Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Po řece

07. 09. 2014
19
53
989
Autor
smyčka

 

Po řece, po proudu poslali loďky

nožíkem od táty dlabané

v nevinné hře přeli se bratři

čí loďka dál se dostane

 

První i druhá zdolala splávek

náruč té říčky žene je dál

pod mostem ještě zahlédnou obě

jedné však vítr plachtoví vzal

 

Dnes už se nehádá ten starší z bratrů

čí loďka doplula k moři

sám k řece nechodí, nožík už zrezivěl

zapálí svíčku ať hoří

 


53 názorů

"sraci"...

tak to nevím co je....no mě může nasrat jen ten, kdo mě ráno obléká......


smyčka
11. 10. 2014
Dát tip
S tim nemam problem Zdendo a moc ti to preju. Asi ti na tom hodne zalezi, mne je to fuk.

smyčka
06. 10. 2014
Dát tip

Nešlo o tohle dílko...šlo o miroslawka


Sarrah
06. 10. 2014
Dát tip
hezky svázané....líbí se mi u Tebe

Markel
15. 09. 2014
Dát tip

vodní, ty já mám ráda *


Krásné, povedlo se Ti. Tip*


oran
13. 09. 2014
Dát tip

ale tak snad to nebude vsechno ta spatne. vsechno je perfektni.


Někdy jsou neumělé veršíky amatéra větší potěchou než vypíglované a naleštěné verše podle příručky.

Určité základní zásady by se dodržovat měly, ale pak je na autorovi, zda zůstane ve tvaru volném či vázaném.

To by si měl každý rozmyslet.

Společnost neustále propaguje demokracii a volnost. Tak toho využívejme.

A ještě poznámka k tomu, že lidé si uvědomují,  jak mluví. Prdlajs.

Pan kritik by se měl zaposlouchat do dialogu   -náctiletých dívek s cigaretou v koutku úst nebo mladých mužů. Těm je jedno, kdo je slyší.

Mám to, bohužel, denně v přímém přenosu.


smyčka
12. 09. 2014
Dát tip
To je jasne Bivoji

BigBivoj
12. 09. 2014
Dát tip

já maxipsa fíka


nezoufej..........ty mám ráda taky víc......ale k  těm mě nepřirovnal...:-):-)

..na "Sousedy" se dívám s vnoučkem.....šroubovák a kleště v ruce ...co kdyby potřebovali půjčit nějaké nářadí


smyčka
12. 09. 2014
Dát tip
Tak ted jsem zoufala, ja jsem ten vecernicek nikdy nemela rada, mam mnohem radeji Makovou panenku a motyla Emanuela.

Pat a Mat. Dva sousedé, kteří si pomáhají ......a není to jen večerníček pro krásné usínání.....ale už je i film víš ....Mirosláwku::::

kdyby se nelíbil.......kina by zela prázdnotou... při pohledu na ně....se lidé smějí.......a mě by zajímalo...jestli ty víš....co je smích......????..

.Pokud vím, písmák je amatérská tvorba...kdybychom byli profíci...tak tady nejsme.....to platí i na Tebe...i když nejsou naše verše často učesané k dokonalosti........opomíjíme teorii.....spontánnost mých/našich veršů....je mnohem víc......než vyumělkovaný rukopis......proto se na tyhle večerníčky těšíme....čteme.....smějeme se....možná i pláčeme spolu....ale tohle Ty nemůžeš pochopit........a já fakt myslela, že svoji pózu jednou přesuneš z z kopanců....do hlavy....strč si ten svůj studený čumák do vosího hnízda a neser....

patkamatka blacksabbathka


BigBivoj
12. 09. 2014
Dát tip

už a by tu byla....

sabbatka patka matka

vzala pilku, kladivo hoblík

a vrazila do srdce někomu

pořádný šroubovák


oran
12. 09. 2014
Dát tip

no to prave silne pochybuju o tom, ze miroslawek dobre "recituje" urcite predtim, misto predehry, nastupuje nejdrive prednaska. :-)


smyčka
12. 09. 2014
Dát tip
Oran: Proc? Treba hezky recituje...

oran
12. 09. 2014
Dát tip

nevim o cem se tu bavite, ale urcite bych nechtel byt miroslawkova zena.


smyčka
12. 09. 2014
Dát tip
...Mat a Pat chteji povesit policku, vymalovat, nechteji dostavet elektrarnu. Nevim kolik znas socharu, ja mam jedoho akademika v rodine, nikdy o nikom nerekl, ze je Pat a Mat, naopak kazdeho zaka povzbuzuje a jasa nad snahou i obzvlast amaterskou.

Miroslawek
12. 09. 2014
Dát tip

Já si to neberu, jen mě to překvapilo...


smyčka
12. 09. 2014
Dát tip
Tak si to tak neber.

Miroslawek
12. 09. 2014
Dát tip

Nechtělo se mi věřit vlastním očím, ale dokázal jsem napsat slovo způsobem se s na začátku. Vidíte, co děláte?

;D


Miroslawek
12. 09. 2014
Dát tip

Vážení přátelé, verš je útvar jaký? Přece rytmický. Proto bych řekl, že na rytmu záležet může. Zvlášť pokud se k němu autorka explicitně hlásí kategorií Vázané verše.

Pojmy jako daktyl, jamb a trochej bývaly po léta učivem 5. třídy ZŠ a jsou jím zřejmě dosud, jak se každý může snadno přesvědčit prostým náhledem na internetu. Netvrdím, že seznámení na této úrovni z hlediska vnímání či konstrukce verše něco řeší, alespoň určitá povědomost, přinejmenším víra v jejich existenci a účel by v nás však zbýti mohla.

Vezměme si například hudbu. Říká se o ní, že je to čistá matematika. Schválně si povšimněte metodičnosti a řádu obsažených ve slovese skládat. Přesto nikdo nepochybuje o schopnosti hudební skladby vyjádřit či vyvolat v posluchači pocity. Pojmy jako půltón, oktáva, tříčtvrteční takt, akord nepřijdou nikomu divné či pohoršující... dokonce ani těm, kteří postrádají znalost not či dokonce hudební sluch.

Dále si povšimněme, že verše se také skládají.

Na tomto místě si dovolím malý exkurs, abyste měli možnost vidět jak vypadá skutečná, byť velmi stručně podaná teorie verše a nemuseli si vymýšlet nějaké dost málo pekelné shluky písmen:

http://www.aluze.cz/2008_03/09_studie_plechac.php#_ednref2

Mimochodem jsou to v kostce popsána pravidla, kterým když porozumíte, nemůžete pak udělat rytmickou chybu ;)

Naproti tomu - podobně jako blacksabbath - takový Pat a Mat také bezpochyby konají dle vzorce srdce+cit=radost z odvedeného díla a nijak jim ten jejich výsledek nevadí, naopak jsou s ním spokojeni a blaženost jejich úspěchu nic neruší. Na druhou stranu je asi na místě otázka, proč tento večerníčkový seriál sledují diváci.

Občas přemítám nad neodbytným pocitem, proč vlastně znám tak mnoho ("amatérských" i "neamatérských") básníků a tak málo, dejme tomu, sochařů. Třeba existuje komunitní server, který sdružuje amatérské sochaře, jimiž se naše společnost jistě v skrytu hemží. A tam bych chtěl být členem. Vyloženě bych se těšil na diskuze o nepotřebnosti dláta k opracování žulového kvádru, k čemu všechna ta studia anatomie a perspektivy, vždyť patřičně horoucí srdce a správné city postačí a bez zbytečných okolků samy zařídí vše do potřebného sošného tvaru... když už ne lepšího Michelangelova Davida, alespoň nás (rozuměj ty správný kluky a holky) pohled na něj u toho srdíčka zahřeje. Nebo naopak - že neopracovaný balvan ve své nezkažené přirozenosti odmítající umělé a zbytečné zásahy umělcovy ruky je tím pravým, krásu a radost přinášejícím cílem.

Ačkoli je to veliká škoda, dovolím si tvrdit, že podobné diskuze se nikde nevedou... neboť přetvářeným materiálem je v tomto případě kámen a jeho podstata, prostý fyzikální odpor zarazí každého případného smělce nevyhnutelně už v zárodku.

Jazyk však zdá se být matérií jinou, nepevnou, nestálou a časově i osobně relativní, ve svém vnitřním ustrojení nečitelnou, lidským rozumem v úplnosti neuchopitelnou. A přitom jej přece každý ovládá, důvěrně jej zná z každodenního styku a dotyku ve svých ústech.

A koneckonců i mnou výše uvedená versologická studie je uvedena citátem:

Tak jako je rodilý mluvčí anglického jazyka schopen rozlišovat mezi gramatickými a negramatickými větami, aniž by si byl vědom pravidel, která mu to umožňují, dokáže zkušený čtenář anglické poezie rozlišovat mezi přijatelnými a nepřijatelnými příklady určitého metra, aniž by musel mít v malíčku metrickou teorii...

(Derek Attridge)

Tuším, že na tom není podstatného rozdílu v českém prostředí. Takže zase zbývá jediná otázka, kde nebo kdo jsou ti zkušení čtenáři poezie.

Pat a Mat jsou jistě přesvědčeni, že jim to jejich mazlení se s kladívkem, šroubovákem nebo pilkou jde. A celý problém čili vtip je v jejich nezkušenosti v zacházení s oněmi nástroji, neznalost příslušných postupů a metod. O tomto animovaném seriálu soudím, že je v jádru zkažený a zlý, neboť sama neznalost a nešikovnost k dobré zábavě zase tolik není. Chybí mi v něm postava znalého kolemjdoucího, která oběma nešťastníkům umí poradit, ale sotva vysloví své: tady to máte křivě, chlapci, neprodleně je jako zlovolný element s ostentativně rozjuchanou bohorovností odesílána do oněch patřičných míst. Teprve pak by to začalo být legrační, zvlášť když bychom připočetli srocení přihlížejícího davu, který by nejprve nad dílem obou pánů jedním dechem jásal a poté zcela vážně tvrdil, že si nestejné délky od oka uříznutých noh židle nikdo nevšiml a nijak jim v praxi při sezení nepřekáží. A zcela vážně - ti lidé nelžou!

Kultura - a snad nebude sporu o tom, že umění, tedy literatura a potažmo poezie je její součástí - souvisí dle mého určitým spůsobem i se slovem kultivovat. Možná by nebylo od věci, pokusit se nad povahou oné souvislosti zamyslet.

Jiřina Jirků: nemít za manželku bohemistku zřejmě bych ti potvrdil, že prakticky celá teorie literatury je záludný šovinistický švindl zotročující ženskou mysl.


Teoreticky ti báseň rozebere každý, kdo dával ve škole pozor.

Myslím tím starší ročníky, protože dnes je těch pozorných méně.

Lidem pro radost stačí, když je to o něčem, má to smysl a něčím nás to obohatí.

A to se ti povedlo.


Mně  zní libě vše, co Miroslavek napíše. Sice nevím, jestli nekecá, protože netuším, o čem to je, ale cítím teorémskou autoritu.

Pro ženy, které si libují v přítomnosti mužské nadřazenosti, je to ráj blaha... :-)))

Básnička je úžasná. :-)


vysvětlil: ???? možná až  smaže bílou na černé........a spočítá ........x+x+(x+x) / x  - ( -x-x) - x-x+xx = ???????? já nevím, že by někoho pochválil........................neva........my píšeme podle vzorce.....srdce+cit=radost z  psaní.......

         


BigBivoj
11. 09. 2014
Dát tip

daktyl džamb nebo trochej...

tak tu holku nechej

je to fakt jedno čím topíš v kamnech

hlavně, že je teplo viď Miro?


kdyby tam bylo x y tak bych to snad pochopila....že je to asi muž a žena.....takhle vím prd.......mě nevadí.....že daktyl a jamb se tady hněvají.......mě se to dostalo pod kůži a to je hlavní   !!!!!!!!


smyčka
11. 09. 2014
Dát tip
Miroslavku, chapu a dekuji za rozbor. Presto se te chci zeptat, jaky tvuj rozbor ma smysl? Je to tak blbe napsane, ze bych to musela zahodit a predpokladam, ze nic z toho co jsem kdy napsala by take neobstalo. Vsimla jsem si kritik i pod jinymi dily jinych autoru a to i tam, kde je autor rad, ze se mu rymuje laska, paska a i zde se zabyvas teorii, kterou tady asi ovlada jen par profiku. Jsem ti vdecna za osvetleni faktu, ze nejaky daktyl a jamb existuje, dosud jsem o tom nevedela, coz je asi neomluvitelne. Myslis tedy, ze bych se mela zastydet a vycouvat z teto cinnosti, ktera me ale velmi bavi. A taky me znepokojuje, ze to cte tolik lidi, kterym to, ze je tam takovy nehorazny rytmus nevadi. Otazka tedy zni: Neexistuje nejake pravidlo, ktere vsechna pravidla rusi, treba proto, ze to prinasi radost ctenari nebo alespn autorovi?

Miroslawek
11. 09. 2014
Dát tip

poznámka k vázanost veršů: rytmicky jsou úplně rozkolísané

i pokud se nebudu věnovat lichým nerýmovaným veršům, jejichž průběhy by také měly-mohly být sladěny (a je tomu tak v jediném případě), u těch sudých svázaných rýmem to ukecat nelze...

(X - přízvučná slabika, x - nepřízvučná)

nožíkem od táty dlabané

Xxx X xx Xxx = třístopý daktyl

čí loďka dál se dostane

x Xx X x Xxx = jambický začátek by nevadil, chybějící nepřízvučná slabika v prostřední stopě ano (dál se)

čí loďka doplula k moři

x Xx Xxx Xx = opět daktyl (byť s jambickým začátkem, to se smí ;)

zapálí svíčku --- hoří

Xxx Xx --- Xx = zde opět chybí slabika uprostřed verše, a z rytmicky nejistého okolí není zřejmé, jestli ji má grafické značení pomlky suplovat či nikoli. V každém případě by bylo lépe užít nějaké jednoslabičné slovo nebo rozumný tříslabičný ekvivalent slova svíčka.


Krásné***


Já jsem na vázanou poezii barbar. Neumím ji psát a to to víc mě berou lidi, co to umí. Skvěle!


krásné :-) /*


oran
08. 09. 2014
Dát tip

ale jo :-)


krásně smutné.........******************************


Sakryš, nikdy jsem nebulela tolik, jako od té doby, co chodim na Písmáky :-)



srozumeni
08. 09. 2014
Dát tip
smutné...***

Hádankář
08. 09. 2014
Dát tip

Po řece života dva bratři pluli

snad kvůli nákladu osudné smůly

nepluli spolu do sta roků

však stejně sejdou se na soutoku.


Kočkodan
08. 09. 2014
Dát tip
Smutné je navíc, ze z obou bratru, pro rým ted ´napísu i spatne bratrí, pres reku na cestu bez návratu vydal se s Charónem nejdríve mladsí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru