Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Buzerant

12. 05. 2012
6
14
1573
Autor
sharik

Tomáš byl Karlův spolubydlící. Vždycky, když si dal sklenku vína, tak to na něj zkoušel. Věnoval mu úsměv a vzal ho za ruku. Karel ucukl. Pokaždé to bylo stejné. Už roky.
"Sorry, kámo. Víš, že já jsem jen na ženský."

"Co ty tvoje noční můry?" Tomáš měl o něj strach. Přátelský. Jasně že jen přátelský, ví přece, že nejsem buzna, ujišťoval vždycky sám sebe.
"Dneska horší."
"Vyprávěj mi o ní," poprosil a rozvalil se na kanapi. Jednou rukou si podepřel hlavu, druhou si laškovně hrál s vlasy. Sakra, kdyby to byla nějaká kočka, řekl bych, že je takhle sexy, problesklo mu hlavou. Rychle tu myšlenku zahnal.
"Seděli jsme venku v kavárně. Tam, jak občas chodíme, u náměstí."
"Kdo všechno?" přerušil ho.
"Kdo? Eh, no já, ty a Petr." Petr byl Tomášův bývalý přítel. Rozešli se minulý týden. Karel, při zmínce o něm, zahlédl krátce ve tváři svého kamaráda bolest. Jen na vteřinku. Takový záblesk.
"Prosím, pokračuj," pobídl ho a napil se vína. Karel ten večer nepil.
"Jasně. A najednou přišla ta nejkrásnější holka, jakou si dokážu představit. Nikdy jsem takovou neviděl. Šla a byla úplně nahá a nikomu to nepřipadalo divný."
"Ach, to si dovedu představit jako noční můru," zasmál se jízlivě buzerant. Heterák mu smích oplatil.
"Jenže," pokračoval. "Ona ho měla. Prostě se jí tam houpal pták. A noční můra je to, že já se jí pokoušel sbalit. Nevadilo mi to. Líbilo se mi to!" Trochu se při vlastních slovech otřásl. "Hele, dej mi napít vína."
"Ne ne ne, ty jeden hříšníku. Slíbil jsi, že dneska nebudeš pít. Tákžé," protáhl s přehraným povýšeneckým pohledem "kunda už tě omrzela?" Zachichotal se jako malá holka.
"Tome, žádnou jsem už neviděl tři měsíce, jak by mě mohla omrzet? A sakra, nemluv takhle o ženských."
Chvíli jen tiše seděli. Pak Tomáš vstal, došel ke Karlově křeslu a sedl si na opěradlo. Přitulil se k němu. Slyšel, jak těžce vydechl. Pohladil ho po hlavě. Ucítil, jak se jeho kamarád začal třást a slyšel jeho zrychlený dech.
"Já na tohle vážně nejsem," snažil se mu něco chabě namluvit, mezi vzrušenými vzdechy. nechápal to, nechtěl to, ale nedokázal tomu odolat.
"Mluvíš jak ty hloupý holky, co si sem taháš."
"Počkej. Nech toho," zvážněl. Odolal. Už byl zase sám sebou.
"To myslíš vážně?"
"Jo. Ještě jednou na mě sáhneš a rozbiju ti hubu!" Vzrušení vystřídala zlost.
Tomáš se vrátil zpátky na své kanape. Zadržoval pláč. Karel to na něm už za ty roky poznal.
"A ještě něco," pokračoval po chvíli mírněji. "Už mě serou ty chlapi, co si sem věčně taháš."
"Cože? Ty si sem taky taháš ženský a mně to nevadí!" Zavřeštěl ten druhý. "To že ty držíš celibát ještě neznamená, že já budu taky!" Teď už měl slzy v očích.
"Ne, tak to není," pokračoval Karel tiše. Trochu zlomený v hlase. Vstal a došel k němu. Vzal ho za ruku. Tomáš k němu zvedl zrak.
"Pojď do ložnice."
"Tak dobře."


14 názorů

Ferry
18. 06. 2012
Dát tip
Je to bezva, ale na "Pojď do ložnice" se neodpovídá slovy. :)))

StvN
10. 06. 2012
Dát tip
Konec mi nesedi. Naznaky by byly, ale spis bych to nechal otevrene, nez rovnou do loznice. Jinak ohledne toho snu. Bylo by to na zajimavy rozbor. Mozna skoda, ze jsi to tak zjednodusil. Ten sen nemusi nutne znamenat a nejspis ani neznamena, ze by se mu mohl libit vztah potazmo sex s homosexualem. Nic. To by bylo na dyl. Pro me je ten pribeh diky tomuhle neverohodny. Zkus kouknout na tohle: http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=148030 Pripomnel jsi mi to.

sharik
13. 05. 2012
Dát tip
díky za poznatky! no, možná jsem prostě potkal partu lidí, která to bere víc s humorem, ale musím říct - vždycky jsem se snažil s nima spíš jednat v rukavičkách, nevěděl jsem, jak jim říkat, abych je neurazil, nebo nějak nenasral... ale po pár výzvách "neser se s tím, prostě říkej buzny", mi to přišlo oukej, i když popravdě - osobně to označení taky nepoužívám, jen tihle co znám si tak říkají sami..

Athares
13. 05. 2012
Dát tip
Forma je dobrá, to u Tebe není žádná novinka. Mám jednoho kamaráda gaye a ten by nenazval někoho buzerantem jinak, než urážkou, spíš používá gay nebo dokonce i "teplej", ale nejčastějc prostě "je na kluky", takže mi přišel text párkrát zbytečně vulgární, ale to není výtka, spíš poznatek, každý má jiný způsob vyjadřování. Co se týče "myšlenky", tak mě mrzí, že to je jen miniatura, protože ty změny na mě působí nepřirozeně rychle. Jako kdyby tam chyběl nějaký postupný vývoj, na to, jak důležitá tahle chvilka měla být. V první větě Ti chybí "na" "... zkoušel to na něj" a na třináctým řádků odzdola nemáš velké písmeno na začátku větu, to jen pár technických.

J.Alka
12. 05. 2012
Dát tip
líbí... příběh uměl strhnout, takže jsem na formu moc nekoukala... ale souhlasím jemně se vším, co tu píše Rášek.. obsahově se mi to líbilo moc *

Je to môj pohľad, že použite slova Buzerant je vulgárne. Radšej používam politicky korektné označenie homosexuál / gay.

sharik
12. 05. 2012
Dát tip
vlastně mě ani nenapadlo, že je to vulgární. pár gayů znám a sami o sobě jinym slovem, než "buzerant", popř. "buzna", nemluvěj, tak mi to spíš přišlo přirozený, než jako urážka...

Rášek - pravdupovediac tie označenia mi tiež vadia, ale to je autorova vec. Osobne by som celé dielo nazval inak, určite nie vulgárne. Ale možno to bol zámer, aby autor upútal pozornosť čitateľov

Postava Tomáša je vykreslená ako typický zženštilý homosexuál. Možno keby si ho vykreslil ako muža, ktorý spáva s chlapmi, aj by sa mi to páčilo. Ten sen Karla čosi predznamenával, ale neočakával som, že to tak lakonicky skončí. "...poprosil a rozvalil se na knapi." v slove kanapi ti chýba A

sharik
12. 05. 2012
Dát tip
pravda, taky mi to teď přijde podivný. upravim, díky.

srozumeni
12. 05. 2012
Dát tip
líbí...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru