Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Noci veliký

09. 04. 2012
5
10
988
Autor
Damné

 

Jsme ztraceni.

Na cestě a v ruce kompas.

Držíce se za ruce.

Kráčíme lesem výčitek

a nových zklamání.

Nesnáším plány.

Je to jako žít

a nedýchat.

Naléháš

a to mě mačká.

Analýza slabin mé lidskosti.

Znát všechny skuliny

i ty utajené

mně samotné.

Každý krok doprovází

obavy z budoucnosti.

Záleží mi na ni.

Navzdory každé 

URPUTNOSTI

/och, jak tohle slovo nesnáším/

a pseudomenstruální náladě

chci,

aby se nám budoucnost vtírala

a prosila nás o přátelství.


A jestli ne,

tak ať klidně táhne!

My si vy-stačíme sami.


10 názorů

Trochu pseudointelektuální ("analýza slabin mé lidskosti"), ale výstižné a silné. P. S. DržícE. *

potom možná bylo i bezpředmětné dávat je do Arény :); ačkoliv, pokud sis potřebovala ověřit i zvenčí, že je bezpředmětné hovořit o rytmu, poetičnosti atd., potom se rádo stalo (i když ještě raději bych četl něco poetičtějšího, mám-li být upřímný - nicméně, nestěžuji si, Aréna je Aréna)

Damné
16. 04. 2012
Dát tip
Ta báseň je spíše jakousi reflexí pro mého přítele, ale děkuji všem zúčastněným za projevení názoru. Název je přesmyčka, jelikož se báseň váže k Velikonocím, proto "Noci veliký", Malvíno :) Nešlo o promyšlenou kompozici, dílko jsem napsala během pár minut, proto je zde asi bezpředmětné hovořit o poetičnosti, rytmusu, metru apod. Snažila jsem se v krátkosti vtěsnat své momentální pocity do pár strof a s výsledkem jsem spokojena. I tak ještě jednou všem díky.

báseň pro mě postrádá výraznější tvář. je vyplněna introspekcí, reflexivními poznámkami, postřehy, myšlenkami promlouvajícího subjektu, které ani výrazem ani dramatem nepřesahují běžný, byť rytmizovaný deníkový zápisek. nemám se zde čeho chytit. - obávám se, že tohle bych mohl číst stokrát jinak od sta různých autorů, a stejně by to bylo to samé. - tolik k poetičnosti. - "pravdivost", "duchovnost", "psychologičnost" apod. výroků zde uvedených nehodnotím. - báseň nejspíš něco "říká", "sděluje", ale činí to tak bezbarvým, konvenčním jazykem, že kromě myšlenkového nebo pocitového obsahu, který je důležitý jen pro autorku a čtenáře/čtenářky řešící aktuálně stejné téma, nic nenabízí. - snad ten závěrečný postoj s trochou dramatičnosti; jakkoliv i ten čtu spíš jako verbální pózu. vlastně ještě jeden rys je nápadný. - a sice rozhodnost, s jakou se mluvčí orientuje. - ta je přesvědčivá. - zaujetí jasného stanoviska, uspořádání počátečního chaosu. - a to už není k zahození. - jen škoda absence nápadů. - ("navzdory pseudomenstruální náladě" - vidím prvně a neubráním se pousmání, takže ano, oživující perlička se našla;)

Malvína
14. 04. 2012
Dát tip
prvních pět řádků mě přijde makových a ten zbytek takových držíc - úděs!nehodí se to tam proč noci veliký? - není jediný náznak ten konec je jakoby naštváním - pohrůžkou, ale celé dílko je málo nasrané(pardon za výraz) - vraž tam víc emotivních obrazů

Čagan
12. 04. 2012
Dát tip
Pěkně napsaný pocit marnosti a naděje zároveň.díky

srozumeni
10. 04. 2012
Dát tip
***

Petr.II
10. 04. 2012
Dát tip
jo, *

prost
09. 04. 2012
Dát tip
budoucnost společná anebo budoucnost každýho zvlášť, kudy asi každá půjde.. v těhle stavech se stejně píše nejlíp, že jo?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru