Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Milenka Milena

10. 12. 2003
4
0
1992
Autor
Milena

V noci byla jsem královnou

milého svého muže a jeho chtíče,

za ráno mi odešel,

já uklízela jeho střevíce.

 

Ale pro ty drobty něhy a vzrušení,

stojí mi milenkou být,

z čela setřu kapky únavy

a troufnu si o dalším večeru snít.

 

A tak čekám s nadějí,

hodiny zlověstně se táhnou

a slunnou letní alejí,

ty nejdeš ku své milence,

vlásky tvé lipové květy míjejí.

 

Asi pro tvé srdce veliké,

já jsem jen malou náplní.

Sedím tu teď sama smutně,

nic už mi nebaví,

usychá ve váze

ta kytka od tebe,

už nevoní.

 

Z květin vězení

najednou tisíce střepů na zemi,

ani to nebolí,

tu krev roní zhrzená láska,

ne sklo na zemi.

 

S kocourem za zády,

jdu zamést krvavě třpytivé zápraží,

slunce už zapadá,

Milenka dnešního večera

tiše si zazpívá.

 

Při tom si v koupeli

střípky od tebe

ze svého těla

snažit bude smýt.

 

Ale až příště lípy v aleji

budou opět kvést,

teprve se uvidí,

zda-li každý střep,

cos mi zabodl pod kůži,

v téhle lázni podařilo se nebohé milence

na světlo boží v bolesti přivést.

 


četla jsem toho i víc, je mi líto, ale nechytim se na to :-)))

Milena
20. 12. 2003
Dát tip
Tož vám děkuju za vaše názory, inu dyť já vám je neberu, já toleruji každému, co se mu líbí, já neříkám, že sú nějaká velká spisovatelka, to vskutku ani nahodou, já enem ventiluju nějaké svoje pocity, to dělá asi každý, myslím, připomínám, že mi ani tak nejde o formu, jako o sdělení, i když jak píšete naivní. Nedělám si iluze, že vám někerým přidu aj trošku blbá, ale víte u nás na vesnici se berou kvality člověka poněkud jinak, než třeba u vás v městě, kde máte ty ouřady a školy a mušíte tam holt žít jinak, než mi tady v JZD a v lese či v továrně, víte libil se mi film Divoké včely, koukněte na něj a poznejte realitu taky z jiného úhla. Zkrátka si tak hraji a neříkám, že se to každému musí pasovat. Tož hezké vánoce i ten Novej rok, třebas zase něco zapíšu do Pismáka a budete mít zase možnost mi něco napsat.

JASNĚ, HOLKA, PIŠ SI, PIŠ! TO, ŽE SE TO NELÍBÍ MNĚ NEZNAMENÁ PŘECE, ŽE TI TO NEMŮŽE PŘINÁŠET RADOST :-) A TOBĚ TAKY ŠˇTASTNÝ A VESELÝ :-)))

Andulka
20. 12. 2003
Dát tip
Presne tak Milenko. Pis, pis...nekomu se to bude libit vic, jinemu mene...na tom preci nezalezi...a je to uslechtila zabava..:-). Preju ti a cele rodine podove svatky, stedry Stedry vecer a hodne zdravi a sily do Noveho roku..:-)

Já s Andulkou nesoucítím, já s ní souhlasím. A máš pravdu, muj život je jako procházka růžovou zahrádkou. nejsem kritik, neumim to říct, je to naivní, hloupý, jsou to rýmy nerýmy, je to neuspořádaný a nemá to žádnej nápad.Máš to v kategorii rýmovaných básní ale nerýmuje se to většinou. Nerozumim tomu, teď jsem se donutila přečíst to celý a nic mi to neřeklo, opravdu nic. Je mi líto, nerada ubližuju a tobě, zdá se, na tom záleží. No, nic si ze mě nedělej, jak řikám, nejsem kritik.

Andulka
19. 12. 2003
Dát tip
promin, ale ja jsem ti rekla v te kritice, proc se mi to nelibilo, nejak me nenapadlo to jeste vice rozebirat. Rymy typu "stoji milenkou byt" apod se mi zkratka zdaji divne a to je vsechno.Ale nejvetsi problem jsem mela s myslenkou, s obsahem. To ze to je od srdce ti verim, to tam citit je. Ale tvoje myslenka, ze delat nekomu sluzku, aby si mela s nekym spat...a pak brecet, ze je pryc a ty sama....me zkratka nedojala. Dokazu takovehle mysleni pochopit u nactilete slecny, ale u dospele zenske ne. Takze to byl druhy duvod proc se mi tahle basen nelibila. Nekomu se zkratka bude libit moc, jinemu mene. To je prece v poradku. Preji hezky vecer

Rowenna
19. 12. 2003
Dát tip
Já to považuji za úžasnou "naivní" poezii. Pokud něco takového v poezii existuje. Pokud ne, Milena ji vytvořila. Jako je naivní malířství, měla by být naivní poezie. Doporučuji si přečíst od Mileny více dílek. Je to jen můj názor - ničím nepodložený. :-)

katugiro
19. 12. 2003
Dát tip
Andulka_učekaná: připojuji se k Rowenně, přečtěte si Milenu! Mě se tahle sice /v první polovině/ také nezdála moc dobrá, ale pak je v tom prostě ona... :) * (ale stejně mám podezření, že je celá Milena experimentem nějakého protřelého básníka... :) )

Souhlasim s Andulkou ve všech bodech

Milena
18. 12. 2003
Dát tip
Dobrá Čekanko, je hezké že soucítíš s Andulkou, ovšem ani jedna jste mi neřekla, co je na mé básničce hrozné? Obsah?, forma? Nedotklo se vás náhodou to téma?Nikdy vám neublížil muž, kterého jste považovaly za svého milého?! Patnáct mi rozhodně už dávno není, myslím že mé lit. projevy pramení z mého tvrdého života, který třeba ty nemáš, patrně žiješ zcela v jiné sociálním prostředí a nejsi ochotna přijmout jinou realitu života. Jestli vám vadí má prostá interpretace mých niterných pocitů, kterou se snažím napsat do pár slov bez ohledu na nějakou předepsanou básnickou formu, tak to je váš problém. Já nemám ráda uniformitu a dodržování úzkoprse chladné mechaniky rýmů průmyslových básníků.

Rowenna
16. 12. 2003
Dát tip
No, daleko propracovanější než tvé ostatní. :-)

Kastel
13. 12. 2003
Dát tip
Jako vždycky dobrá. T Andulko, ale tím je právě Milena svá a určitě bys´ její dílko poznala mezi autory (na rozdíl od mnoha jiných).

Andulka
10. 12. 2003
Dát tip
- to versovani, je takovy divny...:-) - myslenka "chlap me opustil a ja trpim".... po precteni mam pocit, ze uz je to davno, co ti bylo patnact. Basnicka je hrozna, ale zkus se vybodnout na rymovani...a napis tu svou bolest bez rymu nebo v proze.....tak aby to chtenare chytlo za srdce a mohl trpet s tebou...:-)

Aaria
10. 12. 2003
Dát tip
Jsou tu moc hezké obraty...

Milena
10. 12. 2003
Dát tip
Nerozumím tvé výtce, co je na té básni hrozné, jestli myslíš nějaké učebnicové dodržování různých rymů a tak podobně, tak to jistě není můj styl.Já používám srdce.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru