Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Návštěva

12. 10. 2015
9
24
906
Autor
koloušek

Tak tady stáli - na balkoně
oba dva moji vnuci malí
chvíli jsem byla "babi" pro ně
jinak jen někdo cizí v dáli

Znaveni po tom dlouhém letu
usnuli brzy s plyšákama
jenom pár dní jsem měla je tu
teď o to víc zas budu sama

Kdo za to může, dcero moje
nemáme spolu dobrý vztah
to nejen dálka anuluje
výsledek našich marných snah

Jen málo chápeš moje stesky
zbytečné přání být si blíž
Proč neučíš je mluvit česky?
Prý už se Češkou necítíš . . .

Když promluvit chci na vnoučátka
nebýt jim divná navždycky
tak jako jiná správná matka
mám naučit se anglicky

To nezlepší se ani časem
jen další šrám mám na duši,
že podle dcery vinna já jsem
Jak se s tím smířit, netuším

Teď už jsou zase všichni doma
tam budou stále šťastní snad
a já si lámu hlavu zda má
cenu se k dětem upínat


24 názorů

Ach....to by měla číst dcera..


koloušek
19. 01. 2016
Dát tip
Díky, Kolobajdo, že sis udělal čas, i za příspěvek, který mě dodal odvahu, že je nás víc takto "postižených" a že snad není všem dnům konec. Máš to lepší, když dcery mají snahu s dětmi mluvit česky; ta moje ne. Mám za zlé i jejímu manželovi Irovi, že ji v tom nepodporuje. Ale nakonec, proč by to dělal, on přece mluví světovým jazykem a nějaká čestina ho nezajímá. Je to hlavně její vina, neví co se může stát. Jsou skoro sousedé - dcera je v Austrálii. Tak se máš na co těšit, bude vás hodně tak bude veselo. Smutno bude možná až odjedou - jako mě. Měj se dobře a konej přípravy, uteče to ...

Kolobajda
15. 01. 2016
Dát tip

Pozdě spěchám s troškou do mlýna... já mám taky vnoučata až za oceánem: dvě vnučky na Novém Zélandu, dva vnuky na Havaji. Rozdíl je však v tom, že já mám s dcerami vztah dobrý - a maminky se snaží na dětičky mluvit česky. Ony rozumí, ale odpovídají anglicky. Občas si voláme a the children says: "Ahoj dědo, jak se maš?" A v srpnu tady přiletí všichni na holidays - čtyři dospěláci, čtyři dětičky. Samozřejmě že se těším, ale zároveň je mi trochu smutno...   /**


Muamarek
13. 01. 2016
Dát tip

Jednou to možná přijde - a Ty se to možná nějak dovíš... Držím palce :-)))


Gora
13. 01. 2016
Dát tip

Vím, že to není povinnost, je to jen bodík pro radost...


koloušek
13. 01. 2016
Dát tip
Díky Ti, Goro,na oplátku, že přečetla sis mých pár řádků a byla u mě milý host, není to ale povinnost...:-) To víš, tak to bývá, každý má svoje.

Gora
13. 01. 2016
Dát tip

Vidím, že to taky nemáš v životě nejjednodušší.../T.


koloušek
13. 01. 2016
Dát tip

srozumení, také moc děkuji a přeji nápodobně.


koloušek
13. 01. 2016
Dát tip

Muamarku, děkuji, moc pěkně jsi to vystihl. Jenom mám obavu, že moje děti to tak neberou, snad někdy.... ale to už se asi nedovím.


srozumeni
07. 12. 2015
Dát tip
Koloušku, hodně síly....*****

Muamarek
12. 11. 2015
Dát tip

 

 Ať poznají oceány

hory, pouště, hustý les

mohou veliké mít plány

sto cest smí je někam vést

 

 Jedno je však cenné více

vůně, již si nelze splést

větví sta mít mohou sice

kořen však

jen jeden jest...

 


Muamarek
12. 11. 2015
Dát tip

Cenu to má - na babičku děti obvykle rády vzpomínají - přeju, ať se vztahy s dcerou zlepší...

 

 Marek


koloušek
12. 11. 2015
Dát tip
guy, děkuji, opravdu jsem si potřebovala postěžovat, i když je to na houby. Asi budu muset s tou angličtinou něco dělat.

koloušek
12. 11. 2015
Dát tip
8hanka, děkuji za návštěvu i za pochopení a přeji Ti radost a uspokojení z dětí. Já jsem syna neviděla dva roky, ani nevím kde je a co dělá. Ale od té doby, co se rozvedl, to není nic dobrého, když ho hledá policie. Mě už by ani tak nevadilo, že je dcera daleko, ale mrzí mě, že si nerozumíme ani na dálku. Je mě z toho všeho opravdu smutno.

guy
02. 11. 2015
Dát tip
hezky napsané povzdechnutí nebo postěžování si nebo obojí život je složitý, ani se mi u toho nechce citovat našeho národního klasika, jak jindy mívám ve zvyku ..

8hanka
16. 10. 2015
Dát tip

viem, ako Ti asi je,  starsi syn je vzdialeny "len" tisic km, pre mna je to aj tak pridaleko... chodil domov  2x do roka, teraz pride az po roku...aj on sa zmenil, ine prostredie, ini priatelia, ine jedlo, v niecom  rozdielne nazory... neskutocna radost , ked pride...a tazoba na dusi, ked odchadza...velmi mi chyba moznost odbehnut za nim kedykolvek, len tak na par hodin pokecat si...mam to podobne ako Ty, nerada cestujem sama, ani plat nemam na vyskakovanie, i ked kvoli detom som schopna robit aj nemozne...musime sa snazit zit aj bez ich neustalej blizkosti


koloušek
16. 10. 2015
Dát tip
Děkuji všem za návštěvu; gabi a Kočkodanovi za pohlazení, bohužel jenom na dálku...:-) R.L., díky za radu, ale tak jednoduché to pro mě není. O nic "nádherného" mi už nejde. Chtěla jsem jen občas vidět děti a vnuky a také si s nimi trochu rozumět. To chce přece každý. Jasně, když to nejde, tak nezbývá, než se nějak přizpůsobit. Diano a macecho, děkuji za tip (snad ze soucitu). Já to mám trochu jinak. Nejsem žádná cestovatelka, nemám na to povahu ani finance. O mě už ani tak nejde, ale ti malí by se měli učit rodnou řeč svojí matky. Může se jim to jednou hodit.

macecha
14. 10. 2015
Dát tip
nestýskej si,nejsi sama nech je býti za horama když tam šťastní jsou ty své štěstí hledej doma najdeš ho i mezi náma..... T

Kočkodan
14. 10. 2015
Dát tip
Koloušku, teď už máš pohlazení dvě...

Diana
13. 10. 2015
Dát tip
Řekni si, že tak to chodí, takový je dnešní svět, cestujeme vlakem, lodí, není kdy si pohovět. Hlavně, že jsou kluci zdraví, mají domov, budoucnost, jedno v jaké řeči praví: "Babi, máme všeho dost". Anglicky se mluví všude uč se, budeš bohatší Otevřený svět pak bude a ty vítěz nade vším! I keep my fingers crossed!

gabi
12. 10. 2015
Dát tip

smutné presmutné..treba sa vypísať, nech to toľko nebolí...posielam pohladenie


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru