Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Frank

30. 11. 2003
21
0
5959
Autor
Andulka

Posilam pozdrav Frankovi, at je kdekoli...:-)

 

 

     Frank by  zubar a Frantiska vlastnila kadernicky salon. Oba meli rodiny a dve deti. Setkali se , zamilovali se  jeden do druheho a s delkou znamosti se mezi nimi prohluboval i jejich vztah.

 

“Ja …ja bych chtel zit s tebou”, rekl Frank. “ Doma si pripadam jak ve vezeni. Porad musim myslet na tebe. Jak by bylo hezky chodit s tebou spat a rano se vedle tebe probouzet.”

“Ja taky”, spitla Frantiska a v hlave ji probehla myslenka, jak  bude asi Milan reagovat a co na to deti.

 

 

                                                                   ***

 

      Milan byl v soku. Miloval Frantisku a nedokazal pochopit, ze uz s nim nechce byt. Cely zivot se drel, aby mohl rodine koupit velky barak, aby vsichni mohli jezdit dvakrat do roka na dovolenou. Dal Frantisce i detem vsechno, bez nich nemel jeho zivot zadny smysl.

     Vedel ale, ze Frantisku uz nepremluvi. Vedel, ze jeho rodina, jedine co doopravdy ma, je pryc.Nedokazal si predstavit, jak se Frantiska miluje s jinym muzem,

jak se usmiva a zari stestim vedle nekoho jineho. Frantiska ho zklamala. Rozbila mu srdce na tisic stripku. Ale on to tak nenecha. Kdyz nemohla byt stastna se nim, at tedy neni stastna vubec. Az ji dojde, ze to co mezi nimi bylo, uz nikdy mit nebude. Az ji dojde, ze kvuli svy sobeckosti zpackala zivot detem i jemu, bude pozde. Milan prilozil pistoli ke spanku a vystrelil.

 

                                                                   ***

 

“Jak , to myslis, ze se chces rozvest?”, nechapala Blanka.

“ Je mi to moc lito, Blani. Mam vas vsechny moc rad, ale zamiloval jsem .  Proste bych chtel zit s ni. Opravdu me to moc mrzi, ale my dva…jsme kazdy uplne jinde.”

Blanka to porad nechapala. Mela Franka rada, taky si uz v zivote prosli svym a ona pri nem vdycky stala. Kdyz po valce odesli, delala vsechno proto, aby v rodine bylo porad hezky. Kdyz  v Parizi sbirali v parku jedly kastany, nemeli holkam ani na cokoladu a hlavne nevedeli co jim prinese zitrek. Kdyz si Frank budoval ordinaci ve Venezule, tak mu pomahala zplacet dluhy. Kdyz pak odesli do Kanady, musel Frank znovu studovat a nikdy mu ani sluvkem nevycetla, kolikrat si mohla najit nekoho, kdo  ji mohl nabidnout urcite financni jistoty, ale nikdy to neudela. Pro ni vzdycky byla nejdulezitejsi rodina. ‘To by se mu libilo, odejit si k nejaky devce a stastne se s ni pelesit! ‘ pomyslela si Blanka a doufala, ze afera za nejaky cas uhasne..

“ Tak na to zapomen, Franku. Mas me a deti a budeme zit jako rodina. A kdyby te prece jenom nekdy jeste napadlo, ze si chces sbalit kufry, tak si pamatuj, ze te udam lekarsky komore. Reknu jim, jak si tenkrat ve Venezuele delat na cerno portraty a jako doctor si tady ani neskrtnes!”

 

 

                                                               ***

 

      Frank s Frantiskou se meli radi porad. Jezdili spolu ctyrikrat do roka na dovolenou a snazili se vychutnat kazdou minutu, kdy mohli byt spolu. Frankova zena  po letech onemocnela a nemohla na nohy. Zila s kartonem cigaret na tyden a lahvi vina pro kazdy den. Frank se staral o domacnost a o svou zenu az do jejiho konce.

      Frantiska se prestehovala k Frankovi. Sice uz ji bylo hodne pres sedesat, ale vystudovala kurs zubni asistentky, aby mohla Frankovi pomahat v ordinaci. Frank delal jenom pul dne, protoze veril, ze ho prace drzi pri zivote. Kazdy den byl stejny. Rano ordinace, pak popoledni spanek, hodina plavani a vecer chodili s Frantiskkou do spolecnosti.  Radi si uzivali castych dovolenych v teplych krajich a Frank se dokonce naucil potapet. Na jedne takove dovolene se vzali a zili spolu stastne a spokojene dalsich deset let.  Frank zemrel v osmedesatisesti letech  a jeho popel byl rozsypan na miste, kde s Frantiskou dokazali sedet hodiny, pozorovat jezero, skaly, letite stromy, vysokou travu plnou barevnych motylu a kde jim spolu bylo hezky.


wazzup
20. 09. 2004
Dát tip
áá, a kde jsou háčky a čárky, to se fakt nedá! i kdybych přimhouřila obě oči, nezaujalomě, ani tvůj styl, promiň.

Andulka
12. 07. 2004
Dát tip
pointa je, ze je to opravdovy zivotni pribeh....poita je, ze zivot vymysli daleko zajimavejsi pribehy, nez na ktere by prisli autori sami....pointa je v tom, ze nic neni zadarmo....a ze kazda akce, reakce v tvem zivote.....vyvolava dalsi...... ale jinak je uplne mozne, ze se mi to to nepodarilo napsat, jak jsem chtela...dik

Zbyhoň
11. 07. 2004
Dát tip
Nechci se dát ovlivnit tím, že je to Tvoje dílko a kdybych ho potkal pod úplně neznámým jménem, asi bych ho docela zkritizoval, takže to zkusím i tady. Pokud je to skutečný příběh, trošku mi to bere vítr z plachet, ale přesto: hrozně postrádám pointu. Je to prostě popsaná událost (popsaný život), ale chybí tam to, co by v povídce být mělo- pointa, neobvyklo, nějaké PŘEKVAPENÍ pro čtenáře. Aby si řekl „to mě nenapadlo“ a třeba si i trošku vyčítal, že ho to taky nenapadlo napsat. Asi to není zrovna můj nejoblíbenější styl.

maia
14. 03. 2004
Dát tip
Velmi dojimavy pribeh. * V poslednom odstavci je tusim chyba... Nema tam byt namiesto Blanky Frantiska, ktora sa nastahovala?

Adam_G
15. 01. 2004
Dát tip
Pěkné, ale pro mě snad až příliš pohádkové.

Mařka
30. 12. 2003
Dát tip
Jo, dělá si co chce! (život)

Pirka
14. 12. 2003
Dát tip
To je takovej milejší Páral, tohleto : )

Pirka
14. 12. 2003
Dát tip
To je takovej milejší Páral, tohleto : )

Pirka
14. 12. 2003
Dát tip
... a kdo tam byl nakonec ten špatný? - mimochodem ( + přemýšlecí tip *)

Andulka
14. 12. 2003
Dát tip
nikdo nebyl spatny, tak jako nikdo neni cerny nebo bily..:-). Vsichni v zivote delame chyby, a kazdy si neseme za ne odpovednost...:-) Dik

Kastel
13. 12. 2003
Dát tip
hezká pohádka :o) T

Andulka
13. 12. 2003
Dát tip
to neni pohadka, to je zivot..:-)

Diana
13. 12. 2003
Dát tip
Smutné, moc smutné. Je mi líto všech zúčastněných. Co myslíš ty, Andulko, nebylo by bývalo lepší, kdyby se Frank a Františka své lásky vzdali? Milan by žil, děti by měli rodiče pohromadě a hlavně by všechno bylo takové čistší - nikde není štěstí bez chybičky. Jsem naivní? Povídka úžasně působivá, nepůjde mi z hlavy určitě týden ******

Aaria
11. 12. 2003
Dát tip
Fíha, to bylo takové .... smutné a nepřímé. Tím nepřímým myslím spíše to, že hned na počátku se nevzali a nežili spolu šťastně až do smrti. aaronix: Námět na povídku? No, tohle jsem už někde četla...co bys dal do té povídky? Jak se Frank a Blanka seznámili? Kde vyrůstali? Nemyslím... i povídky jsou vysekané části.

gASK
11. 12. 2003
Dát tip
Když jsem se oklepal z takových věcí, jako jsou chybějící háčky, čárky anebo třeba "doctor":), musím uznat, že je to vydařená povídka s pěkným námětem a živými postavami:))) Pěkné, díky Ti...*

Aaronix
08. 12. 2003
Dát tip
Tak jsem si to přečet a musím ti říct zas to samý - zamysli se už konečně nad formou!!! Tohle vlastně ani není povídka - to je námět na povídku (nebo třeba i na román, když by se to vzalo pořádně do ruky - ale pořád jenom námět.) Víš přece setsakramentsky dobře, že často nezáleží ani tak na tom, co sděluješ, ale jak to sděluješ - psala jsi mi o tom. Tak se pokus ty svý vědomosti z kurzů a praktický ze života přenést taky do literatury....

Lancelott
07. 12. 2003
Dát tip
JO...tak tenhle příběh je krásný...i když si tím nejsem jistý...no on je totiž takový smutný i krásný...záleží na pohledu...každopádně stojí za tip* Díky za něj:o)

papouch
06. 12. 2003
Dát tip
týýývogo ... -jezdili spolu čtyřikrát do roka na dovolenou- :-) to je něco, já neměl dovču už dva roky, a to jsem sám :-)) Kde že to žili? V který galaxii? :-)))

C_ensinka
06. 12. 2003
Dát tip
Nějak mě to rozesmutnilo, pěknej příběh. Tvý "povídky" mám ráda, ale tahle je taková zvláštní, jen tak si plyne, bez začátku a bez konce. Nevím proč, ale nelíbí.

meanka
05. 12. 2003
Dát tip
moc krasny :) T

Asi nikomu nešly zprávy

Andulka
02. 12. 2003
Dát tip
Fryda: mas pravdu a i dobrou pamet. Frankovi jsem uz venovala odstavec v "Clovek 100 x jinak". Mam od neho doma par obrazu a vzdycky kdyz se na ne podivam, tak si na Franka vzpomenu. Jeho zivot by vydal na spoustu povidek...:-)

Hanca
01. 12. 2003
Dát tip
Je to takový příběh ze života, moc hezky napsaný. * /T/

geper
01. 12. 2003
Dát tip
Hm...je to krutá a bezohledná zkratka, jako je někdy láska a zivot sám...dávám s tipem!

Andulka
01. 12. 2003
Dát tip
uf...tak to jsem rada, ze nejsem jedina...dik..

FRYDA
01. 12. 2003
Dát tip
Andulko, ze ty jsi tenhle pribeh uz nekde zminila v nejaky kritice nebo debate? Naše představy holt nejsou představy našich blízkých. Líbí se mi.Tip.

Margaret
30. 11. 2003
Dát tip
ty postavy jsou skutečný? (prolog:)

fungus2
30. 11. 2003
Dát tip
Sice schází čárky a háčky, ale líbilo se mi to.

Nemá to bejt v tý poslední části Františka? Líbí se mi to, je to opravdu šílený to vidět ze všech stran, je šílený, jak můžeš někomu zničit život jednou větou. Ach jo..... °°°°°°

Andulka
30. 11. 2003
Dát tip
ma...:-))))))))dik

rádo se rádo :-)

katugiro
30. 11. 2003
Dát tip
mám v tom tedy binec... o co šlo? :)

Margaret
30. 11. 2003
Dát tip
tak nějak mě to rozesmutnilo..ani nedokážu přesně říct proč.. hůů..a je to moc pěkně napsaný*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru