitě.

Nepůsobila jako někdo, kdo chce skočit. Zmátlo ho to.

„Myslím, že to vlastně nechci udělat,“ vykoktal ze sebe po chvíli nesměle.

Přísně si ho změřila.

„Nechceš,“ oznámila mu. Vzala ho za ruku a táhla pryč. Nic nenamítal. Cítil se vteřinu od vteřiny zmatenější.

 

 

O pár chvil později už seděli v baru a docela dobře se bavili. Alkohol mu nakonec rozvázal jazyk. Cítil se dobře. Mluvili o všem možném, pořád se smáli.

„Proč jsi vlastně přišla?“ zeptal se trochu vážněji.

„Tys nechtěl skočit,“ odpověděla jakoby nic. „Nepoznáváš mě že ne?“

„Měl bych?“ nechápal.

„Vídáme se ve škole. Ale nikdy si mě nevšímáš... Sprostě využívám toho, že jsi citově zraněnej,“ špitla se šibalským výrazem ve tváři. Vypadala při tom naprosto úžasně. Pak se k němu naklonila a políbila ho.

„Nevěřím, že bych tě přehlédl,“ pokusil se o kompliment, když se odtáhla. Usmála se.

Nakonec z toho byl krásný večer.

 

„Zopakujem si to zítra znovu?“ zeptala se při loučení.

„Skok z mostu, nebo setkání?“ zasmál se.

„Zavolám ti ráno,“ a rozloučila se polibkem, načež se otočila a zmizela ve tmě.

 

„Sakra. Jak já můžu bejt takovej vůl a vůbec přemejšlet o tom, že bych si něco udělal. Vždyť život může bejt krásnej,“ smál se sám sobě, když doslova vtančil na přechod pro chodce. Nerozhlížel se kolem. Byl jak omámený. A to nejen alkoholem.

 

PRÁSK!

 

Strašná rána narážejícího auta mu přetrhla myšlenku. Tak příšernou bolest, jaká mu projela tělem si nikdy ani neuměl představit. Skácel se na zem a ztratil vědomí...

 

Na chvíli se ještě probral v sanitce. Nedokázal otevřít oči, ale jakoby vzdáleně slyšel hlasy a houkačku.

„Co myslíš, dostane se z toho?“

Chvíle ticha.

„Ne. Ten nepřežije ani převoz do nemocnice... Ztrácíme ho.“


22 názorů

Bealtaine
07. 07. 2012
Dát tip
co vám tak vadí na představě, že se zabije (v tomhle případě jen přemejšlí, vždyť to vlastně skutečně udělat nechce :) ) člověk, kterej má na první pohled dobrej život? např. Kurt Cobain měl taky slávu, prachy... _____________________________ nejlepší příběh není ten pravdivý, ale ten nejpravděpodobnější. :) Jednou jsem četla příběh, kde hlavní hrdinka náhle umřela nesmyslnou, nepravděpodobnou a trošku vtipnou smrtí, ačkoli se jednalo o drama. Autorka se hájila "ale to se u nás opravdu stalo!" Tenhle argument v literatuře neexistuje. raději si vždy vymysli originální, ale důvěryhodný příběh, než pravdivý, kterému nikdo neuvěří. I sebefantastičtější fantasy může vypadat pravděpodobněji , než skutečná příhoda ze života. A celkově k příběhu, pointa celkem dobrá, ale plné hluchých míst. Nelíbí se mi forma.

Athares
26. 08. 2011
Dát tip
Napsáno to je čtivě, děj se rychle posouvá, ale trochu mi překáží kýčovitý a víceméně předvídatelný děj.

Nějak od poloviny jsem čekala, že to tak nějak skončí. Navíc je tam spousta věcí, který nedávaj smysl z hlediska psychologie. Je to na mě moc růžový..jinak "syrovej" nápad se mi celkem líbí, jen bych to jinak zpracovala ;)

Bíša
30. 05. 2011
Dát tip
t.

StvN
19. 05. 2011
Dát tip
Neuvazoval jsi o tom, ze bys nejaky takovy napad napsal jako skutecnou povidku? Tohle je v podstate nacrtek, namet, ale neni zpracovan moc dobre.

srozumeni
18. 05. 2011
Dát tip
Možná byste se vy, méně věřící, divili, jak snadné je dostat se do stadia ,,přibližování se k mostu". Jak pravil klasik. ,,Kdo nezažil, neuvěří".

vonMax
18. 05. 2011
Dát tip
líbí se mi to, i když ten konec se dal očekávat, ale celkově fajn*

sharik
17. 05. 2011
Dát tip
díky za kritiky a připomínky. avi posílám všem, jsem línej hledat, kdo co psal... jen na svojí obranu, co vám tak vadí na představě, že se zabije (v tomhle případě jen přemejšlí, vždyť to vlastně skutečně udělat nechce :) ) člověk, kterej má na první pohled dobrej život? např. Kurt Cobain měl taky slávu, prachy... a těch případů úspěšnejch lidí byste našli sami určitě stovky :-)

heartrate
17. 05. 2011
Dát tip
dobrá povídka, akorát ten konec je trochu na efekt.. a sebevraždu spáchala i spousta krásných a úspěšných lidí, namátkou M.M.

Alegna
16. 05. 2011
Dát tip
no, možná to někomu připomíná červenou knihovnu, ale život je někdy takový. Také jsem přemýšlela, co hrdinu dohání k pokusu o sebevraždu, jenže i celkem pohledný a úspěšný člověk může trpět depresí, takže proč ne a za tu lidskost v myšlení autora T

sharik
15. 05. 2011
Dát tip
lady de winter: co? koho?... sakra, je to tak poznat? pššššt

Hele, tys jí musel fakt milovat. Poslední dobou samá totálně depresivní témata.

Adien
15. 05. 2011
Dát tip
trochu mi tam nesedí ta slečna, myšlenka, že si s ním domluvila společnej skok, aby ho zachránila, je sice skvělá a celý dílo hodně nadzvedává, ale jinak - přirozeně, člověk, kterej si nevěří, připadá si všema nenáviděnej atd. obvykle nebejvá hezkej ani zajímavej, takže se těžko mohlo stát že nádherná slečna si ho všimne a navíc on jí ne... to je trochu nelogický :)

renegátka
15. 05. 2011
Dát tip
pěkná zlomyslnost, pak si něco plánuj

Honzyk
15. 05. 2011
Dát tip
hned v uvodu je ten clovek 2x prazednej, pritom se "prazdnyma ocdima" kamsi , zrejme uprene, diva ...protimluv, ne ? ...jinac promin, ale cervena knihovna, a blba, navic s ocekavanou pointou, no, tak cau..))

srozumeni
15. 05. 2011
Dát tip
Hezké ! Jako kdyby byl pátek třináctého?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru