Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Skleróza

29. 11. 2003
2
0
1698
Autor
Jokaste

Mažoretky v červeném zkušeně pochodovaly po náměstíčku přeplněném lidmi kochajícími se tou nádherou. Holohlavý dědula na dálku pokynul svému příteli s kostkovanou čepicí, usedl na lavičku a nadšeně sledoval dění kolem sebe.

Sluníčko nemilosrdně pražilo a tak si za chvíli otevřel láhev žluté limonády. Usrkával a přemýšlel, jak rád by si teď dal půllitr vychlazeného piva, které mu ovšem doktor už loni zakázal.

Mažoretky dopochodovaly, dědula dosrkal limonádu a ustaraně pozoroval mraky najednou kupící se na obloze. Starosti mu dělal také zvedající se vítr. Co kdyby začalo pršet? Celé dny býval sám doma a teď by mu nepřízeň počasí měla zkazit tu krásnou podívanou? Tak to teda ne!

Z ustaraných myšlenek ho vytrhl až vysoký hlásek: “Ludvíčku! Ludvíčku…jsi to opravdu Ty!” Pomalu se otočil a nechápavě koukal na stvoření, které se k němu hrnulo. Pravda, byl sice kapánek krátkozraký, ale tuto osobu přes její tělesné rozměry viděl velmi dobře. A nutno dodat, že ji vůbec nepoznával.

“Ludvíčku,” nepřestávalo stvoření halekat a rychle se přibližovalo.

Co teď? Utéct nebo hrdinsky setrvat na místě činu? Hrdinsky si vybral to druhé. Dáma doklusala a sevřela dědu ve vroucím objetí.

“Ludvíčku…” vzdychla a přidala polibek.

Ludvíček, mírně zmaten, se z její náruče vyprostil a svým nejpevnějším hlasem se otázal: “Kdo proboha jste?!”

Paní se na něj překvapeně podívala a zaštkala: “Ty mě nepoznáváš? Ó Ludvíčku!”

Milý Ludvíček toho teď měl akorát tak dost a jeho výraz tomu taky nasvědčoval. Dáma přestala štkát a zatvrdila se.

“Tak dobře, Ludvíčku, jak chceš. Vracím se k mamince!”

Otočila své velké tělo a co nejladněji se vzdálila.

Dědula si pohladil plešku, otevřel si novou žlutou limonádu, pozoroval další mažoretky a říkla si, jak dobré míti sklerózu.


Zbyhoň
07. 07. 2004
Dát tip
Poslední věta je krásně lakonická a pohodová. Slušné, pobavilo.

Waawe
22. 04. 2004
Dát tip
Taky se mi líbí...fejeton to není, takže se musím přidat k ostatním kritikům, ale jinak je vše v pořádku. Má to šmrnc, má to nápad a v neposlední řadě je to i pěkně a zajímavě napsáno... asi dám TIP.....počkat...jo...:))) m.

Yossarian
29. 11. 2003
Dát tip
stojíš o kritiku- ovšem! asi všichni cítíme, že tu něco chybí- je to dobře začatý, ale bez vysvětlení, které v tomto případě rozhodně být musí, dokonči to ve stejném stylu a dostaneš tip (pošli avízo)

Yossarian
29. 11. 2003
Dát tip
trvám na svém - je v tom hodně. ale chybí vysvětlení tož tak

katugiro
29. 11. 2003
Dát tip
není to fejeton, ale docela pěkně se to čte :) (a že nemá pít pivo si pamatuje...)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru