Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Drobky

Výběr: Gora
06. 03. 2024
25
35
495
Autor
a2a2a

.

             Bachaři hlásí
             ukončení návštěv –
             drží se táty  

 

           Pramínek vlasů
           s dětskými malůvkami –
           dopis vězni

 

          Přilétá holub –
          za mřížovím cely
          chlebové drobky

 

         Zářící stromek
         na nádvoří věznice –
         stíny za okny

.


35 názorů

a2a2a
před měsícem
Dát tip atkij

Zeanddrich E, Rhodesie, Atkij

Také vám poděkování za návštěvu, názory i ocenění. Těší mne, že Holub je tak dobře srozumitelný, toto téma jsem zakotvil i v básni Ostravě, která snad vyjde do poloviny roku, a je odrazem mého zážitku z bývalého zaměstnání. Osobně si hodně cením i té poslední, kde je vlastně metafora, ale vypadá jako skutečnost. A také si cením empatie těch čtenářů, kteří porozuměli prvním dvěma.

Atkij, svou poznámkou o výrazové statičnosti jsi pojmenovala velké úskalí haiku. Pravidla vyžadující přítomnost vjemu, stručnost, pokud možno bez přídavných jmen, přesah, překvapení, kontrast (dosud jsem si neosvojil terminologii haiku, podvědomě se všude, nejen v haiku bráním nečeským výrazům, anglismy vyslovuji psanou podobou např., vždy se zardím, ale nestydím, navíc mi mí profesoři Můra a Snake vždy vše přeloží), dávají haiku jedinečnost, ale nemohlo by se řadit k poezii, kdyby zůstalo jen technicky naplněné. Když už se nepodaří vložit slůvko lyriky, pak je nutné vsadit na přesah, nikoliv jen čitelný obsah, jakoby vlastně haiku bylo metaforou něčeho dalšího, širšího.


atkij
před měsícem
Dát tip

Skvělá série. Snad nejvíce mě oslovil holub, který se naučil vracet na dajná místa od toho, který dříve možná něco bral.  Je jako spojnice s vnějším světem. Přičemž jemu se nemusí zpovídat...

Textová ztvárnění jsou jistě naprosto v pořádku. Stává se mi však také a bojuji s tím,  aby stručnost, která je nutná, přiliš nehraničila s výrazovou statičnosti. 


Rhodesie
před měsícem
Dát tip
Super kousky na celkem nevšední téma. Hlavně první dva a poslední dva... :)
 
Když vidím třeba v TV odsouzené, je mi jich většinou líto. Tak to cítím a to je samozřejmě neomlouvám. 

Zeanddrich E.
před měsícem
Dát tip

... .

Nejvíce asi číslo jedna, ale líbí se mi všechno... :) ((a shodou okolností jsem sem, na Písmák, zrovna včera vložil několik kreslených vtipů z vězeňského prostředí... :) ))


Jinys
před 2 měsíci
Dát tip

a2a2a

Můj otec, soudce, nabyl zcela jiné celoživotní zkušenosti, co se napravitelnosti delikventů týká. Holoubci se mu stále vraceli...
Asi na ně v báni byli všichni bakaní.
Nicméně, respektuji tvoje přání pod tvými pásmeny.

S pozdravem:
Kriminálníci a jiní lůzři celého světa, budíž středobodem tvorby umělců na Písmáku a nikdy jinak!
Jinys


a2a2a
před 2 měsíci
Dát tip lawenderr, Umbratica

Jinys, od své první reakce pod těmito haiku ses odchýlil od hodnocení textů k vyjádření sého vztahu k tzv. glorifikaci odsouzených. Ihned jsem odmítl zdání, že by se mělo jednat o jakoukoliv glorifikaci, ve třech textech ani z jednoho procenta, přesně naopak na pozadí důsledků, které skutečnost výkonu trestu má na lidi okolo odsouzených, v jednom, tom "holubím" jsem se zaměřil přímo na psychologii vězně.

Snake_01 reagoval ve smyslu, že je zapotřebí přistupovat ke snížení kriminální recidivy jinak, a já, opřen o svou dvacetiletou praxi jsem s ním vřele souhlasil a myslím, že i zdůvodnil. I on mluvil o patologii lidských vztahů, jednání. Ty jsi následně svou otázkou svedl na konkrétní příklad, který jistě reprenentuje část odsouzených, ale v měřítku, o kterém jsi psal, ve výrazně malém procentu. Podstatné je, že Snake ani náznakem nezlehčoval či jakkoliv omlouval jakékoliv nepřípustné chování, naopak ty jsi se pokoušel zde zavést diskusi, která nemá na tomto místě co dělat. Snake_01 správně vycítil, že jsi v dané chvíli v zajetí své emoce, své konkrétní zkušenosti, a nelze ti to vyčítat, naopak je sympatické, že nejsi lhostejný. Oba jste mluvili o zcela něčem jiném, a zatímco ty si počínáš sice verbálně slušně, ale agresívně, a hlavně to zde nepatří, Snake_01 reagoval také slušně, ale empaticky vůči tvému momentálnímu rozpoložení, ale i s daleko větším respektem k faktu, že rozvíjet podobnou diskusi, která zde místo nemá, by bylo opravdu mimo účel posuzování tvorby jako takové. Mohu-li tě poprosit, nepokračuj v tom. Mám zájem, aby se čtenáři, chtějí-li, vyjadřovali k tvorbě samotné, a třeba i jak působí, což jsi sice učinil zpočátku i ty. Odpověděl jsem ti, myslím že pravdivě, a zde by to mohlo skončit. Případně, máš-li zájem o vězních, zločincích diskutovat, pak tam, kam to patří, případně soukromě do zpráv. Děkuji.


Jinys
před 2 měsíci
Dát tip

... abychom...
Že jo, učitelskej.
:-)


Jinys
před 2 měsíci
Dát tip

snake_01

Pane učiteli, je to zcela jinak:
Z mé strany otázka. 
Z vaší strany mlžící plky.
Ne, že bych je taky neuměl, ale nemám aktuálně chuť je psát.
Jakákoliv forma lítosti nad kriminálníky a zároveň lhostejnost ke starým, celý život pracujícím a zákon dodržujícím lidem, mi prostě vadí.

A na závěr:
Nevyžaduji abysme si notovali a na nějakém partajním sjezdu se hubičkovali.
Chtěl jsem jen odpověď na otázku!
Vy odpovědi po žácích nechcete?





 

i i ti ktřá


snake_01
před 2 měsíci
Dát tip a2a2a, Umbratica

Jinys, udělal jsem chybu hned na počátku, vyjádřil jsem se nepřesně a vyvolal zdání podprahové provokace, to ale nebylo mým cílem - za to se omlouvám. Druhou repliku jsem taky nemyslel jako útok, řekl jsem to v ní sice nahlas, ale opět mohla být pochopena jako ironizující poznámka. To, co jsem říkal jsem ale myslel upřímně, bez postranních úmyslů, a po tvé poslední odpovědi jsem ještě víc přesvědčen o tom, že bychom si vzájemně neporozuměli.


Jinys
před 2 měsíci
Dát tip

snake_01

Pane učiteli
na moji jednoduchou otázku jste nepokládal za potřebné odpovědět.
Vaše volba, která ale ukazuje co jste zač.

Tvrdíte, že bych neporozuměl.
To znám! 
Zažil jsem dobu, kdy na porozumění fungování světa měli vyvolení ze spravedlivých dokonce vysokou školu.
Ti lidé si říkali komunisté a škola se jmenovala VUML

Přeji vám hezký den, strávený ve výšinách ušlechtilých myšlenek, kam já ani nedohlédnu.
:-)


 
 

Můra73
před 2 měsíci
Dát tip

Jirko, děkuji Ti... Můra můrovitá jsem... jen :)


Jinys
před 2 měsíci
Dát tip

Ano,
svého času jsem na Písmáku zveřejnil krátký textík, napsaný z pocitu soucitu s nešťastníkem, popisující moje štědrovečrní setkání s bezdomovcem u bankomatu.
Reakce zdejší komunity, mimo "literárních" výtek byla jednoznačná:
Banální, nezajímavé, žádné ušlechtilé téma...

Příběhy lidí ve vykonu trestu ( Pokud předpokládám, že žiji stále v právním státě, tak jsou tam na základě skutků vykonaných podle vlastní svobodné vůle. ), ale soucit budí a v komentářích se opět dovídám, jak je s nimi špatně nakládáno a samozřejmě i to, jak je to v našem novém, tentokrát svobodně zvoleném, Sovětském Svazu lepší...

Přemýšlim jak okomentovat, ale slušná slova nenacházím...




Jinys
před 2 měsíci
Dát tip

snake_01

Díky za péči, ale mé rozpoložení je zcela v pořádku.
Neječím, nelepím se k dálnici, ruce se mi vzteky netřepou, což mohu dokázat. Z pistole trefím kruh 10 cm na 25 m.
:-)
Tak neuhýbej, vysvětluj!


dadíková
před 2 měsíci
Dát tip

jen tak trochu víc mimo - Kájínek tu bydlí poblíž, vypadá velmi elegantně a zachovale.. kdyby to někoho zajímalo, asi ani né toto :)

 


Umbratica
před 2 měsíci
Dát tip

Tip za třetí a čtvrté.


a2a2a
před 2 měsíci
Dát tip Gora, Zeanddrich E.

Dadíková, Můra73 - Staničko a paní profesorko, děkuji.

Snake_01, Pavle, je velmi vzácné, jestliže názor, který prezentuješ, vysloví takříkajíc laik, protože v nejrůznějších diskusích snad úplně všichni, včetně mnohým zaměstnanců VS ČR doporučují v lepším případě delší tresty, kamenolomy, v horším doživotí i trest smrti (neodsuzuji je za to, jsou ovlivněni emocemi a neznalostí). VS ČR neustále hledá nové přístupy, učí se v Evropě, Anglii, spoustu věcí zavedla, neustále školí zaměstnance, ale výsledek minimální. Recidiva stále činí asi 60%, za totality byla asi 80% při nesrovnatelně tvrdších podmínkách pro odsouzené. Právě zde se nabízí argument, že kamenolomy apod. nejsou řešením. Bohužel, základní článek ve věznicích pro práci s odsouzenými, vychovatelé a spec. pedagogové jsou naprosto zavaleni administrativou, psycholgové, zpravidla jeden na 150 odsouzených řeší jen naléhavé krizové situace a vstupní anamnézy. Vše spočívá v nedostatku financování, v často šílené administrativě a výrazném nedostatku pracovních příležitostí pro odsouzené, které jsou z třetiny poloviční i třetinové za mizerné výdělky, někde dokonce vydávají za práci účast na vzdělávacích kurzech, a reálně 40% práci nemá.


snake_01
před 2 měsíci
Dát tip

Jinys, myslím, že nemá smysl, abych svůj postoj vysvětloval, souvisí s věcmi, kterým bys pravděpodobně v současném rozpoložení a sesoučasnými informacemi neporozuměl. Neber to jako útok, jen jako prosté konstatování.


Jinys
před 2 měsíci
Dát tip

snake_01

Mohu se zeptat jak ocenit vězně, který společně ještě s dvěma podobnými výlupky, pochlapsku napadl bezdomovce a vážne ho zranil, aby se posléze sám vrátil a ležícího muže ukopal k smrti?  

Ve vězeňské klubovně, zařizené za peníze daňových poplatníků, dvacet let trpěnově vysvětlovat, že do lidí se nekope?
Já si spíš myslím, že těsmě před vypršením trestu by měl ve sprchách nešťastně uklouznout na mýdle a prorazit si lebku. 

Ano, je to možná tvrdé, ale jsou skutky, které vyřadí jedince definitivně ze společnosti!


snake_01
před 2 měsíci
Dát tip a2a2a, Janina6

Jirko, mám takový pocit, že čím hlouběji se člověk o patologii vztahů ve společnosti zajímá, tím zjevnější je, že nastavit věznici jako trest sloužící k vyčlenění člověka ze společnosti, je chyba. Mnohem logičtější se jeví opačná snaha - nastavit věznici jako místo pro "normalizaci" mezilidských vztahů, aby se propuštění vězni mohli skutečně začlenit do společnosti (jinými slovy: poskytnout jim ve věznici náhled toho, jak vypadají normální vztahy). Je ale třeba dodat, že v téhle snaze jsme v porovnání s jinými státy relativně pozadu...

Tvá haiku jsou lidsky vstřícná a nedívají se na vězně jako na vězně, ale jako na člověka, toho je třeba si cenit.


Můra73
před 2 měsíci
Dát tip Gora

jsou všechna vynikající


Jinys
před 2 měsíci
Dát tip

a2a2a

Ano, máš pravdu.
Oprava:
Vidíš a já zase nikde netvrdím, že mukl v podstatě nevnímá a nekoná jako my venku.

P.S.
Jo, na hrdinu Kájínka jsem zapoměl...
Vše se ale opakuje.
Vybavuje se mí písnička o Babinském.
:-)
Nebo takto?
:-(


dadíková
před 2 měsíci
Dát tip lawenderr, Janina6

dumám si, zda vyberu některou nej pro mě.. všecky dobré

ale nejvíc asi tohle nakonec:

 

          Přilétá holub –
          za mřížovím cely
          chlebové drobky

 

 

 


a2a2a
před 2 měsíci
Dát tip

Jinys, poukaz na válečné zločince, a nyní nesoudím, zda jde o glorifikaci či historickou paměť, je přece jen něco jiného. Bohužel, nemusíme chodit daleko do minulosti. Z dvojnásobného vraha Kájinka udělal celebritu nejprve tisk a posléze prezident země. Takže souhlasím s tebou, že existuje reálné nebezpečí, které zmiňuješ. Na druhou stranu existuje i opačný trend. V Brně je v odvolacím řízení souzen ukrajinský mladík za usmrcení romského mladíka. Nejprve vždy vševědoucí skupinky samozvaných soudců či nily nájezdy na další Ukrajince, aby pak zjistili, že se onen Ukrajinec choval příkladněji než lhostejní Češi. Takže i tady se potvrzuje tvá oprávněná obava.

Odsouzení v českých a myslím, že i v dalších vyspělých zemích, představují širokou škálu jak co do závažnosti provinění, tak zejména co do snahy vypořádat se s vlastním Kainovým znamením. Určitě je v českých věznicích doslova několik málo tisíc odsouzených (celkově okolo 20 000 včetně vazebně stíhaných), kteří mají vůli věci napravit či alespoň zmírnit. Mluvím z mnohaleté zkušenosti.


Jinys
před 2 měsíci
Dát tip

a2a2a

Vidíš a já zase nikde netvrdím, že mukl v podstatě nevnímá jako my venku.
Musí mít ale z vězení oprávněný strach! 
I tvoje zdařilé obrázky, které jsi namaloval, k trestu patří.

P.S.
Je-li neustálé televizní opakování životních osudů čelních představitelů III. Říše glorifikací těchto zločinců je otázkou.
Podle mne spíš ano, než že ne.
Ano, to jsme již možná trochu jinde...
Jinde?



Kočkodan
před 2 měsíci
Dát tip

Jirko, věru pěkné drobky jsi nám tu utrousil... Těžko bych vypíchnul (vyzobnul), který se mi líbí ze všeho nejvíc.


a2a2a
před 2 měsíci
Dát tip

Přátelé, nejprve poděkování za výběr, tipy, komentáře. Dále pak omluva, dal jsem si tip, sice omylem, ale nepřekáží mi. A nyní ke komentářům.

Radovan Jiří Voříšek - tobě nemusí nic vysvětlovat, protože i díky profesi dobře víš, že i kriminálníci mají, co máme my ostatní.

Gora - děkuji za vytrvalou přízeň, navíc jako hajkařka víš.

Markel - díky, že mi rozumíš už nejméně 18 let.

Marian67 - čteš dobře, prože navíc víš.

lawenderr - krom toho, že vnímáš i parametry haiku, nezapřeš srdíčko.

Nami 99 - král šprýmářů a hle, empatický, což ovšem nutně patří k tvé autorské výbavě.

snake_01 - pane profesore, jak jinak, odlišil jsi ty, ve kterých není přesah na lopatce.

Jinys - rozumím, jen dodám, že žádný z textů ani na okamžik neglorifikuje odsouzené.

 

 


Jinys
před 2 měsíci
Dát tip

Nezdravý dobový trend, mučednictví odsouzených.
Možná je lepší se do krymu nedostat.
Otec synka odsouzeného za vraždu s přitěžujícími okolnostmi, také stále vypráví o jeho nevině. 
Pravda, nemá básnické střevo a synek založit rodinu nestačil...
:-(

P.S.
Ano, vidím to zcela nekompromisně. Odnětí svobody má být trest!!!


snake_01
před 2 měsíci
Dát tip lawenderr

Poslední dvě jsou nejlepší, opravdu povedená série.


Nami 99
před 2 měsíci
Dát tip lawenderr, Alegna, Gora, Janina6

Nejhorší je, když venku skoro nikoho nemáš. Po třech letech se ti někdo ozve, ať zařídíš návštěvu, že přijede. Jsi skoro šílený z těšení, čekání je nekonečné. Po třech letech první návštěva.  Ve dvě měl být tady, je půl třetí, asi trochu zpoždění. Už jsou čtyři, konec návštěv. Nepřijel. Musí to být strašné sklamání.


lawenderr
před 2 měsíci
Dát tip Gora, Alegna, Janina6

jo, povedla se :) ve všech je skvělá kontrastní tvrdost a měkkost - teda pro mě. Nejmíň asi v tom o holubovi, jako by mi tam chybělo NĚCO na ááách. Ale jen pro mě, dobré i tak. Nejvíc ta první, úplně cítím, jak se držím ... :) dívám se, jestli mi nebělají klouby


Markel
před 2 měsíci
Dát tip

oslovilo *


Marian67
před 2 měsíci
Dát tip Gora

o této problematice vím své, párkrát jsem tu tísnivou atmosféru návštěvní místnost věznice zažil a o životě tam mnohé slyšel...povedlo se ti to


Gora
před 2 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Hloubka, přesah, které čtenáři navodí emoce... skvělé.


Radovan Jiří Voříšek
před 2 měsíci
Dát tip Nami 99

Pro mě silné téma, sem tam to s někým nesu, sem tam někoho připravuji na přežití výkonu trestu, sem tam pracuji s někým, komu ten, který tam je, schází.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru