Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Planeta Iremae 3 - 10. kapitola

21. 11. 2003
0
0
2431
Autor
hajdam

A je tu završení první dekády. Pokud jste se dočetli až sem, tak vězte, že vás fakt obdivuju, protože jste tím zabili dost času. Myslím ale, že se váš počet bude moci spočítat na prstech jedné ruky... (samočinně)
9. kapitola
11. kapitola

10. Rozhovor mágu Bílé věže

 

    Hardon zvedl ze země kus kovu a s obdivem si jej prohlížel. „Něco takového jsem ještě nikdy neviděl. Tak pevný a lehký kov nedokáže vykovat ani Serendil“
„Možná to souvisí s tím tělesem, co proletělo před 60 lety kolem naší planety“, řekl Mathon.
„Možná. A co uděláme s tím mladým mágem co nás poslouchá? Cítím, že naštěstí vůbec nerozumí tomu co říkáme. Asi bude hodně z daleka. Navrhuji nechat ho tam kde je.“, přidal se Kal.
„Souhlasím. Nijak nás neohrožuje.“ pokýval hlavou Hardon.
„Klidně. Ale už dost řečí. Musíme začít s uklízením těch trosek, ať jsme do večera hotovi“ dodal Mathon a levitačním kouzlem již přenášel několik středně velkých kusů letounu.

 

    Ostatní začali řezat a přenášet zbylé části trupu letounu na hromadu. Když bylo všechno připraveno, vyvolali společně teleportační kouzlo a přenesli sebe i trosky do chrámu klanu Bílé věže. „Vítej Mathone! A Mardon s Kalem? Copak nám to nesete?“ uvítal je mág, který zrovna držel stráž u teleportačního kruhu.
„Těžko říct. Pravděpodobně se jedná o nějaký létací stroj, ale žádný co známe. Informuj hned představeného.“
„Myslíš, že je to tak důležité, abychom kvůli tomu rušili ctihodného?“ zeptal se strážný pobaveně. „Nevíme. Pamatuješ si, jak mágové hvězdné stezky upozorňovali na přílet nějakého tělesa? Možná, že to s tím souvisí“, uvažoval Hardon. „V každém případě by se to mělo prošetřit. Už jenom proto, že na tom létacím stroji jsme našli nějakou podivnou cizí magii. Nikdo z nás nerozuměl jejím principům.“ přidal Mathon. „Neznámá cizí magie? To už stojí za informování představeného“, kýval strážný hlavou. „Možná by se kvůli tomu měla svolat i rada, aby se vyjádřili i ostatní ctihodní. Třeba se jedná o nějakou zakázanou elfí magii, nebo magii dwarfů, ale o tom necháme radši rozhodnout ctihodného. Teď pojďme do taverny. Ta teleportace mě nějak vysílila“ navrhl Kal.

 

    Tři mágové se odebrali pojíst nějaké jídlo do mágského města, zatímco strážce se snažil myšlenkově spojit s představeným. Když došli do taverny U pečeného zajíce, trvalo jim nějakou dobu, než našli volný stůl, neboť tam jako vždy touhle dobou bylo plno. U stolů a baru seděli skupinky dobrodruhů, popíjeli pivo a probírali nejnovější historky a vychloubali se svými hrdinskými činy. Hostinský byl elf a měl ve zvyku zvát do hostince různé potulné zpěváky a hudebníky hrající na rozličné cizokrajné nástroje. Dnes jich tu byla početná skupina, takže nebylo slyšet vlastního slova. „Víš, myslím že jsme udělali chybu, když jsme si toho mladého mága neprohlédli“ snažil se Hardon mezi sousty překřičet okolní hluk „nakonec by nás za to mohl stihnout nějaký trest. Co když měl s tím létacím strojem něco společného?“
„Je to možné, ale jeho magické schopnosti byly tak slabé, že mě to ani nenapadlo.“ odvětil Kel „Prostě se o něm nebudeme vůbec zmiňovat. Vždyť stárnul jako normální člověk, takže jeho schopnosti museli být opravdu zanedbatelné. Nejspíš to byl nějaký hloupý sedlák, který nedokázal své magické nadání patřičně rozvinout.“
„Máš pravdu. Napijem se a vrátíme se na hlídku, ať nás zase neobviní, že využíváme každé příležitosti, abychom se mohli vrátit do města.“ načež si přiťukli poháry. Když dojídali poslední zbytky povídá Kel: „změna plánu. Máme se okamžitě dostavit do věže za Představeným“.

 

    Hodili mince na stůl, dopili poslední zbytky piva a vydali se na cestu k nedaleké věži mágů, které se přezdívalo bílá, podle jména řádu, který zde sídlil. „Chci, abyste mi popsali jak se to stalo hezky dopodrobna!“ šel představený hned k věci. „Hned, jak jsme dorazili, všimli jsme si nad poli létacího stroje, který se zřejmě snažil přistát. Když nás zpozoroval, změnil okamžitě směr letu a snažil se uniknout. Rozhodli jsme se jej zastavit, neboť z něj vyzařovala nepřátelská magická energie. Ohňové koule neúčinkovali, tak jsme na něj seslali magické střely a ono se to hmm… rozpadlo. Pečlivě jsme sebrali všechny kusy a přenesli je do izolačního skladu, aby jejich případná magie nemohla napáchat další škody. To je vše.“
„A jste si jisti, že jste tam nic nenechali?“
„Myslím, že je to všechno. I když to zničení bylo opravdu neobvyklé...“
„Dobrá, necháme to už tak. Vraťte se na hlídku a kdybyste pocítili jakékoli narušení magické síly, nezkoušejte žádné hrdinství! Okamžitě požádejte posily. Jste připraveni?“
„Připraveni.“ odvětili společně. Pomocníci představeného přenesli mágy na určené místo, aby ti ušetřili svoje magické schopnosti.

 

    „Je to neobvyklé! Takový materiál! To určitě není z Gerviku. Možná že na tom, co říkali mágové hvězdné stezky něco je. Povolejte Heqa, aby se na ty trosky podíval a řekl nám, jestli je to onen objekt, o kterém mluvili.“ Když odcházel dodal ještě: „A oznamte to mágům! Musíme zjistit, jakou magii to používá, abychom se tím s mohli vypořádat.“


Lassie
26. 01. 2005
Dát tip
Pobavil me kousek "a ono se to hmm… rozpadlo." Zni to pekne. Tka jsem cetla, ze si mel zkouskovy(vloni).. No to ja mam ted. A vcera i dneska vzdycky po zkousce jsem si sla cist, takze treba zitra prijdu taky :) Libi se mi to. Jen me mrzi, ze se vraci na zakladnu.. Ale treba se s nejakym mestem nebo civilizaci setka pri sve ceste.... :)

Lassie
26. 01. 2005
Dát tip
Nejradsi bych to precetla ted vsechno, ale nemuzu tu byt cele odpoledne..musim se ucit.. :(

hajdam
26. 01. 2005
Dát tip
Taky mám zrovna zkouškové - i letos (to znamená, že mě ještě odloni nevyhodili...). Jinak jsem rád, že mě někdo čte. Ono to potěší a motivuje. Asi po zkouškovém zase nějakou tu kapitolu připíšu... Tak se jdi učit, ať pak na mě neházíš, že jsi kvůli čtení mého textu neudělala zkoušku podle svých představ :-) Jinak elfy také považuji za "vznešené" a "starou krev" a hodlám tuto jejich "vlastnost" využít v pozdějších kapitolách... Hlavně už mám vymyšlené rámcově hlavní body a už musím akorát vymyslet ty mezivýplně... No, není dost času...

johanne
08. 06. 2004
Dát tip
žes nikdy nebyl v taverně, to mi tedy ani neříkej :)))) taverna-Řecko-metaxa-gyros-ouzo... můj malý asociogram (a dál už raději nejdu :o)) hodně štěstí ke zkouškám, já mám šťastně po maturitě a jen se flákám :D (ale pak piš piš piš dál :)), minimálně jednoho člověka zajímá, jak to bude pokračovat... přiznávám, hodně kvůli sváru fantasy versus sci-fi :o)

hajdam
06. 06. 2004
Dát tip
Eee... To bude asi tím, že vlastně ani momentálně nevím, co to ta taverna je :-) možná jsem v žádné ani ještě nebyl... Jestli si vzpomenu, tak to zkusím nějak změnit :-), ale teď mám zkouškové... Jinak díky za kritiky - byl jsem už dost dlouho demotivovaný psát dál, takže tak.. Jo a ty chyby - v době, kdy mě to bavilo psát, tak jsem měl část dobře zkontrolovanou a nové části jsem vložil bez kontroly, takže od toho jsou tam ty hrubky... > ... skočil o deset částí dál, to by se podivil :o) To jsem rád - bylo to tak zamýšleno :-)

johanne
04. 06. 2004
Dát tip
taverna??? promiň, to se mi teda nehodí ani do fantasy :))) po pravdě, trochu mě to zklamalo, čekala jsem, že budeš pokračovat v linii sf... kdyby si člověk přečet první kapitolu a pak omylem skočil o deset částí dál, to by se podivil :o) ale je to tvůj příběh, takže to je jen takové mé fňuknutí :)... každopádně čtu dál, docela mě to baví, myslím, že ses na začátku zmiňovat o padesáti kapitolách, což :)? ... a večery jsou někdy dlouhé :) +-=:)...

hajdam
15. 12. 2003
Dát tip
No, už mám skoro připraveno dalších 10 kapitol. Teda překvapils, žes to přečetl celé. Potěšils... Skoro už je konec úvodu :-) Pak začnou boje... A elfové... A draci... Prostě do toho hodlám dostat skoro úplně všechno, co z fantasy znám... Ale to asi až příští rok :-) A ta cesta na ostrov je prakticky přechod na klasické "tolkienovské" schéma cesty... A s tím prvním setkáním - destrukce byla nutná.... Možná by to chtělo ještě trochu zlepšit - snad ve verzi 0.4 :-)

StvN
15. 12. 2003
Dát tip
Ale jo, rád jsem čet.

StvN
14. 12. 2003
Dát tip
Tak. Neříkám tak, ani tak. Moc velkou vypravěčskou sílu to nemá, ale zase ji stále držíš na stejné úrovni. Možná by to chtělo nějaké spestření. Na deset kapitol se toho vlastně tolik nestalo. Asi to máš promyšlený, protože se mi nezdálo, že bys nevěděl kam. Až možná s tím prvním setkáním. To je ošemetná situace a jsem si jist, žes dlouho přemýšlel, jak to zařídit. Konečné řešení se mi moc nelíbí. Zbytečná destrukce. A ta cesta zpět na ostrov. Prostě se mi to nezdá. Celkově to má dobrou úroveň. Obdivuju rozsah a propracování. Já se zatím na nic podobného necítím.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru