Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídej mi o lásce

22. 11. 2003
1
0
2315
Autor
Trickin

Byla mi dána do rukou knížka Povídej mi o lásce od Michela Quoist. Je nádherná a doporučuji. Je vydaná nakladatelstvím Portál. Vybral jsem vám mně líbivou část z knížky. Celá knížka je vlastně rozmluva mezi mladým chlapcem a staršým mužem zvaným mudrcem.

"Proè je tak tìžké milovat," zvolal jsem po dlouhé chvíli mlèení.

     "Protože milovat znamená sjednotit se," øekl, "a svìt kolem nás se rozptýlil na množství kouskù. Je to obrovská skládanka, kterou musíme dát znovu dohromady, a tak vytvoøit vesmír. Musíme znovu poskládat miliardy rozptýlených údù a vytvoøit z lidstva velké jednotné tìlo.

     Je to úžasné a obtížné dobrodružství, v nìmž se støetávají dvì enrgie: síla rozdìlení, sobectví a pýchy a síla sjednocení a lásky. Sobectví vede ke smrti, zatímco láska k životu. Tento boj se odehrává právì tak v tobìjako ve mnì a v každém èlovìku a hodnota naších životù se pomìøuje silou sjednocení, kterou každý z nás vznáší do svìta.

 

Svìt je nedokonèený a rozbitý na kousky.

Svìt se tvoøí a zase rozpadá.

Svìt je nabídnut èlovìku, aby ho dokonèil.

 

Lidské tìlo a srdce se musí spojit,

    aby èlovìk stál zpøíma.

Lidský duch se musí spojit s hmotou,

    aby se veškerá podøídila životu.

Pùsobením èlovìka se musí spojit kámen se døevem,

    aby mohl být vystavìn dùm.

A prostøednictvím èlovìka se setkává

    železo, písek a oheò,

    aby most koneènì spojil oddìlené bøehy.

 

Èlovìk musí podat ruku èlovìku,

    aby se rozvíjelo pøátelství.

A jeho snaha o spravedlnost se musí otevøít lásce,

    aby rozkvetla svoboda.

Muž si musí vzít ženu,

    aby se zrodila Radost a dítì Radosti.

 

A koneènì Bùh musel být trojjediný

    a tøi božské osoby musely být JEDEN,

    aby v Trojici žila láska.

Bùh se musel stát "ÈLOVÌKEM",

    aby se èlovìk stal Bohem.

Nyní se svobodní lidé, osvícení Duchem,

    shromažïují v církvi,

    aby utvoøili jen jedno Tìlo, jimž proudí ŽIVOT.

 

A potom se opìt všichni sejdeme

    a vesmír, lidé a Bùh se spojí v Lásce,

    a tak spoleènì navìky utvoøíme NEBE.

I když je svìt rozbitý na kousky, tvoøí se a zas se drobí,

    i když je rozpolcený, zápasí a padá,

    pøece kráèí k jednotì, pro niž byl stvoøen.

Za soumraku dìjin

    Ježíš, pøibitý na nesmírném køíži puklého svìta,

    v nitru svého srdce obnoví svìt NOVÝ.

A já - tak malý a slabý v té nesmírnosti -

    jsem nezastupitelnou èásteèkou

    rodícího se Velkého Tìla

    a odevzdávám se, abych miloval svìt, který pøijde.

 

 

 

 


Žíně
28. 11. 2003
Dát tip
ewko a jak poznáš, co je blud a co ne? Podle počtu lidí hlásících se k nějakému názoru? Na světě je 6,5 miliardy lidí, z toho 95% jsou lidé věřící v nějakého Boha a asi kolem 5% jsou lidé věřící v ateismus. Jak si s tím poradit? Nebo máš podobně jako Rebecca nějaký nadpřirozený dar neomylně rozpoznat co je blud a co ne?

ewka01
28. 11. 2003
Dát tip
je toho mnoho,co mám ráda,vlastně všechno... co nemám ráda,je např.newspeak (:Orwelluv:) výraz na to,na co tady obě poukazujeme...

Trickin
28. 11. 2003
Dát tip
Rebbeco to vše co jsi na psala je jistě pravda. Tak by se měl člověk chovat. Naučit se přežít, žít v reálu, učit se a poznávat nové věci, najít si smysl v nějaké činnosti atd... Mít svojí hlavu a určité sebevědomí, kterou získáváš ze sebe, ze své síly. Ale co pak, když už na jednou v jeden moment života na tebe všechno padá a ty už nemáš sílu, nic udělat. Jenom propadnout v beznaděj? Kde vezmeš tu sílu? U přátel, kteří tě zradí a ikdyž najdeš jednoho budete na to sami. Zkus se nad tím zamyslet a ještě něco: existuje takový fyzikální zákon; O zachování energie. Propoj si to a třeba tě něco napadne.

Andulka
28. 11. 2003
Dát tip
teda ja nevim...:-)...mezi nami...ten vas blud, muj zivot je mnohem lepsi, kvalitnejsi s virou, nez byl pred tim....nemusim se niceho bat, protoze vim, ze o me bude postarano a taky cerpam z nadoby neuveritelny sily..a tak delam veci, ktery bych si predtim nikdy netroufla...Na rozdil od Rebeky si myslim, ze nejvetsi sila neni prezit....ja verim, kazdy z nas se narodi s x cislem daru...a ze behem zivota bychom je meli se naucit plne otevrit...kompletne roztahnout kridla..a nebat se. Ale to je fajn, lidi veri nebo neveri v nejruznejsi veci, a meli bychom jejich nazory respektovat...vy tu nazyvate bludy neco, v co ja verim....a prijde mi to netolerantni....:-)..jinak me neukamenujte, ze mam zase jiny nazor....pri sklenicce vina by se debatovalo lepe...:-)/....preji kazdemu hezky viken... Zkuste se mrknout na knizku Richard Bach: Jonathan Livingston Seagal.....je to moje nejoblibenejsi kniha, budete ji mit prectenou za hodinu, je doplne kranymi fotografiemu racku.....a je o zivote racka. Kniha je skvele napsana. Udajne mu byla diktovavana, nekde v polovine to prestalo a cekal dva roky nez to pokracovalo...Cetla jsem od neho vic veci, rozhodne vsechny jsou velmi zajimave, ale tahle je asi ta uplne nejlepsi ...:-)

ewka01
27. 11. 2003
Dát tip
nejlíp bez bludu...je nutné něčím se nutně oblbovat??:-))

Trickin
27. 11. 2003
Dát tip
Rebeco myslíš si, že budeš mít tolik síly, aby jsi vyléčila všechny ty nezdary světa? Odkud budeš brát vnitřní sílu, když nebudeš podléhat bludům?

Trickin
27. 11. 2003
Dát tip
Jsem rád, že tu najdu i názorvě shodné lidi. Díki Žíně. Najdu si tebou doporučenou knížku. Určitě bude zajimavá. A budu rád, když se mrkneš na mé dílka. Tricki.

Žíně
25. 11. 2003
Dát tip
Jestli tě oslovil Michel Quoist, doporučuju přečíst od téhož autora knihu "Mezi člověkem a Bohem". Vydalo Scriptum Praha 1991. Je to asi nejvydařenější, co jsem od něj čet, spousta zamyšlení na závažná témata v tématických okruzích, jako je "Člověk", "Člověk a jeho život", "Člověk a ti druzí" atd. Navíc podáno živou a jednoduchou formou. Rebecce s jejími kategorickými soudy nedoporučuji. Do problémů, které tak barvitě popisuje Rebecca, zahnal svět mimo jiné i blud ateismu. Takže pokud tyto problémy zpětně způsobí, že lidi podlehnou opět bludu křesťanství (nebo obecně i jiných náboženství), může bejt na světě jen líp. To víš, Rebecco, mezi bludy si holt nevybereš. Ať je to ten nebo ten, vyhoďte ho z kola ven. A jakej blud ti pak zůstane?

marbl
22. 11. 2003
Dát tip
Je to pěkná představa.

jitopin
22. 11. 2003
Dát tip
nějaká divná čeština

Andulka
22. 11. 2003
Dát tip
..pis to priste bez hacku a carek, pak se ti tam neobjevi ty klikyhaky...:-) ...jinak dobry, cetla jsem podobnych veci uz spoustu.....je to strava pro dusi....vychutnavat si radek po radku a premitat nad tim...a nechat to propoustet skrz nas cevni system az do posledni kapicky krve....jelikoz jsme tim, cim chceme byt...:-)***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru