Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O čem sním

30. 03. 2020
5
6
563
Autor
vesmírka

Při usínání si vždy představuji různé situace. Situace, které se nikdy nemohou stát, abych byla přesnější. 

Mám krásný šaty, vlastně jsem celá krásná a zpívám před obrovským sálem plným lidí. Jsou tam moji přátelé, známí i neznámí. Dokonce se tam objeví i lidé, se kterými se nemáme moc rádi, chápete. Ti tam jsou z toho důvodu, abych jim vytřela zrak tím, jak jsem úžasná. Do této kategorie spadají i expartneři, samozřejmě. Nikdo to nečeká, ale mám hlas jak zvon a všichni zírají s otevřenou pusou. Někdy je ze mě klavírní virtuóz, jindy hraju na violoncello. Občas dokonce jen sedím s přáteli v parku, vezmu kytaru a začnu zpívat. Všichni se zastavují a obdivují mě. Před spaním je tedy ze mě naprostá hvězda, ačkoliv normálně nedokážu promluvit před více než pěti lidmi. Jsem totiž totální stydlivej introvert.  

Tyhle předsny si navozuji většinou se sluchátky - různá hudba, různé situace. Vždy jsem za hvězdu. Samozřejmě. 

Když mě sluchátka tlačí, mám v záloze pár dalších podivností. 

Svět Harryho Pottera. Na tohle jsem obzvlášť pyšná. Kousek od bytu máme takovou myší díru. Tajemný tmavší podchod přímo nabádá k tomu, udělat ho trochu neobyčejným. Takže scénář je jasnej - potichu vstanu z postele, obléknu se (to byste nevěřili, jak dá někdy práci se v představách obléknout. Někdy usnu dřív, než stihnu vymyslet něco pěkného) a jdu. Samozřejmě v předsíni mám ukryté koště a hůlku, tu si vezmu s sebou a nenápadně opouštím byt. Přichází na řadu myší díra - kouzelnou hůlkou poklepu na určitou cihlu a tradá jsem ve světě Harry Pottera. Většinou mě vítá obrovská můra, která sedí nad portálem (nevím proč, ale téhle představy se zbavit nemohu). A zde mám samozřejmě mnoho tajných úkolů, bojuji se zlem, starám se o kouzelné tvory, jsem zkrátka opět báječná a nepostradatelná. Někdy do toho zatáhnu i manžela, v představě mě totiž pronásleduje z bytu. Je mu samozřejmě divné, kam v tuto dobu jdu. Pak to vidí - kouzelná hůlka, cihla a nový svět. Rada starších však rozhodne, že i můj manžel bude užitečný a tak ho vezmu s sebou a vše ho učím.

Když mě omrzí svět Harryho Pottera, přichází na řadu pohlcení do mých oblíbených příběhů. Je to jednoduché, otevřu knihu - lup šup bum - kniha mě pohltí a já se najednou zvedám ze země uprostřed středověkého světa, nebo v Japonsku, či na mě z dálky mává Geralt z Rivie.

Pamatujete na staré RPG vykopávky? Legend of Kyrandia nebo Quest for Glory? To jsou taky dobré předsnové světy.

A tak jsou někdy dny, kdy se těším na večer, až zalezu do postele a začnu si žít svoje druhé životy. 

Ještě báječnější je, když se mi povede díky těmto představám navodit lucidní snění a můj tajnej svět pokračuje celou noc. 

Někdy je to velmi potřeba. Dělat si, co chceme. Dokázat nemožné. Létat. Kouzlit. Být seběvědomí. Zamilovaní. Vyškrábejte ze sebe ty nejtajnější sny. I ty, za které se před sebou stydíte. Chcete být superhrdina? Nebo jen svobodná veverka v lese? Chcete se podívat do své oblíbené knihy? Cestovat? Přebírat Nobelovku? Můžete. Vy můžete totiž naprosto všechno. Stačí jen zavřít oči.






6 názorů

vesmírka
31. 03. 2020
Dát tip

Já vám všem děkuji za pěkná slova, co jste mi zde zanechali. Snít je důležité a pokud někdo říká opak, ten potřebuje snít víc než my. 

K3 děkuji za rady, ráda si je vezmu k srdci!


mívám velmi pestré sny, ale tohle je překonává...:o)


Philogyny
30. 03. 2020
Dát tip

Všechno, co si dovedeme představit, může být pravda...


Hamar
30. 03. 2020
Dát tip

Netroufám si dílko hodnotit z řemeslného hlediska, ale líbí se mi. Nejvíce mě zaujalo hlavně krásné poselství v závěru.


K3
30. 03. 2020
Dát tip

Spíš než úvaha je to prozaická miniatura. Ale umíš hezky vyprávět. To je důležité.

Chybí zde odstavce, lépe se to potom čte a čtenář si to pak vychutná. Dobré je oddělit i úvod. Zkus některý z těch svých snů přetvořit do povídky. Jde to. Něco ze života doplnit snem. Poto si to čtenáři rádi přečtou.


Alam.Almas.
30. 03. 2020
Dát tip

Krásne  */****

Ja to robím tiež každý večer... a moje sny sú naozaj pestrofarebné... ale stále som v nich šťastná.  Minule mi niekto povedal že nie je dobre žiť v predstavách ale sú ľudia čo to nepochopila... Ja predstavy milujem a niekdy sa proste ta realita tak nedá urobiť ani za svet... je to uzasne mať tu fantáziu! Absolútne ti rozumiem... prináša to aj výhody a predsa... cez noc aj tak snívame...

Ďakujem za tvoje predstavy som veľmi rada že je ľudí co to pred spaním robia viac...

Krásne sny prajem!!

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru