Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Planeta Iremae 3 - 7. kapitola

20. 11. 2003
0
0
2434
Autor
hajdam

Mise pokračuje... Víceméně extrémně rozvláčná výplňová kapitolka...
6. kapitola
8. kapitola
- 1. revize 2004-01-25

7. Rozkazy ze Země

 

    Tmavě šedá válcovitá loď se prodírá obrovskou rychlostí prostorem a zachytává všechny částice, které ji stojí v cestě, aby je přeměnila na energii a zvýšila tak svou rychlost. Mohutné generátory udržují mírný tah za účelem udržení aktuální rychlosti a výkonný řídící systém propočítává možné křížení dráhy s jinými tělesy ve vesmíru. Řady stojících robotů, občas prořídlé chybějící jednotkou provádějící jednoduchou opravu, stojí nehybně ve svých napájecích kójích. Jediný skutečný život se nachází v kryogenické komoře, kde je v provozu jediná z 16 mrazících jednotek.
“Probíhá rozmrazení” hlásá nápis na barevném displeji. Dveře jednotky se otvírají a unikající chlad krystalizuje kapičky páry, kterou nestihl ventilační systém ještě odsát.

 

    Ještě v polospánku uslyšel Richard hlášení počítače: “Přišla zpráva z Unie Sluneční soustavy! Dostavte se prosím na můstek!”
Přestože jeho reflexy ještě nedosahovaly aktivity jako při bdělém stavu, okamžitě si uvědomil, čeho se zpráva týká. Na Zemi zhodnotili jeho situaci a posílají mu rozkazy. V následujících minutách se dozví, jestli se bude vracet na Zem, nebo bude pokračovat v misi. Již při chůzi dálkově kontroloval stav lodi a ve spěchu usedal k panelu. I když by byl schopen provést veškeré potřebné kroky dálkově, předpisy mu ukládaly povinnost používat panel se snímacím detekčním polem pro ruce a virtuální brýle. Jednalo se o preventivní opatření, které mělo zabránit selhání řízení lodi v případě rušení signálů vysílaných mezi implantáty a systémem lodi.

 

    Po ověření totožnosti hned otevřel zprávu ze Země a zaposlouchal se do obsahu: „Richarde Owere! Dle rozkazů ze Země jste byl jmenován kapitánem lodi. Toto je závazná informace z řídícího centra: Při soudním přelíčení jste byl shledán nevinným ve věci možného pochybení ze strany správy systému. Za smrt zbytku posádky je odpovědný Hisa Querxin. S okamžitou platností jste jmenován novým kapitánem se všemi pravomocemi a rozkazem pokračovat v misi podle upraveného plánu. Hodně štěstí!“ Stručné, jako vždy pomyslel si.

 

    Oddychl si. Hlavně že misi neodvolali. I když ztráta posádky byla tvrdá rána, přece jen investice do projektu dosahovaly značných částek a také loď už byla dávno za polovinou cesty, takže by přišlo mnoho času v niveč. Objevila se indikace další nepřečtené zprávy, která byla odeslána o několik týdnů později, ale dorazila téměř ve stejnou dobu: „Jsme nuceni vám oznámit, že federace vstupuje do války s otronským impériem. S okamžitou platností je nařízeno omezit veškerá datová spojení a vyhlašuje se kódový stav 2. Do té doby mají všichni důstojníci pravomoc rozhodovat ve jménu federace. Hodně štěstí!“ Tak tohle opravdu nečekal! Že by otroni natolik počítali se získáním jeho lodi, že by kvůli tomu vyhlásili válku? Nejspíš ne. Důvodem bude jistě nějaký nový technologický objev, nebo únik informací.

 

    V každém případě se opět jenom všechno zhoršuje. Nejen že přišel o všechny přátele, ale až se vrátí tak federace již bude jiná než když odlétal. Přestože otroni neměli nikdy převahu, rozhodně se nejedná o soupeře, kterého by federace Sluneční soustavy snadno odrazila, natož porazila, přesto o vítězství ani na chvíli nezapochyboval. Uvažoval jak bude střet probíhat. Základním motem federace bylo být vždy připraven. Proto se v centrále prakticky neustále připravovali plány pro nejrůznější typy útoků, od narušení hranic až po hromadné teroristické útoky zevnitř.

 

    Federace měla vždy v záloze množství obranných i invazních jednotek a vojenský rozpočet byl vždy štědrý. Navíc bylo obvyklé, že alespoň jedna z planet federace byla v „soukromé“ válce s jinou planetou, podobně jak tomu bylo s jeho rodnou planetou Targer, kde strávil dětství. Většina planet se po kolonizaci osamostatnila a vytvořila nezávislou vládu. S okolním vesmírem pak udržovala větší, či menší obchodní styky. Z ekonomického hlediska se ale postupně ukazovalo, že bude vhodnější těžbu a obchod na jednotlivých planetách harmonizovat. Jednotlivé planety začaly uzavírat smlouvy o obchodu a byla založena unie planet Sluneční soustavy. Jeho planeta se však po dlouhou dobu nacházela na samém okraji osídlené oblasti a byla tak dosti izolovaná.

 

    Postupně vznikly na planetě frakce, které zahájily válku, především o některé nedostatkové suroviny. Mnoho let trvající válka vyčerpávala zdroje a decimovala obyvatelstvo. Teprve diplomatům unie se podařilo dostat obě strany za jednací stůl a dosáhnout úplného míru. I přes několik let trvající pouliční nepokoje se stala jeho planeta platným členem unie a následovalo období prosperity. Brzy na to se vědcům podařilo prokázat, že většina genetických úprav je bezpečných a záloha lidstva již nebyla potřebná. Rozsáhlý program integrace obyvatel do struktur unie pak změnil ráz celé planety. Tehdy se rozhodl vstoupit na akademii a přestěhoval se na Zemi. Nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Díky své minimální odlišnosti od původních obyvatel Země a úspěšnému přizpůsobení implantátům se dostal do programu Karek 12. Zde prokázal své technické zkušenosti a neobvyklou kreativitu v tvorbě řídícího systému. Chvíli ještě přemýšlel o možném průběhu války a pak si díky nově získané hodnosti snadno nastavil intervaly pravidelných kontrol lodi a pomalu se vracel zpět do hibernační komory. Usínal s myšlenkou na úspěch mise.


Lassie
26. 01. 2005
Dát tip
No, tka pravopis nejak neresim..nejak to nevnimam, mozna kdybych to cetla podruhy. Prvni kapitoly byly hezky, ale asi kdyby melo jit nejakych 200 stranek tim tempem a s takovym dejem, tak by to nebylo ono. Ale ted uz je to mooc zajimavy.. :) Mozna to taky je tim, za tam mas vlastne dva hlavni hrdiny(Richard a planeta). Uz se tesim dal....

Lassie
26. 01. 2005
Dát tip
A jeste, skoda, ze to necte vic lidi.. ale mozna je odrazuje ta dylka tech textu.. Teda aspon me jo a mozna, kdyby si nebyl prvni sci-fi na ktery jsem narazila....

johanne
04. 06. 2004
Dát tip
človíčku, a víš, že tam máš i další chybky - pravopis y/i + čárky... trochu mě to u tebe překvapuje :)) jinak - docela fajn, prostě se to dobře čte :)... ale jak tak koukám na návštěvnost, je mi z toho trochu ouzko :o... je to škoda... ale piš dál, lidi si tě najdou :)

hajdam
02. 01. 2004
Dát tip
Velice ti děkuji za tvé povzbudivé kritiky... Určitě budu psát dál když nebudu mít zrovna co na práci :-) A nějakou radu ohledně děje bys neměla? Vypadá to totiž, že tě budu považovat za svého jediného fanouška :-)

hajdam
18. 12. 2003
Dát tip
Tak jsem to opravil.. Takových chyb ještě bude - je to holt spíchnutá pracovní verze :-) (0.2)

StvN
14. 12. 2003
Dát tip
Na začátku máš bordel v časech. Trochu ti skřípe shoda podmětu s přísudkem. (předpisy mu ukládalY investice do projektu dosahovalY planety začalY času vznikly na planetě frakce, které zahájilY válku) To jenom, kdyby ti záleželo na tom, abys to měl dobře. Jdu dál.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru