Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

FOLKAŘ III.

11. 11. 2023
9
11
122
Autor
Benetka

Při posledním večerním vaření jsem si opět přelaďoval rádio na první náhodnou stanici která mne zaujme. Zvítězil PROGLAS. Je to křesťanské rádio s čímž ovšem nemám žádný problém. Jsem pokřtěný -mé druhé jméno je Josef- a tak jsem taky křesťan. Ne? :) Povídala tam mladá žena z Brna která má v současné fázi svého života téma smrti. Zašla dokonce až tak daleko že se nechala zaměstnat v pohřební službě! Moc zajímavé povídání a moc milá byť trošku praštěná slečna... Dnes při vaření oběda (kuřecí se slaninou a zelenýma fazolkama:) jsem opět s velikým zaujetím poslouchal právě vysílaný pořad. Ale co mi opravdu udělalo největší radost byla první česká písnička která zazněla. Už od prvních tónů jsem věděl o co jde. Autor a jeho texty jsou totiž moje srdcovka! Třebaže jej neposlouchám zas až tak často. A když je dneska MARTINa tak......

https://www.youtube.com/watch?v=9jQVsJdylaY&ab_channel=CrippledReverend

Zcela zásadními lidmi v mém životě kteří utvářeli můj vztah k písním byli Miroslav Ryšavý řečený PIŠKOT a pak Bronislav Machač. Ten první především co se týče folku. Ten druhý v otázkách bigbeatu. Na počátku devadesátých let už jsem totiž byl rozpolcen. Rovnou měrou jsem hltal jak folkáče tak rockery. Čili (Red Hot Peppers) už ne zarytý folkař. Mimochodem mě Broňa seznámil i s onou zmiňovanou kapelou v minulé větě. Jeho brácha hrál v kapele Matky z východu a tak se mé nasávání novýh songů a kapel hodně soustředilo na domácí hudební scénu. Rád třeba vzpomínám na Extempore - Milá čtyř viselců. Je to rocková balada a já ji mám dodnes někde doma zkopírovanou na Emgetonce. Dále třeba Půlnoc od které jsem tu jednou postl dílko Hochu zlatej. No a třeba pecka Muchomůrky bílé - to je taky Půlnoc (GARÁŽ). Ale hlavně Mejla Hlavsa - zakladatel Plastic people of the universe. Blanka Šrůmová a Dan Šustr - Tichá dohoda. Kolega z mého předchozího zaměstnání si často a asi i bezděčně od nich broukal Marioneta. Já mám ale raději Večírek osamělých srdcí. Víc se mne dotýká a navíc - za chvilku už tu budou ty vánice že... A nakonec nelze nevzpomenout na večery strávené s Broňou a s červeným vínem a debatami nejen o hudbě ale i literatuře. Jednou mu povídám: Slyšel jsem v rádiu super rozhlasovou hru. Akorát mi utekl začátek a tak nevím vo co gou. Chytil jsem to od momentu kdy jednomu pisálkovi tramvaj ujela hlavu. Nevíš co to je? Jasně že věděl. Bulgakov - Mistr a Markétka. MOJE NEJ NEJ NEJ KNIHA NA VĚKY VĚKŮ!!! MILUJI TO!!! A pak jsme se řehtali jako koně nad písničkami a verši dua Vodňanský&Skoumal......

 

Už raduje se z toho každý z nás

A po zádech mu běhá Děda Mráz

 

Piškot mi pomáhal poznávat folkaře kteří se po listopadu 1989 začali vracet z emigrace zpět do vlasti. A tedy nejen Karel Kryl. Také třeba Bohdan Mikolášek. Dáša Vokatá. Jarda Hutka. No a kdo nevynechal úvod tak ten ví že prostě Vlasta Třešňák! Toho mám naposlouchaného zdaleka nejvíc. Jeho texty jsou úžasné a styl hraní nezaměnitelný. Nicméně to nebylo jen o nich. V předchozích dílech FOLKAŘE kdosi zmiňoval příběh Hutky a Jarka Nohavici. Kdyby se mě někdo zeptal na můj názor tak popravdě řeknu že fandím Jarkovi. Ať už je to jak chce. Malinko mi to připomíná ono pověstné biblické ať první šutrem kdož bez viny... Mimochodem -moc o tom nemluvím ale- já byl na výslechu u STB dvakrát. A... Nikomu bych to nepřál. Toš asi tak. Ale z5. FENOMÉN1 Nohavica! Kolik jeho koncertů jsem si prožil? Spolu s Piškotem. Ten nahrával na magič a tak mám doma na kazetách spoustu vzácných originálních nahrávek. A když Jarek tak taky Karel Plíhal! To je FENOMÉN2! Geniální textař/básník.

Karel Plíhal - Na výstavě

Uprostřed soch a plastik

Těším se domů na styk

 

Mám moc rád film Rok ďábla. Kdo nezná doporučuji zkouknout! ;) Hraje tam mimojiné Čechomor. To je pro mě jedna z novějších kapel. :) Předtím to byli třeba Nezmaři. Pavel Žalman Lohonka (Jantarová země). AG FLEK a FENOMÉN3: Vlasta Redl! Dva Břeclavské koncerty. První: Vlastík před koncertem chlastal a někde zapomněl kytaru. Přišli jsme pozdě a seděli úplně vzadu. On vešel na pódium a moc se omlouval. Ale že koncet prostě bude! Vzádu u vchodu prý viděl klavír. A že když mu jej pomůžeme vytlačit ven tak... Jo! Tlačil jsem jej ven! Akorát to nebylo na pódiu a tak se prostě udělalo čelem vzad a rázem jsem seděl v první řadě! A Vlasta hrál na piáno jako pánbu! Druhý: Vlastík před koncertem chlastal. Moc. Moc moc moc. A pak nebyl schopen hrát a zpívat. Pořadatel Luboš Kabelka z Břeclavského HB Stopu se omluvil a koncert zrušil. Hoptropáci a Máci. Jarda SAMSON Lenk! NEREZ!!! Zuzka Navarová. Ach... Bokomara. Kamelot - Roman Horký. No a samo písničkáři... Slávek Janoušek! Pavel Dobeš. Pepa Nos. Jiří Dědeček. Věra Martinová.

 

Říkal mi plný lásky dál jen vejdi

Do snů pro Zlatovlásky dál jen vejdi

Pro štěstí bez nadsázky dál jen vejdi

Do mých snů. Ke hvězdám

 

ETC. Nelze vyjmenovat všechno a všechny. Nuž ale třebas mi ještě cos na mysli vytane (nebo budu reagovat na případné komentáře!) a bude FOLKAŘ4! :D

 

Martin sice na bílém koňovi nepřijel ale i tak: Krásný večer lidičky! :)


11 názorů

dadadik
před 5 měsíci
Dát tip

oprava - ať už je to s jeho osobou...


dadadik
před 5 měsíci
Dát tip Benetka

Jo bezva vzpomínání.. 

Nohavica je geniální, jak už je to s jeho osobou jak chce..

a tak a další

Trešňák jedinečnej

:)


Philogyny
před 5 měsíci
Dát tip Benetka

V hudbě se asi nesejdeme, ale Mistr a Markétka je moje kniha. Mám dvě. Pro jistotu. 


Benetka
před 5 měsíci
Dát tip

Vážení a... No vlastně vážení - nevážil jsem vás a tak vlastně newim. Sebe jsem dnes vážil v zaměstnání a spolu se mnou kde kdo. Dostal jsem totiž nový ruční paletový vozík s váhou! :D A furt mám 88 kg. 

Znova: Vážení a milí čtenáři! Děkuji Vám všem. Za čtení za vnímání a za komentáře. Jakož i za postřehy. 

Janina: Závidím. Mé Vánoce jsou osamělé... Čechomor je fajn. Ale doporučuji neméně zajímavé upravy lidovek od Žalmana - Tu neděli po ránu. Tahle deska je v mých TOP.

8hanka: Karel nemluví... :D No a samozřejmě že jsem opomenul Nedvědy - potažmo Brontosaury! Dík za připomínku! ;)

Radovan: Na Wabiho jsem si taky nevzpomněl... :( Ale jak jsem psal: Je toho tolik tolik tolik! A v Hustopečích na koncertě kapely PACIFIK jsem se opil s Tony Linhartem... :) ČP8 znám neboť jsem vždycky rád poslouchal živé nahrávky z Porty... ;)

PeS: Čtvrtý díl bude! :D


Znals ČP 8? Jaroslava J. Ježka?


https://www.youtube.com/watch?v=Dxu2VXnMZo8

https://www.youtube.com/watch?v=pYR21gqezvQ


Radovan Jiří Voříšek
před 5 měsíci
Dát tip Benetka

Třešňákem jsi mi udělal radost, svým textem taky. Přidám historku z koncertu Wabiho Daňka - byl tak vožralej, že nenaladil kytaru. A další z trampských večerů - byla tam přestávka, po ní ale druhá část nebyla, protože se hudebníci tak zbořili, že nenastoupili.


8hanka
před 5 měsíci
Dát tip Benetka

Rok ďábla a "Karel nemluví" doteraz naša obľúbená hláška... koncert Čechomoru, prvý rad, zimomriavky skoro stále...Pepa Nos a jeho nezameniteľný smiech, Bohdan MIkolášek a jeho Dum, kde bydlí láska, Jaroslav Wykrent a Agnes, či Fialenka...ale i Katapult, Mňága a Žďorp, Nedvědi, Wajsarová a Cizí tvář na polštáři...zoznam od 60. rokov až doteraz by bol neskutočne dlhý, počúvala som takmer všetko a takmer každý text mi bol niečím blízky...spomienky sú moooc fajn...


Janina6
před 6 měsíci
Dát tip Benetka, Alegna

No to je přímo "pro každého něco" :) Nejvíc "můj" je z toho přehledu Nohavica, ale taky celá naše rodina miluje Čechomor. Tenhle styl úpravy lidovek nám vyloženě sedne. Těším se, až na Vánoce dorazí syn, vždycky společně připravujeme rybí polívku a smažíme kapra a k tomu nám zpívá Čechomor ;) 


Alegna
před 6 měsíci
Dát tip Zeanddrich E., Janina6, Benetka

Klobouk dolů před tvým přehledem a tvému láskyplnému vztahu k hudbě


Evženie Brambůrková
před 6 měsíci
Dát tip Zeanddrich E., Janina6, Benetka, Alegna, dadadik

To byla doba. A zůstane v nás.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru