Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jeden den

10. 12. 2022
14
29
517

Prosinec 2022

František se probudil z bláznivých snů o lásce.

Jakmile se dal trochu dohromady, zapnul počítač, aby zjistil, co je nového. Jeho notebook nabíhal pomalu, ale na to byl František zvyklý. Uvařil si zatím alespoň kávu a roztáhl závěsy. Venku byl pošmourný prosincový den.

V e-mailové schránce na něj čekalo spoustu nevyžádané pošty.

V jedné zprávě mu slibovali, že zhubne do Vánoc deset kilo. Stačí jen koupit jejich zázračný produkt. V jiné mu jakýsi hacker vyhrožoval, že získal přístupové údaje do jeho schránky a kontroluje mu poštu. Další e-mail nabízel zcela jedinečný lék na podporu erekce.

Pán s dlouhými vlasy a s vážnou tváří Františkovi na You Tube slíbil, že z něj udělá miliardáře, stačí když si koupí jeho knihu s názvem První miliarda je nejtěžší.

František už měl reklam plné zuby. U snídaně si pustil rádio, které mu říkalo, co všechno si musí koupit, aby byl „in“ a mohl vést spokojený a hodnotný život. Otráveně jej vypnul.

 

Vyrazil ven. V ulicích potkával neznámé lidi, některé z nich znal alespoň od vidění.

Město bylo před svátky nazdobené jako děvka, která na sebe vezme svoje nejlepší šaty, aby je mohla svléknout, jakmile zákazník zaplatí.

František pozoroval prázdné obličeje chodců a všudypřítomné automobily. Kdyby se tak město jimi chtělo zadusit! To se ale nestane.

Lhostejné tváře, kdyby upadl a zůstal ležet, tak mu nikdo ani nepomůže.

Jsem zákazník a nic víc, pomyslel si František. A pokračoval: jsme jako kuřata v drůbežárně, snažíme se oškubat navzájem jeden druhého. Když to někomu nejde, nemá obchodního ducha, je neužitečný, je nula.

Pro každého mám hodnotu jen jako potenciální zákazník, klient nebo odběratel, ne jako František K. Nikoho nezajímá, že mám také duši.

A tak stále dokola, jeho uvažování se uzavřelo v kruhu, ze kterého bylo téměř nemožné vystoupit.

 

Přišel k budově menšího obchodního střediska, v němž sídlilo místní Centrum duševního zdraví. Přispěchala mu otevřít obtloustlá sociální pracovnice, kterou znal jen zběžně.

„Máte s Anetou domluvenou schůzku?“

„Ne,“ odpověděl důrazně.

Pracovnice k němu vrhla tázavý pohled.

Svou odpověď vystavěl trochu šroubovaně, přičemž kladl důraz na každé slovo: „Je-li zde někdo, kdo mě chce vyslechnout, pak na něj budu čekat třeba celou věčnost...“

„Tak počkejte,“ rozhodla tlusťoška.

Sociální pracovnice Aneta přišla za krátkou chvíli: „Tak jste se vypravil.“

„Ano.“

Několik okamžiků panovalo ticho, pak téměř slavnostně prohlásil: „Rozhodl jsem se ukončit spolupráci.“

„Dobře, kdybyste si to rozmyslel, zavolejte,“ nenaléhala Aneta.

Odešel do nevlídné městské zimy. Na krátký okamžik však pocítil jedinečný závan svobody.

Rozhodl se vydat k místnímu nádraží.

Před výpravní budovou potkal bezdomovce: „Pane, nemáte nějaký drobák?“ Františkovi připadalo, že je to první člověk toho dne, který jej vnímá jako lidskou bytost. Vytáhl z peněženky dvě desetikoruny a dal je žebrákovi.

 

Bez rozmýšlení nasedl na první vlak, který jel směrem do blízkých hor. Vystoupil na zastávce v jedné podhorské vsi. Znal to tam dobře, vyrazil z nádražíčka kolem místního kostelíku do obchodu na návsi.

Bylo pondělní poledne a v krámě ani noha, rychle vybral láhev balené vody a koupil si také sušené plátky ananasu a pytlík jakýchsi miniaturních mysli tyčinek.

Na kryté terase před obchodem stála lavička a na ní seděla zrzavá kočka. Moc se nerozmýšlel a sedl si vedle opuštěného zvířete. Otevřel balíček mysli tyčinek. Jakmile si toho šelma všimla, začala loudit. Pak jej přes džíny škrábla. Zvedl se a odcházel od vzteklého domácího mazlíčka, přičemž pokračoval v konzumaci za chůze. Kočka jej kousek cesty následovala jako pejsek.

 

Konečně opustil podhorskou vesnici, šel po silnici, kterou nejednou šlapal. Minul pomníček padlého legionáře. Vymočil se u malého rybníčku.

Od další vesničky cesta již prudce stoupala do kopce, prošel ještě dvě další podobné vísky. Jak stoupal stále výš a výš, cesta mu zmizela v mlze. Šel lesem vzhůru, byl celý zadýchaný, brýle se mu mlžily a nic neviděl.

Po chvíli obtížného stoupání uslyšel v mlze před sebou zvuky motoru nějakého traktoru. Pak zaslechl i motorovou pilu. Vyhnul se tomu místu, odkud se zvuky ozývaly.

Konečně překonal hřeben a začal klesat. Procházel ještě nějakou dobu lesem, než se objevily louky. Skrz hustou mlhu však stále nic neviděl.

Před sebou spatřil asfaltovou cestu, když na ni došel, všiml si žluté turistické značky. Zbývalo mu určit směr, zda je blízké městečko vpravo nebo vlevo. Vydal se tím směrem, kterým cesta klesala.

Po silničce se proti němu začal blížit osobní automobil. Františkovi bleskla hlavou myšlenka, že by se zeptal na cestu. Neučinil tak.

Měl však štěstí, šel správným směrem. Jeho orientační smysl jej ani nyní neopustil a nezradil.

 

Ve venkovském hnízdě zamířil hned na místní náměstíčko s dominantní stavbou barokního kostela. Na autobusové zastávce se posadil na lavičku. Bylo jich tam víc, na jedné seděla nějaká žena, na jiné mladý muž.

U kašny uprostřed náměstíčka několik chlapů rozdělalo ohně v koších. Byl 5. prosinec a za chvilku se mělo začít stmívat.

Vzpomněl si na jiný pátý prosinec před mnoha lety, tehdy došel během jediného dne až na Boubín a zase zpátky do své domovské obce. Z rozhledny tehdy spatřil růžové Alpy, byl na vrcholu svého mládí.

Vstal, obešel celé náměstí, opět se vrátil na zastávku. Zůstal stát, neposadil se.

Z fary, kterou měl František za zády, vyšel důstojně oblečený muž, snad sám pan farář. Prošel kolem něho, překonal vozovku a zamířil ke kostelu. Ten by mě snad mohl vyslechnout, napadlo Františka. Neučinil však ani krok směrem k chrámu Páně.

Když konečně přijel autobus, otálel František před jeho dveřmi tak dlouho, až je řidič zavřel, aby jimi neutíkalo teplo.

Žena, která seděla na vedlejší lavičce, přistoupila a řekla: „Tak otevři!“ a k Františkovi dodala: „Jim je to jedno, oni jsou v teple.“

František hledal přiléhavou odpověď a vhodný výraz tváře, snad úsměv, nenalezl ani jedno ani druhé. Žena jej musela považovat za podivína.

 

Autobusem se dopravil nejprve do jiného městečka, kde čekal dvacet minut na další spoj. Teprve tímto druhým busem se vrátil do města, ze kterého před polednem vyrazil. Mezitím již padla tma.

Pohrával si s myšlenkou, že si koupí nějaký alkohol, aby si pořádně odfrkl. Nakonec si zakoupil v nápojovém automatu jen čaj s citronem, potřeboval se zahřát. Když horký nápoj dopil, dostal hlad a vybral si v nádražní prodejně bagetu plněnou kuřecími stripsy.

 

Vrátil se pěšky přes celé město do své garsonky, zapnul počítač, aby zjistil, co je nového. Než notebook naběhl, stihl si uvařit kafe. Pak šel na internet a koupil si knihu o tom, že První miliarda je nejtěžší.

Uložil se k nepokojným snům o budoucím bohatství.


29 názorů

Kvaji, děkuji za tvou poučenou kritiku. Pravda je, že výběr vlaku opravdu nebyl až tak náhodný. 


kvaj
26. 01. 2023
Dát tip

Už jsem pár povídek tohoto druhu napsal, takže té tvé velmi dobře rozumím. Psal jsem je hlavně pod dojmem z četby povídkové knihy Horečka od francouzského autora Jeana-Marie Gustave Le Clézia. Takže chápu onen popis různých nepodstatných detailů, které se před Františkem zjevují a zase mizí. Mám však tři připomínky. 1. Chybí mi důvod, proč si František vybral k bezcílnému výletu právě toto pondělí, když se zdá, že všechny jeho dny jsou tak nějak stejné. 2. Styl popisu detailů i Františkovy nahodilé cesty mi přijde příliš kauzální a zacílený, ač cíl fakticky chybí. Podle mého názoru bys měl klást vedle sebe mozaiku detailů bez souvislostí. 3. Klíčovým momentem povídky je, že se František vydá na nádraží a odjede odtud náhodně zvoleným vlakem, přesto dorazí do hor do míst, kde to dobře zná. Pak se ale vkrádá myšlenka, že výběr vlaku nebyl až tak náhodný.

Jinak je povídka napsaná dobře, její téma i pojetí mi sedí.


Lakrove, děkuji za čas strávený ve společnosti mého textu, velmi si toho vážím.


Lakrov
23. 01. 2023
Dát tip

Začátek mi dovoluje se s Františke stotožňovat, ale čím dál čtu, tím víc se mi vzdaluje... ne František, ale "šíře" sdělovaného obsahu nebo spíš způsob, jakým je podán. Omlouvám se za svě "úzké zorné pole".


Děkuji, K3.


K3
08. 01. 2023
Dát tip

Takové poklidné kolečko, vhodné na rozjímání. Zprvu jsem si říkal, že se tu ale nic moc převratného neděje. Ale za chvíli mě napadlo, a musí se dít? A právě v tom to je, nemusí.


Lastgaspe, to je dobře, veliký ironiku. 


lastgasp
03. 01. 2023
Dát tip

Zajíci, dobrý. Unavil jsem se a po přečtení uvařil kafe. Teď přemýšlím, proč jsem už měsíc, nenapsal ani řádku. Vždyť je to tak snadné. Vypil jsem kafe a začal konečně psát komentář k tvému článku. Zvítězil jsem nad sebou. Začnu psát knihu. Děkuju ti.


Zajíc Březňák
02. 01. 2023
Dát tip Próza_měsíce

Ano, můžeš, děkuji za nominaci, Goro.


Norsko
02. 01. 2023
Dát tip

Goro, končí ti písmák. Co budeš dělat ? Pořádat soutěže ?


Gora
02. 01. 2023
Dát tip

Zajíci, mohla bych nominovat povídku do soutěže?


Děkuji, Prosecký, za komentář. Netvrdím, že znám lepší způsob.


Prosecký
20. 12. 2022
Dát tip

Nabyl jsem dojmu, že máš záporný vzah k tržní ekonomice.


Neberu. :-)


blacksabbath
14. 12. 2022
Dát tip Gora

jojo také se přikláním k psíkovi......reklamy......mě štvou...ty nebrat


Děkuji za čtení a za Tvou stopu zde, Jamardi.


Jamardi
14. 12. 2022
Dát tip

Souhlasím s Evženií.


Děkuji za přečtení a za komentář, Bixley.

Reklamy se tváří jako důležitá sdělení, jimiž ve skutečnosti samozřejmě nejsou, to mě na nich štve možná nejvíce.

To už vůbec nemluvím o těch tunách zbytečně potištěného papíru.


bixley
13. 12. 2022
Dát tip

Příběh-nepříběh se mi líbil, určitě je dnes takových nehrdinů spousta, pěkně to odráží dnešní život, na jedné straně jsme jakoby opečováváni reklamami a slevami, na druhé straně nám chybí lidský kontakt. Působila na mě atmosféra textu.


"Dokud člověk chodí, žije." Ta myšlenka se mi líbí, byť někdo o možnost chodit v klasickém slova smyslu třeba přijde, tak dokud je nějakým způsobem aktivní, tak žije. Hezky to vyjadřuje také Jarek Nohavica v písní Dokud se zpívá, ještě se neumřelo. 

Děkuji za návštěvu, Philogyny.


Philogyny
11. 12. 2022
Dát tip

Každý je svým způsobem sám. Záleží na tom, jak s tím kdo pracuje...Myslím, že pochopil, že mu nikdo druhý nepomůže. Člověk cítí všechnu tu lhostejnost. Evženie má pravdu. Taky ráda a hodně chodím, se psy, samotné by mi bylo smutno. Dokud člověk chodí, žije. Jinak to celkem vystihl tady svatý Ďaur. Jsem ráda, že nakoukla...


Děkuji za komentář, Goro. Překlep jsem opravil a děkuji za upozornění na něj.

Ano, náš hrdina možná ani neví, co vlastně chce... 


To by rozhodně mohlo být veselejší..., děkuji Ti Evženie.


Rozumím Ti Ichigo, ale věř, že všechno má svoje.

Radím Ti a zatím se sám svou radou ne vždy řídím...


Děkuji za čtení a za komentář, svatý Ďaure. Myslím, že jsi to vystihl dobře.


Gora
10. 12. 2022
Dát tip

Řekla bych, že je to dost dobré dílko, Zajíci. Osvědčený postup s počátečním motivem, který povídku nakonec uzavírá, ani tady nezklamal. V podstatě se nic akčního ve Františkově žití neudálo, je to spíš poutnická anabáze  po vlastech českých, místech, která má rád.

Ještě bych skoukla, jestli je nutné vědět, co měl konkrétně k večeři, podstatnější informace by pro mě byla třeba ta, jakou spolupráci ukončil a proč vlastně - ale zároveň mě baví si domyslet. Rezignace je docela smutná, svým způsobem asi jediné reálné řešení.

Postava mohla být vykreslena víc do hloubky, ale pak by to bylo na delší text. Pro mě má buřičský nádech, který se střetává se snahou  zapadnout mezi ostatní.

Napsané solidně, jeden překlípek - Něž notebook naběhl, 


Evženie Brambůrková
10. 12. 2022
Dát tip Jamardi

Místo té knihy bych pořídila psa. Mohli by cestovat spolu a bylo by to veselejší.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru