Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bytosti z iného sveta

25. 09. 2007
6
24
2949
Autor
slovak
Ženy sú anjelmi,
to iba my muži
im amputujeme krídla
a z výkričníkov staviame plot,
aby nám neuleteli.

Schúlená do otázniku
na bielej posteli
čakáš moju odpoveď,
či viem ľúbiť bez dotyku.

Srdce sa z hlavou bije
a telo túžba zožiera,
voskoví sme v tom okamžiku
obaja.Refrén melódie
kdesi v diaľke doznieva

a medzi nami vlastné ego.

24 názorů

Sarinka
31. 08. 2009
Dát tip
Vidíš...a nemám to ďaleko :-)))

slovak
31. 08. 2009
Dát tip
Vďaka Sarinka, práve sa skončil jarmok, mala si prísť.

Sarinka
31. 08. 2009
Dát tip
Krásny dotyk slov, Slovačisko * Posielam pozdrav do Bardejova :)

není zač:)

slovak
22. 05. 2009
Dát tip
Neveriacky pozerám, ale som rád, že niekto zdieľa môj názor. Čokoľvek by sme napísali o láske, kľudne môžem povedať, veď to napísal už Shakespeare. Alebo v 6. storočí pred naším letopočtom Anakreón. Ale to ti pošlem v pošte. Vďaka za záujem.Adam

Stejně jako je, jak říkáš, asi šest témat o kterých se píše, je určitý počet literárních stylů, jakými se píše a jejich počet se rozšiřuje jen značně pomalu.-Každý autor je většinou zaškatulkován do nějaké kategorie v rámci které je ten styl podobný.. Ale to ti neříkám nic nového. Nečetla jsem básně, která jsi zmiňoval, tak nemohu posoudit nakolik se jejich forma a obsah podobají tomuhle, ale jistě máš pravdu, že nepřineslo nic nového, to ale dokáže jen málokteré dílo. Myslím, že jedním z kritérií určujících jestli, je dílko povedené, je, kromě toho co přineslo nebo odneslo, třeba i jen to, jestli vyvolá nějaké pocity u čtenáře...a tohle asi vyvolalo pocity i u tebe, ač negativní;)

Miroslawek
22. 05. 2009
Dát tip
Témat je od dob antiky asi šest. Jen to, JAK se o nich píše se vyvíjí a právě ona aktualizace (pozor, odborný termín ;) je principem literární tvorby. Když vezmu tvůj příměr, slunečnici lze jistě malovat po x-té, ale je zbytečné dělat stejně jako van Gogh. Většinou to nedopadne lépe, spíš výrazně hůře a proti originálu nic (zajímavého) nepřináší.

Miroslawek: Slunce taky vychází každý den, je už proto nuda na něj koukat? A slunečnice, ty už by taky nikdo neměl malovat, když jich van gogh napatlal tolik?;)Milostná poezie bude vždycky o tom jednom... teda spíš o těch dvou (případně třech...), v tomhle případě je tedy podle mě více důležitá její interpretace než snaha o originalitu. A tahle interpretace se mi líbí. Čím víc bychom s tvým přístupem četli, tím méně bychom měli témat, o kterých bychom mohli psát, nemyslíš?

padlo do nálady*

Hesiona
29. 09. 2007
Dát tip
Dobře, zakřiknul jsi mě. Jdu si vytáhnout růženec.:o)

Miroslawek
29. 09. 2007
Dát tip
Hesiona: Nebudu se pouštět od spekulací nakolik je co možné. Každopádně určitě je to smyslem, byť ne jediným. Příklad: Kytice od Erbena stačí jedna a nebo máme oceňovat davy dalších, kteří ji "napíší znovu"? Nebyl by lepší modlicí mlýnek?

Hesiona
29. 09. 2007
Dát tip
Ráda básni rozumím, to je pravda. Ale taky je pravda, že je těžké znát díla všech básníků, a hlídat, zda se v něčem neopakuju ... je vůbec možné vymyslet ještě něco tak nového, že to ještě nikdo nenapsal? Pozdrav soudružce Pelikánové :o)

Miroslawek
29. 09. 2007
Dát tip
Hesiona: Správně, jak pravila soudružka Pelikánová: "široké masy chtějí rozumět - rozumět tomu, co jim básník po verších vzkazuje". Takže čelem k masám, zpátky ni verš; o)

Hesiona
28. 09. 2007
Dát tip
Protože stále existují nevzdělanci, jako jsem já, kteří nikoho z těch výše uvedených pánů neznají! TIP jako Bardejov!

dadíková
27. 09. 2007
Dát tip
* bože to je keců hore..někdo vidí složitě, všecko...:)

Miroslawek
26. 09. 2007
Dát tip
Pomijím, že pod mým jediným dílkem, které jsem zde po svém "odchodu" před lety zanechal, nejsou a z principu ani nemohou být žádné komentáře, takže netuším, co jsi četl, a ptám se: jak souvisí má tvorba, o které sis udělal tak jasný obrázek z jediného textu, a mé domnělé komplexy s legitimní otázkou v diskuzi pod tvým výtvorem? Nebylo by jednodušší prostě odpovědět? S tím bystrým úsudkem a přehledem, který jsi přededl (a zbytečně jím plýtváš na nedůležité osobní věci) by to přece neměl být problém ;o)

slovak
25. 09. 2007
Dát tip
Aktuálne,to je tak ako píšeš ty?Prečítal som si tvoje dielko, aj odkazy pod ním, takže tak, teraz už ťa chápem.Predsa si musíš svoje komplexy nejak riešiť. Maj sa, a prajem ti veľa zdravíčka, potrebuješ ho.

Miroslawek
25. 09. 2007
Dát tip
Aktuální? Dobrá, ale pak je třeba také psát aktuálně. Když už se to nedaří lépe, než výše zmiňovaným pánům (což uznávám je úkol přetěžký), tak by tam mohl být alespoň pokus či snaha vyjádřit se jinak, než jak už bylo tolikrát řečeno - to znamená po svém. V opačném případě je to, při vší úctě, mlácení prázdné slámy. A teď neřeším, že to bezpochyby píšeš z nějakých zásadních osobních prožitků a pohnutek, ty máme koneckonců všichni a jen pro ně nejsme básníky.

slovak
25. 09. 2007
Dát tip
Pretože určité veci sú aktuálne bez ohľadu na to aký rok sa práve píše.

Miroslawek
25. 09. 2007
Dát tip
pozor: ;-D

pozorovateI
25. 09. 2007
Dát tip
dřív to asi nešlo

Miroslawek
25. 09. 2007
Dát tip
Jen otázka: tohle psáno po Zábranovi, Kolářovi, tohle psáno po Holanovi, po Halasovi, tohle psáno po Macharovi - dokonce sto let po něm... proč?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru