Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Proč takové pozdvižení

13. 10. 2016
19
28
959
Autor
Markel

já debatuji velmi ráda

získám tak občas kamaráda

 a že jsem někdy za blběnku?

nevadí, dál se družím venku

 

   Opět se blíží ten problematický den, kdy posuneme ručičkami hodinek kamsi do minulosti. Už nyní se při tom pomyšlení psychicky hroutím. Jak to zaonačit, abych do tří hodin neusnula a byla schopná znásilnit čas na všech hodinkách v domácnosti? Navíc mám velký problém, neboť stále váhám, na čí stranu se mám přiklonit. Zda k nemalé skupině ohýbačů času anebo k těm, kteří chtějí nechat čas plynout a nekecají mu do toho. Snažím se být nad věcí. To nikdy nekončící dohadování mi připadá zcela zbytečné. Je to jako chtít udělat pořádek mezi skřivany a sovami. Ti se také nikdy nedomluví, protože jeden druh ten druhý druh prostě nesnáší. Jak to vím? No, někde jsem to četla.

   Před lety jsem pracovala s kolegyní, která byla ranní ptáče. Každé ráno zadávala čísla do počítače, zpívala si při tom Schválně mlátila hlučně do klávesnice, dokonce se i usmívala. Já, zdrchaná únavou, jsem byla naštvaná na tu hodnou paní a ze srdce ji nenáviděla. Klimbala jsem nad kávou, podivně se kroutící znaky lítaly po stránkách tam a zpět. Do chlívečků v tabulce na obrazovce se ne a ne správně usadit. No, proč to nepřiznat, jsem čistokrevná sova.

   Vzájemně jsme ale své anomálie respektovaly. Ona věděla, že po ránu ode mne žádný složitější mentální výkon čekat nelze, a já to za ni táhla od třetí hodiny odpolední do pozdních hodin večerních. Fungovalo to úžasně. Jak to ale zařídit, aby se příznivci a nepříznivci posunování času nějak rozumně domluvili?

Jeden můj příbuzný propaguje názor, že ten jediný a správný je ten zimní čas a všech známých i neznámých se ptá: „Proč chcete zachovávat nějaký uměle posunutý, který nemá návaznost na přírodu a astronomii?“ A mnozí tázaní mu odpovídají: „No přece aby bylo dopoledne trochu víc světla!“

   Také jsem vedla nedávno debatu s postarší paní na trolejbusové zastávce. Páčila ze mne, co si myslím o tom posunování časem. Ani pusu jsem nestačila otevřít a už mne zlostně poučovala, proč je nemožné ten nemožný posun času jednou provždy zrušit. Lidé se po nás otáčeli, když paní pronikavým hlasem vykřikovala: „Nezruší ho, nezruší, to by musel nějakej debilní úředník uznat, že je blbost, to co vymyslel. A to přece nemůže připustit! Úředník je jako bolševník, kde se jednou uchytí, těžko se odtud dostává!“ V tom jsem s ní, ač sama úřednice, musela souhlasit.

   Opodál stojící nenápadný pán s nenápadným přítelem člověka se ujal debaty: „A psovi to také nedělá dobře, ten tyhle lidské výmysly už vůbec nechápe. Ať se s časem nehejbe a jde všechno tak nějak přirozeně.“  K našemu diskusnímu kroužku se přidal starší dobře oblečený muž: „To ale v sociální společnosti nejde, protože jsou činnosti lidí synchronní. Tím ztrácíme přirozenost, ať používáme čas, jaký chceme. Takže s tou přirozenosti středoevropského času bych byl opatrný. Naopak mě přijde přirozenější čas posouvat, podle toho, jak se posouvá sluneční svit během roku.“ Paní nabrala do obličeje nachovou barvu a ucedila: „Zas nějakej inteligent.“ Byla jsem ráda, že přijel její trolejbus a ona vzápětí nastoupila. Nerada dělám rozhodčího.Pohladila jsem nenápadně pejska nenápadného pána a tímto gestem jsem nejspíš dala najevo, do kterého mančaftu jsem se zařadila.Chtěla jsem být se všemi tak nějak zadobře, ale ouha! Dobře vyhlížející starší muž se znechuceně odvrátil.

   Mám ráda tyhle rozpravy, zvlášť když padá soumrak na střechy domů, skřivani uléhají ke spánku, sovy štěbetají před nočními kluby a divadly. Hospůdky praskají ve švech a já asi taky zajdu na jedno.


28 názorů

Markel
30. 03. 2018
Dát tip

díky za milá slova. Mně posun času chvíli vadí, také jsem citlivá na úplněk, vše mne bolí, měj se krásně, Gabi


nech píšeš o čomkoľvek , dobre sa mi číta a zaujme ma*

so mnou zmena času nič nerobí, len ma otravuje prestavovať hodiny, tak nech sa na nejakom dohodnú a ten už nechajú na pokoji po celý rok :)


Markel
01. 11. 2016
Dát tip

Můra73: díky za kukýnka, můra skřivaní nemá chybu :-))


Markel
01. 11. 2016
Dát tip

srozumeni: já jsem na tom vlastně taky podobně, můřa skřivaní nemá chybu, měj se krásně a díky :-))


srozumeni
30. 10. 2016
Dát tip
Zřejmě jsem na tom stejně jako Můra...***

Můra73
30. 10. 2016
Dát tip

asi to tak mělo být, že jsem se k tomuhle textu v avízech dostala až dnes a právě dnes. :)

... přestože jsem můra skřivaní, přiznávám, že se mi dnes hezky probouzelo do bílého dne. 


Markel
15. 10. 2016
Dát tip

Medvídek: skřivánku milý to jsem ráda, chválení není nikdy dost, díky :-))


Markel
14. 10. 2016
Dát tip

Oldjerry: jé, to s tou skleněnkou se ti povedlo, díky za komentář, budu si hledat smysluplnější témata, měj se krásně :-))

Štírka:ne, to se nedělá, ani lidem se nemá házet schválně nic do cesty :o)). Taky se mi nechce zamýšlet nad tím nejsprávnějším čase. Čas jsme si vymysleli my, lidé, kdoví jak to všechno je :-))

Květoň Zahájský:  už se stalo, jestli tedy myslíš padlého do jámy lvové a není úniku, pěkný večer ti přeji, Nečasovi ne


Já bych navrhoval, že když se mění čas, tak by se mohl vyměnit i Nečas.


Štírka
14. 10. 2016
Dát tip

Ahoj Marti, jsem Sova, jako Ty... a když jsem byla na dovči s kámoškou Skřivanem, míjely jsme se zhruba o půlden... takže si myslím, že partneři by se dle toho měli vybírat, aby se nemíjeli, pokud si ale neřeknou, že takto si budou vzácnější a déle jim to vydrží...? Posun času bytostně nesnáším.... ale "posun" jako takový... protože vykolejuje navyklé... ale abych pravdu řekla, už bych musela fest přemýšlet který z těch dvou je ten pravý a pravější... a to se mi teď nechce. Možná by mohl být ještě úplně jiný... ale hlavně stálý, protože čas má svůj běh a toto je jako hodit mu cosi do cesty... to se nedělá :-)Děkuji za milé počtení...

 

 


Oldjerry
14. 10. 2016
Dát tip

Za to jak píšeš *, za to co píšeš? nic - posun času je asi podobný nesmysl, jako když někdo napíše, že »měsíc se marně v řídnoucí tmě pokoušel trefit  v trávě zapomenutou duhovou skleněnku«... dokonce větší...


Markel
14. 10. 2016
Dát tip

JARUB: jsem ráda, že ses zastavila, díky. Já mám doma také takové vědce, ale, nic není nemožné, víme toho tak málo, človíčkové se jenom naparují a vesmír si dělá co chce. Když jsem se kdysi dívala, jak to ve vesmíru vypadá, ne, nebyla jsem s Remkem v jedné kabině :-)),tak mne zarazila ta nepatrnost Země vůči ostatním tělesům v lůně naší soustavy. Takže naše dohadování je z tohoto pohledu směšné, ale já jsem moc ráda, že se tak děje, že zkoumáme, diskutujeme, hádáme se.... Měj se krásně


JARUB
14. 10. 2016
Dát tip

Super prolog!!! A moc dobře se čteš, hezky to plyne, nevíš, jak to skončí, než dočteš, prostě - fajné!

Jinak také bych raději nechala jeden čas plynout. I když někteří drsní fyzici tvrdí, že se čas ve vesmíru ohýbá sám... taková černá díra....

Zrovna nedávno můj syn rozvíjel teorie o tom, jak někdy čas plyne rychle a jindy pomalu a co to způsobuje a proč lidem čím jsou starší plyne čas rychleji (se jim zdá) a tak.......je divnej.... po kom to má.....


Markel
14. 10. 2016
Dát tip

blacksabbath: tak na to hlavně v důchodu nezapomeň :-))

Diana:díky za návštěvu, já teda ten posun cítím, v tělíčku trochu zmatek, dávám to tak až za 14 dní, nežertuji :-)), jenom trochu


Markel
14. 10. 2016
Dát tip

EVŽENIE: MLUVÍŠ MI Z DUŠE, TAKÉ VSTÁVÁM KDY SE TO TĚLÍČKOVI LÍBÍ, DÍKY ZA MILÝ KOMENT :-))


Diana
14. 10. 2016
Dát tip

Mně je to úplně jedno, změnu času nevnímám. Nota bene, čas ve skutečnosti vůbec neexistuje! Není to reálná veličina. Je to pojem, rozměr, "stanovený a dohodnutý mezi lidmi". Tak se jím přece nenecháme vyvést z míry ;-)))


.......já už do důchodu ....:-)))))))))))


Já jsem skřivánek. Ale zpívat tak v poledne. :-))) /T 

Čas by měl být jen jeden, ten dávno daný a rozumný.

Pokud chce někdo delší den, ať si přivstane. I pracovat se dá dříve.

Je to o lidech. Můj letní den začíná třeba v 6, zimní v 9. A proč ne.

Léta jsem vstávala brzy, pak jsem zase pracovala do noci. Vše se nechá zaonačit, jen chtít.

A já nyní vstávám, když chci nebo když musím, ale je to podle mne.


Markel
13. 10. 2016
Dát tip

Gora: vždyť já vím :-))

blacksabbath: děkuji za kukýnka, v dnešní době to mají sovy těžké, tak snad jít na volnou nohu :-))

vesuvanka: AHOJ JANIČKO, DÍKY ZA TVÉ ZASTAVENÍ A MILÁ SLOVA,MĚJ SE KRÁSNĚ


vesuvanka
13. 10. 2016
Dát tip

Markel, napsala jsi to moc hezky. Jako sova mám také raději zimní čas, škoda, že nezůstane natrvalo. TIP


mám raději...když nám tu hodinu k spánku přidají.....se také řasím mezi sovy........ráno mám IQ tykve....(no někdy nejen ráno:-( )...dobře se to četlo...*/***


Gora
13. 10. 2016
Dát tip

Markelko, to nebylo osobní, promiň...


Markel
13. 10. 2016
Dát tip

over:  jsem ráda, za návštěvu a * no, já maximálně 2 dvanáctky, dobře se mi po nich spí :-))

Gora: já jsem byla atypický úředník, vrchost nebyla se mnou spokojená, napsala jsem o tom před lety i jakousi povídku, díky, žes tu byla :-))


Gora
13. 10. 2016
Dát tip

Souhlasím s přirovnáním úředníků k bolševníku:-)))


over
13. 10. 2016
Dát tip

není nad pokec u jednoho...maximálně pěti :)*


Markel
13. 10. 2016
Dát tip

Aleši, taky to příliš neřeším, jen se mi to dohadování tak nějak hodilo, měj se krásně a díky


jsem tedy příznivcem jednoho času, ale tak moc to neřeším...:o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru