Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kniha povídek

Výběr: Janina6, Marking Machine
13. 04. 2015
6
25
1208
Autor
Alkmena

Naším cílem je vydat knihu vybraných autorů, nikoli tomu, kdo má zájem o vydání svých textů.

Vážení písmáci,

z čista jasna ke mně přišlo rozhodnutí pokusit se sestavit knihu nejlepších povídek z Písmáka (ev. dalších literárních serverů). Není to jistě originální nápad, ale realizace dosud nikdy nespatřila světlo světa, je-li mi známo. Cílem tohoto rozhodnutí je umožnit některým dobrým autorům publikovat svou povídku knižně – v tištěné formě. Svými zkušenostmi by nám pomohla Eva Hölzelová, kterou jsem oslovil. Podporu projektu vyjádřil Jaroslav Polakovič, majitel serveru pismak.cz, nicméně se nám už více než měsíc neozval, takže jsme nuceni trochu improvizovat.

 

Jak by to fungovalo (věnujte, prosím, pozornost bodům 5 a 6):

1) Eva Hölzelová by knihu vydala (sazba, tisk, obesílání správných míst, zaplacení recenzí…)

2) Se ziskem se příliš nepočítá, ale pokud by byl, dělil by se mezi autory. Podělením několikatisícového zisku by každý autor mohl počítat jen s nějakou tou stokorunou. Tím se chce říct, že motivace autorů by neměla být finanční.

3) Naopak se má v tuto chvíli situace tak, že by se autor na vydání finančně podílel – lépe řečeno, odkoupil by určitý počet výtisků knihy, o jejichž prodej/darování by se postaral sám (20 výtisků by neměl být pro nikoho problém). Tím by byl tak říkajíc „na svém“. Zbylé výtisky by se daly do distribuce a z nich by se generoval případný zisk, s nímž se – opakuji – příliš nepočítá. Na tomto bodu samozřejmě celá věc stojí a padá. Je nám jasné, že každý nebude ochoten si své místo „koupit“. Chtěl bych ale upozornit, že nám jde opravdu o to seskupit co nejlepší texty, takže tuto možnost bude mít jen vybraný autor, nikoli každý. Chceme vydat něco, čemu věříme a čemu budete věřit vy. Chceme uspět. Ne každý má možnost vydat svou vlastní knihu, ale společné dílo může být pro mnohé první štací – šancí na sebe upozornit. A snad i dobrou vizitkou Písmáka.

4) Samozřejmě se snažíme hledat jiné možnosti financování. Poohlížíme se po sponzorech (můžete s námi), zkusíme crowdfunding (hithit.com). Uvažovali jsme i o tom, zda by bylo možné s pomocí majitele serveru pismak.cz požádat o nějakou dotaci. Nakonec jsme se ovšem rozhodli, že bude knihu nejlepší připravit a dát do prodeje ještě letos před Vánoci, takže to by se nestihlo (aktualizace: to se vzhledem k okolnostem ohledně hacknutí serveru zdá už jako šibeniční, ale uvidíme). Nechceme vše příliš natahovat, aby zájem autorů neopadl. Snad by sedal také zřídit transparentní účet a v případě, že by kniha nevyšla, převedli by se peníze na chod serveru, který také není zadarmo. Možnosti jsou a je třeba je teprve prověřit. Pište nám, jaká varianta je podle vás dobrá a realizovatelná.

5) Není reálné, abychom výběr povídek provedli sami. Proto potřebujeme vaši pomoc. Zkuste si, prosím, vzpomenout, jaká dobrá díla jste zde četli, která vám vyloženě utkvěla v paměti, jakkoli stará. A napište nám – zde v komentářích, nebo zprávou, e-mailem.

6) Nechceme si hrát na někoho, kdo rozumí próze nejlépe. Náš výběr bude pochopitelně z části subjektivní. Proto se neuzavíráme a rádi mezi sebe přijmeme dalšího editora. Stejně tak jsme otevření návrhům, jak celou věc zrealizovat jinak a lépe (např. má-li někdo kontakt na renomovaného vydavatele, který by se do toho dal bez finančního přispění autorů; nebráníme se pochopitelně ani sponzoringu).

7) V tuto chvíli chceme najít 20 textů od dvaceti autorů, k nimž chceme mít vždy jednu stranu představení autora. Ke každé povídce předpokládáme jednu černobílou ilustraci, o kterou se postaráme. Uzávěrka do konce června tohoto roku, kniha by šla do prodeje v říjnu. Pokud bychom uspěli, mohla by v druhém sledu dojít řada na další autory za lepších podmínek, ale to už velmi, velmi předbíháme.

 

Pokud bychom nezískali peníze přes crowdfunding, ani jinak, mohlo by to finančně vycházet třeba nějak takto:

 

750 výtisků, 170 stran, A5:                45.000,- (Nová forma)

nebo 1000 výtisků, 200 stran, B6:     45.000,- (Eva Hölzelová)

ilustrace, korektury, sazba…              zdarma (zajistíme)

příspěvek dvaceti autorů celkem:     40.000,- (2.000,- na jednoho autora by mělo být přijatelné, autor za ně dostane 20 knih a ještě může něco málo vydělat na prodeji, knihu má za 100,- a prodá za 150,-)

Tomáš Sedlačík:                                 5.000,- (sponzorský dar)

 

Z toho 400 knih bude na bedrech autorů, každý však jen 20 knih (nebo více, pokud si o ně řekne), 100 výtisků bude pro reklamní účely, 250 nebo 500 půjde do prodeje. To není úplně zcestný plán. Je to opravdu velmi hrubá kalkulace, takže ji berte s rezervou. Zatím nemáme rukopis, a tudíž přesně nevíme, jak bude kniha vypadat. Když získáme peníze navíc, může kniha vypadat lépe.

 

Tomáš Sedlačík, René Vaněk & Eva Hölzelová

 

Kontakt: sedlacik.tomas ŠNEK gmail.com

Zprávy zasílejte prosím na nicky Tomáš Sedlačík a René Vaněk


25 názorů

No na datum, od kdy tu jsem, ses podíval hned a to ti stačilo se do mě pustit. Veškeré indicie byly k dispozici od počátku. :)

My nevycházíme z Nové formy, to jsem tady dal jako (proti)příklad, který se dá ověřit.

Tvá pomoc bude samozřejmě vítána. Podíváme se na cokoli nám zašleš, svého i jiných autorů. Ostatně i na ty návrhy od Zdendy jsem se podíval. :)


Oldjerry
20. 04. 2015
Dát tip

Tomáši - ty tajemníku... kdybys rovnou vyklopil, oč jde, tak jsme si  mohli to psaní odpustit. Já sám  nic nemám, jen starší věci a nejsem si jist, do jaké míry by mohly obstát. Z tohoto pohledu nic... ale jsem ochoten pomoci při zrodu knihy.  Pro širší kolektivy jsem vydal 4 tituly "Poetonálie" (22 autorů), Rosou i sluncem (14 autorů), Přívlastkové (27 autorů), Báseň je zvláštní vize (12 autorů). 

Můj ceník je dvojí: jeden vychází rovněž z Nové formy, druhý z kalkulačky brněnské tiskárny TRIBUN EU - edice Knihovnička, která  toho umí malinko víc a je  mírně levnější u středních a větších zakázek. Navýšení je o moji režii, v tomto případě nikoli za obvyklých 7 %, ale za 4 % z fakturované částky a jednu knížku. To by bylo ještě třeba znovu zkalkulovat - v které fázi to je v budoucnosti a vývoji akce.

No - to je vše, co jsem k tmou chtěl dodat... takže od teď otevřeně


Záleží na vybraných autorech, pro koho se rozhodnou, že jim knihu vydá. Třeba mezi nimi bude někdo, kdo má úzké kontakty na nějaký velký vydavatelský dům. Nicméně, pokud byste se chtěli mě na cokoliv zeptat, jsem vám ráda k dispozici.  Buď zde, anebo pište na mail: suvicka@suvicka.cz. 


Upoutávka snad, doufám, nemusí dodržovat posloupnost "jak to chodí". A nebudeme si nalhávat, že o finance nejde. Kdyby nešlo, tak není problém to vydat a ta upoutávka by vypadala o dost jinak. Kdo není ignorant, tak si to snad přečte celé jako ty, Aleši. Ale samozřejmě se to dalo napsat i jinak, dost možná lépe, z jiného konce. Chtěli jsme maximálně zdůraznit, že to není nereálné po finanční stránce. A bez ní to nepůjde, max. jako e-kniha. Což by bylo pěkné, ale úspěch by to asi nebyl. S tím sponzoringem s tebou úplně nesouhlasím, ale to by bylo na delší debatu. Ta poznámka o zbytečné knize je pochopitelně ironická a směřuje ke Zdendovi, viz jeho předchozí komentář. Každý má hranice o zbytečnosti nastavené asi jinde, tak ho nechme být.


jo, povídka měsíce je dobrý odrazový můstek.

Nicméně bych trochu pozvedl obočí nad zpracováním té upoutávky. Hned od začátku se řeší finance. Přitom podstatnější je nejdřív dát na hromadu nějaký obsah, z kterého se bude redakčně vybírat (co znamená poznámka o "zbytečné knize"?), teprve pak má smysl oslovovat případné sponzory projektu.

Ale ber to jen jako skeptickou poznámku, ve skutečnosti jsem na výsledek skutečně zvědavý.


Lakrove, určitě se na to podíváme. Tvé vlastní tipy samozřejmě zvážíme. Zdůvodnění je vítáno. Díky.


Ahoj Janino, díky za podporu. To jsou poměrně známí autoři, jejichž texty si budeme muset připomenout. Které konkrétně bys ty vybrala? Povídku měsíce, resp. roku si samozřejmě projdeme. Z dřívější doby si ledacos pamatuju, poslední dva, tři roky jsem to nesledoval.


Lakrov
14. 04. 2015
Dát tip

Je to dobrý nápad, záslužná aktivita. Svého času mě napadlo vyzvat občas zdejší čtenáře k ohlédnutí o půl roku zpět, za nezapomenutelnými povídkami. Podívám se do té historie, zkusím něco vybrat a dám vědět. Nebo -- pokud by se někdo do té historie chtěl podívat sám --, je k nahlédnutí zde .


Janina6
14. 04. 2015
Dát tip

Fandím, přispěju výběrem :-) Tipy posílám zprávou.


Já chci ale vydat zbytečnou knížku.


Nezlobím. Kolik nám přispěješ?


Zdendo, prózy jsem tu přečetl možná více než ty (opakuji, že možná), a napsal mnoho kritik. Pokud něco vydáme, budu toho muset přečíst ještě o dost víc. A to nebude zdaleka vše, té práce bude hodně. Nemůžeme si pamatovat vše, znát vše, nemohli jsme číst vše, ačkoli bývaly časy, kdy jsem přečetl každou povídku zde. Proto žádáme o pomoc. Žádáme ty ochotné a chápavé. Dero tuto iniciativu vítá, alespoň mi to napsal v e-mailech zhruba před čtvrt rokem. Někdo má třeba oblíbeného autora a rád by mu pomohl. To není třeba tvůj případ, to je v pořádku. Máš dojem, že to děláme pro sebe, že z toho budeme něco mít krom dobrého pocitu? Fajn, to není problém. Můžeš ale jednat na rovinu. Dáváš nám tu tipy na texty, ke kterým ses vyjádřil, že nestojí za nic. My to vnímáme jako jakýsi společný projekt lidí tady. Vím, kdo se tu próze věnoval, kdo má přehled (např. Janina, StvN, Kandelábr, pozorovatel a další), kdo rozumí, byť má třeba na některé věci odlišný pohled. Zajímá mne, na jakých dílech se tu tito lidé - a nejen oni - shodnou, budou-li mít zájem na takové literární diskusi. Ale kniha také musí mít určitý koncept, takže v knize nemusí být nutně ty texty, "které získají nejvíce pomyslných hlasů". Jako redaktor prózy jsi mě tímto přístupem zaskočil, ale můžeme začít znovu a lépe. Pokud na tom nemáš zájem, tak se nic neděje, jen si myslím, žeje zbytečné dělat si nějaké naschvály a podobně. Věřím, že došlo jen k nedorozumění.


Srandu mám rád, ale na tohle fakt nemám čas. Další, prosím.


Zdendo, je to nutné dělat si znás prdel?


tleskám a hlásím se předem o jeden výtisk.


Zdendo, díky ti za tipy, podíváme se na ně. Co se týče registrace, zkoušel jsem to minulou středu (no myslel jsem, že to bylo tak předevčírem :)) už poněkolikáté a teď už jsem to ani nepokoušel, když tam stále "svítí" stejný nápis. No chyba... :) Jak vidíš, už jsem tedy zde. Nevíš náhodou, co je s Derem?


Alkmena
13. 04. 2015
Dát tip

Ahoj Zdendo,

1)    „podepsáno“ jest, stačí zabloudit očima úplně dolů,2)    díky za upozornění, že z textu vypadl e-mail, napravíme to,3)    díky za upozornění na překlep, napravíme to.

Co se týče toho, že nevíš, zda by byli autoři rádi, tomu moc nerozumím. My se jen podíváme na jejich texty, a pokud se nám budou zamlouvat, tak je oslovíme. Oni se s námi nemusí vůbec bavit, pokud nebudou rádi. To je, myslím, zcela férové pojetí. Můžeš to ještě udělat tak, že se jich zeptáš, zda by jim to nevadilo. To by bylo asi úplně nejlepší, pokud máš pochybnosti, ale přesto bys nám rád dal nějaké tipy.

Tomáš Sedlačík

PS: Nemohu odpovídat ze svého nicku, protože nové registrace bohužel nejsou povoleny, jak jistě víš. Dříve jsem zde působil a momentálně tu nemám žádný aktivní nick. Proto uvádím, že musíme trochu improvizovat.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru