Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Taipi IV.

06. 05. 2024
11
16
106
Autor
Andreina

Nejdůležitější je si hned na začátku vyjasnit vztah.

Taipi

(prosinec 2006)

IV.

 

Pohled na taipana uprostřed postele jí připomněl dobu před čtyřmi lety, kdy jeden takový nevynechal žádnou příležitost, aby se vetřel na oblíbené místo. Stačilo nechat otevřené dveře nebo okno, když opouštěla chatu. Zamířila k přístěnku v zadní části, který sloužil jako příruční sklad. Po otevření dveří nejprve s potěšením zkonstatovala, že Nowack zařídil také doplnění zásoby náplní do chemické toalety.

Hledala však jiný předmět, který tam při posledním pobytu odložila, půldruhého metru dlouhý klacek s očkem na konci opatřený tkalounem. Umožňoval chytit hada do smyčky, kterou mohla z druhého konce utáhnout nebo zase povolit. Vyzkoušela, zda za čtyři roky neztratily jednotlivé části na pevnosti a odnesla ho ke dveřím do chaty. Potom se vrátila k posteli, kde taipan již opět klidně dřímal. 

„Hele, hade,“ několikrát dupla nohou, aby ji vzal na vědomí a ukázala na klacek, „nemám nic proti tomu, aby ses tu přes den rozvaloval, ale večer pomažeš ven. Nevím, jak dlouhou paměť máš, ale jestli si ten samej, co sem lez posledně, víš, co tě čeká. Za poskytnutý přístřeší vyženeš myši, jsou tu trochu cejtit, a našla jsem hovínka. Když se nebudeš flákat, můžem bejt kamarádi. Jasný?“

Neřekl nic, ale dokud mluvila a přidávala i patřičná gesta, slušně ji sledoval. Když zmlkla, položil hlavu, aby pokračoval v dřímotě.

„Ještě jsem neskončila,“ zvýšila hlas a přidala zadupání.

Vzhledem k zakrnělým uším a sluchovému ústrojí, panuje mezi lidmi poměrně rozšířený názor, že hadi jsou hluší. Není to zcela pravda. Vnímají spodní čelistí vibrace šířící se zemí. Kost předává informaci přes třmínek do vnitřního ucha. Tam je vyhodnotí sluchové receptory a pošlou do mozku. Některé druhy plazů dokáží tímto způsobem určit nejen směr, ale i vzdálenost zdroje vibrací. Nedávno dánští vědci řadou pokusů prokázali, že například krajta je schopna vnímat i zvuky o nízké frekvenci, šířící se vzduchem. 

„Tak se chová slušnej had,“ pochválila ho, když opět zvedl hlavu, „ještě chci říct, že tě pokřtím Taipi, a teď můžeš v klidu chrápat.“

S pocitem, že víc pro úspěšné soužití s obávaným plazem nemůže udělat, navlékla se do neoprenu a vyrazila k moři. Dveře chaty nechala otevřené, kdyby náhodou Taipiho napadlo vyrazit na procházku.

 

Oběd vynechala a velkou část dne strávila v průlivu se žraloky. Pro většinu lidí jsou nerozeznatelní, ale pokud s nimi potápěč stráví hodně času, dokáže jednotlivce spolehlivě identifikovat. Kromě jizev po šarvátkách mají odchylky ve vzhledu. Je to stejné jako u různých národů, kdy například Evropan hůř rozeznává obyvatele východní Asie, pokud mezi nimi delší nežije dobu, a naopak. U Prcka navíc byla velkou výhodou schopnost vnímání jejich emocí. Jako je tomu u jiných vyšších tvorů, také každý žralok má svou osobnost.

Každého ze čtyřiadvaceti predátorů podrobila důkladné prohlídce a ukládala si do paměti význačné rysy, které po návratu do chaty naťuká do notebooku. Trochu litovala, že vzala pouze šnorchlovací soupravu. Mít lahve s maskou, mohla na mikrofon napojit diktafon, aby žádný poznatek neunikl. Když usoudila, že víc toho nevykouká, přistoupila k pošťuchování plovoucích predátorů, očekávajíc odezvu. Většina jen opsala líně kruh kolem potápěčky, aby si vetřelce prohlédli a pokračovali v odpočinkovém plavání. Pouze dvěma se vyrušení nelíbilo natolik, že projevili větší zájem.

Prvním byl pán v letech, jenž zřejmě hodně těžce nesl, že si ho takové nic dovoluje obtěžovat. Bez ohledu na svůj věk provedl čelem vzad a s otevřenou tlamou vyrazil zjednat nápravu. Ale přepočítal se, za jeho ocasem již nikdo nebyl. Vrchol drzosti však měl teprve přijít, když se mu neznámý tvor připlácl na břicho, nohama obejmul trup a dlaněmi zakryl oči. Zároveň do otevřené tlamy vnikl proud drobných bublinek, a to je moc i na usedlého žraloka. Vyrazil napříč průlivem, kde cestou prudce vrazil do dvou dalších soukmenovců, což vyvolalo podobný efekt jako při kulečníku. Ze situace odvodila, že i dřímající žraloci jsou při nenadálém probuzení stejně zmatení jako lidé.

Opustila žraloka hned při prvním karambolu. Několika tempy dosáhla břehu, kde vylezla na kámen, odkud měla výhled na dění pod hladinou. Dalších pět minut se s notnou dávkou škodolibost bavila pohledem na šest velkých těl zmateně kličkujících úžinou.

Druhým rozčíleným byl dorostenec, jehož zvědavost patrně zvítězila nad leností. Pohlazení pod břichem mělo za následek ochutnání neoprenu jemným drcnutím čenichu, za což si okamžitě vysloužil pořádný pohlavek. Ani potom však nedal pokoj. Nakonec ho nakopla do čumáku s razancí hraničící s knot outem. Využila okamžiku, než opět přišel k sobě, a rychle ho obrátila na záda.

Než žraloci zcela dospějí, jedná se o poměrně účinnou metodu, jak predátora znehybnit. Nastane u něho stav podobný katalepsii, ale nesmí trvat příliš dlouho. Žralok totiž musí plavat, nebo najít vhodné místo s proudící vodou, aby měl stále oplachované žábry, jinak mu hrozí udušení. Nechala proto mladíka břichem vzhůru jen pár okamžiků. Pak ho otočila opět hřbetní ploutví k hladině a postrčila proti jemnému proudu. Po pár metrech přišel k sobě, nabral rychlost hodnou závodního koně, kterou zmizel v úžině.

 

Z vody vylezla krátce před půl pátou a jediný pohled na oblohu jí připomněl, že začíná období dešťů. Severozápadní obzor měl barvu černého uhlí. Než doběhla k chatě, projelo oblohou pár blesků jako příslib pořádného přídělu vody. Ten přišel na řadu v okamžiku, kdy vstupovala do dveří. Mrkla na postel, kde Taipi dál klidně dřímal. Jen pár kmitnutí jazyka svědčilo, že zaznamenal její přítomnost.

„Ty si mi ospalec,“ usmála se, „takhle jednou prospíš i soudnej den.“

Původně měla v úmyslu něco ukuchtit k večeří, ale potom vytáhla počítač, aby zaznamenala údaje o žralocích a porovnala se čtyři roky starými poznámkami. Přišlo jí to důležitější než uspokojení kručícího žaludku. Sotva však usedla ke stolu, vyrušil ji zvuk motoru přijíždějícího auta.

„To jsem si myslela, že tu užiju dva tejdny klidu,“ sdělila Taipimu, který také zvedl hlavu, „ty koukej zachovat klid. Zoubky použiješ, až když to bude někdo protivnej.“

Podle svého zvyku neřekl nic, jen trochu rozbalil závity těla a posunul se po posteli blíž ke dveřím. Vyšla proto na verandu, aby přivítala návštěvu mimo rizikovou zónu. Právě v té chvíli zahnul kolem rohu chaty obrovský pick up s hvězdou na dveřích. Z auta vyskočil šerif a přeběhl v monzunovém lijáku pod střechu verandy, kde ho zarazila napřaženou paží.

„Stát!“ doplnila gesto příkazem.

„To je uvítání,“ ušklíbl se McMara strážce zákona okrsku Lockhart.

„Nestěžujte si, právě jsem vám zachránila život. Mám spolubydlícího, kterej nemá rád vyrušování.“

„Až tak?“ podivil se šerif. „Tak nás představte, třeba to přežiju.“

„Pojďte pomalu dál a nedělejte rychlý pohyby. Už jste se s ním setkal, ale on si vás asi pamatovat nebude.“  

 

- pokračování -


16 názorů

Andreina
před týdnem
Dát tip

Aru, kdepak divoška, ale pokud Tě zajímá, jaký všechny možný přízviska jsem po světě dostala, tak třeba kahuna, leprikónka, sahira, atd. podle oblasti. Ve skutečnosti všechny lze shrnout do jednoh českého výrazu - čarodějnice.


Aru
před týdnem
Dát tip

ty jsi divoška :)


Andreina
před 2 týdny
Dát tip

Kočkodánku, jen s tou whisky bych nesouhlasila, jinak opět super veršíky. Díky.


Kočkodan
před 2 týdny
Dát tip dievča z lesa

P v příručním skladu

hledá jistý předmět,

úsměv roztáh bradu

z existence klacku

(pár nás bude vědět),

natáhne svou pracku,

ukáže ho hadu,

proslov nemá vadu,

nenadává do holomků,

jen mu jasně sdělí,

na noc půjde z toho domku,

to je vlastně celý.

Pak jde Prcek do vodičky,

která bývá touhou vždycky

(dříve whisky flaška více),

mladým zrakem ostřížím

žraloky si prohlíží,

s dvěma dělá taškařice.

Když později k PC sedá,

uslyší zvuk motoru,

přeslechnout se přece nedá,

od stolu své tělo zvedá,

na verandě muže stopne,

nepřivítá solí, chlebem,

šerif po ní okem loupne

s pobaveným šklebem,

Andy muže zve dál,

proč to říká, ona ví:

“Pohyby jen pomalý.”

Přijde průšvih, běda...


Andreina
před 2 týdny
Dát tip

Evžo, tak to jsem ráda.


Rozhodně to není nudné.


Andreina
před 2 týdny
Dát tip Lili.

Lili, to je radost i pro mě.


Lili.
před 2 týdny
Dát tip

Radost číst.


Andreina
před 2 týdny
Dát tip dievča z lesa

Maruško, pozorovat, co tam ti drobečkové vyvádí je lepší než všechny filmy světa.

Jano, šerif bude trochu nevěřícně kroutit hlavou, ale myslím, že byl zvyklý na ledacos, tak ho háďítko z míry jen tak nevyvede.


vesuvanka
před 2 týdny
Dát tip

Andrejko, moc pěkně a poutavě napsané :-))), Tip. Šerif se asi bude divit, koho uvidí...


dievča z lesa
před 2 týdny
Dát tip

dejú sa veci pod aj nad hladinou ... z popisu je jasné, že Prcek pozorovací talent nezvykne odkladať bokom***


Andreina
před 2 týdny
Dát tip Alegna

Lído, chápu Tvůj postoj k hadům a vím, že se s tím asi nedá nic dělat, ale pokud vydržíš číst dál, třeba přece jen si trochu poopravíš názor. Když se to vezme kolem a kolem, vždyť za to nemohou, že se vyvinuli právě tímto způsobem.

Ireno, pokud trochu žraloky poznáš, většinou lze celkem plus minus odhadnout i stáří, takže v tom není žádná věda. Pravdu máš v tom, že splést se není dobrý nápad.


Gora
před 2 týdny
Dát tip Alegna, Zeanddrich E.

Andreino, obdivuji tvůj rychlý úsudek, co se přibližného stáří žraloků týká. Dorostenec či důchodce... pokud by ses zmýlila, asi by ti to dali "sežrat":-)).

Skvělý díl.


Alegna
před 2 týdny
Dát tip Gora, Zeanddrich E.

Tak had je pokřtěný, ale že by mě to uklidnilo ..... Ale už si u tebe zvykám, že co je pro mě horror, je pro tebe běžná záležitost, dokonce tvoje dovádění  se žraloky mě už nerozhází :)


Andreina
před 2 týdny
Dát tip Gora

Stanislave, kdo přišel na nápad obracet drzé žraloky na záda asi nikdo neví a jde o hodně starý poznatek. Fakt je, že třeba Thor Heyerdahl v knížce "Ve znamení Kon-Tiki" popisuje, jak lovili z voru žraloky holýma rukama. Stačilo je chytit za ocas a chvíli podržet hlavou dolů, také je to téměř připravilo o vědomí. Jinak pokud poznáš, co má dotyčný pan žralok v plánu, není problém ho rukama zmáknout.


Květoň Zahájský
před 2 týdny
Dát tip Gora

To si troufáš, hrát se žralokama pupendo, když víš, že upadnou do transu. Ale stejně by mě zajímalo, kdo na to přišel jako první. To zkoumání muselo dost bolet.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru