Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mluviti stříbro, mlčeti zlato

09. 12. 2003
0
0
5602
Autor
Crizator_002

Zamyšlení nad oprávněností stálého opakování přísloví mluviti stříbro mlčeti zlato

Mluviti stříbro, mlčeti zlato

Čeština má mnoho často velice starých a nespočetně krát opakovaných přísloví. Snad všechna tato přísloví měla svou historii a nějaké svoje odůvodnění. Mezi ně patří i jedno z nejznámějších: mluviti stříbro, mlčeti zlato.

Jistě i toto přísloví má svoji tradici a dříve bylo nejspíše správné a nebo se s ním snažili trochu umlčet některé příliš mluvící lidi, obzvláště pak děti. To ale neznamená, že muselo vždy platit, a už vůbec to neznamená, že platí dnes.

Já bych tu tedy měl zhodnotit jak to s tímto příslovím vypadá právě v dnešní společnosti.

Než vůbec vydám nějaké závěry, rád bych uvedl nějaké příklady, jednoduché a prosté, a proto velice výstižné.

Míří vám lupič v bance pistolí na spánek a řve na vás: “držte hubu, nebo vás zabiju”.

Doufám, že to není typický rys naší společnosti, ale přesto je to dobrý příklad toho, že na tomto přísloví může být i v dnešní společnosti kus pravdy.

Ale na druhou stranu, ve velkém množství případů je toto přísloví zcela liché. Jako příklady můžu dát prosté situace “normálních lidí” jako třeba zkoušení u tabule, konkurz do nové práce nebo třeba prostém telefonování.

Z toho podle mě vyplívá, že toto přísloví není dnes už zcela na místě, protože komunikativnost zlepšuje schodu mezi lidmi, práceschopnost a řešení mnoha dalších problémů dnes tak obvyklých. Na druhé straně se ale nedá říct, že by to bylo přesně naopak, protože už dnes je společnost příliš impulzivní a asi každý by se měl na chvíli zastavit a říct si, mluviti stříbro, mlčeti zlato.


_kxk
10. 12. 2003
Dát tip
Kdo si nechce hubu spálit Stará pravda zní to každej ví Musí mlčet a nebo chválit kdo to nechápe ten si za to může sám ...by Kabát....:o))) no tak... Bylo by hodně špatný kdyby člověk radši u table mlčel, že? To si každej musí yložit sám kdy je vhodný mlít a mlít a kdy je vhodný mlčet. akorát já mám problém s tím mlčením.:////

child
09. 12. 2003
Dát tip
líná huba holé neštěstí aneb každé přísloví má přísloví sobě opačné

Schwalbe
09. 12. 2003
Dát tip
Ono to přísloví asi není namířeno proti mluvení, ale proti žvanění. A to je rozdíl.

Kandelabr
09. 12. 2003
Dát tip
ehm. no nejsem si jistý, jestli správně chápeš význam a používání přísloví. ale je možné že to myslíš ze srandy :) a spíš bych se přiklonil k fejetonu než k úvaze...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru