Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úplatek

26. 10. 2004
34
26
9157
Autor
Vaud

S a2a2a již nějaký čas vedeme diskusi o úplatcích ve zdravotnictví. a2a2a o tom napsal skvělý fejeton a já se pokusím celou situaci trochu odlehčit. Zároveň se omluvám čokoládovnám, kterým doufám, neodlákám příliš mnoho zákazníků.

Mám báječnou špatně placenou práci. Jsem lékař. Pacienti to tuší a snaží se kompenzovat zdravotníkům jejich nelehký úděl nepravidelnými příděly potravin. Jednotkou vděčnosti bývá jeden fernet, bonboniéra nebo pražená káva standard. Existují však i kreativní jedinci. Jedna paní donesla mému otci – jinak praktickému lékaři – asi šest vlašských ořechů se slovy: „A ne abyste zapomněl zítra přinést nazpátek to zelený z těch ořechů!“ „Já to hážu ke stromům.“ Něco takového   se nedá odmítnout!

 

         Kdysi jsem  dostal  pytlík třešní.  Když jsem pacientce dojatě děkoval, tak mne zarazila se slovy: „Maj to sežrat špačci nebo vy, doktore!“ Pokud je otázka postavena takto, pak je odpověď jednoznačná. Některé z darů se nedají sníst ani při nejlepší vůli.  Mezi mé oblíbené nepoživatelné patří sada dřevěných kolíčků na prádlo, vařečka, fajfka a svícen ze samorostu. Ostatně před naturáliemi nás varoval již během studií jeden z mých profesorů. „Když tady někoho zavřete na 3 týdny, krmíte ho těmahle blafama, odebíráte hektolitry krve a ve finále mu uříznete nohu, co vám asi přinese??“ „Správně!“ „Otrávenou bonboniéru!“ „Okamžitě to zahoďte nebo s tím jděte uplatit někoho na finančním úřadě!“ Tady je morální apel podložen zcela logickým zdůvodněním našeho paranoidního pedagoga. A i kdyby nebyl… Čím je lékař oblíbenější, tím dříve ho jeho vlastní pacienti zahubí. Nevěříte? Buď zemře na otravu alkoholem, pokud začne koštovat fernety od pacientů, nebo ho skolí komplikace cukrovky po kilech čokolády či infarkt po patnácté kávě standard. Ještě nikdy mi nikdo nedal dietní tyčinku nebo neslazenou minerálku. Asi z pověrčivosti také pacienti nenosí svým lékařům věnečky a rakvičky…  

 

                   Na rozdíl od profesora ze studií byl jeden z mých primářů rád, když jsme dostávali od pacientů něco na zub. Požadoval totiž jakýsi desátek z každé potraviny na oddělení. Byl neuvěřitelně mlsný. Ujídal nám svačiny a ukusoval  tatranky se samozřejmostí jemu vlastní. Na oddělení byl pánem a tudíž mu patřilo, kromě našich životů, i naše jídlo. Tak tomu bylo až do chvíle, kdy přišla na vyšetření jedna stařenka. Na odchodu mi podávala cosi zabaleného do ubrousku. „Víte já i dědeček máme cukrovku, rodina bydlí v Rakousku a dcera mi pořád vozí tyhle čokolády.“ „My nevíme co s tím, tož jsem vám to donesla.“  Čokoláda pamatovala ještě Rakousko-Uhersko. Vybledlý obrázek na obalu ta hodná paní apgrejdovala zeleným ubrouskem s kytičkami. Když jsem čokoládu rozbalil, tak jsem zděšením uskočil. Čokoláda byla oříšková. Uvnitř oříšků se však zabydleli velcí bílí červi a vesele si tady rejdili. Chtěl jsem čokoládu vyhodit, ale pak mne TO napadlo. Takový pokus… Pečlivě jsem čokoládu znovu zabalil a odnesl na ultrazvukovou vyšetřovnu, kde je celý den šero a svítí tu jen lampička v rohu. Nikdo na oddělení nesní cizí čokoládu. Až na jednoho člověka… A odešel jsem na oběd.

 

         Po návratu jsem spěchal na ultrazvuk. Polovina čokolády byla pryč!! Obešel jsem oddělení, abych ukázal svou malou červí zoo. Sestřičky se s  pištěním štítivě odvracely od čokolády.  Jen primář naráz zbledl. Prudce vystartoval k záchodu.  Pak se odsud  dobrou půlhodinu ozývaly dávivé zvuky.  Následně si nápadně dlouho čistil zuby. A pak se přiznal. Všichni jsem chtěli vědět, jak chutná takový červ. „Trochu jako želé nebo rozinka.“ „Ty vole, já si myslel, že to je Studentská pečeť!“ Zde se nabízí parafráze známé filmové věty: „Neber jiným jejich úplatky, nebo se z toho zblázníš!“ Protože koho pacienti otravujou, toho pacienti otráví. A pomsta… ta bývá sladká.

 


26 názorů

Vaud
24. 04. 2010
Dát tip
já jsem měl rád víno :-)) to mi dělá radost vždy :-)

Oldjerry
25. 10. 2009
Dát tip
Vím taky o jednom, ovšem inženýrovi, vedoucím výzkumu, kdysi... dnes už je mu devadesát let, tak ho nechám v klidu... *

Vaud
31. 05. 2009
Dát tip
a rybí tuk už taky neberem :-)

Milly
31. 05. 2009
Dát tip
Mno, právě jsem dojedla čokoládovej polárkovej dort. A vzhledem k dnes (včera) shlédnutému filmu Tě musím důrazně varovat: "Tvárnice nebrat!!"

Vaud
27. 03. 2009
Dát tip
primář byl taky fajn - jen mlsnej :-))

Diana
27. 03. 2009
Dát tip
Zase výborně naapsáno. Paranoidni pan profesor je drahoušek! A pan primář úkaz! T***********

Vaud
18. 03. 2009
Dát tip
moc diky :-)

Augustus
24. 10. 2008
Dát tip
Nice.:) TIP!

Vaud
03. 10. 2008
Dát tip
sparkie - díkes -)

čert vem protein :-))

Vaud
31. 08. 2008
Dát tip
červ má protein :-))

u nás na škole jedna profesorka dělá ochutnávky červů.... a do vánočního cukroví taky pár brouků namele - kvůli chuti :-D /*

Vaud
20. 02. 2008
Dát tip
:-)) cim mam vic titulu, tim vic jsem rad, ze mi lidi tykaji :-)) tak v poho :-)

Alú
20. 02. 2008
Dát tip
Já když si představím jak já, malinká, modrá, nedostudovaná, částečně nevzdělavatelná bych se před Tebou (já to vážně píšu:-D) klepala v nemocnici:-D. Nic Ti nepošlu, jí pošlu; Tebe.

Vaud
20. 02. 2008
Dát tip
tykej a posli :-)) na vaud@seznam.cz moc rad kouknu na stejnovlnovou kamosku

Vaud
20. 02. 2008
Dát tip
tykej a posli :-)) na vaud@seznam.cz moc rad kouknu na stejnovlnovou kamosku

Alú
19. 02. 2008
Dát tip
Otevřela bych si knížku, aby mě netahal ten monitor oči, ale tady je víc srandy. Doufám že Ti (sakra, komu to tykám)vadit, když pošlu pár dílek mailem známé; jste absolutně na stejné vlně:-D.

Vaud
19. 02. 2008
Dát tip
Alu - diky,ze me ctes :-))

Alú
19. 02. 2008
Dát tip
Takové sady! Jseš skvělej!

Marcela.K.
16. 07. 2007
Dát tip
Jo!! Skvělý... jen vděční zdravotníci nosí alespoň chlebíčky... jinak čím větší, tím levnější a hnusnější bonboniera nebo kafe... darovanému koni...že... jo ale jeden náš doktor nechodí na obědy...tak potřebuje udržet glykemii v normě...sežere i prošlý a šedivý :-)))*

Toxman
08. 06. 2005
Dát tip
Samozřejmě tip. Je zajímavé, kolik se pořád na světě nachází mlsounů - a na všechny přitom jednou dojde :))*

basnikalex
03. 06. 2005
Dát tip
the best of tip

Vaud
03. 06. 2005
Dát tip
jsem rád, že jsi mi to připomněla, protože jsem si znovu rád zavzpomínal ;-)

mishka
08. 05. 2005
Dát tip
když pacienti nenosí z pověrčivosti věnečky a rakvičky, tak takový svalnatý opálený plavčík se těžko dočká utopenců, coby úplatku od svých obdivovatelek... zase jsem se nasmála!!! *t

Markel
17. 01. 2005
Dát tip
Opět nesklamána, díky Tobě usměvavá - T

Dotek
14. 01. 2005
Dát tip
Jo taky jsem zažil úplatky, je to fakt někdy hrozné, kolikrát jsem je opravdu nechtěl přijmout, ale člověk musí aby neurazil :-) PS: Velmi dobře se čteš, často volám i rodiče.

Vaud
14. 01. 2005
Dát tip
Jsem rád, že čtete celá rodina :-)) Díky za tip!

Terpsichore
11. 12. 2004
Dát tip
Výborný - přeposílám otčímovi, takto těžce zkoušenému lékaři-abstinentu-nekuřákovi-nepijícímu kafe :-) jo a T*

Shellinka
10. 12. 2004
Dát tip
:) auau. *

MKbaby
06. 11. 2004
Dát tip
Kamarád, když se učil, měl mistra, který užíral svačiny učňům. Kamaráda to štvalo, a tak jednou nakousnul krajíc chleba, namazal jej psím trusem a pečlivě vymodeloval stopy po zubech, aby výtvor vypadal věrohodně, a tuto past nainstaloval na svůj pracovní stůl. Stalo se, co se stát mělo, a mistr už od té doby svačiny neužíral :) *tip

andromeda
02. 11. 2004
Dát tip
Tak tohle bylo SUPER!!! Pozor na úplatky! T I P

Yossarian
31. 10. 2004
Dát tip
tak to jo, to věřím :-)

Yossarian
30. 10. 2004
Dát tip
pár výtek mám: dal bych to do povídek, je to napsané skvěle a vtipně, ale fejeton to není (sežerte mě :-) chtěl bych vidět ty slepice, které sezobnou slupku od kaštanu v prvním odstavci se mi nelíbí v poslední větě slovo "přání", protože to byl příkaz a né přání, logicky to tam takhle nepatří čokoláda s červíkama nemusí být nutně nijak moc stará, to záleží na tom, kde se skladuje, např. u nás se čokoláda musí dávat výhradně do ledničky, protože ve špajzu do ní okamžitě nějaký potvory nakladou vajíčka a brzy jsou z nich červíci jinak bych chtěl ovšem dodat, že je to napsané svěžím lehkým čtivým stylem a bez váhání dávám tip *

Vaud
30. 10. 2004
Dát tip
Yos - už mi volal otec, který to taky náhodou četl - prý to nebyly kaštany, ale slupky z ořechů a paní je házela ke stromům či kam. Protože jsem militantní antizahrádkář, tak mne tento detail nechával klidným. Nicméně - opravím :-))

Avi & tip

Waawe
27. 10. 2004
Dát tip
a pomsta to bývá sladká... :))) znovu pobavilo...píšeš skvěle !!! t*** měj se fajn m.

Vaud
27. 10. 2004
Dát tip
A díky všem! Mám velkou radost a jdu koštovat zásoby.

Craerassy
27. 10. 2004
Dát tip
ježíši...brrrr....:-)))) tip

vesuvanka
26. 10. 2004
Dát tip
Skvělé... pobavila jsem se... TIP

j_i_r_i_k
26. 10. 2004
Dát tip
Teda slovo "apgrejdovala", to už je na jiříka trošku moc :)... Ale jinak hodně fajn, prostě umíš...

Lotoska
26. 10. 2004
Dát tip
úsměvný, po ranku naladilo:-)

Vespa
26. 10. 2004
Dát tip
No jo, fajné, ráno se prostě ráda zasměju... :o) tip

a2a2a
25. 10. 2004
Dát tip
opět nezklamal, ale ti tví primáři a primářky mají slabý žaludek. A přidávám tip, poněvadž se vždy dobře pobavím a zdá se, že lékařina je velmi veselé povolání.

Dobrý! Je fakt, že toho asi musíte dostávat mraky. Podle mě by nebyl špatnej nápad na předoperační vyšetření jednotlivým pacientům nadhazovat např: "Manželka hrozně ráda mlsá, taková bonboniéra, to je pro ni slast. Já mám zase rád exotický ovoce. No a celkově bychom si rádi spravili střechu na baráku." To by určitě zabralo. Tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru